Andere optie: Ik heb de gedachte om de voor- en achterdeuren op te dikken. De achterdeur afgelopen zomer gedaan en de voordeur in 2019 al aangepast met glas met HR++ glas dus een Ug=1,1 dus een R~0,9.
Wat is er bekend over de eisen uit het bouwbesluit (m.b.t. nieuwe huizen):
Dat is volgens Nieman, die voor het RVO veel rapporteert icm met het hout ca de eis bij voor de hele deur , dan kom je rond een U=1,65 wat een R~0,60 is..
Voor transparante constructies (ramen / deuren) geldt een U-waarde van ten hoogste 1,65 W/m2K. ..................
Eigenlijk moet het hout nog iets beter zijn volgens de eisen in de link, want met onze deuren van 40 mm in het massieve deel zit ik op R~0,4 waar het zeker 0,6 moet zijn Met glas- of steenwol zou ik dan graag 3cm willen monteren maar incl een dunne houten afdekking zit je dan al gauw aan 3,5-4 cm en dat vind ik in de huidige constructie teveel/niet mooi.
Begin deze week kreeg ik een invalshoek in mij hoofd voorbij...
als ik nu aerogel neem? Met 1 cm dikte geeft dat een R~0,89 en dan is mijn doel ook bereikt, dan kom ik gemiddeld zeker boven de R=0,8 uit royaal boven de vereiste 0,6. En 1 cm opdikken met een dunne doch stevige Okoume multiplex plaat kom ik dan op <1,5 cm opdikking, veel minder dan 3,4-4 cm. Er moet wel een dampdichte folie tussen, maar das niet duur.
Aangepast 23-11-23 18:22 uur:
Kosten vallen reuze mee <200 euro per deur, [einde aanpassing]
maar zet dat eens af tegen een compleet nieuwe voor- of achterdeur, die mss net aan die U=1,65 W/m2K ofwel R=0,6m2K/W voldoet... ? Als alles lukt dat wordt
- de R-massief deel van 0,4 dan zeker 0,8 (R in m2K/W)
- de R van het HR++ is al 0,9
Dan bepaalt de verhouding van die 2 de definitieve R-waarde, waarbij bij de achterdeur met het minste glas, ca 50% en de randeffecten gesteld op 10% v/h totaal met R=0,4, een R van gemiddeld
0,45*0,9 + 0,45*0,8+0,1*0,4 wat opgeteld Rc~0,81 oplevert idd ruim boven de eis van 0,60 (Ug=1,65).
PS: Heb die Jongeneel deuren op gezocht en die blijken ook met Okoume platen afgewerkt te worden. Interessant, het is niet uniek die keuze. Ik heb zelf kiepramen gemaakt met dikkere Okoume multiplex/combi massief hardhout, ik had al ervaring er mee.
https://d1hg7qb8v7wj0r.cl...ctdetailblad-Alutherm.pdf
In zulk een deur van 40 mm zit 25 mm XPS dat bij de dikte R~0,85 geeft, zeg maar ca aeorgel die maar 1 cm dik is. Met die <15 mm opdikking heb ik gecheckt dat de cylinder/het slot nog prima onveranderd van binnen uit te gebruiken is, daar zijn nu geen extra kosten te verwachten.
Mocht de voordeur iets te saai lijken kan ik er altijd nog sierlatjes opzetten, echter we gaan altijd de achterdeur uit en de meeste visitie kom ook achter binnen, "geen hond" zoals dat genoemd wordt , kijt daar naar.. En de achter heeft en mooie hordeur, die we in de winter ook laten hangen... dus dat is estetisch ook geen verandering.... Zo... nu wachten tot het weer lente is, tis geen klus voor de winter.. (althans zo denk ik er nu over...). Het geeft ook veel meer ruimte om er over na te denken, mss nog tips hiet te krijgen die meegenomen kunnen worden...
De alutherm paneeldeur: Hoe pakt een vergelijk uit met hun 40 mm dikke deur (onze maat) die heeft 25 mm XPS als isolatie. Ik heb geen Alu-plaat maar dampdichte folie binnen. Die alu-plaat helpt uiteraard bij de constructie, maar die is al goed bij mij en mijn verdikking is maar <15 mm en die jhelpt vast gezet ook og wat mee bij de stijfheid v/d deur. De plaat wordt op een 10 mm hoog en een qua dikte dun raamwerk vast gezet, mss doe ik het wel met D4 lijm, das super sterk.
/f/image/EjgasZjf1wwuEI4CpqSOhV0r.png?f=fotoalbum_large)
[
Voor 17% gewijzigd door
route99 op 23-11-2023 18:27
]