Veel dank voor alle reacties!
Ik zou noppeplaten nemen met eps. Dat is een bewezen en veel gebruikt systeem. Ik zou eerder aandacht besteden aan koudbruggen bij buitendeuren en goede randisolatie.
Bij noppenplaten moet je een zandcementdekvloer eroverheen storten (toch?) En dan verlies je minimaal 5 centimeter. Bovendien liggen je buizen niet bovenin de vloer, waardoor lagere warmteafgifte.
Waarom is het opwarmen van de broodjesvloer ongewenst? Dit fungeert toch juist als thermische buffer?
Het fungeert inderdaad al thermische buffer, maar het is een huis uit '70. De spouwmuren zijn onderaan volgestort voor stevigheid en er is tussen vloeren en binnenmuur een koudebrug. En je systeem wordt er traag van.
ik weet niet wat je allemaal van plan bent met die vloer maar eps 100 (100 kPa) is ruim voldoende voor die toepassing in een normaal woonhuis. als je graag pir wil ivm de isolatie kan dat dus prima mits je een druk verdelende laag hebt voor puntlasten, maar dat zal waarschijnlijk in je droogbouw systeem zitten. broodjes vloer heeft niet zo heel veel massa gewoon in frezen is wat ik zou doen dan kan je doorgaans ook grotere diameter buizen gebruiken.
De broodjesvloer zelf kan niet ingefreesd worden. Het is een zgn Nehobo-vloer (Nederlandse Holle Baksteen). Dus de zandcementlaag wordt ingefreesd. De puntlastverdeling zit meestal niet in het droogbouwsysteem. Dus er moet Fermacell of strongboard overheen. Dus dan wordt het
3 cm isolatie
2 cm droogbouw
2 cm lastverdeling
en dan nog de afwerkingsvloer. Dus tov nu met alleen zandcementdekvloer is dat weer een paar centimeter hoger. En ik ben er van geschrokken hoe duur de lastverdeling is.
Wat voor droogbouw vloerverwarming heb je het over?
Ik dacht aan Heatnet Neo.
Hoe dit werkt voor jouw situatie weet ik niet. Ik ben niet bekend met een broodjesvloer maar als ik het google lijkt het wel een beetje of de PIR plaat dan stukken moet overbruggen. Dan lijkt het mij best belangrijk dat er voldoende oppervlak is waarop de PIR plaat gedragen wordt.
Om het goed vlak te krijgen zou je eigenlijk eerst de vloer moeten egaliseren (weer een cm erbij) en dan pas PIR leggen. Maar als ik jou zo beluister is dat wel degelijk mogelijk.
Samen met het 10mm dikke laminaat geeft dit voldoende stevigheid, maar het blijft wel beperkt. Het gewicht van een persoon is toch al genoeg om de constructie iets te laten bewegen. (dat ligt voor een deel ook aan de minder vlakke ondervloer).
Hmmm dat valt me toch tegen. Dat betekent dat ik in elk geval zou moeten egaliseren. Heatnet adviseert minimaal 13 mm laminaat, maar daar is de keuze toch al flink minder en de prijs meer.
Als laatste wil ik je nog even wijzen op de extra hoogte die je gaat creëren. Ik dacht hier ook vrij makkelijk over. Mijn totale opbouw zou iets van 60mm worden met de PIR platen. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan dus, maar de vloer is wel degelijk hoger uitgekomen door het opnieuw opbouwen + het droogbouwsysteem. Hierdoor moest ik dorpels ophogen en deuren afkorten. Dat is nog wel te overzien, maar voor je trap is dit minder fijn. De 1e trede wordt dan veel lager.
Bedankt voor de waarschuwing! Ik had nog niet aan de trap gedacht.