Dag mede-Tweakers,
Waar te beginnen. Nou allereerst dan misschien de aanleiding waarom ik het zo nodig vind om mijn verbouwverhaal hier het forum op te slingeren. Het is tweeledig, aan de ene kant lees ik vaak anoniem mee met vergelijkbare topics (vanwege het eigen huisje) en ik zie dat daar altijd wel interesse in is, dus daarom wil ik ook mijn verhaal delen. Aan de andere kant kom ik vaak vragen tegen, waar niet iedereen in mijn omgeving meteen een antwoord op heeft.
Eind maart, of begin april (ik weet het niet meer zo goed) hebben wij het winnende bod gedaan op een klein maar mooi huisje uit 1900. Tenminste, dat staat op Funda. We zijn er achter gekomen dat niemand het exacte bouwjaar eigenlijk weet. Gelegen in een klein Brabants dorpje met in de achtertuin een klein watertje. Het huis is niet heel groot (ca 75m2), maar de tuin is lekker diep (ca 26m) en gelegen aan het water.
Sfeerimpressie:
Het is ons eerste huisje, we zijn allebei midden twintig dus het is eigenlijk best wel spannend. Na het winnen van het bod is er een lange tijd voorbij gegaan, we kregen 14 september namelijk de sleutel. In eerste instantie wilde we niet super veel doen, wel wat isoleren want ja het is een huis uit 1900. Het plan was een voorzetwand met PIR-platen voor de 'blinde' muur van de zijgevel te plaatsen. Op deze manier konden we een grote slag slaan in het isoleren. Verder hadden we nog wat kleine wensen zoals overschakelen op inductie en dergelijke.
Hier begon eigenlijk alle 'ellende'. We kwamen allereerst extra vierkante meters tegen. Dat is natuurlijk mooi nieuws. Achter het gipswandje zat namelijk nog 60 centimeter extra woning... ...maar bij dit cadeautje kwamen ook de twee oude rookkanalen tegen. In alle gesprekken met bewoners en verkopende makelaar is dit wel aan bod gekomen, maar zij dachten dat deze kanalen niet meer aanwezig waren en weg waren gehaald.
Hierdoor vielen we eigenlijk al vrij snel stil. Uit de bouwkundige keurig was gekomen dat het lood rond de schoorsteen op was. Samen met de conclusie dat de rookkanalen allerminst degelijk waren, hebben we besloten dat we dit volledig willen verwijderen, maar dat gingen we niet zelf doen. Het vinden van een dakdekker en sloper ging snel, maar uitvoering zou vier weken later plaats vinden.
We hebben zeker niet stil gezeten. De oude bedstedes zijn inmiddels volledig gestript. Daar kwamen we nog een flintertje isolatie tegen en wat oud hout. Ook hier komen PIR-platen tegen aan. Daarnaast zijn ook de vloertjes naar de kelder (provisorisch) geïsoleerd. Vooral om te voorkomen dat kou uit de kelder te snel naar de woonkamer trekt.
De meterkast is vervangen met het oog op de toekomst. Dit leek zonder slag of stoot te gaan. Echter, het ging mis bij de aansluiting die verzwaard moest worden. Half oktober kwam het mannetje van Enexis langs, hiervoor moesten we circa 8 weken wachten maar dat was geen enkel probleem. Alleen bij het aanpassen brak er een schroefje af... Het gevolg is dat de aansluiting gesaneerd gaat worden en opnieuw gelegd moet worden. Een tegenvaller natuurlijk, maar we gingen er vanuit dat we daar weer circa 8 weken op zouden moeten wachten. Dat zou niet zo'n ramp zijn. Alleen de onderaannemer heeft pas over 6(!) maanden tijd. Ik zal jullie niet vermoeien met de gesprekken die ik heb gevoerd met Enexis, maar dit was de echte teleurstelling. Bij een verbouwing kan altijd iets misgaan, jammer dat Enexis alleen niet de flexibiliteit heeft om daar mee om te gaan, je moet gewoon opnieuw achter in de rij aansluiten. Enexis en ik zijn het niet eens geworden over hoe dit wel zou moeten.
Het tussenmuurtje tussen de eet- en woonkamer is verwijderd. Dit zorgt voor een ruimtelijker gevoel en de eetkamer is helemaal gestript om de voorzetwand voor te zetten. Afgelopen weekend kwam er een nieuwe houten balk om de beperkt dragende functie van het oude steense muurtje over te nemen (foto volgt nog).
En last but not least, alle dakgoten aan de achterkant zijn vervangen:
Circa 2 weken geleden brak dan de dag aan dat we eindelijk van boven tot onder de schoorsteen en bijbehorende kanalen konden verwijderen. De stilte voor de storm foto's:
En met behulp van onze zelf gefabriceerde stortkoker van lambrisering is alles netjes verwijderd. Al stortte één van de schuine kanalen wel in, maar gelukkig zonder grote gevolgen.
Voor ons gevoel zitten we bijna aan het einde van de sloopfase. Want er is ook veel werk verzet zonder goeie voor/na foto's. Het dak is gestript om glaswol tegen aan te zetten. We hebben beton gestort voor de nieuwe dwarsbalk die er sinds afgelopen weekend hangt. En tal van andere kleine dingetjes (maar die vergeet ik heel snel).
Maar bovenal is er ook veel nagedacht en steeds weer aangepast. Het PIR-platen idee kan de prullenbak in. Dit wilde we met ventilatielatten aan de buitenmuur bevestigen. Onze buitenmuur is echter te zwak en onstabiel hiervoor. We gaan dus voor een metal-stud constructie en glaswol. In de bedstede bij de voordeur komen wel PIR-platen aan de buitenmuur. Die zag er daar een stuk beter uit en gaat om minder oppervlak. Dat is wel jammer want dat gaat ons weer meer ruimte kosten en het werkte best wel prettig.
We gaan nu dus voor metal-stud met 12cm glaswol en dan afwerken met OSB en gipsplaten. Het is trouwens nogal een uitdaging om metal-stud profielen van die breedte te vinden. Boven tegen het plafond komt ook glaswol (ook 12cm), nu aan de het zuidelijke dak gepland (de kamer met dakkapel). Aan de noordelijke kant willen we op termijn namelijk de muur optrekken om zo een grote kamer te vormen. Ik moet nog even uitrekenen wat glaswol voor dat stukje oppervlakte extra kost en wat het mij oplevert. Als dat zich snel terugverdient dan misschien toch maar meepakken.
Dit isoleren willen we over 2-3 weken wel gedaan hebben want snel daarna komt naar verwachting de stucadoor. Vervolgens is het dan vloeren leggen en schilderen.
Nu ben ik benieuwd wat jullie hiervan vinden, en hebben jullie nog tips of tricks. Ik merk trouwens dat bovenstaand vooral een overzicht geeft wat er gedaan is en nog niet zo veel diepgang bevat. Maar aan de hand van eventuele vragen kan ik wel meer uitleggen over bepaalde keuzes en details.
De komende weken zal ik jullie op de hoogte houden van de vorderingen en vast en zeker lastig vallen met vragen, maar hieronder al een paar puntjes waar ik/we soms mee worstelen.
Uiteindelijk heb ik in mijn hoofd zitten om naar energielabel B toe te werken. Met die gevelisolatie ben ik er dan al wel, maar voor het dak is een Rd waarde van 3 niet voldoende denk ik. En ook de vloer doen we nu niets mee. Hebben jullie daar nog aanraders voor. De vloer in de woonkamer ligt op balken en daaronder zand. De vloer in de eetkamer bestaat uit parket op balkjes en dan beton.
Daarnaast willen we aan het dakbeschot 12cm glaswol hangen. Maar nergens vind ik balkjes van 12cm. En als ik het goed heb moet het houtwerk minstens zo dik zijn als het glaswol. Hebben jullie daar nog tips voor (misschien een paar balkjes op elkaar zetten)?
Tot slot nog een dubbelcheck vraag. De opbouw van de metal-stud hebben we als het volgt in ons hoofd vanuit de warme kant gezien:
- gipsplaat
- 18mm OSB (voor de stevigheid)
- metalstud frame met daarin
- 12cm glaswol met spijkerflens
- her en der wat extra plankjes/stukken OSB om weer extra te verstevigen
Voor mis ik dan een folielaag aan de koude kant. Maar de muren zijn niet nat of vochtig dus dat is dan niet nodig als ik het goed begrijp. De buitenmuur heeft op dit moment ook geen stootvoegen o.i.d.
Ik wil graag balansventilatie aanbrengen in de woonkamer, maar het lukt mij niet zo goed om de rest daar van te overtuigen. We hebben nu alleen voordeur die open kan en in de eetkamer een raampje. Wat mij betreft is decentrale wtw-ventilatie een must voor onze plannen. Telt dit bijvoorbeeld ook mee voor het energielabel? Het is nu hét moment om dit ook daadwerkelijk in te bouwen, nu ligt alles open.
We hebben inmiddels beneden ook alle elektra weggehaald omdat de muurtjes zijn verdwenen, een deel met veel extra's komt terug. Denk aan UTP kabels en tig keer meer wanddozen. Maar ik ben nog opzoek naar een goed plan voor mijn verlichting. Graag wil ik dit smart doen, maar ik weet niet zo goed hoe. Het gaat dan eigenlijk alleen om alle verlichting beneden.
Ik ben heel benieuwd naar jullie vragen en of jullie soortgelijke ervaringen hebben en dan nog tips.
Houdoe MSHG!
P.s
Ik mis een hoop foto's, dus die ga ik nog even opzoeken.
Naast de verbouwing en een baan volgt deze ijverige tweaker ook nog een studie in de avond waarvoor ik nu mijn scriptie ga schrijven. Dus het kan soms voorkomen dat ik een tijdje niet reageer, maar dit is wel even een goede afleiding dus ik hou het denk ik toch wel in de gaten.
Waar te beginnen. Nou allereerst dan misschien de aanleiding waarom ik het zo nodig vind om mijn verbouwverhaal hier het forum op te slingeren. Het is tweeledig, aan de ene kant lees ik vaak anoniem mee met vergelijkbare topics (vanwege het eigen huisje) en ik zie dat daar altijd wel interesse in is, dus daarom wil ik ook mijn verhaal delen. Aan de andere kant kom ik vaak vragen tegen, waar niet iedereen in mijn omgeving meteen een antwoord op heeft.
Eind maart, of begin april (ik weet het niet meer zo goed) hebben wij het winnende bod gedaan op een klein maar mooi huisje uit 1900. Tenminste, dat staat op Funda. We zijn er achter gekomen dat niemand het exacte bouwjaar eigenlijk weet. Gelegen in een klein Brabants dorpje met in de achtertuin een klein watertje. Het huis is niet heel groot (ca 75m2), maar de tuin is lekker diep (ca 26m) en gelegen aan het water.
Sfeerimpressie:
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Het is ons eerste huisje, we zijn allebei midden twintig dus het is eigenlijk best wel spannend. Na het winnen van het bod is er een lange tijd voorbij gegaan, we kregen 14 september namelijk de sleutel. In eerste instantie wilde we niet super veel doen, wel wat isoleren want ja het is een huis uit 1900. Het plan was een voorzetwand met PIR-platen voor de 'blinde' muur van de zijgevel te plaatsen. Op deze manier konden we een grote slag slaan in het isoleren. Verder hadden we nog wat kleine wensen zoals overschakelen op inductie en dergelijke.
Hier begon eigenlijk alle 'ellende'. We kwamen allereerst extra vierkante meters tegen. Dat is natuurlijk mooi nieuws. Achter het gipswandje zat namelijk nog 60 centimeter extra woning... ...maar bij dit cadeautje kwamen ook de twee oude rookkanalen tegen. In alle gesprekken met bewoners en verkopende makelaar is dit wel aan bod gekomen, maar zij dachten dat deze kanalen niet meer aanwezig waren en weg waren gehaald.
![]() | ![]() | ![]() |
Hierdoor vielen we eigenlijk al vrij snel stil. Uit de bouwkundige keurig was gekomen dat het lood rond de schoorsteen op was. Samen met de conclusie dat de rookkanalen allerminst degelijk waren, hebben we besloten dat we dit volledig willen verwijderen, maar dat gingen we niet zelf doen. Het vinden van een dakdekker en sloper ging snel, maar uitvoering zou vier weken later plaats vinden.
We hebben zeker niet stil gezeten. De oude bedstedes zijn inmiddels volledig gestript. Daar kwamen we nog een flintertje isolatie tegen en wat oud hout. Ook hier komen PIR-platen tegen aan. Daarnaast zijn ook de vloertjes naar de kelder (provisorisch) geïsoleerd. Vooral om te voorkomen dat kou uit de kelder te snel naar de woonkamer trekt.
![]() | ![]() | ![]() |
De meterkast is vervangen met het oog op de toekomst. Dit leek zonder slag of stoot te gaan. Echter, het ging mis bij de aansluiting die verzwaard moest worden. Half oktober kwam het mannetje van Enexis langs, hiervoor moesten we circa 8 weken wachten maar dat was geen enkel probleem. Alleen bij het aanpassen brak er een schroefje af... Het gevolg is dat de aansluiting gesaneerd gaat worden en opnieuw gelegd moet worden. Een tegenvaller natuurlijk, maar we gingen er vanuit dat we daar weer circa 8 weken op zouden moeten wachten. Dat zou niet zo'n ramp zijn. Alleen de onderaannemer heeft pas over 6(!) maanden tijd. Ik zal jullie niet vermoeien met de gesprekken die ik heb gevoerd met Enexis, maar dit was de echte teleurstelling. Bij een verbouwing kan altijd iets misgaan, jammer dat Enexis alleen niet de flexibiliteit heeft om daar mee om te gaan, je moet gewoon opnieuw achter in de rij aansluiten. Enexis en ik zijn het niet eens geworden over hoe dit wel zou moeten.
![]() | ![]() |
Het tussenmuurtje tussen de eet- en woonkamer is verwijderd. Dit zorgt voor een ruimtelijker gevoel en de eetkamer is helemaal gestript om de voorzetwand voor te zetten. Afgelopen weekend kwam er een nieuwe houten balk om de beperkt dragende functie van het oude steense muurtje over te nemen (foto volgt nog).
![]() | ![]() |
En last but not least, alle dakgoten aan de achterkant zijn vervangen:
![]() |
Circa 2 weken geleden brak dan de dag aan dat we eindelijk van boven tot onder de schoorsteen en bijbehorende kanalen konden verwijderen. De stilte voor de storm foto's:
![]() | ![]() |
En met behulp van onze zelf gefabriceerde stortkoker van lambrisering is alles netjes verwijderd. Al stortte één van de schuine kanalen wel in, maar gelukkig zonder grote gevolgen.
![]() | ![]() |
Voor ons gevoel zitten we bijna aan het einde van de sloopfase. Want er is ook veel werk verzet zonder goeie voor/na foto's. Het dak is gestript om glaswol tegen aan te zetten. We hebben beton gestort voor de nieuwe dwarsbalk die er sinds afgelopen weekend hangt. En tal van andere kleine dingetjes (maar die vergeet ik heel snel).
Maar bovenal is er ook veel nagedacht en steeds weer aangepast. Het PIR-platen idee kan de prullenbak in. Dit wilde we met ventilatielatten aan de buitenmuur bevestigen. Onze buitenmuur is echter te zwak en onstabiel hiervoor. We gaan dus voor een metal-stud constructie en glaswol. In de bedstede bij de voordeur komen wel PIR-platen aan de buitenmuur. Die zag er daar een stuk beter uit en gaat om minder oppervlak. Dat is wel jammer want dat gaat ons weer meer ruimte kosten en het werkte best wel prettig.
We gaan nu dus voor metal-stud met 12cm glaswol en dan afwerken met OSB en gipsplaten. Het is trouwens nogal een uitdaging om metal-stud profielen van die breedte te vinden. Boven tegen het plafond komt ook glaswol (ook 12cm), nu aan de het zuidelijke dak gepland (de kamer met dakkapel). Aan de noordelijke kant willen we op termijn namelijk de muur optrekken om zo een grote kamer te vormen. Ik moet nog even uitrekenen wat glaswol voor dat stukje oppervlakte extra kost en wat het mij oplevert. Als dat zich snel terugverdient dan misschien toch maar meepakken.
Dit isoleren willen we over 2-3 weken wel gedaan hebben want snel daarna komt naar verwachting de stucadoor. Vervolgens is het dan vloeren leggen en schilderen.
Nu ben ik benieuwd wat jullie hiervan vinden, en hebben jullie nog tips of tricks. Ik merk trouwens dat bovenstaand vooral een overzicht geeft wat er gedaan is en nog niet zo veel diepgang bevat. Maar aan de hand van eventuele vragen kan ik wel meer uitleggen over bepaalde keuzes en details.
De komende weken zal ik jullie op de hoogte houden van de vorderingen en vast en zeker lastig vallen met vragen, maar hieronder al een paar puntjes waar ik/we soms mee worstelen.
Uiteindelijk heb ik in mijn hoofd zitten om naar energielabel B toe te werken. Met die gevelisolatie ben ik er dan al wel, maar voor het dak is een Rd waarde van 3 niet voldoende denk ik. En ook de vloer doen we nu niets mee. Hebben jullie daar nog aanraders voor. De vloer in de woonkamer ligt op balken en daaronder zand. De vloer in de eetkamer bestaat uit parket op balkjes en dan beton.
Daarnaast willen we aan het dakbeschot 12cm glaswol hangen. Maar nergens vind ik balkjes van 12cm. En als ik het goed heb moet het houtwerk minstens zo dik zijn als het glaswol. Hebben jullie daar nog tips voor (misschien een paar balkjes op elkaar zetten)?
Tot slot nog een dubbelcheck vraag. De opbouw van de metal-stud hebben we als het volgt in ons hoofd vanuit de warme kant gezien:
- gipsplaat
- 18mm OSB (voor de stevigheid)
- metalstud frame met daarin
- 12cm glaswol met spijkerflens
- her en der wat extra plankjes/stukken OSB om weer extra te verstevigen
Voor mis ik dan een folielaag aan de koude kant. Maar de muren zijn niet nat of vochtig dus dat is dan niet nodig als ik het goed begrijp. De buitenmuur heeft op dit moment ook geen stootvoegen o.i.d.
Ik wil graag balansventilatie aanbrengen in de woonkamer, maar het lukt mij niet zo goed om de rest daar van te overtuigen. We hebben nu alleen voordeur die open kan en in de eetkamer een raampje. Wat mij betreft is decentrale wtw-ventilatie een must voor onze plannen. Telt dit bijvoorbeeld ook mee voor het energielabel? Het is nu hét moment om dit ook daadwerkelijk in te bouwen, nu ligt alles open.
We hebben inmiddels beneden ook alle elektra weggehaald omdat de muurtjes zijn verdwenen, een deel met veel extra's komt terug. Denk aan UTP kabels en tig keer meer wanddozen. Maar ik ben nog opzoek naar een goed plan voor mijn verlichting. Graag wil ik dit smart doen, maar ik weet niet zo goed hoe. Het gaat dan eigenlijk alleen om alle verlichting beneden.
Ik ben heel benieuwd naar jullie vragen en of jullie soortgelijke ervaringen hebben en dan nog tips.
Houdoe MSHG!
P.s
Ik mis een hoop foto's, dus die ga ik nog even opzoeken.
Naast de verbouwing en een baan volgt deze ijverige tweaker ook nog een studie in de avond waarvoor ik nu mijn scriptie ga schrijven. Dus het kan soms voorkomen dat ik een tijdje niet reageer, maar dit is wel even een goede afleiding dus ik hou het denk ik toch wel in de gaten.