Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Hsb-3
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 10-03-2023
Ik ben nu 38. En heb altijd een enorme voorliefde gehad voor systemen en regels.
Dingen automatischeren, structureren, efficiënt maken van processen en met zo min mogelijk moeite zo veel mogelijk gedaan krijgen, vind ik echt heerlijk.

Ik merk, nu ik in mijn reïntegratietraject zit en zo op wat andere plekken kan kijken (2e spoor), dat ik een veel betere systeemdenker ben dan een gemiddelde werknemer. Ik ben nogsteeds mezelf in excel dingen aan het aanleren, maar ik word er steeds beter in om zaken die nu nog met de hand worden overgezet, te automatiseren.
Hoewel ik nog veel te leren heb, kan ik nu al werk waar men normaal een paar uur mee bezig is, terugbrengen naar 15 minuten omdat ik een stukje in excel gecodeerd heb.

En dat vind ik geweldig. Ik krijg daar zo veel energie van. Het kost me ook vrij weinig moeite, ten opzichte van ander soort taken.
Ik zou daar veel meer mee willen doen.

Maar waar begin ik? Ik heb vaak een idee van hoe iets er uit moet zien, wat met elkaar moet praten etc, maar omdat ik de kennis mis om te coderen, kan dit niet.
Ik heb ook niet de belastbaarheid dat ik een 4 jarige fulltime opleiding kan en wil doen. Ik moet (oa door een beperking) dingen wat in mijn eigen tempo kunnen doen.

Ik leer snel op dit vlak (ik heb bijvoorbeeld ooit een website volledig in kladblok in css gebouwd, zelfstudie, omdat ik dat wilde kunnen, en dat kreeg ik vrij snel aangeleerd. Nu alles wel vergeten, maar ik weet zeker als ik er even moeite in steek, dat ik het zo weer op kan pakken).

Wat zouden jullie me aanraden om op te pakken waar ik al vrij snel wat mee kan?
Ik zou bijv graag willen kunnen coderen dat 2 softwaresystemen met elkaar kunnen praten, door simpelweg cvs bestanden te vergelijken en afwijkingen toe te voegen.
Het kan niet heel moeilijk zijn lijkt me. Als je weet hoe ;)

Dus, iemand tips om meer die programmeer/data kant op te gaan, qua skills?

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • fruxxxano
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 28-03 07:23
Wellicht kun je starten met het leren van SQL en hoe relationele databases werken?

  • delpit
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 18:47
Heb je een indicatie van je werk- en denkniveau? Heb je de mogelijkheid (bijvoorbeeld omdat je re-integratie traject dat betaald) om te starten met iets als een traineeship?

Beperkte inzetbaarheid is natuurlijk altijd lastig. Juist bij een switch is tandje of wat bij zetten eigenlijk wel onontkoombaar. Dat is ook nog iets om over na te denken.

Zelfstudie, certificaten halen, is natuurlijk altijd mogelijk, afhankelijk van je overige expertise en je werk/denkvermogen zou dat ook een route kunnen zijn. Maar vaak wel lastiger. Meestal zie je zoiets bij de eigen werkgever ontstaan, maar die route wordt wel steeds zeldzamer heb ik het idee.

  • Hsb-3
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 10-03-2023
@delpit, hbo+ werk en denk niveau voor mijn burnout en mijn handicap/beperking..

Traineeship kan ik niet aan, ik zal waarschijnlijk max 20 a 24 uur kunnen werken. En met Traineeship ed vragen ze 40 uur.. En ik heb door mijn opgelopen beperking ook moeite met bijv groepslessen of bootcamptempo. Ik moet helaas mijn eigen tijd kunnen indelen en genoeg pauze kunnen nemen.

De werkgever waar ik nu integreer zien kansen voor mij binnen het bedrijf omdat ze echt helemaal niks van systemen en dat processen snappen en daar iedere keer mensen voor moeten inhuren om problemen op te lossen. Ze willen graag mijn kwaliteiten inzetten en mij laten groeien.

[ Voor 27% gewijzigd door Hsb-3 op 29-09-2022 20:53 ]


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • MAX3400
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 03-05 10:06

MAX3400

XBL: OctagonQontrol

Hsb-3 schreef op donderdag 29 september 2022 @ 20:51:

De werkgever waar ik nu integreer zien kansen voor mij binnen het bedrijf omdat ze echt helemaal niks van systemen en dat processen snappen en daar iedere keer mensen voor moeten inhuren om problemen op te lossen. Ze willen graag mijn kwaliteiten inzetten en mij laten groeien.
Maar, welke "ICT" processen en systemen zijn dat dan? En wat voor mensen huren ze daar dan kort of lang voor in? Want het klinkt een beetje als "klein bedrijfje, kleine omgeving, weinig hele interessante uitdagingen". Of juist niet maar in beide gevallen loop jij vanzelf een keer tegen de grenzen van de omgeving of jezelf aan; en met 24 uur per week (voorlopig) of een langzamere manier van leren/aanpassen; er komt een moment dat het niet meer aansluit.

Dus ik kijk vast een aantal stappen verder; als je het bedrijf jou nu een kans geeft en je zou daar bijvoorbeeld 3 jaar kunnen leren / groeien; denk je dan dat je met die opgedane kennis en verder (eigen) inzet/studie, nog verder kan komen in "ICT"? Of durf/kan je beamen dat je misschien toch niet volledig aansluiting zou kunnen vinden in complexere of snellere problemen & oplossingen? Of mis ik iets in het hele verhaal waardoor ik de stap van "Excel automatiseren" naar "problemen oplossen" niet kan plaatsen?

Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • delpit
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 18:47
Focus je eerst op je gezondheid en kijk daarna hoe je binnen je bedrijf kunt ontwikkelen zou ik zeggen dan.

Wanneer je tijdens je re-integratie al wat kennis kunt opdoen dan is dat meegenomen. Er zijn zat opensource producten waarmee je kunt spelen.

Grafana, kibana of Redash bijvoorbeeld. Niet direct programmering, maar wel weer tools die een andere kijk op data geven en redelijk laagdrempelig zijn. Lees jezelf in op docker en schaf een mini systeem aan waarop je wat van dit soort tools installeert.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hsb-3
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 10-03-2023
@MAX3400 ik denk dat je in het verkeerde hokje denkt.
Het is een klein bedrijf wat het laatste jaar flink aan het groeien is en komende jaren nog blijft groeien. Waar ze eerst tijd hadden om handmatig dingen te doen, is die tijd er niet meer. Ze hebben bijv regelmatig mensen moeten inhuren om bijvoorbeeld koppelingen te maken, of bijvoorbeeld kleine aanpassingen te doen in hun software, wat een functioneel beheerder simpel zelf kan doen. Als indicatie: ze kunnen nieteens zelf een e-mailaccount aanmaken voor werknemers. Dat outsourcen ze omdat ze niemand hebben die weet hoe dat moet.
Het bedrijf is heel goed in wat ze doen, alleen alles wat met computers en systemen en processen te maken heeft, is niet hun ding. En dat weten ze,dus lossen ze het op door dit uit te besteden.

En mbt mijn wens: ik ben heel probleemoplossend ingesteld en ik zou heel graag zelf dingen willen kunnen bouwen om werkdruk te verminderen. Bij deze werkgever zie ik heel veel Quick wins, maar ik kan er niks mee. En dat frustreert.

Ik heb overigens ook geprobeerd bij ict/beheer bedrijven proberen binnen te komen, Maar mijn urenbeperking was de grote bottleneck. Functioneel beheer, interne klantenservice of bijv bij een bedrijf ewn specifiek softwarepakket inbrengen en customizen naar hun wensen en zorgen dat alles werkt lijkt me enorm tof.

Ik zou het zo gaaf vinden als ik iets zou kunnen schrijven, buiten excel, wat zegt "pak de gegevens uit deze cel, en zet die in deze cel in bestand X, en herhaal dat voor alle 50 bestanden, zodat bestand X gevuld is met data van 50 bestanden". En "zoek product op en vervang waarde in cel x door waarde in ander bestand van dat product, en ga verder met volgend bestand en die hetzelfde"(zeg maar vertikaal zoeken in excel). Maar geen idee waar te beginnen.

@delpit ik denk zelf dat het aanleren van nieuwe vaardigheden ook bij reïntegratie hoort. Niets boven m'n hoofd, maar wel bezig zijn met de toekomst. Mijn eigen werk, waar ik voor geleerd heb, kan ik niet meer doen omdat het te veel werd. Dus iets doen waar ik blij van word, is dan enorm waardevol.

[ Voor 4% gewijzigd door Hsb-3 op 30-09-2022 05:48 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • delpit
  • Registratie: Mei 2007
  • Laatst online: 18:47
Begin laagdrempelig en met wat basiszaken zou ik dan zeggen. Hoeft ook niets te kosten eigenlijk, want in de open source wereld is een berg aan gratis spul te vinden wat je verder helpt in het aanleren van vaardigheden.

Zoals ik al aangaf, tik een barebone/nuc/brix met een stuk of 4-6 cores, 8GB geheugen en een diskje van minimaal 120GB op de kop. Zat te vinden in vraag&aanbod voor rond de 100 euro of nog minder. https://tweakers.net/aanbod/zoeken/?keyword=nuc

Zet daar een linux-variant en docker op. Plenty how-to's te vinden op Internet. Zet daar portainer bij op voor wat beheer en je leeromgeving is klaar voor gebruik.

Vanaf dat moment is je verbeeldingskracht je grens. Zoveel software te vinden die draait in docker op jouw machientje en waar je vaardigheden op het gebied van data-analyse, programmering, beheer, SQL enzovoorts op kunt opdoen. Zeker wanneer je ook nog toegang hebt tot wat e-learning middelen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nibble
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 29-04 09:40
Regel een mbo-ict systeembeheerder duaal opleiding. Het is leuk om je pakket a of b aan te leren, maar zonder achterliggende concepten ga je in de toekomst vastlopen. Als je huidige baan ooit stopt heb je geen anker in de arbeidsmarkt.

T is for TANK, and T is for TERROR ... and K is the K for KILLING in error.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • retoohs
  • Registratie: April 2019
  • Laatst online: 09:13
Hsb-3 schreef op vrijdag 30 september 2022 @ 05:41:
@MAX3400
Ik zou het zo gaaf vinden als ik iets zou kunnen schrijven, buiten excel, wat zegt "pak de gegevens uit deze cel, en zet die in deze cel in bestand X, en herhaal dat voor alle 50 bestanden, zodat bestand X gevuld is met data van 50 bestanden". En "zoek product op en vervang waarde in cel x door waarde in ander bestand van dat product, en ga verder met volgend bestand en die hetzelfde"(zeg maar vertikaal zoeken in excel). Maar geen idee waar te beginnen.
Je kan een programmeertaal gebruiken om dit te doen. Ik kan je dit boek aanraden https://automatetheboringstuff.com, daar staat in uitgelegd hoe je exact dit kan doen met Python. Je hoeft niet elk hoofdstuk te lezen aangezien er zat instaat wat je niet nodig hebt en nooit zal gebruiken. Je moet wel de basis hoofstukken lezen. Dus bijv. hoofdstuk 1 t/m 5, 9, 10 & 13.

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • pennywiser
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 12:58
Klinkt alsof je Python en aansluitend Ansible leuk zult vinden.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat ingesloten content die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven voor Sociale media.

Bekijk op YouTube
Python Tutorial for Beginners - Learn Python in 5 Hours [FULL COURSE]


Pythn is veel gevraagd, en kan je alles mee doen. CVS libraries te over, dat hoef je allemaal niet zelf te bedenken, die functies importeer je gewoon.

Ansible is op Python gebaseerd en kan je heel veel mee automatiseren. Ook hier kant en klare modules te over.

Toestemming nodig voor bekijken van YouTube

Op deze plek staat ingesloten content die van YouTube afkomstig is. Het tonen van deze inhoud kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw computer of ander apparaat zet. Hiervoor moet je eerst expliciet toestemming geven voor Sociale media.

Bekijk op YouTube
What is Ansible | Ansible Playbook explained | Ansible Tutorial for Beginners


Vergeet ik je nog succes en sterkte te wensen.

[ Voor 4% gewijzigd door pennywiser op 30-09-2022 10:49 ]


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • eL_Jay
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 14-02-2023
Je lijkt richting web te denken.
Ik zou je dan vooral JavaScript of PHP aanraden te leren. Te meer omdat je daarbij complexere/abstractere problemen moet oplossen .
Dat inzicht ontbrak bij mij en ik ben na 4,5 jaar gestopt bij mijn eigen bedrijf met een burnout omdat ik niet het talent/inzicht/affiniteit had met Programmeren en 0 achtergrond. Denk niet dat je dat wel ff doet. Itt html
css/less/sass dat een orang oetan ook kan leren en ook sql is relatief eenvoudig.

JavaScript, php, python, de diverse C's dat lijkt me een goede test van je affiniteit met programmeren

[ Voor 14% gewijzigd door eL_Jay op 30-09-2022 12:15 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mwa
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 10:50

mwa

Ik ben (toevallig ook) op m’n 38ste omgeschoold naar de IT. Geen seconden spijt van gehad. Kijk eens naar makeitwork.NL

Acties:
  • +9 Henk 'm!

  • mtak
  • Registratie: Juli 2002
  • Niet online
mwa schreef op vrijdag 30 september 2022 @ 12:14:
Ik ben (toevallig ook) op m’n 38ste omgeschoold naar de IT. Geen seconden spijt van gehad. Kijk eens naar makeitwork.NL
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/HqF6DuhwjSiok_kBM0yNWapo7ag=/800x/filters:strip_exif()/f/image/YCFT9eFr7g5r3UIUhTrGDffP.png?f=fotoalbum_large

Misschien niet het beste opleidingsinstituut voor IT'ers 8)7

[ Voor 4% gewijzigd door mtak op 30-09-2022 15:26 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • perform93
  • Registratie: Oktober 2016
  • Laatst online: 17:47

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MAX3400
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 03-05 10:06

MAX3400

XBL: OctagonQontrol

Het curriculum bestaat uit 2.240 studie-uren. Deze studie-uren worden verdeeld over de opleidingsduur van elf maanden.
Dat is gemiddeld (!!!!!) 9.25 uur per werkdag (uitgaande van 22 werkdagen per kalendermaand). Geloof niet dat dat enige realiteit / raakvlak heeft met de topicstart.

Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mwa
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 10:50

mwa

MAX3400 schreef op vrijdag 30 september 2022 @ 15:34:
[...]


[...]

Dat is gemiddeld (!!!!!) 9.25 uur per werkdag (uitgaande van 22 werkdagen per kalendermaand). Geloof niet dat dat enige realiteit / raakvlak heeft met de topicstart.
Waarom niet? Het betreft 6 maanden lang fulltime studeren, en dan 5 maanden fulltime werken (incl loon).

Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • MAX3400
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 03-05 10:06

MAX3400

XBL: OctagonQontrol

mwa schreef op vrijdag 30 september 2022 @ 15:39:
[...]

Waarom niet? Het betreft 6 maanden lang fulltime studeren, en dan 5 maanden fulltime werken (incl loon).
+
Hsb-3 schreef op donderdag 29 september 2022 @ 20:51:
@delpit, hbo+ werk en denk niveau voor mijn burnout en mijn handicap/beperking..

Traineeship kan ik niet aan, ik zal waarschijnlijk max 20 a 24 uur kunnen werken.
Zou het helpen om het topic eens te lezen?

Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • The Eagle
  • Registratie: Januari 2002
  • Laatst online: 19:19

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Hier is je toverwoord: RPA, oftewel Robotic Process Automation. Automatiseren van gestandaardiseerde repetitieve taken, zeg maar de software geworden Indier :P

UIpath is een grote leverancier, zit ook in NL. Zie verder ook https://rpaexperts.nl/rpa-software/ voor wat meer info :)

Gezien de marktvraag naar ICT'ers en je urenbeperking zou ik mezelf hier in bekwamen, en dan naar een baan op zoek gaan. Dan kun je alvast laten zien wat je hebt en kunt.

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pennywiser
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 12:58
mtak schreef op vrijdag 30 september 2022 @ 15:26:
[...]


[Afbeelding]

Misschien niet het beste opleidingsinstituut voor IT'ers 8)7
Dit ligt eerder aan Cloudflare. Het certificaat lijkt gewoon geldig en de CNs kloppen ook.

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • CryptosGoBrrr
  • Registratie: Januari 2022
  • Laatst online: 11-01 13:36
Ik ben altijd sceptisch met posts als deze. Ik vraag me dan af: je geeft zelf aan al je hele leven door IT (in jouw geval "systemen en regels") gefascineerd te zijn, maar waarom besluit je dan op 38 jarige leeftijd pas dat het een goed idee is om er carrièretechnisch ook echt iets mee te doen? En waarom wil je überhaupt "de IT" in als je nog niet eens zelf kunt beslissen wát je nou precies wilt gaan doen? Dat kunnen anderen toch niet voor jou bepalen?

Ik heb de afgelopen jaren al erg veel developers en functioneel beheerders zien komen en gaan die via een reïntegratietraject op latere leeftijd de IT in waren gerold, maar het is maar een enkeling die ook echt is blijven plakken en het geduld en talent had om iets te kunnen/willen leren. De intrinsieke motivatie bleek in de meeste gevallen puur en alleen maar financieel te zijn, want "het verdient zo goed in de IT"...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Marcoevich
  • Registratie: April 2010
  • Laatst online: 13-03 21:29
CryptosGoBrrr schreef op vrijdag 30 september 2022 @ 16:45:
Ik ben altijd sceptisch met posts als deze. Ik vraag me dan af: je geeft zelf aan al je hele leven door IT (in jouw geval "systemen en regels") gefascineerd te zijn, maar waarom besluit je dan op 38 jarige leeftijd pas dat het een goed idee is om er carrièretechnisch ook echt iets mee te doen?
Hier ben ik ook wel benieuwd naar. Naast bovenstaande vragen, in welke regio woon en werk je? Mocht je je in de regio Dordrecht bevinden zou ik misschien een goed woordje voor je kunnen doen..

Acties:
  • +7 Henk 'm!

  • Blue-eagle
  • Registratie: September 2000
  • Niet online
Een beperking is ook maar een term. Ik heb ook een beperking maar ik werk gewoon 40 uur per week, als freelancer, in eigen regie, veelal vanuit huis. Mijn beperking heeft te maken met traumatisch hersenletsel waar ik gelukkig goed ben uitgekomen, maar wat mij levenslang zal tegenwerken en levenslang medicatie vereist.

Anyway :)

Hoeveel tijd kan je besteden buiten je werk om, om jezelf en je kennis op pijl te houden?

Want met jouw beschikbare uren voor werk kom je niet heel erg ver ben ik bang. Zeker niet als je daarna helemaal op bent en niet eens meer aan zelfstudie kan doen. Als je 40 uur per week zou werken dan is vaak je werk zelf al genoeg "educatie" om bij te blijven. Maar met jouw uren wordt het lastig om productief te zijn én educatie tot je te nemen tijdens kantooruren.

Maar goed, "je kan het niet" is wat vele succesvolle mensen ooit te horen kregen, dus misschien kan je het wel ;) Dan moet je even voor jezelf bepalen wat je wil gaan doen, want er is zoveel te doen met wat jij omschrijft. Software, systemen, mensen, en alle facetten die onder die categorieën vallen:

Optie 1: Programmeren. Code schrijven. De realiteit is vaak dat het toch relatief simpel is; je moet veel leren en ervaren, maar alle wielen zijn al uitgevonden. Maar, hier zijn over het algemeen een aantal paden te bewandelen:

Optie 1.1: Front-end, de visuele schil met tegenwoordig steeds meer complexiteit. Front-end web vereist kennis van HTML, CSS, JavaScript, TypeScript, 1 of meerdere frameworks, kennis van accessibility, semantiek, SEO, etc.

Optie 1.2: Back-end, APIs en systemen waar databases leven. In-memory data, flat-file storage, relational databases, security, performance, schaalbaarheid, etc.

Optie 1.3: Full-stack, opties 1.1 en 1.2 samengevoegd in iemand die zich niet echt specialiseert in iets maar alles een beetje kan.

Optie 1.4: CI/CD en processen automatiseren, ervoor zorgen dat developers e.a. moeiteloos hun werk kunnen doen en deployed zien, jij zorgt dat alle tests draaien, security checks worden gedaan, alles op de juiste servers terecht komt, je hebt kennis van server settings, je kan alles met DNS servers uitzoeken, etc.

Optie 1.5: Automatische tests bouwen (E2E- en/of integratietests). Jij bent de sloopkogel die dingen stukmaakt waar developers aan werken. Je rapporteert je bevindingen en zorg voor een bepaalde kwaliteitsstandaard.

Optie 2: Systeem engineer. Servers aan elkaar knopen, protocollen met elkaar laten praten, etc. Maar iedereen zit in de cloud tegenwoordig, dus daar zal jij ook naartoe gaan over het algemeen.

Optie 2.1: AWS/Azure/Google Cloud engineer, veel complexe systemen met duizenden opties die niet bepaald intuïtief zijn, er zijn studies en certificaten te behalen die erg duur worden als je geen werkgever hebt die ervoor betaalt.

Optie 2.2: Of toch echt een SysOp worden die zelf systemen aan elkaar gaat knopen om ze efficient en veilig met elkaar te laten samenwerken. Nog genoeg werk in te vinden, maar dit is vaak werk wat wordt uitbesteed aan bedrijven met SLA's die een uptime kunnen garanderen. Dat kan jij niet.

Optie 3: Mensen managen. Scrum master worden, bijvoorbeeld, en op part-time (freelance?) basis bij bedrijven aan de slag gaan om ze de juiste principes bij te brengen. Dit is geen dagtaak als je als doel stelt dat teams zelfredzaam moeten zijn, worden, en blijven.




Met jouw beperking denk ik dat je met zelfstudie heel erg ver kan komen, maar je moet wel een pad kiezen waarin jij je gaat specialiseren. En zodra je dat hebt gedaan moet je uitkijken voor stigma's omtrent je keuzes. Iemand suggereerde PHP, en daar liggen de salarissen over het algemeen (veel!) lager dan andere programmeertalen. PHP is ook niet iets wat je makkelijk meeneemt naar een C-syntax taal zoals C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, etc. die over het algemeen veel meer op elkaar lijken.

Als je voor software-engineering gaat dan zou ik aanraden met JavaScript en TypeScript te beginnen. Dan kan je front-end werk doen, back-end werk ook (Node.js), je kan zelfs native (iOS en Android) apps bouwen met o.a. React Native. Er is veel vraag in deze sector en dat zal zolang browsers bestaan niet snel veranderen.

Scrum-master worden is wel lekker laagdrempelig, je behaalt je certificering en je kan praktisch aan de slag bij kleine bedrijfjes als jij jezelf verkoopt (ga ZZP en bied je diensten aan). Het is geen vetpot, maar je maakt connecties in de sector waar je uiteindelijk aan de slag kan (na voldoende zelfstudie) in een andere rol.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RodeBarret
  • Registratie: Januari 2022
  • Laatst online: 03-01-2023
Is beginnen aan de Open Universiteit niet wat voor je?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lethalis
  • Registratie: April 2002
  • Niet online
Hsb-3 schreef op donderdag 29 september 2022 @ 20:51:
De werkgever waar ik nu integreer zien kansen voor mij binnen het bedrijf omdat ze echt helemaal niks van systemen en dat processen snappen en daar iedere keer mensen voor moeten inhuren om problemen op te lossen. Ze willen graag mijn kwaliteiten inzetten en mij laten groeien.
Het voordeel is iig dat je dus een ingang hebt en daar wellicht iets mee kan.

Wat je nu dus mist, is een leermeester. Waarbij in jouw situatie snelle praktijkkennis belangrijk is. En dan zou ik zeggen, volg online cursussen. Kijk naar presentaties etc.

En vooral: probeer dingen uit.

Dat maakt jou niet meteen een goede IT-er of developer, maar als je net genoeg weet om die werkgever blij te maken, krijg je iig de kans om steeds meer werkervaring op te doen en kun je groeien in wat je doet.

In het land der blinden is de eenoog koning :)

Ask yourself if you are happy and then you cease to be.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gr4mpyC3t
  • Registratie: Juni 2016
  • Nu online
Als ik al die reacties zo eens doorlees komt het volgens mij op het volgende neer:

Je krijgt energie van processen automatiseren. Nu doe je dat omdat het kan, maar wat als je straks voor het ‘eggie’ hier mee aan de slag gaat en je hordes tegen gaat komen? Is het dan nog zo leuk?

Het begrip ‘ICT’ is eigenlijk nietszeggend. Zoveel verschillende specialisaties, onderwerpen en aandachtsgebieden. Wat wil je precies doen/leren? Doe daar eerst eens onderzoek naar.

Je hebt een mooie opening binnen je huidige bedrijf, maar er is geen interne kennis van ‘ICT’. Hoe ga je jezelf dan ontwikkelen? Heel veel praktische zaken in de echte wereld leer je niet uit een filmpje. En dan wordt je nieuwe baan opeens erg eenzaam en zwaar.

En uiteindelijk ga je jezelf gewoon omscholen wat betekent dat gewoontes en opgedane ervaring lang niet altijd meer van toepassing zijn. Kun je dat aan met je huidige situatie waarin je parttime werkt?

Ik zeg niet dat je het niet moet doen, maar maak een plan en begin bij stap 1.

Have you tried turning it off and on again?


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RGAT
  • Registratie: Augustus 2011
  • Niet online
pennywiser schreef op vrijdag 30 september 2022 @ 16:21:
[...]

Dit ligt eerder aan Cloudflare. Het certificaat lijkt gewoon geldig en de CNs kloppen ook.
Staat toch vrij duidelijk waar de fout ligt, ze gebruiken zelfs icoontjes om het duidelijk te maken ;)
Jij kijkt naar het certificaat van CloudFlare, niet van de daadwerkelijke webserver, CloudFlare zit er tussenin o.a. als DDoS beveiliging dus natuurlijk klopt hun certificaat. De partij achter makeitwork kan hun website niet werkend krijgen (dat wil zeggen dat hun 'interne' certificaat niet klopt).

Fixing things to the breaking point...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pennywiser
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 12:58
RGAT schreef op zondag 2 oktober 2022 @ 05:18:
[...]


Staat toch vrij duidelijk waar de fout ligt, ze gebruiken zelfs icoontjes om het duidelijk te maken ;)
Jij kijkt naar het certificaat van CloudFlare, niet van de daadwerkelijke webserver, CloudFlare zit er tussenin o.a. als DDoS beveiliging dus natuurlijk klopt hun certificaat. De partij achter makeitwork kan hun website niet werkend krijgen (dat wil zeggen dat hun 'interne' certificaat niet klopt).
Waar maak jij uit op dat ze ook nog een eigen certificaat hebben dan? Gewoon benieuwd, ik zag het niet namelijk. Ligt vast aan mij. Laat maar zie het al, origin server.

[ Voor 4% gewijzigd door pennywiser op 02-10-2022 09:54 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hsb-3
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 10-03-2023
CryptosGoBrrr schreef op vrijdag 30 september 2022 @ 16:45:
Ik ben altijd sceptisch met posts als deze. Ik vraag me dan af: je geeft zelf aan al je hele leven door IT (in jouw geval "systemen en regels") gefascineerd te zijn, maar waarom besluit je dan op 38 jarige leeftijd pas dat het een goed idee is om er carrièretechnisch ook echt iets mee te doen? En waarom wil je überhaupt "de IT" in als je nog niet eens zelf kunt beslissen wát je nou precies wilt gaan doen? Dat kunnen anderen toch niet voor jou bepalen?
Ik vind je reactie nogal arrogant overkomen. Zo van "hoe durf je te denken aan de I(c)'t, als het niet in je bloed zit dan hoor je hier niet thuis".

Dus jij wist als kleuter al wat je wilde gaan doen? En je doet nogsteeds waar je ooit begonnen bent? Sommige mensen ontdekken gaandeweg hun leven waar hun kwaliteiten liggen en waar ze wel en niet blij van worden. Wat veel en weinig energie kost. Waar talenten liggen.
Zeker na een situatie als een burn out waar je ook heel kritisch gaat kijken naar wat je dan wil..

Toen ik ging studeren, stond ict hoog op mijn verlanglijst. Maar ik schrok nogal bij de open dag van het overgrote aandeel "nerds" (dacht eerder dat het overdreven zou zijn dat een bepaalde groep oververtegenwoordigd zou zijn..), en ik wist dat ik daar geen aansluiting zou kunnen vinden..
Ik heb daarom een andere (technische) richting gekozen, die me ook enorm interessant leek.

En volgens mij geef ik best goed aan wat ik zou willen toch? Geen idee hoe het allemaal heet, wat de functienamen zijn.. Ik zou heel graag willen leren programmeren, maar ik zou een stukje beheer en foutoplossen en bijv het implementeren van systemen bij klanten en het systeem customizen naar wens van de klant ook enorm tof vinden.
Het hoeft echt niet van vandaag op morgen. Dat kan ook nog niet.

Maar ik wil graag op eigen tempo wat dingen gaan aanleren. Met handvatten. En dan zie ik wel waar ik uitkom..

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hsb-3
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 10-03-2023
@Blue-eagle heel erg bedankt voor je uitgebreide post. Wauw, hier heb ik iets om me op in te lezen. Super 😊.

@Lethalis dankjewel. Alles wat ik inderdaad zelf kan oplossen is meegenomen. En dat is ook een beetje mijn idee. Mezelf waardevol maken en zo steeds meer leren en goed worden.
Met wat zelfstudie online of boeken, en dan klein beginnen.

Ik ga de tips uit het topic eens goed doornemen en me inlezen.

En mbt herstel/leren, de bedrijfsarts vind bijvoorbeeld ook dat als ik bijvoorbeeld 2 of 3 uur per week zou inzetten om mezelf een nieuwe vaardigheid aan te leren, dat dat nog wel waardevoller is dan dat ik 2 of 3 uur meer op kantoor zou zitten. Het bedrijf waar ik zit probeert ook enorm mee te denken, omdat ze me heel erg zien zitten. Wat een enorm compliment is, als je met een beperking zit en daarbij een beperking in uren. Dus ik geloof ook dat ze daar wel willen investeren in uren als ik daarmee het bedrijf kan helpen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Lethalis
  • Registratie: April 2002
  • Niet online
Hsb-3 schreef op zondag 2 oktober 2022 @ 19:01:
[...]
Toen ik ging studeren, stond ict hoog op mijn verlanglijst. Maar ik schrok nogal bij de open dag van het overgrote aandeel "nerds" (dacht eerder dat het overdreven zou zijn dat een bepaalde groep oververtegenwoordigd zou zijn..), en ik wist dat ik daar geen aansluiting zou kunnen vinden..
Ik heb daarom een andere (technische) richting gekozen, die me ook enorm interessant leek.
Als je een technische hogere opleiding hebt genoten, scheelt dat al een boel om ergens binnen te komen qua niveau. Je zou de eerste developer niet zijn met een opleiding elektrotechniek of werktuigbouwkunde bijvoorbeeld.

Dat je geen aansluiting bij "nerds" zou kunnen vinden is dan wel weer bijzonder. Mocht je echt groeien in de IT dan kom je die vanzelfsprekend tegen :P

Ask yourself if you are happy and then you cease to be.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CryptosGoBrrr
  • Registratie: Januari 2022
  • Laatst online: 11-01 13:36
Hsb-3 schreef op zondag 2 oktober 2022 @ 19:01:
Ik vind je reactie nogal arrogant overkomen. Zo van "hoe durf je te denken aan de I(c)'t, als het niet in je bloed zit dan hoor je hier niet thuis".
Noem het een kwestie van ervaring. Ik wil absoluut niet de IT gaan 'gatekeepen', maar ik heb in de loop der jaren al verschrikkelijk veel lui zien komen en gaan die wel even dachten een switch naar de IT te gaan maken. Ja, het verdient over het algemeen goed. Ja, je hebt over het algemeen veel vrijheid en goede arbeidsvoorwaarden. Neemt niet weg dat je er ook de mindset voor moet hebben. Een probleemoplossend vermogen hebben. Het logisch kunnen redeneren. Het abstract en algoritmisch kunnen denken. Het is niet voor iedereen weggelegd. Dat zie ik bij de meeste instromers simpelweg niet. Ze houden het hooguit een paar maanden vol en besluiten dan dat het toch niet is wat ze er van gedacht hebben.
Dus jij wist als kleuter al wat je wilde gaan doen? En je doet nogsteeds waar je ooit begonnen bent? Sommige mensen ontdekken gaandeweg hun leven waar hun kwaliteiten liggen en waar ze wel en niet blij van worden. Wat veel en weinig energie kost. Waar talenten liggen.
Zeker na een situatie als een burn out waar je ook heel kritisch gaat kijken naar wat je dan wil..
Ik ben inderdaad zo'n typisch geval dat in de puberjaren al websites in elkaar zat te hobby`en.
Toen ik ging studeren, stond ict hoog op mijn verlanglijst. Maar ik schrok nogal bij de open dag van het overgrote aandeel "nerds" (dacht eerder dat het overdreven zou zijn dat een bepaalde groep oververtegenwoordigd zou zijn..), en ik wist dat ik daar geen aansluiting zou kunnen vinden..
Ik heb daarom een andere (technische) richting gekozen, die me ook enorm interessant leek.
Dan ga ik je teleurstellen. Die "nerds" daar stikt het in de IT namelijk van. Veel collega's en ik noemen elkaar niet voor niets gekscherend autist.
En volgens mij geef ik best goed aan wat ik zou willen toch? Geen idee hoe het allemaal heet, wat de functienamen zijn.. Ik zou heel graag willen leren programmeren, maar ik zou een stukje beheer en foutoplossen en bijv het implementeren van systemen bij klanten en het systeem customizen naar wens van de klant ook enorm tof vinden.
Het hoeft echt niet van vandaag op morgen. Dat kan ook nog niet.

Maar ik wil graag op eigen tempo wat dingen gaan aanleren. Met handvatten. En dan zie ik wel waar ik uitkom..
Je neigt dus iets meer naar development. Dat is tegenwoordig erg diepgaand maar tegelijkertijd enorm laagdrempelig. Niets let je om immers op internet naar een van de vele bronnen op zoek te gaan en een begin te maken. Maar ook hier geldt: onderschat het niet. Zelf ben ik software- en webontwikkelaar en het werk zelf wordt steeds breder. Pak 'm beet 20 jaar geleden kon je een volledige applicatie of website uit de grond kon stampen met alleen wat kennis van HTML, PHP en een MySQL database. Tegenwoordig komen daar allerlei frameworks bij kijken (bijv Angular/Vue/React voor alleen al de frontend), zijn bepaalde methodieken of begrippen niet meer weg te denken (Test Driven Development, Dependency Injection, Domain Driven Development, SOLID, etc.), werkt elk bedrijf met een methodiek als scrum of een afgeleide daarvan (plus alle bijbehorende verplichtingen en vergaderingen), en is code vaak véél meer dan alleen een stukje code schrijven dat iets moet doen.

Juist als een would-be developer al niet de kwaliteiten heeft om in ieder geval de informatie die ze nodig hebben om een begin te maken, ondanks alle informatie die er open en bloot op het internet staat, dan zie ik het gewoon somber in.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • TMC
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 13:21

TMC

Naar mijn mening is het zeker niet te laat om deze switch te maken, maar je moet realistische verwachtingen hebben. Op 38-jarige leeftijd in je eigen tijd leren programmeren en vervolgens een functie bemachtingen waarin je dit in de praktijk direct kunt toepassen is alleen mogelijk als je alsnog exceptioneel goed blijkt te zijn en dit kunt bewijzen. Die kans is gewoon heel klein.

Ik denk dat het beter is om in een organisatie + functie te gaan werken waarin je intern op natuurlijke wijze een richting op kan die jou ligt. Om daar te komen zou ik beginnen met SQL, dit is relatief eenvoudig en er zijn zeer veel vacatures op het gebied van data analyse met SQL. Tevens is het meteen een mooie lakmoes, als je SQL al complex vindt zal development je zeker niet liggen.

Als je eenmaal in de SQL hoek zit kan je beter verkennen wat je echt ligt en is een stap naar bijv. Python of databasebeheer relatief klein (maar nog steeds niet vanzelfsprekend).

[ Voor 4% gewijzigd door TMC op 02-10-2022 22:49 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • FreezeXJ
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 21:18

FreezeXJ

DPC-Crew

Mooooh!

Ik zou juist met Python beginnen, omdat je blijkbaar nu al Excel-vaardigheden (data-manipulatie) hebt en opbouwt, en je daarmee vanuit die hoek kunt verdergroeien. SQL komt daarna, zodra de problemen een database vereisen. Een soort automatiseerder dus, die niet in de hokjes valt die Blue-Eagle noemt, ergens tussen zijn optie 1 en 2 in. Stiekem veel gevraagd in MKB, vaak onder de noemer systeembeheer, waarbij ze ergens de oude Excel-sheet van Finance hebben draaien en eigenlijk niemand weet hoe ie werkt, maar dat ding doet wel de halve jaarrekening...

Je hebt nu een bedrijf waar je reintegreert, en ze hebben blijkbaar wat van die klussen. Leef je uit, haal een goed Python-boek, en klooi wat op je systeem. Het grootste probleem datik nu zie is dat je geen mentor hebt bij wie je kunt aankloppen voor noodhulp of een goed gesprek over vakinhoud... Dat betekent forums afstruinen (nadeel van veel vaklui, het enige waar 2 programmeurs het over eens zijn is dat de 3e het verkeerd doet) en google... en heel veel tegen een muur oplopen.

Then again, dat tegen problemen aanlopen is deel van werk in de IT, als mijn probleem opgelost is pak ik de volgende op. Dus ja, je zit altijd in de problemen :+ Het is belangrijk hoe je daarmee omgaat.

"It needs but one foe to breed a war, not two, master Warden. And those who have not swords can still die upon them" - Eowyn


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Hsb-3
  • Registratie: Mei 2018
  • Laatst online: 10-03-2023
Even toelichting op mijn opmerking over die "nerds", het komt niet helemaal lekker over lees ik nu.

Toen had ik echt zoiets van "jeeee ik ga hier echt niet tussen passen". Ik kon er echt niks mee. En een stukje imago, omdat ik toch "heel anders was".
Maar jaren later lekker met mede nerds lan gamen op zelfgebouwde computers. Ik heb mijn "nerd kant" ondertussen omarmd en ik geniet ervan om met vrienden over technische en softwarezaken te praten en te kunnen vertellen wat voor coole worksheet ik heb gebouwd. En over installaties en energiemonitoring.

En sinds ik weet dat ik dus ook een gezellige mede-autist ben, en de zoektocht naar mijn kwaliteiten en waar ik op gedij, had ik met hindsight wellicht andere keuzes gemaakt.. Want ik doe het enorm goed op zwart/wit, op logisch denken, en ik snap hoe systemen werken en ik kan op een of andere mysterieuze manier code goed lezen en begrijpen wat iets doet.

Maar je bewandelt je pad met een reden, opgedane kennis komt altijd van pas 😉

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Lethalis
  • Registratie: April 2002
  • Niet online
CryptosGoBrrr schreef op zondag 2 oktober 2022 @ 22:42:
[...]
Dan ga ik je teleurstellen. Die "nerds" daar stikt het in de IT namelijk van. Veel collega's en ik noemen elkaar niet voor niets gekscherend autist.
Zit je bij mij op kantoor? _O-

Ask yourself if you are happy and then you cease to be.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • CryptosGoBrrr
  • Registratie: Januari 2022
  • Laatst online: 11-01 13:36
Lethalis schreef op dinsdag 4 oktober 2022 @ 06:43:
[...]

Zit je bij mij op kantoor? _O-
Heb veel gejobhobt de afgelopen jaren. Moet zeggen dat ik de eerste werkplek waar we als devs elkaar géén autist noemen nog tegen moet komen. :D

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MeneerEsdonk
  • Registratie: September 2016
  • Laatst online: 07-10-2022
Als je wil leren programmeren is er maar een advies wat je altijd moet opvolgen. Just do it!

Ik ben zelf ook zonder ICT diploma in uiteindelijk terecht gekomen als applicatieontwikkelaar. Mijn situatie was wel anders. Ik was bezig met een studie in de marketing richting op HBO niveau maar merkten dat mijn motivatie in jaar 2 weg was. Een nieuwe studie doen was geen optie omdat ik al een andere studie had gedaan en ik dan geen / minder studiefinanciering kreeg. Ik heb toen in de avond uren gewoon geoefend. Ik ervaarde dat niet als zwaar omdat ik het leuk vond om te leren.

Als je wil gaan programmeren ga het dan doen gewoon doen. Er zijn veel verschillende talen en iedereen zal een andere taal voorstellen. Het is belangrijker dat je de manier van denken onder die knie krijgt dan een specifieke taal. Naar mijn mening kun je het beste beginnen met Python en dan dit boek https://automatetheboringstuff.com/

In dit boek leer je python en hoe je daar meer relatief simpele administratieve taken kan automatiseren. Wat ik lees in je berichten ben je nu al taken gemakkelijker aan het maken met Excel. Het grote verschil gaat dan worden dat Excel heel visueel is en een programeer taal is dat niet.

Nog een belangrijke tip is dat je wel lief moet zijn voor de Nerds ;). Als je dat bent mag je misschien wel een keer mee doen met Dungeon and Dragons.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 316512

Hsb-3 schreef op zondag 2 oktober 2022 @ 19:09:
@Blue-eagle heel erg bedankt voor je uitgebreide post. Wauw, hier heb ik iets om me op in te lezen. Super 😊.

@Lethalis dankjewel. Alles wat ik inderdaad zelf kan oplossen is meegenomen. En dat is ook een beetje mijn idee. Mezelf waardevol maken en zo steeds meer leren en goed worden.
Met wat zelfstudie online of boeken, en dan klein beginnen.

Ik ga de tips uit het topic eens goed doornemen en me inlezen.

En mbt herstel/leren, de bedrijfsarts vind bijvoorbeeld ook dat als ik bijvoorbeeld 2 of 3 uur per week zou inzetten om mezelf een nieuwe vaardigheid aan te leren, dat dat nog wel waardevoller is dan dat ik 2 of 3 uur meer op kantoor zou zitten. Het bedrijf waar ik zit probeert ook enorm mee te denken, omdat ze me heel erg zien zitten. Wat een enorm compliment is, als je met een beperking zit en daarbij een beperking in uren. Dus ik geloof ook dat ze daar wel willen investeren in uren als ik daarmee het bedrijf kan helpen.
Denk er toch nog eens goed over na. Met 2-3 uur per week gaat het je waarschijnlijk jaren duren voordat je een keer een switch kunt maken. Snap dat je een eigen tempo hebt, maar ICT heeft ook een eigen tempo. ;) Ik begrijp @CryptosGoBrrr ook wel eerlijk gezegd. Ga je echt veel energie krijgen van heel de dag naar een scherm staren, vervelende meetings houden etc? ;) Moet toch wel echt je passie zijn hoor. Vaak gaat dat gepaard met al een achtergrond in wiskunde of zo.

Maar goed, zou leuk zijn als je hier over een jaar nog eens een update post hoe het er dan voor staat. En dit is geen gatekeepen, maar puur ervaring van mijn kant waar ik mensen zeer ongelukkig heb zien worden in de IT.
Pagina: 1