Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans is dat er met templates gewerkt wordt ("iedereen dezelfde texten"). Verder, tsja, als een bedrijf op z'n strepen gaat staan, kan jij dat natuurlijk ook doen.
Mijn advies in deze:
Rustaggg met de escalatieladder.
De ex-werkgever wil iets van jou, jij niet van hun.
Stappenplan:
1) Ik weet niet hoe de ex-werkgever heeft laten weten dat er terugbetaald moet worden, maar ga vooral NIET bellen of langs. Alles schriftelijk vanaf dit punt (brief / mail)
2) Schrijf een reactie terug in de zin van dat je "kennisgenomen hebt van de terugvordering, maar ook graag een complete onderbouwing wenst te zien." Als de reactie een loonstrook is met correcties, is dat een prima onderbouwing
3) Het koppijn gedeelte -- rekenen en administratie --
Neem hier je tijd voor, je hebt maar 1 schot!
Bekijk om welke periode het gaat, zoek vervolgens alles erbij (vrije uren/dagen, declaraties, bijtelling of KM-vergoeding, thuiswerkdagen (2 euro/dag , wordt verrekend met de KM-vergoeding), gewerkte uren, goedgekeurde reistijd, laatste loonstroken, enz)
Zodra je dat hebt:
zoek de verschillen. Excel en de online bruto-netto rekentool van Visma-Raet moet hiervoor standaard in je toolkit zitten
Vind je verschil, schrijf het uit wat anders is (en eventueel hoe dat berekend is). Hou wel rekening met het bijzonder tarief als het om vakantiegeld / bonussen / 13e maand gaat.
4-A) Indien een verschil gevonden hebt, schrijf een neutrale, zakelijke reactie terug met de mededeling dat je een verschil gevonden hebt en je schrijft het verschil uit. Schrijf je dit via de mail: Een leesbevestiging zou ik achterwegen laten. Wel die mail goed bewaren en eventueel een back up maken (met datum & tijd)
Mocht je dit erg moeilijk vinden, vraag dan een salarisadministrateur en/of accountant om hulp.
5) Wacht, relaxt, de reactie af.
Na 8 weken nog geen reactie? Doe niets, de ex-werkgever is nu aanzet.
Na 6 maanden nog geen reactie? Doe niets.
Bedrijf gaat de escalatieladder in:
Krijg je een brief van een advocaat na maanden en heeft het bedrijf nog geen reactie op jouw mail gegeven?
Niet boos worden, zakelijke reactie terugsturen met kopie-mail en de mededeling dat Bedrijf-x nog steeds geen reactie heeft gegeven. Daarna popcorn pakken
4-B) Kan je geen verschillen vinden: Ik heb al genoeg, mooie en legale, reacties in dit topic gezien waar je iets mee kan (bijv een terugbetalingsregeling van 60 maanden voorstellen en daarna de reactie rustig afwachten. )
Door het op deze manier, zakelijk en netjes af te handelen, kan niemand jou iets verwijten.
Rechtsbijstand en rechtszaken kunnen later alsnog (en heeujj.. daar heb je bewijzen voor nodig -- Daarom is punt 3 & 4-A zo belangrijk)
spoiler:Worse case moment zou kunnen zijn dat iemand bij een ander bedrijf jouw sollicitatie blokkeert. ("Ja, die pannekoek deed moeilijk, ging met rechtszaken dreigen, bla bla bla)
Hold. Step. Move. There will always be a way to keep on moving