Faloude schreef op zondag 18 december 2022 @ 12:11:
@
sugarlevi01 Dank! Dit boek zag ik al eerder voorbijkomen, maar negeerde het omdat het volgens mij iets te gefocused was op ecologisch tuinieren en niet zo zeer algemene plantenkennis. Echter heb ik de inleiding gelezen en lijkt het alsnog best een interessant en nuttig boek voor mij. Ik denk dat ik deze ga bestellen, maar ik sta nog open voor andere tips.
Inderdaad. Grap van ecologisch tuinieren, maar ook van dingen als permacultuur, is dat je niet alles neersabelt en vanaf nul probeert te werken, maar juist de natuur voor je laat werken. Eerste vereiste daarvoor is dat je snapt waar de natuur mee bezig is, dus dergelijke boeken hebben vaak een stuk meer achtergrond op dat vlak dan een reguliere "schoffel de boel onder, mest erop, en iedere dag onkruid wieden" boek.
Tips van mijn kant:
- Toby Hemenway,
Gaia's Garden - A guide to home-scale permaculture (2013)
- Vera Greutink,
Tuin Smakelijk! (2015)
Vooral die eerste geeft sloten aan praktijkvoorbeelden van hoe je slim je tuin in kunt richten om met minder werk meer opbrengst te hebben - oh ja, en tegelijk ook meer insekten en andere natuur aan kunt trekken. Enig nadeel is dat het een US boek is, dus flink deel van de voorbeelden gaan over warme, droge gebieden waar wij koud en nat wonen, en individuele soorten die genoemd worden zijn vaak Amerikaans. Maar principes zijn hetzelfde en dat is waar dit boek in uitblinkt.
De tweede is veel minder diepgaand, maar kun je ernaast gebruiken om bjivoorbeeld wel lokale soorten (en hun NL namen!) te vinden.