Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • wildhagen
  • Registratie: Juni 1999
  • Niet online
Inteloprichter Gordon Moore is op 94-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan stond aan de wieg van de computerchip en de microprocessor en was daarmee een van de drijvende krachten achter de digitale revolutie in de tweede helft van de vorige eeuw.

"Ik ben begonnen toen we nog niet eens een enkele silicium transistor konden maken en was erbij toen we er 1,7 miljard op één chip kregen", vatte Moore zijn carrière eens samen. "Het was een fantastische reis."

Moore werd in 1929 in San Francisco geboren. Na zijn studies natuurkunde en scheikunde kwam hij te werken voor de uitvinder van de transistor, Nobelprijswinnaar William Shockley. Doordat diens leiderschapsstijl hem niet beviel, richtte hij met collega Robert Noyce het bedrijf Fairchild Semiconductor op, dat de eerste microchip ontwierp.

Door zo meerdere elektronische schakelingen achterelkaar te plaatsen werd het mogelijk elektronica veel kleiner te maken. Computers ontwikkelden zich zo van een technologie die met vacuümbuizen hele kamers innam, naar apparaten die in je hand passen. Doordat voor deze nieuwe uitvinding het element silicium nodig was, zou Silicon Valley uitgroeien tot synoniem voor de techindustrie.

Vanwege zijn ervaring met microchips werd Moore in 1965 gevraagd wat de toekomst van de uitvinding zou betekenen. Hij deed toen de beroemde voorspelling dat het aantal schakelingen op microchips door technologische vooruitgang elk jaar zou verdubbelen. Hoewel hij zijn verwachting in 1975 bijstelde naar een verdubbeling in elke twee jaar, bleef zijn voorspelling jarenlang juist.

Als Wet van Moore werd de uitspraak een selffulfilling prophecy: Silicon Valley streefde er naar om de voorspelling elke keer te laten uitkomen. Het zorgde ervoor dat chips in rap tempo kleiner en goedkoper werden en daarmee in steeds meer apparaten gebruikt konden worden.

In een tijd dat het Amerikaanse ruimtevaartprogramma nog minder rekenkracht had dan een mobieltje van tegenwoordig, voorzag Moore thuiscomputers, zelfrijdende auto's en draagbare communicatiemiddelen. Hij besloot samen met Noyce daaraan te gaan bijdragen met een nieuw bedrijf, Intel, een afkorting van Integrated Electronics.
Bron: Inteloprichter Gordon Moore overleden, drijvende kracht van de digitale revolutie

Wikipedia: Gordon Moore

Dan heb je het hier toch over één van de meest invloedrijke mensen in de technologiesector van de laatste 60 jaar. RIP!

Wel mooie leeftijd uiteraard.

Afbeeldingslocatie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Gordon_Moore_and_Robert_Noyce_at_Intel_in_1970.png/780px-Gordon_Moore_and_Robert_Noyce_at_Intel_in_1970.png

Moore bij Intel, in 1970, links. Rechts co-founder van Intel, Robert Noyce, die al in 1990 overleed.

ASML heeft in 2014, als onderdeel van hun "Our Stories"-serie, ook nog een kort interview met Moore gemaakt:

Virussen? Scan ze hier!