Hallo mede tweakers!
Ik zit met de volgende vraag: is het verbruik van mijn verwarmingsinstallatie erg hoog, of redelijk gemiddeld? En heeft het zin om mijn cv/vloerverwarming nog aan te passen?
Legenda:
Ik zit met de volgende vraag: is het verbruik van mijn verwarmingsinstallatie erg hoog, of redelijk gemiddeld? En heeft het zin om mijn cv/vloerverwarming nog aan te passen?
Hieronder mijn situatie:
- 2-onder-1-kap woning uit 2011, 3 verdiepingen (+ vliering), 170m2
- Wonen er sinds juli vorig jaar
- WTW ventilatie, geen roosters in ramen, goed geïsoleerd (A+ label)
- Vloerverwarming op begane grond en 1e verdieping, beide verdiepingen een eigen verdeler. Thermostaat kraan op de verdeler staat op beiden 100% open (stand 6). Zolder is niet verwarmd.
- VV begane grond: 5 zones, alle kranen volledig open, /li]
- VV 1e verdieping: 4 zones (1 per slaapkamer (3) + badkamer). Alle slaapkamers zijn dichtgedraaid, badkamer volledig open.
- beide VV verdelers hebben pomp met schakelaar die automatisch aangaat zodra aanvoer >28c is.[
- VV pompen op beide verdelers staan beide op stand 1 (van 3) en vreten 35w per stuk.
- 1 thermostaat (Evohome tablet) in woonkamer, 1 extra thermostaat in de badkamer.
- CV ketel is een Intergas Kombi Kompakt HRE 36/30
- De CV monteur (Feenstra) die recent CV onderhoud heeft gedaan gaf aan dat de ketel erg zwaar is voor deze woning en de ketel daarom zijn warmte bijna niet kwijt kan (ik weet niet zo goed wat dit precies betekent maar verwacht dat het te maken heeft met de constante (geringe) warmtevraag t.o.v. korte periodes intensief stoken)
- CV VV aanvoer temperatuur staat op 35 graden. CV retour voelt (bijna) net zo warm aan als de aanvoer (geen apparatuur aanwezig om nauwkeurig te meten)
- De Eco stand van de CV staat volledig uit.
- Gasverbruik is dagelijks nagenoeg elk uur hetzelfde op een piek voor douchen na. +- 0,2 m3/uur(±6m3/dag) bij huidige temperaturen tot 0,4m3 / uur (±10m3/dag) bij koudere dagen.
- CV (±65w) en beide VV pompen (2x35w) lijken 24/7 te draaien, en zorgen dus voor ±3-3,5kwh/dag verbruik
- De "schakelaar" in de warm water leidingen naar beide VV verdelers (weet even het juiste woord er niet voor, dingen worden aangestuurd door de thermostaat die bepaald of ze open of dicht staan) staat niet 24/7 aan, echter zit tussen die "schakelaar"en de VV verdeler de voeler voor de pompschakelaar. Die zet de VV pomp uit als aanvoer <28c is. Hoewel er dus niet 24/7 aanvoer van warm water is, lijkt de temperatuur in de buis bij de voeler (bijna) nooit <28c te komen, daar de pomp 24/7 lijkt te draaien.
Ook goed om te weten
- De thermostaat op de 1e verdieping hing origineel op de overloop.
- Alle VV kranen op 1e verdieping stonden open toen de thermostaat nog op de overloop hing
- Toen het in de herfst koud is gaan worden, wilden we uiteraard lekker warme voetjes in de badkamer, dus de temperatuur op de 1e verdieping opgestookt. Resultaat was dat de slaapkamer te warm werd en de badkamer niet warm genoeg.
- Als test toen de thermostaat van de muur geschroefd (model op batterijen) en in de badkamer gelegd en alle VV zones behalve de badkamer dichtgedraaid.
- Vloerverwarming is de enige verwarming in de badkamer (op het zuiden, 9m2)
- Bij koud weer (-5c) heeft de CV / VV het erg moeilijk de badkamer op temperatuur te houden. Als ik de aanvoer temperatuur van de CV omhoog schroef (naar 40c) dan lukt het wel, maar dan lijkt de CV 100% van de tijd actief met verwarmen van de badkamer
- Ik heb een all-electric WP (Daikin Altherma 7,5kw uit mijn hoofd) besteld die *ergens* dit jaar geplaatst gaat worden (zodra hij geleverd wordt bij de installateur)
- Bij de WP heb ik ook een nieuwe vloerverwarming regelaar besteld (Honeywell HCE80 ) met 3 extra thermostaten voor op de 1e verdieping. Het doel is dat we straks per slaapkamer (+ badkamer) een thermostaat hebben en de HCE80 de verdeler aanstuurt om het warm te krijgen waar we willen. Dit wordt geinstalleerd tezamen met de WP plaatsing.
Legenda:
- Paarse lijn is VV pomp begane grond. Lijkt constant te draaien a 35w (de shelly die verbruik meet was voor 5 feb 7:00PM ergens anders ingeplugd)
- De lichtblauwe lijn is de VV pomp 1e verdieping. Lijkt ook constant te draaien a 35w
- De blauwe lijn is de CV ketel.
- Kijken of de pomp van de CV ketel langzamer kan of minder lang kan nadraaien, moet ik nog opzoeken in de handleiding.
Wat was je vraag ook alweer?
Tweeledig:- Is dit verbruik aan gas/stroom gebruikelijk of buitensporig hoog, of redelijk normaal?
- In aanvulling op vraag 1: Heeft het zin om dit nog verder te onderzoeken / tunen, zeker gezien er nog een WP komt?
[Voor 0% gewijzigd door MrRobin op 06-02-2023 20:52. Reden: eco stand toegevoegd]