granitk7 schreef op maandag 13 februari 2023 @ 16:43:
- De huidige situatie is zo dat het zwembad er staat. Wat er nu staat is dus al gekeurd. De bedoeling is eigenlijk om van de 'zwembad groep' het 'bijgebouw groep + zwembad te maken'. Oftewel de 3 x 32 A staat nu al aangesloten op het zwembad.
Dat lijkt mij perfect OK, zolang je het
AREI maar volgt. Keuring kan je zien aan het keuringsattest. Is dat aanwezig dan moet er ook ergens een eendraadsschema van bestaan. In BE heet groep een kring. Als je een kring of meer bijklust moet je dat deel laten keuren. Eendraadsschema moet je aanvullen (Met AREI
symbolen). Nu moet ik er eerlijkheidshalve bijvertellen dat wij dat ook wel eens “vergeten”.
Ik heb niet specifiek kennis van de regelgeving in België, maar ik ging er eigenlijk vanuit dat dit ongeveer hetzelfde zou zijn als in Nederland.
In BE kan je nooit een installatie bouwen als je geen minimum aan kennis hebt over het AREI. Is trouwens onlangs in 2021 nog strenger geworden. AREI is bovendien een wettekst, NEN1010 enkel richtlijn. Een nieuwe woning sluit men zelfs niet eens aan zonder een keuringsattest.
Nog wat tips
- Enkel stopcontacten met penaarding, niet zonder en ook geen randaarde, kinderveiligheid verplicht
- Kringen met 1 of meer stopcontacten >= 2,5mm2 ook als je dat laag afzekert
- Kringen zonder stopcontact >= 1,5mm2
- Afzekering 1,5mm2 <= 16A, 2,5mm2 <= 20A, 4mm2 <= 25A, 6 mm2 <= 40A, C curve
- B curve overwegen bij afstanden > 50 meter of afzekering met een maat kleiner
- Alle automaten 2 polig, geen 1P+N, tenzij je Alamaten gebruikt
- Aarding van die uitbreiding MOET worden aangesloten op de hoofdaarding. Geen nieuwe aarding
- Bekabeling binnen halogeenvrij
- Kabel in de grond >=60cm EXVB of XVB + mantelbuis
- Elektrokasten tegen houtwand moeten een brandvertragende achterwand hebben. Geen open achterwand
Mocht de 3 x 32 A niet genoeg zijn, dan kan er eventueel extra kabels worden getrokken, maar dit is wel meer werk dan de bestaande kabel te gebruiken.
Begrijp dit niet echt. Het heeft nooit zin om meer kabelcapaciteit te leggen als de netaansluiting aankan, tenzij je een netverzwaring op het oog hebt. Als je aansluiting dus 40A zit je met een 5G6 al aan de een gepaste doorsnede. Je lan eventueel nog 5G10 leggen.
Het waarom van die 2 kabels ontgaat me dus, tenzij je gaat verzwaren. 3x400V+N/40A is al een zware klepper. Soms krijg je zelfs niet meer ook al vraag je dat. Denk er aan dat er in BE sinds januari met capaciteitstarief zitten. Je betaalt dus niet alleen volgens je verbruik maar louter het piekvermogen dat je ooit hebt ingeschakeld voor een kwartier. Nu lijkt me dat wel niet bepaald een woning van een armoezaaier te zijn.
Maar als ik het dus goed begrijp dan zou dus in België de krachgroep aardlekschakelaar getekend in het overzicht wegkunnen, omdat deze zich al bevind in de zekeringenkast van de woning.
Dat symbool op jouw schemaatje is een hoofdschakelaar, geen aardlekschakelaar. Ja die mag weg, maar hoeft niet weg.
Zoals Blokker al zei. Het volledige gebouw MOET achter een VERZEGELDE aardlekschakelaar van MAXIMIUM 300mA. Een hoofdschakelaar is ook verplicht MAAR die aardlekschakelaar mag die rol vervullen als deze hiervoor geschikt is. Een NL aardlekschakelaar is dus niet noodzakelijk identiek aan een BE aardlekschakelaar. Koop die dus in BE. Sinds 2021 laat men meerdere hoofdaardlekschakelaars toe vanwege EV’s die een type B vereisen. Die moeten wel naast elkaar staan en allen verzegelbaar zijn. Sommige keurders vragen zelfs om een waarschuwingsplaatje “Meerdere hoofdschakelaars”
Enkel de radiator in de badkamer zou dan moeten worden aangesloten op een 30mA aardlekautomaat, omdat dat een vochtige ruimte betreft🤔. De groepen dienen dan verspreid over de verschillende fases te worden gezekerd met een 2P installatieautomaat.
Een ruimte is een vochtige ruimte als er een of ander bad of douche in staat. Ook een bergruimte met douche is een vochtige ruimte. Buiten niet, tenzij je daar ook douches hebt staan. Er zijn meer regels van toepassing dan enkel die MAXIMUM 30mA, in sommige gevallen is dat zelfs MAXIMiUM 10mA, locatie en IP-graad elektrische toestellen. Dus idd die aardlekschakelaars MOGEN, maar moeten niet weg tenzij voor een “vochtige ruimte”, in zijn geheel trouwens. Idd enkel 2 polig en niet 1P+N
Voor zwembaden zijn er nog strengere regels van toepassing Is sowieso ZLVS (Zeer lage veiligheidsspanning) maar alles wat rond dat zwembad zit is ook aan bijkomende regelgeving onderworpen.
Over fases spreiden is een buzzword., krijg je zelden perfect voor elkaar, je weet immers zelden wat je gelijktijdig gaat gebruiken.
[
Voor 4% gewijzigd door
Merion op 14-02-2023 07:44
]