Die omvormers zijn beruchte stoorbronnen in de RF in het frequentiebereik van 0-75Mhz. Dat kan je op twee manieren raken:
1) je gebruikt Powerline adapters (zoals de Comtrend PG-9072/3 en PG-9082/3 sets die Telenet levert) om netwerkverbinding ergens te krijgen waar kabels trekken lastig is. Ik lees daar niets van terug in je posts. Zitten er dergelijke apparaten in je thuisnetwerk? Zo ja zou dit alleen datgene raken wat achter de Powerline-verbinding hangt en niet de rest van het netwerk.
2) coaxkabels ergens in jouw huis zijn 'lek' en laten stoorsignalen binnen. De DOCSIS upstream zit ergens tussen de 24 en 65MHz. In dat geval gaat de modem zelf plat, dus verliest iedereen in de woning verbinding. Sterker nog, in dat geval gaan de stoorsignalen van jouw woning het wijknet in en zal iedereen op zelfde segment (mogelijk paar honderd woningen) ook last hebben van stabiliteitsproblemen en uitval
Oplossing is in beide gevallen bovenal de omvormer te laten herstellen of vervangen. Stoort het zo? Dan riskeer je zelfs een boete van de BIPT NCS aangezien de verstoring niet alleen dingen in jouw woning stoort, maar ook meerdere vergunningsplichtige banden voor zendamateurs, nooddiensten etc. Uitdaging is dat leveranciers van die dingen in de regel geen idee hebben van RF-techniek en waarschijnlijk je klacht niet eens zouden begrijpen, laat staan er iets aan te willen doen.
In situatie 2 heb je daarnaast een probleem met je kabelnet dat ook gevoelig is voor andere stoorbronnen. Downstreamsignalen kunnen bijvoorbeeld door LTE (4G) band 20 gestoord worden. In de downstream heeft de rest van de wijk er geen last van maar jijzelf mogelijk des te meer. Ook als je het probleem op de omvormer opgelost hebt, is aanpak aan te raden. Eerste stap is alle coaxbekabeling binnenhuis die niet gebruikt wordt los te koppelen, zodat je alleen modem en voor TV gebruikte kabels overhoudt. Vervolgens moet je op zoek naar 'schaamhaar', uitstekende delen van de mantel rondom connectoren. Dat is meest voorkomende plek waar signalen binnendringen. Ook zijn connectoren met enkel een plastic kapje erover niet RF-dicht. Die moeten vervangen worden door goede, hoogfrequent-dichte connectoren die correct (zonder schaamhaar) gemonteerd worden.
Maar...
Het lijkt mij erg onwaarschijnlijk dat een monteur van Telenet situatie 2 heeft laten bestaan, als je zo'n collectieve storing veroorzaakt word je gesommeerd om het storende apparaat uit te schakelen of je wordt van het kabelnet afgesloten.
Is het geen van beide? Dan is het erg onwaarschijnlijk dat het probleem in de omvormer ligt. In dat geval wordt het tijd voor ouderwets troubleshooten. Je hebt switches. Pak een tweede computer erbij (een laptop bijvoorbeeld), steek die in op zelfde switch als je PC. Laat continu een ping naar ergens op het internet (bijv 8.8.8.8) lopen. Vervolgens je gang gaan op eigen PC. Valt de verbinding uit? Kijk wat er op de tweede gebeurt met de ping. Als dat geen problemen heeft, zit het probleem tussen je switch en je PC. Wel problemen? Verplaats tweede PC naar de modemrouter en herhaal de actie. Daar geen problemen? Dan gaat het tussen modemrouter en switch fout. Wel problemen op modemrouter? Tijd om alsnog bij Telenet aan de bel te trekken...