@
Xanquezer de hoofdschakelaar zit inderdaad helemaal links.
@
michielsweb Misschien even eerst goed om stil te staan bij de vraag, ga je de groepenkast zelf vervangen/uitvoeren of laat je dat doen?
Als je dat van plan bent zelf te doen, is het dan mogelijk om spanningsloos te werken? Voor de hoofdschakelaar zit de slimme meter en netaansluiting, hoe is die laatste uitgevoerd? Zijn dat automaten of smeltzekeringen, oftewel, kan je de aanvoer naar de hoofdschakelaar ook spanningsloos maken?
Dit staat namelijk net niet op de foto.
Daarnaast is het denk ik goed om op een rijtje te zetten, ongeacht welke kast je neemt, wat je precies nodig hebt (cq wat je gaat aansluiten).
In de configuratie hierboven staan 6 afgaande groepen, 1 fornuisgroep en 1 krachtgroep. In de eerdere posts staat dat je wil voorbereiden op all electric WP en koken op inductie.
Wil je op inductie gaan koken, kan je in een 3 fase kast beter ook een krachtgroep (3P+N B16) plaatsen, ofwel als aardlekautomaat ofwel achter een 4 polige aardlekschakelaar. Een fornuisgroep achter 1 aardlekschakelaar op 1 fase (van je netaansluiting) is beperkt in vermogen tot je netaansluiting (25A ipv 2x16A), dat wil je niet. Met een krachtgroep kan je max 11kW vermogen trekken, en kan je alle kanten op.
Mocht de inductieplaat nou eerder komen dan de 3 fase netaansluiting, zou ik die tijdelijk op 1 fase zetten, een kookgroep daarvoor kopen is zonde.
Voor de all electric WP hangt de aansluiting af van het vermogen van de warmtepomp, dan niet zozeer hoeveel kW warmte hij oplevert, maar hoeveel kW de compressor gebruikt. Ook zal er een backup heater aanwezig kunnen zijn. Afhankelijk van de grootte van de woning en warmtevraag zal je een bepaald vermogen warmtepomp nodig hebben, en dat bepaalt weer de zwaarte van de aanpassingen in de meterkast. Kan je daar nu al wat over roepen, bijv grootte van de woning, mate van isolatie en historisch gasverbruik, dan zou je daar al wat voor kunnen bedenken. Maar misschien is het gewoon handiger om ruimte over te houden voor extra componenten, dan komt dat later wel.
Verder adviseer ik je een A-merk kast te kopen, ABB, Eaton, Hager, Schneider. Electramat configurator is leuk, maar de A-merken zijn elders beduidend goedkoper en ook op maat te krijgen.
Heb je overwogen om deze kast te houden, en een nieuwe HLD33 van ABB aan te schaffen en deze te combineren?
De nieuwe kast kan je vervolgens vullen met de 4P hoofdschakelaar, de bestaande aardlekschakelaars, 2 nieuwe afgaande groepen en de bestaande groepen. Je kan dit in de toekomst uitbreiden naar 3 aardlekschakelaars en in totaal 12 groepen.
De oude kast kun je gebruiken om de 3 fase componenten in te plaatsen. Je hebt dan plaats voor 3 componenten, bijv. 1 alamat voor inductie, 1 voor WP en nog een positie over.
Afhankelijk van de hoogte zet je de HLD33 boven de slimme meter, of plaats je hem ernaast. Let wel op dat je de onderzijde van de kast dan afsluit met een afsluitstuk.