Situatie
Op dit moment verwarmen we voornamelijk de woonkamer, keuken/eetkamer en kantoor. We wonen er nog maar net, dus geen idee hoeveel gas we verbruiken per jaar. In januari en februari hebben we in totaal zo'n 250m3 gebruikt om de woonkamer en keuken/eetkamer te verwarmen, kantoor ruimte verwarm ik op dit moment elektrisch. Thermostaat staat ingesteld op 19 graden 's avonds en 16 graden overdag.Qua isolatie is er niets veranderd aan het huis sinds de bouw in 1997. Ik heb me laten vertellen dat het huis wel gebouwd is door een bouwer die hoog staat aangeschreven en dat daardoor de isolatie al beter is dan gemiddeld. Energie label rapport geeft aan dat het huis gemiddeld is geïsoleerd. Qua gas verbruik en temperatuur zie ik dat er af en toe nog wat bij verwarmt wordt om overdag de 16 graden te houden, maar daar moet ik ook bij zeggen dat tot recent onze mechanische afzuiging niet goed werkte waardoor er waarschijnlijk teveel werd afgezogen.
Doel
Voornamelijk willen we de woonkamer, keuken/eetkamer en zolder verwarmen met de lucht/lucht warmtepompen om zo ons gas verbruik naar beneden te krijgen en mogelijk in de toekomst zelfs van het gas af te gaan (i.c.m. een warmtepomp boiler).Plaatsing
De woonkamer en keuken/eetkamer zijn verbonden met elkaar d.m.v. openslaande deuren. In eerste instantie wilde we voor 1 grote binnen unit gaan in de woonkamer die ook wat warmte/kou de keuken in kon krijgen met de deuren open, maar na wat overleg met de adviseur toch besloten om het meteen goed te doen en voor twee kleinere units te gaan. Dit zou efficiënter zijn, ook qua gebruik natuurlijk.De buiten unit wordt naast ons huis op een plat dak geplaatst op de garage aan de buitenmuur gehangen boven een plat dak van de garage. Het platte dak delen we met de buurman waarbij zijn buiten muur op ongeveer 7 meter afstand zit, de erfgrens ligt op zo'n 3,5 meter afstand.
Leiding werk gaat over het platte dak via meerdere opbouw goten naar de 3 units toe. Complexiteit hierin is het leiding werk naar de zolder waarbij een klein deel onder de dakpannen gelegd moeten worden, daar zijn extra kosten voor in rekening gebracht.
Extra wensen
Ik wil de binnen units kunnen aansturen met Home Assistant zodat ik automatiseringen kan toepassen op basis van bijvoorbeeld weersverwachting, opbrengst zonnepanelen, aan/afwezigheid personen etc. Bij aanvraag heb ik al aangegeven een voorkeur voor MHI te hebben omdat deze het makkelijkste zijn toe te voegen (evenals de kwaliteit van het merk).Offerte
We hebben het volgende in onze offerte gekregen:- Buiten unit: MHI SCM60ZS-W
- Binnen units: MHI SRK25ZS-WF x 3
- Muurbeugen met trildempers (rubber)
- Extra leiding werk
- Totaal prijs incl BTW: 5800 euro
Is dit een goeie prijs? Als ik op internet zoek dan vind ik deze set met sterkere binnen units voor zo'n 3100 euro incl BTW, dat zou dus betekenen dat ik zo'n 2700 euro aan arbeid en extra materiaal kwijt ben voor het plaatsen van de units. Ik weet niet of ik die berekening zo mag maken, maar het lijkt me wel wat veel?
Kan ik met deze set goed uit de voeten in Home Assistant?
Gaat deze unit qua geluid geen problemen opleveren m.b.t. tot het 40db limiet op de erfgrens met de buren?
Desktop: Ryzen 3600 | 16 GB | Radeon RX 6800 | Asus MG279Q