AASS123 schreef op maandag 10 april 2023 @ 00:58:
[...]
Ik heb zelf in ieder geval een paar studies die me wel interesseren:
Industrial Engineering
Informatica
Data Science
AI
Bouwkunde
Politicologie
Internationale Betrekkingen
(International) Business Administration
Dus ja zoals je kunt zien is mijn lijst erg breed. Ik vind het niet erg om hard te werken, zolang het me aanspreekt en ik ook iets ervoor terugkrijg. Vandaar ook deze vraag
toon volledige bericht
Ik was dus net als jij toen ik nog op de middelbare zat. Ik heb mijn studiekeuze voor 90% gebaseerd op hoog startsalaris, doorgroeimogelijkheden en baanzekerheid. Ik zou als ik jou was wel goed oriënteren op de werkzaamheden die je (hoogstwaarschijnlijk) gaat uitvoeren. Hoewel je in theorie vrijwel alle kanten op kan gaan en niet per se een specifieke functie gaat vervullen, geldt voor veel studies toch wel een aantal standaardfuncties waar het gros na afstuderen instroomt. Dus kijk per studie wat die standaardfuncties zijn en hoe deze functies op een dag-tot-dag basis eruit zien. Ik heb van mezelf ook een breed scala aan dingen die ik interessant vind, maar in de realiteit of op professioneel/academisch niveau toch tegenvalt. Zorg echt dat je een zo realistisch mogelijk beeld hebt van de werkzaamheden. Ook is het zoals anderen in dit topic al hebben gezegd ook belangrijk om te kijken naar groeimogelijkheden. Een mooi startsalaris is leuk, maar als je amper kan doorgroeien is dat wel ruk.
Uit jouw lijst van studies schieten Informatica en Data science naar voren. Informatica is wel vrij breed, maar het geeft je over het algemeen een sterk wiskunde basis en in de software/IT hoek is meer dan genoeg vraag en werk. Deze werkgelegenheid zal als goed is ook de komende jaren alleen maar verbeteren gezien alles gemoderniseerd en geautomatiseerd wordt. Data Science geldt eigenlijk hetzelfde, sterke wiskundige basis en afgelopen jaren heel veel vraag naar. Machine Learning is heel actueel en interessant. Maar met een sterke wiskundige basis kan je ook vrij makkelijk in het bank/verzekeringswezen. Van AI studies weet ik niet genoeg van af.
IE is niet heel technisch en focust zich voor zover ik het weet voornamelijk op processen en het verbeteren van processen. Technisch Bedrijfskunde wordt als de softste technische studie gezien op TU/D. Mijn TU/D vrienden vertellen mij dat er weleens grapjes wordt gemaakt over hen. Als je een meer technische blik wilt werpen op bedrijfskundige problemen is dit misschien wel een leuke studie. Ik weet niet zo goed welke master mogelijkheden er zijn voor IE, maar ik zou ook daar ff goed naar kijken.
IBA is niks meer dan bedrijfskunde in het Engels. Vakkenpakket is hetzelfde, wel heeft IBA (op de EUR tenminste) een betere naam dan de NL variant vanwege de selectieprocedure (meer serieuze studenten vaak). Inhoudelijk is er geen enkel verschil en soms volg je gewoon colleges met de normale bedrijfskunde studenten. Voor IBA/Bedrijfskunde ligt het echt aan je masterkeuze welk beroep je kan doen en hoe de salarissen zijn, de bachelor is heel breed en geeft je niet genoeg expertise. Als je goede cijfers haalt en Strategie Management doet en bij een goed bedrijf binnenkomt, verdien je bakken met geld. Maar een master in marketing of management heb je niet heel veel aan, tenzij je echt uitblinkt.
Politicologie, Internationale betrekkingen zijn ook vrij brede studies. Meerendeel van de studies richt zich op bestuurskunde. Het is in principe bestuurskunde in een ander jasje en wat aanvullende vakken. Van wat ik herinner, meen ik dat de gemiddelde politicoloog niet zo veel verdient. Vaak eindigen politicologen in een bestuurskundige positie, denk aan NGO's en de overheid.
Dus mijn advies is, ga zoveel mogelijk naar de open dagen. Vraag die studenten daarzo specifieke vragen over het onderwijs, de vakken, hoe alles in elkaar zit. Kijk naar welke masters aansluiten op deze bachelors. Kijk naar de standaardfuncties per studie en bedenk of jij dat werk wilt / kan doen.
Als je een slaaf voor het geld bent en als een robot kan functioneren dan zou ik tandheelkunde, econometrie, technisch wiskunde / natuurkunde aanraden.