Drardollan schreef op dinsdag 14 februari 2023 @ 09:44:
[...]
Ook in het grote geheel doet dit niks, net als dat elektrische auto's geen enkele positieve bijdrage hebben aan de huidige vervuiling (dankzij productie en opladen via kolencentrales). Leuk als je een kW direct verbruikt, maar als je daarvoor allerlei apparatuur moet aanschaffen en online houden dan is ook dat effect eerder negatief dan positief.
Dan zou ik maar gauw de elektra afsluiten en in een tentje gaan wonen als ik jou was. Wat nou als je toevallig al iets in huis hebt draaien (PiHole ofzo, of je hebt al een bestaand domotica-systeem), dan kost het niets meer in aanschaf en online was het toch al.
[...]
Eenieder met Domotica in zijn huis zal beamen dat de uitgespaarde tijd meer dan volledig opgaat aan het inrichten en onderhouden van het systeem.
Dan val ik vast niet onder "eenieder" maar ik kan je niet vinden in deze claim. Als je niet verder kijkt dan dezelfde week waarin het systeem is opgezet misschien, maar als het eenmaal draait heb je er in principe geen omkijken meer naar.
[...]
Klinkt inderdaad simpel.
Ik ben softwareontwikkelaar, dit is poepsimpel. Ik kan me niet voorstellen dat ik de eerste zou zijn om zoiets te maken en ook niet dat niemand het gedeeld zou hebben. Iets als Home Assistant kan dit gewoon al zo te zien.
[...]
We gingen het toch simpel houden? En was als de API om 12:00 bokt terwijl je om 12:00 iets aan wilde zetten?
Ik weet niet waar je op baseert dat dit (en het erbovenstaande) niet nog steeds onder "simpel" valt. Dat kan echt alleen maar als je niet zelf kan programmeren, het niet wilt leren en het wel zelf wilt maken. Dan wordt het lastig inderdaad.
[...]
Ik ben absoluut een oplossing denker. Maar ik denk vooral dat we op dit moment nog niet de techniek en kennis en financiën hebben om zover te gaan dat we huizen eenvoudig met "een simpel scriptje" kunnen automatiseren. Ik ken geen enkel succesverhaal daarin. Hooguit wat extreme nerds die met allerlei exotische programmeertalen en apparatuur. We kennen allemaal nog wel de beelden van Femme in zijn huis toch?
Ik heb je nog geen enkele oplossing aan zien dragen behalve een batterij die je niet aan zou raden. De techniek is er allang, er zijn vele oplossingen reeds beschikbaar. Ik krijg ook niet het gevoel dat je naar succesverhalen op zoek bent geweest. Maar in de volgende zin laat je lijken alsof je toch wel succesverhalen kent maar voel je direct de neiging om dat af te doen als van "extreme nerds" alsof dat op de een of andere manier afbreuk aan het succes-gedeelte doet.
Bedenk je wel dat deze "extreme nerds" die tegen jouw stroom van techniek, kennis en financiën in zwemmen zorgen dat dit soort systemen veel bereikbaarder worden voor normale niet-nerds. Als niemand er ooit tijd in investeert omdat de extreemkortetermijnwinst voor enkel zichzelf niet voldoende is blijven we stilstaan. Paard en wagen werkte vroeger ook prima en auto's waren een gimmick, volkomen onbetaalbaar. Net zoals met computers, wat zou je daar in godsnaam mee moeten in de huiskamer? Dure lompe lelijke bakken en je moest een universitaire studie hebben afgerond om ermee te kunnen werken. Compleet waardeloze investering. Maar op het moment dat wat mensen daar tijd in steken die niet puur en alleen aan henzelf ten goede komt opent dat voor miljoenen mensen de weg naar diezelfde verbeteringen.
[...]
Nogmaals, het zou toch een simpel scriptje worden? Ik heb nu alleen al in jouw post zoveel variabelen en aannames gehoord dat ik mij afvraag wie dat ooit gaat maken.
Nogmaals, het lijkt alsof jouw definitie van "simpel" ophoudt bij meer functionaliteit dan "hello, world". Het is al gemaakt, meermaals. Anyway, je kan de meeste cases gewoon met een "simpel scriptje" ondervangen, dat was een beetje het punt, daar hoeft het niet super-geavanceerd voor te zijn. Het wordt wel gauw leuker met een "iets meer geavanceerd scriptje". En als je het toch niet zelf hoeft te maken boeit het niet of de code simpel is of niet. Je hebt er in ieder geval geen supercomputer voor nodig ofzo.
Ik krijg het gevoel dat je een paar jaar geleden hetzelfde gezegd zou hebben tegen de idioot die het plan verzon om een batterij aan z'n panelen te hangen en een "simpel scriptje" te maken wat de prijzen van de energieleverancier bekijkt om te bepalen op welke momenten het het slimst is om op te laden of terug te leveren. Zulke automatisering levert hoogstens eurowerk op en als je kijkt naar de tijd die je kwijt bent om het systeem te bouwen en de code te schrijven, vermenigvuldigd met een gangbaar salaris voor softwareontwikkelaars, is de terugverdientijd makkelijk meer dan een mensenleven. Gekkenwerk.
[...]
De gemiddelde vaatwasser en wasmachine heeft al jaren uitgesteld starten. In de ochtend moet je toch op zijn minst de boel volladen (anders hoeft er niet gedraaid te worden). Als je dan in je Frank Energie App kijkt wanneer de energie het goedkoopste is dan programmeer je je vaatwasser of wasmachine direct in. Als Frank Energie een lage prijs geeft is het namelijk zeer aannemelijk dat je zelf voldoende opwekt, dat is namelijk hoe Frank Energie (en anderen) hun prijs bepalen.
Mijn vaatwasser heeft inderdaad uitgesteld starten. De opties zijn "nu" en "over 3 uur". Toch jammer als de boel is ingeruimd om 7 uur 's ochtends als je weg moet en de zon pas na het middaguur een beetje lekker op de panelen begint te schijnen. Nieuwe vaatwasser dan maar?
[...]
Dat kan natuurlijk. Maar als we het dan over het milieu hebben waarmee je begon, een goed functionerende wasmachine en droger weggooien en een nieuwe kopen om een euro en wat vervuiling te besparen dan moet je je serieus afvragen of je goed bezig bent.
Het kan natuurlijk dat je al een wasdroogcombinatie had. Het waren verschillende suggesties voor verschillende situaties.