Binnen NL heb je als tester 2 opties wat betreft certificeringen voor als je gaat beginnen: TMAP & ISTQB. Als tester heb ik ze beide en beide hebben zo hun pro's en cons. Mooie was wel dat als een klant om beide vroeg, je eigenlijk kon afleiden dat men niet goed wist wat ze inhielden.
Wat TMAP betreft heb je het oude TMAP (TMAP Test Engineer) en het nieuwe TMAP (TMAP Quality for Cross-functional teams). Nieuwe TMAP is eigenlijk het antwoord op de ontwikkelingen richting agile & devops. In vergelijking met het oude TMAP gaat deze wat minder diep, en heb je ook wat minder test methodes & technieken. Oude TMAP had dit veel meer en had ook veel meer diepgang. Het was wel opgezet met de traditionele waterfall ontwikkelmethode. Maar veel van de dingen die je leerde kwamen toch in meer of mindere mate voorbij bij agile dus waren nog steeds nuttig.
Dat gezegd hebbende: als je voor TMAP gaat, pak de nieuwe die is veel relevanter in deze tijd dan de oude. Als je wilt kan je de testtechnieken van de oude een keertje apart lezen/leren, dan heb je die alsnog.
ISTQB is eigenlijk de engelse variant van TMAP (of TMAP de NL variant, maakt niet uit). De basis certificering ISTQB CTFL (Certified Tester
Foundation Level) is in vergelijking met het TMAP test engineer gedeelte een heel stuk lichter. Daar heeft @
koksie gewoon gelijk: TMAP was een heel stuk zwaarder (en als je TMAP haalde, dan was ISTQB een eitje, moeilijkste was dan eigenlijk de terminologie). Ik denk dat hij even zwaar tegenwoordig is als het nieuwe TMAP. Echter is de huidige ISTQB nog volgens de traditionele ontwikkelmethodes opgezet, net als het oude TMAP. Dus niet meer helemaal gericht op de markt. Men is trouwens nu wel bezig met een volledig herschrijving van ISTQB om hem weer up to date te brengen (TMAP is in dat opzichte sneller geweest).
De diepgang bij ISTQB vind je bij de Advanced levels: ISTQB Advanced Test Analyst, ISTQB Advanced Technical Test Analyst, ISTQB Advanced Test Manager en als je ze alle 3 hebt: ISTQB Full Advanced (deze heb ik). Het oude TMAP was eigenlijk Foundation + Test Analyst + grootste deel van Technical Test Analyst (het stukje rondom tooling ontbrak bij TMAP wat wel bij Technical Test Analyst aanwezig is/was).
Als je internationaal wilt gaan, dan is ISTQB de standaard. Maar als beginnend tester maakt het niet heel veel uit.
Mijn advies: tenzij je meteen internationaal wilt gaat, haal het TMAP Quality for Cross-fuctional Teams certificaat. Je kan daarna altijd nog het ISTQB Foundation certificaat halen. Dit ivm de volledige herschrijving van ISTQB waar men nu mee bezig is (niets irritanter dan een oude cursus gedaan te hebben of zelfstudie boek gelezen te hebben, om dan geconfronteerd te worden met een examen voor een nieuwe versie). Voor de advanced levels van ISTQB heb je werkervaring nodig (ik geloof iets van 2 jaar), dus die zijn voor de langere termijn. Binnen NL is het gewoon belangrijk dat je een papiertje met ISTQB of TMAP erop hebt, daarna is het een kwestie van ervaring op doen.