1440p is standaard voor 27", 32" zit qua pixeldichtheid in niemandsland waarbij 1440p wat weinig is en 4k overkill. 1440p zit echter dichter bij normaal dan 4k op 32" en 1440p op 32" kan er nog wel OK uit zien maar ga dan inderdaad voor IPS want VA heeft meer pixeldichtheid nodig voor tekst. Dat heeft te maken met hoe lang de subpixels zijn (meer lege ruimte) en hoe ze georganiseerd zijn.
Ga je makkelijk 144 fps halen op 1440p: haha nee, meestal bij lange na niet. ook niet met een 3080 Ti maar zelfs als je dat wèl haalt (oude game) moet je je fps cappen onder 144 (zodat g-sync blijft functioneren) en g-sync gebruiken i.p.v. v-sync. En een scherm zonder g-sync of op zijn minst freesync kan je wat mij betreft nooit een game scherm noemen. De gedachte dat je 't alleen gebruikt als je lage fps hebt is incorrect. Er zijn enkele uitzonderingen maar je gebruikt het bijna altijd tenzij je er geen verstand van hebt. Met v-sync is je invoer laggy, zonder sync heb je tearing en dat lijkt op stutter. No sync kan dus niet, v-sync ook niet dus g-sync is the way to go. Als je een visual novel "speelt" die naar 5 fps gaat wordt het een ander verhaal, dan zet je het even uit. Op een VA paneel zet ik g-sync ook weleens uit als ik geen VRR flicker wil zien en als het een game is waarbij je de lag op de invoer toch niet voelt, meestal games die niet een muisgestuurde 1st of 3rd person camera hebben. Op IPS heb je dat probleem van VRR flicker niet, dus zet je g-sync al helemaal zelden uit.
Op VA is 't vanwege VRR flicker extra belangrijk dat je met een fps cap je frametime variatie stabiliseert (wat je eigenlijk altijd moet doen, ook op IPS) en dan nog hou je vaak wat flickering op VA en als je fps te laag is om hem te cappen op de laagste fps die je verwacht te krijgen, dan kan je er al helemaal niks tegen doen. Bij VA zou een g-sync module eigenlijk verplicht moeten zijn, bij IPS kan je op zich weg komen met Freesync zonder hardware g-sync module omdat variabele overdrive minder hard nodig is, wat niet wil zeggen dat het niet heel fijn is om er wèl één te hebben zodat je helemáál geen overshoot (inverse ghosting) krijgt bij lagere refresh rates. Op mijn 43" 4k freesync VA is de overshoot onder ~75Hz een drama. Er zit geen g-sync module in die variabele overdrive automatisch doet en dus voltages aanpast aan de variërende refresh rate. De lagere handmatig in te stellen overdrive settings hebben te weinig effect.
Ik kan je niet een specifiek IPS scherm aanraden op 32" want ik heb op 32" alleen VA's getest en ze allemaal terug gestuurd. Ik heb een 30" IPS gehad die niet meer op de markt is, daarna een 27" 1440p IPS met g-sync module: geweldig die perfecte pixel response op elke refresh rate met g-sync module. Ik wilde toch terug naar iets groters en ook meer contrast. 32" VA lukte niet vanwege de pixeldichtheid, pixel transitie-traagheid en slechte kwaliteit en QA testing van de schermen. IPS 32" werd het uiteindelijk ook niet want ik wilde ook eigenlijk net wat breders. Ultrawide is niks voor mij, onnatuurlijk aspect ratio en daarom ben ik maar naar 43" 4k gegaan. Zonder text scaling aan te zetten in Windows is vanwege 4k de tekst wat te klein op de 43" en die zit gewoon achterop mijn bureau op een VESA arm, dus dan heb je een indicatie van hoe stompzinnig 4k is op 32".Op 43" is 4k wel lekker want in feite heb ik nu een 1440p 16:9 scherm, een UW 1440p scherm, een UW 1600p scherm, en een 4k scherm in één. Kwestie van CRU gebruiken om custom resoluties aan het registry toe te voegen (in een met nvcp aangemaakte custom resolutie werkt HDR niet). En dan 1:1 draaien zonder scaling. Vaak gebruik ik 3840x2048 voor net wat extra fps en FOV, zonder dus gelijk UW overkill te krijgen waarbij alles gestretched is aan de zijkanten doordat rectilineaire projectie, de methode die games (en kunstschilders) gebruiken om een 3D scene na te bootsen op een 2D vlak zoals een monitor of een canvas, voor wijdere FOVs niet geschikt is. Maar vertel dat niet de UW crowd, want je wordt verketterd. Trekt mijn GPU het niet (ik speel liefst op 85+ fps), dan heb ik ook de gewoon 3728x2048 als optie. Dat is 16:9, dus 1:1 zonder scaling komt er dan een zwart kadertje omheen. Kan makkelijk op een 43", het beeld is evengoed nog groot genoeg. Dit is flexibiliteit die je op een 32" (4k of 1440p) scherm niet krijgt.
Als ik weer zou kiezen, zou ik de 43" Samsung QN90B pakken. Net een paar tientjes boven je budget, maar met mooie HDR (meer dimming zones dan
mijn FV43U) en veel meer contrast een veel gavere ervaring dan een 32" IPS monitor. Mijn FV43U's local dimming met maar 8 zones is niet zo nuttig en maakt het scherm te donker, dus bij HDR games zet ik de local dimming uit. Desondanks is HDR een stuk mooier dan SDR vanwege het zelfs voor VA begrippen uitzonderlijk hoge contrast. Op een QN90B is het nog een stuk beter, want dan gebruik je de local dimming hoogstwaarschijnlijk wèl. IPS is niet in staat tot HDR, ookal staat het op de doos, je hebt er niks aan. Daar is het contrast te laag voor. Tenzij hij echt duizenden local dimming zones heeft, maar dat krijg je niet voor jouw budget in een monitor. Met een QN90B kom je echter een heel eind. En als monitor beter geschikt dan een OLED. Je kunt wel VRR flicker verwachten, want het blijft VA. Met een fps cap die je constant haalt (met g-sync enabled) kom je daar dan grotendeels vanaf. Heeft je GPU het zwaar dan wil je je fps niet cappen en dan is de VRR flicker irritant. Er is altijd een nadeel. Ook zit er geen hardware g-sync module in, dus mogelijk krijg je overshoot bij lage framerates met g-sync enabled. hangt er vanaf of je genoeg controle krijgt over overdrive instellingen om overdrive voldoende te temperen. 43" lijkt misschien enorm, maar na een week ben je er aan gewend. Ik zou 50" ook wel op mijn bureau willen hebben want dan hoef ik geen tekst scaling meer aan te zetten vanwege de 4k. Op 43" is text scaling ook niet per sé noodzakelijk (momenteel staat het hier weer uit) maar het is op het randje. Aan de andere kant geeft 43" net weer wat meer scherpte in games natuurlijk.
Een van de
traagste tragere VA schermen die dus een g-sync module het hardst nodig heeft, en dan de versie zonder g-sync module. Vind ik geen aanrader, maar is vast ook al lang niet meer verkrijgbaar. Ik heb de g-sync module-variant, de 850G getest en het
was nog steeds slecht, inclusief te trage pixelresponse. Later zijn er Samsungs gekomen met snellere VA panelen. Daar heb ik er ook eentje van getest, de G7 32". Die ging ook retour omdat hij niet in staat was tot g-sync terwijl Samsung daar wel mee adverteerde. De VRR flicker was off the charts tenzij je "VRR Control" aanzette in het OSD en dan kreeg je er microstutter voor in de plaats.
[
Voor 72% gewijzigd door
Roenie1 op 16-01-2023 17:27
. Reden: Was iets te 'harsh' jegens 850F ]