Zoals al gezegd, is het een kwestie van je/jullie eisen en wensen helder krijgen. Heel veel huizen zijn 'wel leuk', maar zullen iets hebben waardoor jullie jezelf er niet zien wonen.
Het belangrijkste is dat de lokatie voor jullie goed voelt. De lokatie van het huis kun je niet veranderen. Ga, nu de markt wat rustiger is en huizen langer te koop staan, wandelingetje door de straat/buurt maken van woningen die op jullie 'wel leuk' lijstje staan. Bekijk het huis wat te koop staat, maar kijk ook naar de andere huizen, mensen op straat, parkeergelegenheid, speelpleintjes als je kinderen of een kinderwens hebt, mogelijke hangplekken voor jongeren wat voor overlast kan zorgen, bereikbaarheid van scholen, winkels, OV etc. En spreken de gevels aan, voldoende ruimte in de voortuin, voldoende groen in ee wijk...
Doe dit in korte tijd bij zo veel mogelijk huizen, en maak bij elke straat/buurt die je bezoekt een lijstje met wat voor jullie daar plus en minpunten zijn. En bepaal aan de hand daarvan in welke straat of buurt je jezelf wel ziet wonen. En vooral: waar je jezelf niet ziet wonen. Want in de straten waar je jezelf niet ziet wonen, hoef je ook geen huis te bezichtigen. Zo hebben wij op Funda tijdens onze zoektocht prachtige en relatief betaalbare woningen voorbij zien komen in dorpen zonder basis-winkels zoals een bakker, slager en supermarkt. Die woningen vielen voor ons af, omdat voor ons enkele winkels binnen een paar minuten fietsafstand een harde eis was.
Aan een woning zelf is vaak nog veel te veranderen. Als de prijs van een woning gunstig is, is het dus geen probleem dat je de keuken of badkamer spuug lelijk vindt. Als je er maar rekening mee houdt dat een nieuwe keuken zomaar 15-20k kost. Wij zijn ook gaan kijken bij gedateerde woningen met gunstige prijs. Als de ligging, binne ruimte en tuin goed zijn, kun je vervolgens met een bouwdepot het interieur van de woning wel naar wens maken.
En als er net te weinig vierkante meters woonoppervlak zijn, maar een huis wel een grote tuin heeft, kan een uitbouw het huis passend maken.
Door een aantal huizen te bezichtigen en daarbij van elk huis goed de plus- en minpunten vast te leggen, krijg je ook een beter beeld bij wat je echt belangrijk vindt, wat aanspreekt en vooral ook weer wat niet aanspreekt. Zeker als je samen met een partner koopt, is een goede beeldvorming van elkaars wensen ook belangrijk.
Door elke bezichtiging krijg je een beter beeld van je eigen gevoel en wensen en ook van die van je eventuele partner.
Denk bij de eisen/wensen voor het huis aan:
- woonoppervlak
- aantal kamers, maar kijk in je Funda-filters ook naar woningen met een kamer minder. Want bij veel woningen kan vrij makkelijk een extra zolderkamer gemaakt worden, of zijn in het verleden twee kamers samengevoegd die ook weer makkelijk te splitsen zijn.
- minimale afmetingen van de (slaap)kamers. Als het echt slaapkamers voor opgroeiende kinderen moeten zijn, dan is een kamertje van 5-6m² wellicht niet zo handig.
- minimale voorzieningen in de keuken en badkamer (wel/geen ligbad of plaats voor een ligbad bijvoorbeeld).
- gewenste oppervlakte voor de achtertuin. Let hierbij op dat perceelgrootte geen directe relatie heeft met de oppervlakte/afmetingen van de achtertuin. Een huis met diepe voortuin of brede zijtuin kan een relatief groot perceel hebben, maar toch een beperkte achtertuin.
- aanwezigheid of mogelijkheden voor oprit/carport/garage. Denk hierbij ook aan het voordeel van een eigen laadpaal voor een EV in de toekomst.
- mogelijkheden voor een uitbouw, dakkapellen, zonnepanelen.
En niet onbelangrijk in de energietransitie:
Let op het energielabel. Kijk of er makkelijk een binnen- en buitenunit en boiler voor een warmtepomp geplaatst kunnen worden. Aanwezigheid van vloerverwarming is een groot pluspunt. Houdt er bij huizen zonder vloerverwarming rekening mee dat je dat zelf nog een keer zal moeten laten aanbrengen, in elk geval op de begane grond (en de huidige vloerafwerking daarbij vernietigd wordt).
Houdt rekening met de noodzakelijke kosten voor isolatie als het energielabel slechter is dan B.
Vorige woning sinds 2017 gasvrij zonder rekening van Liander. 2022 Doen we het kunstje opnieuw bij Enexis.