• BHStar
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 03-06 17:17
Beste medetweakers, voor de verandering post ik zelf een keer een topic.

Simpelgezegd ben ik bezig met het maken van een switch. Ik heb een studie (MA) en achtergrond in communicatie (en multimedia design), maar ik heb altijd veel met IT gewerkt, gehobby'd en werk nu ook als communicatiemeneer van een IT-afdeling.

Details daargelaten ben ik toe aan iets anders en omdat ik veel vrienden om me heen hebben die programmeur zijn geworden, en ik enthousiast wordt over hetgeen ze doen, ben ik het eea gaan leren. Zo heb ik een aantal courses gevolgd in Python, SQL & Java. Niet alleen de introductie-courses maar ook een paar opvolgende-cursussen die normaliter betaald zijn, in Python & SQL althans. Ook ben ik een beetje bekend met MS Power Platform door het eea in mijn werkverleden.

Nu ben ik aan het solliciteren en ik zie dat er veel aanbod is. Vandaag sprak ik ook een recruiter die eventueel dacht dat Outsystems eventueel zou passen bij mij (hoewel er ook andere opties waren).

Behalve dat ik me de komende dagen een beetje zal verdiepen in het systeem vroeg ik me af hoe tweakers / hier tegenaan kijken, met name:

- Behalve dat low-code wat toegankelijker is, zitten er nog voordelen aan het werken hierin?
- Is een systeem als Outsystems net zo "blijvend" als Python of Java?
- Zou ik mezelf vastzetten in bijvoorbeeld Outsystems als ik zou kiezen daar in te beginnen, of zou daarna een eventuele stap toch naar Java / Python daarmee ook kleiner worden?

Het voornaamste wat ik wil doen is een degelijke stap zetten om te beginnen als programmeur waarin ik mijn toekomst de juiste kant op werk. Maar zoals jullie weten is ook het doen van een aantal courses, hoeveel tijd ik er ook in heb gestoken, niet hetzelfde als daadwerkelijk (een paar jaar) werkervaring hebben. Daarom vind ik het lastig te zeggen welk van die talen of programma's (Java, Python, Power Platform, Outsystems) wijs is om in te beginnen.

Het voornaamste wat ik zelf wil bereiken door te programmeren en leuk vind eraan is:
- Een bepaalde complexiteit opzoeken, ik wil mentaal uitgedaagd blijven. Ik ben leergierig en dit vind ik tot nu toe ook leuk aan het programmeren.
- Het lijkt me leuk om echt aan software te werken, leuker dan bijvoorbeeld puur data-analyse.
- Ik vind het probleemoplossende aan programmeren erg leuk, daar komt een stuk creatitviteit en logica bij kijken wat me aanspreekt.

Alle ideeën, gedachten en meningen zijn welkom. Ik weet ook dat ik niet de eerste ben die dit vraag en heb een aantal topics doorgelezen, maar mijn situatie is ook weer nét anders dan die van anderen, en ik wil ook weten hoe jullie over deze platformen / talen denken in 2023.

Merci

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • SmurfLink
  • Registratie: Juni 2016
  • Niet online
Lowcode is een stuk makkelijker te leren dan 'echt' coderen. Het is ook toegankelijk zonder IT studie en je kan er goed in doorgroeien op het moment.

Je zit niet vast in 1 systeem, je kan prima ook doorgroeien naar programmeur. Je leert namelijk wel de achtergrond, het ontwerpen van applicaties en alle zaken die daarbij horen. En je kan ook switchen tussen Lowcode platforms. Het is wat dat betreft net als switchen van C# naar Java. Het idee is hetzelfde, alleen de taal zal je opnieuw moeten leren. Maar als je de trucjes kent gaat dat een stuk sneller. Tussen Outsystems, Mendix en Blueriq kan je ook zo switchen, het kost alleen wat tijd om er opnieuw op in te gaan.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Azer
  • Registratie: Oktober 2003
  • Niet online
BHStar schreef op maandag 6 maart 2023 @ 15:45:
- Behalve dat low-code wat toegankelijker is, zitten er nog voordelen aan het werken hierin?
Als de functionaliteit die je aan het bouwen bent binnen het stramien van het low code platform past, kun je sneller waarde opleveren voor de gebruiker of klant.
BHStar schreef op maandag 6 maart 2023 @ 15:45:
- Is een systeem als Outsystems net zo "blijvend" als Python of Java?
Outsystems gebruikt onderliggend C# en wanneer je custom functionaliteit ontwikkeld in Outsystems, doe je dat in C#. C# zelf zal niet op korte termijn verdwijnen en ervaring die je hier mee opdoet is dus altijd nuttig. Zelf denk ik echter niet dat Outsystems net zo toekomstbestendig is als C#, Java of Python zelf.
BHStar schreef op maandag 6 maart 2023 @ 15:45:
- Zou ik mezelf vastzetten in bijvoorbeeld Outsystems als ik zou kiezen daar in te beginnen, of zou daarna een eventuele stap toch naar Java / Python daarmee ook kleiner worden?
Het nadeel van het gebruik van Outsystems is dat je jezelf aan een zeer specifiek platform verbind, dat niet op veel plekken gebruikt wordt. Carrieretechnisch gezien vind ik dat niet slim.

Uiteindelijk moet je je wel realiseren dat elk framework en taal slechts een gereedschap is om in te programmeren. Hoe meer ervaring je uiteindelijk hebt als software ontwikkelaar, hoe makkelijker het is om tussen verschillende talen te wisselen. Basis syntax is vaak vergelijkbaar en de nuances zitten vooral in de verschillende libraries en frameworks.

  • BHStar
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 03-06 17:17
Bedankt @SmurfLink en @Azer : ik lees hier wel een tegenstrijdigheid in. Enerzijds zegt @SmurfLink dat overstappen eventueel makkelijk is en anderzijds @Azer dat je je wel verbind met een specifiek platform.

In hoeverre is het in jouw optiek @Azer "makkelijk" om over te stappen van bijvoorbeeld Outsystems naar bijvoorbeeld C# of Java?

De low-code spreekt me ergens aan omdat het een gemakkelijkere manier is om te beginnen als programmeur, althans, met het idee dat ik ook snel geld oplever voor mijn werkgever. Dat haalt misschien wat van de druk weg. Bij een echte programmeertaal zal ik iets meer tijdsinvestering nodig hebben om redelijk te kunnen meedraaien, lijkt me. Echter kies ik zelf het liefst iets waar ik op termijn in kan blijven groeien en op veel plekken mee uit de voeten kan. Dus dan vraag ik me het volgende af;

Is bijvoorbeeld het switchen van Outsystems -> Java lastiger dan Python -> Java. Daarmee vraag ik dus eigenlijk of ik moet kiezen tussen welk systeem of taal ik doe, of dat ik moet kiezen tussen low-code-platform / programmeertaal? Als ik Outsystems doe maar in een korte tijd mijn kennis kan inzetten voor bijvoorbeeld Power Platform is dat in mijn ogen meer solide dan wanneer ik vast zit aan Outsystems.

Tot nu toe heb ik het meeste in Python gedaan, welke ik ook het makkelijkst vind (vergeleken met Java en SQL), maar ik merkte wel dat het switchen me redelijk soepel af gaat, behalve dat ik even mijn hersenen moest laten kronkelen om het concept van OOP.

[Voor 8% gewijzigd door BHStar op 06-03-2023 18:03]


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • SmurfLink
  • Registratie: Juni 2016
  • Niet online
Outsystems is gebouwd op C# dus dan is het logischer daar custom stukjes voor te bouwen in C#. Blueriq is gebouwd in Java dus als je de Java kant op wil is dat logischer. Maar uiteindelijk maak je vooral gebruik van je Lowcode platform, alleen voor echt custom zaken zal je zelf wat moeten schrijven.

Van Python naar Java is makkelijker omdat je al veel meer weet van code schrijven, dat leer je dan weer niet bij LowCode platforms.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Creesch
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 17:29

Creesch

bla bla!

BHStar schreef op maandag 6 maart 2023 @ 15:45:

Het voornaamste wat ik wil doen is een degelijke stap zetten om te beginnen als programmeur waarin ik mijn toekomst de juiste kant op werk. Maar zoals jullie weten is ook het doen van een aantal courses, hoeveel tijd ik er ook in heb gestoken, niet hetzelfde als daadwerkelijk (een paar jaar) werkervaring hebben.
Wat je hier zegt klopt. Maar, dat neemt niet weg dat er nog verschillende soorten werkervaring zijn waar je sommige aspecten ook op andere manieren je eigen kan maken.

Op het moment dat je een cursus hebt gevolgd heb je de theoretische kennis van een taal in je hoofd zitten en een uitgangspositie om er mee aan de slag te kunnen en het je echt eigen te maken. Zonder er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan zal de kennis vooral theoretisch blijven en slecht blijven hangen.

Specifiek het comfortabel worden met programmeren en afwijken van het stramien van een cursus is ook iets wat je kan doen via andere wegen. Hobby projecten zijn een mooi begin. Specifiek om juist wat aan te modderen, prutsen en vast te lopen in basis zaken. Je raakt hierdoor mee bekend met de taal waarin je werkt, maar ook in het proces van problemen oplossen, documentatie lezen van gekozen dependencies, googlen op stackoverflow ;), etc, etc.


Een stap verder zou zelf het bijdragen aan open source projecten kunnen zijn. Hierbij zal je vaak (niet altijd) wel feedback krijgen op je code maar wat ook van belang is je leert werken met tooling anders dan de taal. Hierbij doel ik o.a. op het werken met versiebeheer (meestal git) en dat soort aspecten.


Overigens kan je veel van bovenstaande ook doen terwijl je al bezig bent in een low code platform. Maar als je ooit de switch weg wil maken van lowcode dan helpt het je enorm.

Acties:
  • +3Henk 'm!

  • JustAnotherDev
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11:19
SmurfLink schreef op maandag 6 maart 2023 @ 17:38:
Lowcode is een stuk makkelijker te leren dan 'echt' coderen. Het is ook toegankelijk zonder IT studie en je kan er goed in doorgroeien op het moment.

Je zit niet vast in 1 systeem, je kan prima ook doorgroeien naar programmeur. Je leert namelijk wel de achtergrond, het ontwerpen van applicaties en alle zaken die daarbij horen. En je kan ook switchen tussen Lowcode platforms.
Ik denk dat de markt een andere visie heeft op mensen die alleen ervaring hebben met een specifiek low-code platform, in vergelijking met een software engineer die gespecialiseerd is in een specifieke programmeertaal. Dat is simpelweg de realiteit. Er is zeker niets mis met low-code, maar het is belangrijk om te beseffen dat de ervaring die je daarmee opdoet over het algemeen niet als gelijkwaardig wordt beschouwd. Dit betekent dat zelfs wanneer je jezelf hebt opgewerkt tot senior niveau na 5 jaar ervaring met een specifiek low-code platform, je bij het solliciteren nog steeds als medior of zelfs junior gezien zou kunnen worden.

Als je echter al ervaring hebt als bijvoorbeeld een Java- of C#-engineer voordat je de overstap maakt naar low-code, zal dit minder invloed hebben. Toch zal de markt nog steeds anders tegen jouw ervaring aankijken. Low-code is immers gericht op niet-technische mensen die software willen bouwen, en dit zal ook op jou van toepassing zijn.

De vraag die ik je zou stellen is: waar zie jij jezelf over 5 a 10 jaar. Wil je een software engineer zijn, architect, IT manager, etc? Op basis daarvan is beter een soort "advies" te geven wat je kan helpen dat doel te bereiken.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • retoohs
  • Registratie: April 2019
  • Laatst online: 20:48
Het nadeel van een vendor systeem zoals outsystems is dat je er steeds verder in vast komt te zitten hoe meer je je er in specialiseerd.
Het voordeel is wel weer dat je een specialist bent in een niche en daar kan veel vraag naar zijn. Maar toch lijkt het me niet fijn om weinig flexibiliteit te hebben in je carriere.

Stel je start als Outsystems developer en doet dat voor 5 jaar. Je kan dan echt niet zomaar switchen naar Java of Python developer zonder door een werkgever als 'junior' aangenomen te worden met bijbehorend salaris.
Nu ben ik aan het solliciteren en ik zie dat er veel aanbod is. Vandaag sprak ik ook een recruiter die eventueel dacht dat Outsystems eventueel zou passen bij mij (hoewel er ook andere opties waren).
Zo'n recruiter zegt dit ook gewoon uit eigen belang.
- Behalve dat low-code wat toegankelijker is, zitten er nog voordelen aan het werken hierin?
Het is een niche waar in je je kan specialiseren en daar kan wel veel vraag naar zijn als je eenmaal een expert ben.
- Is een systeem als Outsystems net zo "blijvend" als Python of Java?
Het zal vast niet van de een op andere dag verdwijnen maar ik zou me toch zorgen maken dat zo'n systeem op den duur uit de gratie kan raken. Je maakt jezelf toch wel afhankelijk van een vendor.
- Zou ik mezelf vastzetten in bijvoorbeeld Outsystems als ik zou kiezen daar in te beginnen, of zou daarna een eventuele stap toch naar Java / Python daarmee ook kleiner worden?
Een overstap zal steeds lastiger worden zonder een stap terug te doen in niveau en salaris.

Als je het mij vraagt kan je het beste beginnen met Java i.p.v. Python. Er is een stuk meer werk in voor backend development. Het is ook een moeilijkere taal waarbij je met concepten te maken krijgt die bij Python niet aanwezig zijn. Dit is juist goed om te leren zodat je later eenvoudiger over kan stappen naar een andere taal (zoals Python).

Verder wil ik nog meegeven dat beginners vaak met de taal x vs taal y vraag zitten en het overstappen tussen talen. Dit terwijl dit onderwerp helemaal niet leeft bij ervaren ontwikkelaars.
Ik heb 1 taal waar ik me in specialiseer als ontwikkelaar, ik ga hier niet zomaar vanaf stappen. Echter komt er vaak genoeg een applicatie langs in een project die weer in een andere taal is geschreven. In de korte tijd dat ik nu als ontwikkelaar werk heb ik ook in 5 andere talen code geschreven. Elke taal heeft weer z'n eigen dingen maar veel van de concepten blijven hetzelfde.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • TMC
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 04-06 08:07
Low-code is een niche/hype imo. Java/Python is veel toekomstbestendiger.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • gem-p
  • Registratie: Juli 2012
  • Nu online
Ik heb zowel ervaring in verschillende low code platformen als in java en nog wat basics in andere talen. Als specialist in een low code platform kun je in ieder geval een leuke boterham verdienen. Ook op de lange termijn (10, 15 mischien ook 20 jaren), want veel grote organisaties houden sommige processen lange tijd draaiende in dat ouderwetse low code platform. Je moet er van houden dat dan weer wel.
Als Javaan ben ik zeker niet de beste en hoewel ik op senior, lead en architecten niveau kan acteren zal ik nooit als zodanig op een java-job aangenomen worden.
Als ik mijn carrière overnieuw mocht doen zou ik prima weer voor low code kiezen. Uiteindelijk is het net als java of .net een stuk gereedschap voor een bepaalde klus en als goede developer kun je dat ook als zodanig inzetten.

Dan heb je natuurlijk altijd de suffe uitspraken, zoals: ik gebruik liever java dan low code, want dan weet ik zeker dat ik elk probleem kan oplossen. Low code is ook geschikt voor niet-technische mensen. En dan mijn absolute favoriet: de business kan met low code zelf developen. Deze laatste is pertinent niet waar, want de meeste niet-technische mensen kunnen een for-loop nog niet van een while-loop onderscheiden of een if-else constructie opzetten. Laat staan zaken als errorhandling, critical-sections of concurrency...

Je doodstaren op 1 programmeertaal is sowieso carrière belemmerend ten opzichte van het kunnen doen van meerdere talen en/of platformen.

Acties:
  • +3Henk 'm!

  • gem-p
  • Registratie: Juli 2012
  • Nu online
TMC schreef op maandag 6 maart 2023 @ 19:39:
Low-code is een niche/hype imo. Java/Python is veel toekomstbestendiger.
Low code een niche, nee hoor. Een bepaalt low code product, ja zeker een niche.
Low code een hype... Mwoch, ik zou iets in de IT industrie wat al ca. 20 jaar bestaat geen hype meer noemen.
Uiteindelijk is low code een abstractie vorm, net zoals talen als C en C++ dat zijn voor assembly.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Transportman
  • Registratie: Juli 2016
  • Laatst online: 21:06
Low code kan een prima instap zijn als je geen IT/programmerachtergrond hebt. Mijn eerste baan was echt vol OOP, maar ik merkte gewoon doordat ik daar de achtergrond niet voor had, die baan niet bij mij paste. Daarna via wat low code platformen in een andere richting verder gegaan, en dat bevalt veel beter. Ondertussen zit ik wel redelijk in de Java tegenwoordig, maar ook daar ben ik meer bezig met een stukje abstractie zodat ik lastigere/repetitieve stukken maar eenmalig hoef uit te programmeren.

En wat @gem-p ook al aangeeft, je moet wel de concepten snappen van waar je mee bezig bent, anders kan je er niet goed mee werken, of het nou Java, Python, low code of wat dan ook is.

  • BHStar
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 03-06 17:17
Bedankt allen voor de antwoorden tot nu toe. Ik probeer te reageren maar ik ga niet alles quoten want dan zit iedereen een uur te scrollen. Daar was ik mee bezig maar toen bleven de replies binnenkomen :). Thx daarvoor.

@Creesch : Ik ben het 100% eens met alles wat je hier zegt. De enige kanttekening is dat ik ook fulltime werk, solliciteer en een van de courses die ik doe is op een universiteit, waar ik een certificaat voor wil behalen (dan heb ik ergens een papiertje van), dus daar investeer ik nu het gros van mijn "programmeertijd" daar in. Het voordeel is dan wel weer dat ik zelf een, in software, soort van robotstofzuiger moet programmeren die zo efficiënt mogelijk is. Dus wat dat betreft is het wel een projectje die ik in mijn portfolio kan bewaren. Het probleemoplossend denken, zoeken naar code van anderen etc. doe ik al wel. Ik moet ook zeggen dat ik mijn opdrachten oplos zonder naar de "oplossing" te kijken, en dat is vaak op een andere manier dan wat in de oplossingen staat (ik volg een course waarin ik problemen moet oplossen, met een cheatsheet om te spieken). Die sla ik er dan op na om te kijken op welke manier het het efficientst is, of hoe het nog meer kan. Dat vind ik er ook juist leuk aan :).

@JustAnotherDev , @retoohs, @gem-p, @Transportman: wat ik eigenlijk een beetje proef is dat low-code zijn plek heeft, er genoeg geld in te verdienen is, maar misschien niet zo makkelijk om daarna over te stappen naar een andere taal / organisatie e.d.
JustAnotherDev schreef op maandag 6 maart 2023 @ 18:27:
De vraag die ik je zou stellen is: waar zie jij jezelf over 5 a 10 jaar. Wil je een software engineer zijn, architect, IT manager, etc? Op basis daarvan is beter een soort "advies" te geven wat je kan helpen dat doel te bereiken.
Ik denk dat je hier een hele goede vraag stelt. Op de lange termijn zou ik bedreven willen zijn in het programmeren en eventueel een switch kunnen maken tussen bedrijven / misschien zelfs als externe (ZZP’er) willen werken aan opdrachten. Maar hier zouden zeker nog jaren overheen gaan. Ik hecht veel waarde aan flexibiliteit en het idee dat ik enigszins vrij ben om elders te gaan werken vind ik wel heel belangrijk.
retoohs schreef op maandag 6 maart 2023 @ 19:33:

Een overstap zal steeds lastiger worden zonder een stap terug te doen in niveau en salaris.

Als je het mij vraagt kan je het beste beginnen met Java i.p.v. Python. Er is een stuk meer werk in voor backend development. Het is ook een moeilijkere taal waarbij je met concepten te maken krijgt die bij Python niet aanwezig zijn. Dit is juist goed om te leren zodat je later eenvoudiger over kan stappen naar een andere taal (zoals Python).
Verder wil ik nog meegeven dat beginners vaak met de taal x vs taal y vraag zitten en het overstappen tussen talen. Dit terwijl dit onderwerp helemaal niet leeft bij ervaren ontwikkelaars.
Ik heb 1 taal waar ik me in specialiseer als ontwikkelaar, ik ga hier niet zomaar vanaf stappen. Echter komt er vaak genoeg een applicatie langs in een project die weer in een andere taal is geschreven. In de korte tijd dat ik nu als ontwikkelaar werk heb ik ook in 5 andere talen code geschreven. Elke taal heeft weer z'n eigen dingen maar veel van de concepten blijven hetzelfde.
Ik denk dat je hier wel wat goede punten hebt. Ik begrijp ook dat de vraag misschien niet leeft bij ontwikkelaars. De reden dat ik er nu goed over na denk is omdat ik door deze keus initieel flink achteruit zal gaan in salaris, waar ik zelf bewust voor kies natuurlijk, maar wat ik liever niet over een paar jaar nog een keer doe.
Van de reacties die ik hier krijg en lees, en de uitdaging die ik zelf zoek, lijk ik te overwegen om eerder richting Python / Java te gaan. Ik zal er in ieder geval nog een nachtje over slapen, maar tot nu toe heb ik een hoop aan de antwoorden, dus nogmaals thx!

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • perform93
  • Registratie: Oktober 2016
  • Laatst online: 10:13
Het is denk ik ook meer waar je enthousiast van wordt. Low code is makkelijker instappen, maar minder complex dan backend systemen die in Java of C# zijn gebouwd. Als je van uitdaging houdt en continu wil leren, dan bieden die talen dat meer aan dan een low code platform.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • defiant
  • Registratie: Juli 2000
  • Nu online

defiant

Moderator General Chat
Een probleem als uitvoerende in de IT is dat je waarde verbonden is aan je skillset, zeker in de detachering. Kies je eenmaal voor een bepaalde specialisatie dan ligt daar je waarde en wordt je vaak ook weer op zulke opdrachten gezet. Het is daarom altijd lastiger om als je bijvoorbeeld kiest voor low code om alsnog te switchen naar bijvoorbeeld python of c#. Als je het nog niet zeker weet zou ik zeker bij toekomstige werkgevers bespreken wat de mogelijkheden zijn om te kunnen switchen, zeker als je in de detachering komt te werken.

Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”


Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Transportman
  • Registratie: Juli 2016
  • Laatst online: 21:06
BHStar schreef op maandag 6 maart 2023 @ 20:07:
@JustAnotherDev , @retoohs, @gem-p, @Transportman: wat ik eigenlijk een beetje proef is dat low-code zijn plek heeft, er genoeg geld in te verdienen is, maar misschien niet zo makkelijk om daarna over te stappen naar een andere taal / organisatie e.d.
Ik denk dat het juist makkelijker is om eerst low code te doen en dan (eventueel in eigen tijd) te switchen, met low code kan je je focussen op de logica en structuur zonder al te veel zorgen over implementatiedetails zoals opzetten van connecties en dergelijke.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • CVTTPD2DQ
  • Registratie: Augustus 2019
  • Laatst online: 21:26
defiant schreef op maandag 6 maart 2023 @ 23:48:
Een probleem als uitvoerende in de IT is dat je waarde verbonden is aan je skillset, zeker in de detachering. Kies je eenmaal voor een bepaalde specialisatie dan ligt daar je waarde en wordt je vaak ook weer op zulke opdrachten gezet. Het is daarom altijd lastiger om als je bijvoorbeeld kiest voor low code om alsnog te switchen naar bijvoorbeeld python of c#. Als je het nog niet zeker weet zou ik zeker bij toekomstige werkgevers bespreken wat de mogelijkheden zijn om te kunnen switchen, zeker als je in de detachering komt te werken.
Inderdaad, en dat gaat na, zeg, vijf jaar spelen. Dan kun je nog wel van taal switchen, maar zullen er weinig werkgevers zijn die een Senior Java developer salaris over hebben voor een Junior Python developer. De eerste twee jaar heb je hier nog niet zoveel last van, en daarom zou ik gewoon zoveel mogelijk proberen. Een aantal mensen op een forum kunnen je niet vertellen of je low-code leuker gaat vinden dan Java, of vice versa. Dat moet je gewoon proberen.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Dipsausje
  • Registratie: Februari 2006
  • Niet online
Ik ben zelf mijn werkzame leven ooit begonnen als front-end developer na een niet-IT studie en na een jaartje de low-code ingerold, in mij geval met Mendix.

Nu bijna 10 jaar later nog steeds actief met Mendix. Mendix gebruikt Java voor de backend en React voor de front-end. Ik kan aan beide kanten de code induiken voor wanneer een klant iets wil wat niet out-of-the-box kan. Maar ik heb ook collega’s die dat niet kunnen en meer richting de agile of businesskant van projecten ontwikkelen.

Overigens ga je zonder technisch inzicht en het juiste niveau van abstract denken ook met een platform als Mendix nergens komen. Je bouwt dan heel snel, maar wel iets wat niet gaat werken

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • St@m
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 21:05

St@m

@ Your Service

Ik ben business informatie analist / OutSystems developer. Ik kan wel een beetje programmeren, maar ik bouw net zo makkelijk hele back-end systemen/ servicebussen in OutSystems. Het is echt niet alleen een simpele applicatie aan de end-user kant in elkaar klikken.

Voordeel is wel dat ik een business analist ben die low-code erbij doet. Wat mij betreft een ideale combinatie. Ik zit dus niet vast aan low-code in mijn carrière.

Ik vind het heerlijk, business komt met een probleem en een maand later hebben ze een gebouwde oplossing, geen trage developers met wie ik moet schakelen, geen lange doorlooptijden, ik doe het gewoon zelf.

De business kan 'ons' in ieder geval niet meer bijbenen. Waar de projecten eerst jaren op de plank lagen is die plank nu zo goed als leeg.

Het bouwen van een goede applicatie is in ieder geval niet zo makkelijk als wordt gedacht. Al kan iemand best iets leuks in elkaar flansen in een korte tijd.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat als er complexe javascript bij komt kijken dat ik dan even een collega vraag. Daar heb ik zelf ook geen interesse in.

[Voor 25% gewijzigd door St@m op 07-03-2023 08:05]

Wat zullen we nu eens verbieden: vuurwerk - vlees eten - tuinkachel - bbq - alcohol - voetbalwedstrijden - buitenfestivals - patatje/frietje oorlog


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • badboyqxy
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 01-06 10:56
Ik zelf heb een bedrijfskundig informatica achtergrond en een Informatica opleiding gedaan.

Zelf eerst met Mendix gewerkt, Mendix werkt onder water met Java en voor de functionaliteiten die er standaard niet in zitten bouw je die dus zelf met Java.
Low code lijkt voor de meeste business applicaties wel de toekomst te worden. Maar ook hier gaan we tools afvallen. Dus doe eerst onderzoek naar alle drie, dacht dat Mendix nu de grootste was. Low code systemen focussen ze zich hard op processen en deze applicaties leveren zich zelf hier ook goed voor. Voor andere applicaties zit kun je beter programmeren. (Zelf power bi maken met low code, gaat niet)

Maar er zal altijd vraag blijven naar normale programmeurs. De vraag zal alleen meer verschuiven van front end systemen naar back end. En andere type applicaties.

R en python wordt op dit moment elke student mee opgeleid. En vooral in file transport en data wereld is dit erg groot. Tegenwoordig werk ik hier dagelijks mee.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • CurlyMo
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 21:28

CurlyMo

www.pilight.org

Repeterende taken moet je automatiseren. Nu kan dat niet volledig bij tweakers. Wat wel kan is niet opnieuw een reactie typen, maar oude reacties hergebruiken. Scheelt toch weer tijd.
CurlyMo schreef op woensdag 1 mei 2019 @ 08:45:
[...] Ik loop er vaak tegenaan dat programmeurs stellen expert te zijn in taal X. Ik zeg altijd dat ik een (programmeer)talenknobbel heb. Daarbij vind ik de vraag hoe goed ik in taal X ben ook helemaal niet relevant. Ja, ik kan stellen dat ik meer ervaring heb in taal X, maar het gaat er mij veel meer om dat ik inzicht heb in bepaalde principes zoals OOP, parsers / lexers, design patterns enz. Dat zorgt ervoor dat ik uiteindelijk beter ga programmeren in een taal die ik nog niet ken, dan iemand die alleen maar die taal kent, maar het inzicht mist, zoals @MAX3400 eerlijk toegeeft.

Zo heb ik zat collega's gehad die 'expert' zeggen te zijn in python maar het principe van garbage collection en geheugenbeheer (wat essentieel is in C) niet kende (dat doet Python toch automatisch?), waardoor hun scripts regelmatig tegen geheugenproblemen aanliepen, waar ik nooit ergens last van had.

Oftewel, probeer je bij het aanleren van programmeren je niet blind te staren op de conventies specifiek voor die taal. Of dat nu Python of PHP of C of Java is. Ik ben bijvoorbeeld totaal geen fan van de Python PEP conventies. Juist omdat het zorgt voor code dat vooral voor Python mensen begrijpelijk is en niet voor mensen met een generieke talenknobbel zonder Python kennis. C dwingt je aan geheugenbeheer te doen waar dat in Python niet hoeft. Terwijl C vanuit zichzelf niks doet met bijv. threadpools. In PHP dwingt je nergens toe en dat is zowel een voordeel als nadeel, Java dwingt je weer in OOP te werken. Zolang je dat weet, dan kan je de principes van de taal op zijn waarde schatten en realiseer je tevens dat de wereld van programmeren en de principes erachter breder zijn dan dat.

En dan hebben we het alleen nog maar over imperatieve talen gehad en niet eens over functionele talen. Ik heb gemerkt dat sommige van mijn collega's het imperatieve denken totaal niet doorkregen en maar een kei waren in hun functionele taal. En andersom. Het kan dus ook zo zijn dat je misschien meer een functionele taal persoon bent. Wie weet :)
CurlyMo schreef op donderdag 17 juni 2021 @ 13:49:
Je moet ook niet perse een goede PHP ontwikkelaar willen worden, maar een goede programmeur. Daarom goed dat je al Java kent. Een goede programmeur stapt makkelijk over op andere talen, omdat hij de theorie achter de taal kent. Dan is een taal enkel nog vorm, en nog maar beperkt inhoud. Als je echter op één taal gericht bent, dan zijn vorm en inhoud teveel met elkaar verbonden.

[...]

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Shivs
  • Registratie: Januari 2010
  • Niet online
Ik denk dat als ik voor de keuze stond dat ik altijd zou gaan voor de programmeertaal en niet low-code. Hoewel low-code zeker waarde heeft in deze wereld is het een abstractie bovenop een programmeertaal. Dezelfde logica, maar met een makkelijkere manier van toepassen.

Dat betekend voor mij dat als ik dus de onderliggende programmeertaal beheers dat ik beide abstractielagen ken. Dat helpt in de breedte van je kennis dus. Je kan als je Java kent werken in Mendix of één van de alternatieven, maar als je Mendix kent niet per sé Java schrijven. Ik snap dat je ook moet leren hoe je de low-code tool gebruikt, maar dat is met de technische kennis van wat er achter zit in mijn optiek makkelijker dan andersom.

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Hydra
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 03-06 17:45
BHStar schreef op maandag 6 maart 2023 @ 18:00:
Is bijvoorbeeld het switchen van Outsystems -> Java lastiger dan Python -> Java.
Ik ben zelf Java developer (freelance) en veel betrokken bij het inhuren van mensen. Je focust je nu op 'back-end' talen waarbij je het sowieso enorm lastig gaat krijgen om daar 'in' te komen zonder ervaring en opleiding. Er is een tekort aan ervaren goede software engineers. Aan prutsers helaas geen gebrek. Je gaat dus ten het probleem aanlopen dat je een CV hebt waarmee je je niet onderscheidt van al de andere 'prutsers' die op (bijvoorbeeld) java vacatures solliciteren. Of je nu met een 'cursus' meteen aan (bijvoorbeeld) Java begint, of eerst voor een low-code platform gaat.

Mensen hier wijzen graag naar de positieve verhalen, maar dat zijn vaak uitzonderingen. Ik zie zelf bijvoorbeeld echt niet iemand met Outsystems ervaring op een junior Java rol aangenomen gaan worden, laat staan meer senior rollen.

De manier van problemen oplossen tussen 'low code' en 'gewoon' software engineering is gewoon compleet anders. Daar zit zo weinig overlap tussen dat het voor bedrijven, meestal, gewoon te risicovol is iemand daarop aan te nemen.

Niks is onmogelijk, maar onderschat niet hoeveel tijd je dit gaat kosten. Ik denk dat je, zoals zoveel mensen, de indruk hebt dat je met een paar cursussen een goedbetaalde developer baan kan krijgen.

https://niels.nu


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Hydra
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 03-06 17:45
CurlyMo schreef op dinsdag 7 maart 2023 @ 10:56:
Ja, ik kan stellen dat ik meer ervaring heb in taal X, maar het gaat er mij veel meer om dat ik inzicht heb in bepaalde principes zoals OOP, parsers / lexers, design patterns enz.
"Java" developer heeft bij mij weinig te maken met de taal (ik doe sowieso tegenwoordig meer in Kotlin) maar vooral met het hele ecosysteem daaromheen, en het soort software dat je bouwt. "Java developer" is een stuk korter dan "Developer met 20 jaar ervaring met Java frameworks als Spring, cloud native en event driven development, testen en CI/CD en <insert m'n halve CV>".

X developer gaat nooit over de taal X. Maar het soort werk waar je ervaring in hebt.

https://niels.nu


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • CurlyMo
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 21:28

CurlyMo

www.pilight.org

Hydra schreef op dinsdag 7 maart 2023 @ 15:15:
[...]
X developer gaat nooit over de taal X. Maar het soort werk waar je ervaring in hebt.
Voor jou niet, maar dat is waarschijnlijk niet hoe groentjes zoals @BHStar het zullen opvatten.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Hydra
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 03-06 17:45
CurlyMo schreef op dinsdag 7 maart 2023 @ 15:18:
Voor jou niet, maar dat is waarschijnlijk niet hoe groentjes zoals @BHStar het zullen opvatten.
Mee eens hoor, maar ik vond dat het wat nuance verdiende :)

https://niels.nu


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Oon
  • Registratie: Juni 2019
  • Niet online
Ik zou me eerst afvragen wat je toekomstbeeld is. Als je gewoon lekker wil knutselen is low-code prima, als je je op de datakant wil richten is Python prima, maar als je écht programmeur wil worden dan zou ik voor Java gaan. Java draait op alles, en alles draait op Java. Daar is nog heel lang een mooie carriere in op te bouwen en dan kun je altijd nog de stap terug naar Python of low-code maken. Tegen de tijd dat je Java onder de knie hebt pik je iets anders ook snel op.

Maar vergeet niet dat het gewoon een dikke 10 jaar ervaring kost voor je weer op hetzelfde niveau zit als nu, en dat de waarde van je programeerkennis in je huidige functie minimaal is. Als je nu tegen managementniveau aan zit te hikken dan is een junior developer positie een flinke stap terug.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Hydra
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 03-06 17:45
Oon schreef op dinsdag 7 maart 2023 @ 15:28:
Ik zou me eerst afvragen wat je toekomstbeeld is. Als je gewoon lekker wil knutselen is low-code prima, als je je op de datakant wil richten is Python prima
Voor data science zullen ze toch echt gaan kijken naar je opleiding en ervaring. Data analyst rollen daarentegen vereisen een stuk minder kwa opleidiing, maar betalen ook een stuk minder, en daar zit over het algemeen weining software engineering in.

https://niels.nu


Acties:
  • +2Henk 'm!

  • mwa
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 20:33
Als je de lowcode hoek opgaat/kijkt, vergeet dan Pega ook niet.

  • BHStar
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 03-06 17:17
Bedankt allen voor de reacties en de info.

Ik heb er nog geen definitief besluit in genomen maar ik neig, op basis van de reacties, toch om meer richting de hoek van Java of Python te gaan (vermoedelijk de eerste). De enige uitzondering is misschien powerplatform, omdat ik zie hoe laagdrempelig het is voor organisaties om hier mee te starten en omdat het qua investering een stuk lager is. Dus daar zie ik eventueel een iets solidere toekomst in, behalve dat ik er ook al wat meer mee bekend ben.

Wat betreft de zorgen dat ik het onderschat: nee, ik denk dat dat niet het geval is. Ik ben me er van bewust dat het jaren zal duren voor ik mezelf een degelijke programmeur zal noemen, ik denk niet dat ik er met een cursus en een scheet ben. Echter is het iets waar ik al een tijd over na zit te denken, en gezien het feit dat ik nu nog jong in de 30 ben, en nog geen kinderen heb rondrennen, denk ik dat de ik de stap het beste nu kan maken, in plaats van over 5 of 10 jaar. Ik denk ook oprecht dat programmeren past bij mij als persoon en bij wat ik uit mijn werk wil halen. Het is dus niet zo dat ik toevallig een week geleden heb bedacht dat dit wel leuk is, ofzo. Het is ook niet zomaar dat ik wegloop van een sympathiek salaris en ook mijn carriere.

Een van de voordelen aan low-code is wel dat ik wellicht makkelijker instap en met mijn communicatie-achtergrond wellicht wat makkelijker bijvoorbeeld zaken presenteer aan klanten en dergelijke. De enige low-code omgeving die ik daardoor nog overweeg is die van MS, meer omdat ik in die het meeste vertrouwen heb dat organisaties die zullen blijven gebruiken, ivm toekomstperspectief. Maar het liefste focus ik me op Java / Python. Ik zou het bijvoorbeeld ook prima vinden om een combinatie van die twee te doen. Maar om mijn eieren op een specifieke low-code omgeving te zetten is denk ik niet de meest wijze optie.

Dus bij deze mijn dank. Ik zal eens wacht meer mijn neus richting het voorgenoemde wijzen.

[Voor 6% gewijzigd door BHStar op 07-03-2023 19:55]


  • retoohs
  • Registratie: April 2019
  • Laatst online: 20:48
BHStar schreef op dinsdag 7 maart 2023 @ 17:02:
Maar het liefste focus ik me op Java / Python. Ik zou het bijvoorbeeld ook prima vinden om een combinatie van die twee te doen.
Kies gewoon iets en ga je daar op focussen. Het heeft geen zin om je in 2 talen (inc. ecosysteem) op een diep niveau te bekwamen (ik wou specialiseren schrijven maar dat is het dus niet).

Als je eenmaal goed in een taal kan programmeren, na een aantal jaar, dan kan je prima iets in een andere taal doen als dat logisch is of van je verwacht wordt.

Ik zou zelf Java kiezen als je backend wilt gaan doen omdat daar gewoon veel meer werk in is dan in Python. Maargoed, ik ben Java ontwikkelaar dus ik zal Python niet zo snel aanbevelen voor taken waar Java een logische keuze is.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee