Via HDMI CEC zou dat kunnen werken. Let op, kunnen. HDMI CEC is vrij door fabrikanten om te implementeren waardoor samenwerking in praktijk anders kan gaan dan theorie.
Kan de TV 2 HDMI devices tegelijk aansturen?
TV krijgt audio en video binnen via de bron, in dit geval Chromecast. Audio terug gaat via HDMI ARC (Audio Return Channel), dat is een dedicated uitgang binnen een ingang maar qua idee is het niets anders dan "vroeger" S/PDIF.
zo niet, dan moet de soundbar via optical.. kan het dan wel?
Automatisch in- en uitschakelen/reageren op één remote heb ik wel eens gezien maar ik zou daar niet van uitgaan. Auto sense op S/PDIF is zeldzaam.
En zo ja, is het geluidstechnisch dan minder?
Dat is iets wat Google je had kunnen vertellen.
Of even verder lezen, ik haal het zo aan.Wat heb ik gedaan: contact gezocht met Samsung en Bose.. maar icm Google TV zeggen ze: 'ja weet ik niet'.
Begrijpelijk. Fabrikanten die support geven op elkaars producten zie je niet vaak. Omdat er nul garantie is dat alles op elkaar afstemt en werkt zoals bedoelt. De Samsung TV in de keten hangt nog het meest van af. Als Bose zou ik hier mijn handen ook vanaf houden. Samsung idem, beloftes dat iets werkt maakt schuld.
Voor dit soort dingen is het de handleiding lezen van de apparatuur die je hebt en welke je van plan bent te kopen. Checken of methodes van aansluiten overeen komen en of het spul dus compatible is. Daarna hopen dat alles ook zo werkt. Zo niet hopen dat een HDMI kabel wisselen het probleem oplost. Dat laatste puur als voorbeeld hoe krakkemikkig de implementatie kan zijn.
J2pc schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 14:22:
Dat is verder wel allemaal compatible in dat 't werkt, maar wees je bewust dat arc beperkt is qua bitrate, en dus qua geluids kwaliteit.
Ik weet 't even niet uit m'n hoofd, maar gewoon dolby lukt nog wel, maar spul als atmos krijg je volgens mij niet over een arc connectie (itt e-arc) en valt terug naar wat lagers zoals PCM of Dolby Digital ofzo.
HDMI ARC gaat tot Dolby Digital Plus. Met een bron als Netflix of andere streamingdiensten zit de Atmos meta data in die stream. Wil je Atmos op basis van Dolby TrueHD dan moet je naar eARC. Voor Atmos heb je sowieso ARC nodig, S/PDIF blijft steken op "Dolby Digital" (geen Plus).
Om het compleet te maken: LPCM is over HDMI ARC (net als S/PDIF) max twee kanalen waar eARC wel surround ondersteunt.
Dan zou ik kiezen voor een soundbar met 2x HDMI zodat je soundbar direct atmos van je chromecast krijgt, en vervolgens het beeld doorstuurt naar je tv.
Voordeel van deze methode van aansluiten, de TV niet als hub gebruiken, is dat alle audio wordt ondersteunt. Al is het de vraag of de, bijvoorbeeld, sound bar wel alles ondersteunt qua codecs. DTS is langzaamaan aan het verdwijnen, vandaar dat ik het hierboven niet aanhaalde. TV van TS is ouder en doet nog wel DTS maar huidige Samsung niet meer. Net als LG, Panasonic,.. Al geldt ook hier: het hangt van je collectie/aanbod en aanwezige hardware af. Doe je niets met fysieke media is het gemis van DTS er niet. Wil je wel DTS en heb je toevallig apparatuur met HDMI eARC, decoderen naar LPCM en je bent er ook.
Het blijft ook een discutabel kunt hoe veel waarde je moet hechten aan iets van "surround" of "Atmos" op een sound bar. Dat een device iets kan verwerken wil niet zeggen dat het merkbaar is. Haast elke TV heeft tegenwoordig een "HDR" label maar genoeg TV's die door de toegepaste techniek eigenlijk helemaal niets HDR kunnen tonen.
Edit:
Ik gooi hierboven puur de theorie neer. Ook ik maak geen beloftes of iets werkt of niet.
Van een Chromecast weet ik echter niet zeker welke audio deze allemaal door kan sturen. Kan een bron bijvoorbeeld slechts stereo of alleen "Dolby Digital" aan dan ga je natuurlijk nooit meer uit de TV krijgen dan wat er in komt. Idem met de Samsung UE48JU7000, ouder model dus mogelijk niet eens bekend met Dolby Digital Plus qua codecs. Maar dat is iets aan TS om uit te zoeken.
[Voor 27% gewijzigd door FeaR op 28-01-2023 13:49]
Some people just need a high-five.... In the face.... With a chair.