Agrarische pacht is een bijzondere overeenkomst evenals bijvoorbeeld koop, huur, pakketreizen of aanneming van werk en nog een aantal anderen.
Dat betekent dat er in het Nederlandse Burgerlijk Wetboek speciaal voor pacht uitgewerkte regelgeving bestaat in
titel 5 van Boek 7, bovenop de standaard regelgeving die voor alle soorten (benoemde en onbenoemde) overeenkomsten geldt. Er bestaat bijvoorbeeld voor telecommunicatie-overeenkomsten geen bijzondere regeling in Boek 7 en dus zul je die uit de algemene regelgeving voor overeenkomsten moeten afleiden of speciale wetten voor telecommunicatie bijvoorbeeld.
Veel Nederlanders kennen de regel 'koop breekt geen huur' die staat beschreven in
art. 7:226 en 7:227 BW. Een huurder (en in het bijzonder de huurder van een woonhuis) blijft dus huurder als de gehuurde zaak na een koopovereenkomst wordt overgedragen op een andere eigenaar.
Pacht lijkt veel op huur en
art. 7:361 en 7:362 BW is zelfs vrijwel gelijkluidend aan art. 7:226 en 7:227 BW. Dat betekent niet alleen 'koop breekt geen huur' maar dus ook 'koop breekt geen pacht'. Die regels zijn wel een vereenvoudiging van wat er staat beschreven in de genoemde artikelen uiteraard.
Verder is erfpacht in Boek 5 mogelijk ook van belang.
@
Boefs doet er denk ik daarom verstandig aan om zowel over tenminste de koop- als pachtovereenkomst advies in te winnen vooraf aan de koop. Op een forum zoals dit zijn alle relevante feiten in ieder geval niet te overzien om definitief te kunnen zeggen hoe de vork in de steel zit en wat de consequenties van de koop zijn, waaronder de consequenties voor wat betreft de pacht. Vermoedelijk wordt @
Boefs na koop dus automatisch ook verpachter.