Toon posts:

Verwarmen in een jaren '80 woning zonder kruipruimte

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • sabyo
 • Registratie: Januari 2023
 • Laatst online: 05-02 23:04
Beste tweakers, bij de aankoop van ons huis heeft mijn vriend een topic geopend om tips te vragen met betrekking tot duurzaamheid. Daar hebben we zulke goede tips uit gehad dat ik het volgende aan jullie wil voorleggen

Het gaat om een jaren '80 tussenwoning van rond de 130m2 met drie verdiepingen.

We hebben in onze huis een oude stenen vloer die we erg mooi vonden en wilden laten liggen. Maar: Stenen zijn hol, tegels liggen los, en we zijn er zelfs een keer doorheen gezakt en hij ligt er dan ookal 35 jaar. Oftewel: die vloer moet hoe dan ook vervangen worden. Daar komt het volgende bij. We hebben geen kruipruimte. Het huis is matig geïsoleerd, en de vloerisolatie bestaat uit 8 a 9 cm piepschuim volgens het bouwkundig/duurzaamheids rapport. Desondanks trekken de tegels kou uit de grond. Het is binnen vaak kouder dan buiten, en ik kan me alleen maar bedenken dat dat komt omdat de tegels grondkou geleiden. Net als iedereen zouden we dan graag meteen vloerverwarming willen. Maar de vloer is dus matig geïsoleerd. Isoleren zou door het gebrek aan kruipruimte moeten door de dekvloer te verwijderen en dan af te graven. Ik heb wat offertes opgevraagd en dit zou, met vloer en alles erop en eraan, afhankelijk van welke vloer we uiteindelijk kiezen tussen de 18K en 21K kosten. Daarvan is dat isoleren d.m.v. wat ik hierboven zei dus rond de 12-15K. (beneden verdieping is ergens tussen de 60 en 65 m2 groot).

Qua verwarming hebben we nu: een 5kw airco hangen, en twee infrarooddpanelen bij de zithoeken. Op de bovenverdieping hebben we ook nog een 2.5 kw airco in de hoofdslaapkamer en infrarood panelen in de werkkamers. We hebben momenteel geen radiatoren omdat we die verwijderd hadden en omdat we vorig jaar om diverse (onverwachte) redenen geen rooie cent te besteden hadden om ze (zoals gepland) te vervangen. :P Een gedeelte van het geld komt terug, dus dan kunnen we wel weer iets in het huis stoppen (rond de 10K hebben we te besteden en de verwarming en vloer hebben beide prioriteit. Verwarming het meeste) . Radiatoren terug laten plaatsen was het meest logisch geweest. Maar nu de vloer vervangen moet worden verandert dat ook wel iets. Voor 21K moeten we echter echt nog wel even (lees 2 a 3 jaar ) sparen.

Met de airco en infrarood panelen zijn we dit jaar heel ver gekomen, alleen het weekend dat het vroor kon hij het niet meer aan. Moet ik ook bij zeggen dat we nu nog enkel glas boven en jaren '80 dubbelglas beneden hebben, maar dat in April alles vervangen wordt door HR++ glas en nieuwe kunststof kozijnen. Dan zal dat misschien nog iets beter gaan, maar een airco is natuurlijk niet bedoeld als hoofdverwarming en het zal vast vaker gaan vriezen. Maar, gezien we de hoofdverwarming dan betrekkelijk weinig zullen gebruiken, vraag ik me af of die vloerisolatie het enorme bedrag waard is en we dat niet beter kunnen besteden aan andere dingen. Een extra airco bv. Of toch lage temperatuurpanelen. Of andere opties die evt. toekomstigbestendig (denk warmtepomp o.i.d.) zijn?

Verdere specs van ons huis: We hebben dus 2 airco's, diverse IR-panelen (zijn we niet dolenthousiast over, maargoed. Het volstaat.). In April wordt alles in het huis vervangen door isolerende kozijnen en HR++ glas. We hebben 11 zonnepanelen die rond de 3200 KWH op zouden moeten brengen. We hebben matige spouwmuurisolatie en matige dakisolatie. We wonen er met zijn 2'en, maar weten niet of dat altijd zo zal blijven (maar nu nog geen naarstige plannen tot gezinsuitbreiding) en we weten ook niet of dit onze foreverhome is, dus investering/rendement bij verkoop speelt een rol. Al verwachten we wel rond de 10 jaar hier te blijven nog :P

TLDR: Is het de moeite waard om voor plusminus 13K onze vloer te laten isoleren om zo vloerverwarming te kunnen nemen, als we het waarschijnlijk alleen de twee koudste maanden gebruiken. Is vloerverwarming evt. een optie als we het niet laten isoleren? En wat zouden eventuele andere opties zijn om duurzaam te verwarmen. Iets wat minder lelijk is en minder ruimte in beslag neemt is een pre, al zijn we wel van functionaliteit boven looks :) . Opzich kunnen we de huidige situatie nog wel eventjes aan. Het luchtklimaat in het huis is ook goed genoeg en we hebben geen last van overmatig vocht o.i.d. door gebrek aan centrale verwarming. Maar niet 2 a 3 jaar hoeven te sparen voor centrale verwarming zou een flinke pre zijn :P


Dankjewel voor het lezen alvast!

Alle reacties


 • joezzt
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
In 8 a 9 cm kun je heel erg veel qua isolatie. Piepschuim is natuurlijk niet het summum qua isolatie.
Je kunt erg veel besparen door zelf het piepschuim te verwijderen en gewoon betere isolatie te nemen. De tegelvloer verwijderen is niet zo spannend. Afgraven lijkt me echt niet nodig.
Kijk hier eens https://isolatienoord.nl/...tie/pir-spano-vloerplaten

[Voor 9% gewijzigd door joezzt op 14-01-2023 13:06]

Gibson S-1, Godin Multiac SA, Camps Cut 500S, Roland Jazz Chorus-120 , King Tempo II 607, TMS320C10, SAM4L


 • sabyo
 • Registratie: Januari 2023
 • Laatst online: 05-02 23:04
joezzt schreef op zaterdag 14 januari 2023 @ 12:58:
In 8 a 9 cm kun je heel erg veel qua isolatie. Piepschuim is natuurlijk niet het summum qua isolatie.
Je kunt erg veel besparen door zelf het piepschuim te verwijderen en gewoon betere isolatie te nemen. De tegelvloer verwijderen is niet zo spannend. Afgraven lijkt me echt niet nodig.
Kijk hier eens https://isolatienoord.nl/...tie/pir-spano-vloerplaten
Aah top! Kijk dat is een suggestie die we nog niet bekeken of gehoord hebben. Helaas heb ik de isolatie nog eens bekeken, het stond een beetje dubbelzinnig omschreven in dat rapport (of ik ben gewoon slecht in het interpreteren ) maar het is in werkelijkheid geloof ik 5 cm wat natuurlijk een stuk minder is. Ik heb de vraag op basis van jouw suggestie wel bij wat specialisten gelegd. Ik ben benieuwd.

Ik begrijp wel dat de dekvloer er dan alsnog uit moet toch? De isolatie zit daaronder toch?

 • bottom line
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 20:01
Dus je zou verkiezen voor geen isolatie te plaatsen maar wel extra verwarming, a la airco's / infrarood, vloerverwarming, radiatoren?
Dus liever elk jaar meer uitgeven aan stroom, om het warmteverlies tegen te gaan dat je nooit meer gaat kunnen verbeteren?

Ik zou altijd beginnen met zoveel mogelijk isoleren.
Kans is groot dat je dan met je huidige airco units gaat toekomen voor verwarming, en geen beroep meer moet doen op je infraroodpanelen.
Vloerverwarming kan later nog steeds ingefreesd worden.

 • vso
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

vso

tja...

@sabyo het type piepschuim zegt meer dan je denkt, als je je huis nu warm krijgt waarom dan VloerVerwarming (VV)

paar key zaken in "jip en janneke"

Belangrijker is de ondergrond daaronder, isolatie heeft een remmende werking maar het stopt niet optrekkend vocht bijvoorbeeld. Dus als je op natte (klei) grond je piepschuim hebt liggen .dan zal het vocht uiteindelijk tegen je tegels aangaan --> en water geleid net zo goed als metaal warmte & kou

Piepschuim (EPS) heeft een nummering EPS 1-60 is "zacht" en zie je vooral terug in verpakkings piepschuim
EPS noemen we het als de nummer 100-200 is, daar kan je vrachtwagens overheen laten rijden (wel iets er tussen om de druk te verdelen)

EPS van 10cm heeft een R(d)/R(c) waarde van 2,5 (ongeveer) als je VV aangaat leggen wil je een R waarde van 4+

Ander voordeel van VV is dat je naast verwarmen ook kan koelen, dus ipv 2 maanden voordeel kan je dat 4 tot 5 maanden plezier hebben
Is VV een must ? dunno jou keuze

grindput/drainage slang zijn eigenlijk water wegzak punten gewikkeld in geodoek grind (worsten of berg) met al dan niet drainage slang
- Geodoek voorkomt "zand/slib" tussen het grind waardoor de opvangruimte van het water gereduceerd word. die je creert met grind/drainage slang)ik zou zelf in jou (niet geheel bekende situatie) de volgende stappen nemen
 • Voorkant / achterkant huis een grindput / infiltratie punt van 30 cm tot 60 a 80 cm onder BG vloer niveau legen.
 • Je vloer 30 cm afgraven
 • Drainage gleuven neerleggen naar grindput, worsten drainage slang en zand erover (laagje 5cm oid
  vochtdichte folie (kuip bij voorkeur)
 • 20 cm piepschuim
 • 3-5 cm beton met eventueel vloerverwarming erin
 • Tegels op gewenst niveau (einde)
kijk anders in het kruipruimte isolatie topic (veel leesvoer)


hoe meer je passief isoleert, (1x uitgave) hoe minder maandelijkse uitgave aan de energie leverancier

leest meer dan reageert


 • mr_evil08
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 17:54
Tegels trekken altijd kou als er geen vloerverwarming ligt of het nou zeer goed of geen isolatie ligt het blijft koud, heeft met de eigenschap van materiaal te maken, steen trekt lichaamswarmte uit je als het kouder dan 37 graden is wanneer je erop loopt.

PVC en tappijt zijn 1 van de weinige materialen die dat vrijwel niet hebben.

[Voor 78% gewijzigd door mr_evil08 op 15-01-2023 12:20]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


 • Sethro
 • Registratie: Maart 2017
 • Laatst online: 08:13
Als je eraan begint zou ik het meteen goed doen en isoleren conform de huidige nieuwbouwnorm.

De meeste kosten zitten in de uren dus loont het om dingen zelf te doen. Daarbij is het ook geen ingewikkeld werk; slopen, graven, PIR/EPS erin leggen. Betonstorten laten doen.

Daarna vloerverwarming erin en aansluiten op een kleine warmtepomp. Afwerken met zandcement en daarop een vloer naar keuze.

Met wat eigen inzet en handig inkopen van materialen (isolatie hergebruiken, aanvullen met b-keus PIR / EPS via marktplaats, warmtepomp met veel subsidie) kun je zo de helft besparen tov de offerte.

[Voor 37% gewijzigd door Sethro op 15-01-2023 13:45]


 • joezzt
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
sabyo schreef op zondag 15 januari 2023 @ 11:36:
[...]


Aah top! Kijk dat is een suggestie die we nog niet bekeken of gehoord hebben. Helaas heb ik de isolatie nog eens bekeken, het stond een beetje dubbelzinnig omschreven in dat rapport (of ik ben gewoon slecht in het interpreteren ) maar het is in werkelijkheid geloof ik 5 cm wat natuurlijk een stuk minder is. Ik heb de vraag op basis van jouw suggestie wel bij wat specialisten gelegd. Ik ben benieuwd.

Ik begrijp wel dat de dekvloer er dan alsnog uit moet toch? De isolatie zit daaronder toch?
Ja, de dekvloer, maar de betonvloer onder de isolatie verwijderen beschouwde ik als “afgraven”. 5 cm Is dan wel weinig voor isolatie. Maar de dekvloer heeft ook een dikte , dus je komt uiteindelijk toch op een flink pakket dat je neer kunt leggen misschien. Dan mooi hout erop dat voor de voeten fijner is, en verwarmen met radiatoren. Da’s het goedkoopst. Kijk eens naar een eiken mozaiek ondervloer , maar dan als hoofdvloer. Voor 60 m2 ben je voor ongeveer €1500 aankoop klaar en je leeft op een podium, alle theaterpodia liggen er vol mee.

Gibson S-1, Godin Multiac SA, Camps Cut 500S, Roland Jazz Chorus-120 , King Tempo II 607, TMS320C10, SAM4L

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee