Tja, wat valt op...
Die lasklem los in de kast mag officieel inderdaad niet. Zou je een rijgklem op DIN-rail plaatsen, of de lasklem in een houder op de DIN-rail, dan mag het wel. Ik vraag me alleen af of de draad daarvoor lang genoeg is. Jammer dat Eaton voor deze Medusa kasten geen aansluitblokjes heeft (
zoals je die onderin een System55 kast kwijt kunt). De nette oplossing is iemand met zegelrecht laten komen om een draad uit 1 stuk te plaatsen, maar ik zou ook niet wakker kunnen liggen van de huidige oplossing.
Er is geen norm die stelt dat de zonnepanelen achter een aparte aardlekschakelaar of aardlekautomaat moeten, die norm is er bijvoorbeeld wel voor autoladers. Wenselijk is het wel omdat omvormers relatief vaak de aardlekschakelaar zullen laten trippen en je dan liever niet hebt dat er méér uitschakelt, maar waarschijnlijk overleef je het wel als de wasmachine en keuken een keer onverhoopt zouden uitschakelen (alhoewel, de diepvriezer kan vervelend zijn als je net op vakantie bent

).
NEN1010 zegt wel:
712.530.3.4 Toestellen voor aardlekbeveiliging
Waar een toestel voor aardlekbeveiliging wordt gebruikt voor de beveiliging van de PV-AC-voedingsketen, moet dit toestel voor aardlekbeveiliging van het type B volgens NEN-EN-IEC 62423 zijn, tenzij:
— [...]
— [...]
— de omvormer volgens een verklaring van de fabrikant geen toestel voor aardlekbeveiliging van het type B nodig heeft.
Ik ben toevallig
vorige week al eens aan het zoeken geweest naar dergelijke specificaties van de DS3-L micro-omvormers, helaas zonder succes. Ik ben dus van mening dat het niet achter een type A aardlekschakelaar mag.
Maar:
• Zo te zien heb je een TN-stelsel, dus aarding meegeleverd door de netbeheerder (die groen/gele draad komt niet voor niets uit het meterbord).
• Je zult dan geen aardlekbeveiliging nodig hebben voor foutbescherming. De installateur is bij de kookgroep zo te zien ook al tot die conclusie gekomen, want daar is ook geen aardlekschakelaar voor geplaatst.
• Ik zie APSystems nergens voorschrijven dat het spul überhaupt achter een aardlekschakelaar moet.
Dus je kunt het spul mijns inziens ook gewoon zonder aardlekbeveiliging aansluiten net zoals de kookplaat. Hoef je je ook niet af te vragen of de aardlekschakelaar type B hoort te zijn, of dat de zonnepanelen misschien beter achter een aparte aardlekbeveiliging moeten.
Ik niet, tenzij je de grens naar België gepasseerd bent.

Ik zou dat inderdaad over 2 fasen verdelen, een kookplaat van waarschijnlijk 7,4kW (theoretisch max 32A) achter een hoofdzekering van waarschijnlijk 25A is niet heel netjes.
Aangezien de kookgroep niet achter een aardlekschakelaar zit is dat wel kinderlijk eenvoudig op te lossen, kweste van de kamrail die de fase doorverbindt weghalen en een 2e fase aansluiten.
Het probleem met DC lekstromen is juist veel groter. Een DC lekstroom groter dan 6mA kan een type A aardlekschakelaar verzadigen waardoor deze misschien juist niet meer uitschakelt (dus ook niet bij een lekstroom in de wasmachine of keuken). DC lekstromen groter dan 6mA zijn de reden dat je voor sommige omvormers, wellicht ook voor deze, een aardlekschakelaar type B moet plaatsen.
Officieel mag dat inderdaad niet, tenzij de fabrikant het expliciet goedkeurt.
Met 2 aftakblokjes is dat simpel opgelost (
één met stift voor en
één met stift achter).
Die levert Eaton ook standaard mee als je een
beltransformator met aansluitset bestelt.
Blanke draden - ja het is maar 8V - uit de beltrafo?
Die zijn toch netjes (rood) geïsoleerd?
Een adereindhuls is voor soepele bedrading, niet voor massieve installatiedraad.
Wat niet mag is dat de kabels van de bel door het 230 Volt gedeelte lopen.
Waarom niet? De
doorsnee signaalkabel heeft ook gewoon isolatie geschikt tot 300V.
Ik durf wel te gokken dat de aardcircuitimpedantie in een TN-stelsel voldoende laag is.