Vraag


 • Amperial
 • Registratie: September 2022
 • Laatst online: 09:45
Dit is de eerste keer dat ik deze website gebruik, dus alvast sorry als ik iets verkeerds doe.

De tijd is al bijna aangebroken dat ik (18m) een vervolg studie moet gaan kiezen. Ik doe vwo met een EM profiel en wiskunde A.

Mijn interesses liggen erg bij IT/software development. Echter zou ik deze kant natuurlijk ook deels op willen gaan omdat er veel vraag naar is en het goed verdiend. Het is alleen helaas niet mogelijk om mijn interesses op de uni te volgen omdat 1) de meeste studies hier wiskunde B voor vereisen en 2) omdat soort gelijke studies zoals Kunstmatige Intelligentie of Informatiekunde op universiteiten worden gegeven die te ver weg zijn.

De alternatieven zijn dus: 1) Ik doe HBO ICT/Informatica
2) Ik ga toch wel naar de universiteit, maar een andere richting op, waar er een reële kans is dat ik de studie niet leuk zal vinden.

Als je vwo doet dan is er altijd een stille verwachting dat je naar de uni gaat zodra je je diploma hebt gehaald, wat mijn keuze alleen maar lastiger maakt.

Verder zou het dus ook interessant zijn om te weten wat nou de verschillen zijn tussen HBO Informatica en WO informatica *na de opleiding*. Is er meer vraag naar WO’ers op de arbeidsmarkt? Hoe houdt het salarisverschil stand als het gaat om het salaris halverwege de carrière?

Als jullie verder nog advies hebben dan zou ik het graag horen, alvast bedankt!

edit: Ik stond des tijds in de 3e klas een 6,7 voor wiskunde en het verschil werd mij zo uitgelegd: 'Wiskunde A is meer kans rekenen en wiskunde B is meer meetkunde'. Ik vond meetkunde niet echt interresant en dus ik maar wiskunde a gaan kiezen. Ik wist op dat moment niet dat WisA over B kiezen implicaties zou kunnen hebben. Nu in de 6e klas sta ik een 9,5 voor wiskunde met 5 toetsen, voor wat het waard is. EM heb ik gekozen omdat ik werkelijk kansloos ben in scheikunde en biologie, waardoor NG en NT al afviellen en zwaar werd ontmoedigd.

[Voor 16% gewijzigd door Amperial op 22-09-2022 14:56]

Alle reacties


 • Ernemmer
 • Registratie: Juli 2009
 • Niet online
Amperial schreef op dinsdag 20 september 2022 @ 17:32:
Als je vwo doet dan is er altijd een stille verwachting dat je naar de uni gaat zodra je je diploma hebt gehaald, wat mijn keuze alleen maar lastiger maakt.
Niet gaan voldoen aan verwachtingen van anderen, maar lekker je eigen pad gaan. Als jij denkt dat HBO ICT goed bij je past dan moet je dat gaan doen. Eventueel kan je daarna altijd nog naar de universiteit.
Amperial schreef op dinsdag 20 september 2022 @ 17:32:

Als jullie verder nog advies hebben dan zou ik het graag horen, alvast bedankt!
Let even goed op je spatiegebruik, er zitten 3 fouten in je tekst.

[Voor 41% gewijzigd door Ernemmer op 20-09-2022 17:42]

Het klimaat in cijfers: www.klimaatgek.nl


 • Downloads
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 18:14
Je moet kiezen waar je je goed bij voelt. Ik heb ook (ooit) VWO + wiskunde A gedaan. Hierna ben ik HBO Fiscaal Recht gaan doen, uiteindelijk een verkeerde keuze, maar dat hoort bij het leven. Ik heb het afgemaakt, het is zo nu en dan handig, maar als ik het overnieuw had mogen doen had ik dit zeker niet gekozen. Ondertussen na wat omwegen, ben ik mijn master aan het afronden (met focus op NLP en Computer Vision). Statistiek en wiskunde, vind ik helemaal geweldig, dus als jij denk dat zoiets de juiste keuze voor je is moet je dat zeker gaan doen. Een keer iets verkeerds kiezen is ook echt helemaal geen probleem!

 • Sito
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 17:10
Ik zou eerst lekker HBO ICT (of iets dergelijks) doen. Dat is vaak een vereiste bij werkgevers. Verder is er, afgezien van bepaalde branches/functies, niet echt specifieke vraag naar een WO opleiding.

 • hoi1234
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 17:29
Je kunt ook een jaar wiskundeB doen op de vavo. Daarna kun je wel naar de gewenste opleiding op de universiteit.

Aan de andere kant. WO heeft meestal een meer academisch tintje. Dat moet je wel liggen. Er is niks mis met HBO. Ik ken een aantal mensen die een jaartje WO hebben gedaan en daarna naar het HBO zijn gegaan. Soms moet je even een stapje terug zetten om te presteren.

 • coinman63
 • Registratie: November 2011
 • Nu online
Ernemmer schreef op dinsdag 20 september 2022 @ 17:40:
[...]


Let even goed op je spatiegebruik, er zitten 3 fouten in je tekst.
Er zitten wel meer taalfouten in zijn tekst, standaardprobleem bij de meeste jongeren.

O.T. Kies de studie die je het meest aanspreekt en niet waar je uiteindelijk het meest mee denkt te gaan verdienen. Daar spelen veel meer factoren een rol bij.

 • olafmol
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 17:42
Ik heb ook VWO gedaan, wilde informatica gaan studeren, kwam er toen achter dat dat (toen) bijzonder veel op wiskunde leek, en ben toen HEAO bedrijfsinformatica (BI) gaan doen. Achteraf nog steeds blij met die keuze, lekker breed en toegepast.

Overigens kan ik je wel van harte aanraden om "op kamers te gaan", dat is minstens zo waardevol voor je ontwikkeling als het studeren zelf. Ik weet dat het lastig is om nu iets te vinden voor studenten, maar mss toch proberen.

[Voor 33% gewijzigd door olafmol op 20-09-2022 18:09]


 • Toke_gt
 • Registratie: Juni 2021
 • Laatst online: 18:02
HBO is meer praktisch en WO meer theoretisch. In de praktijk is er meer behoefte aan praktische geschoolde IT’ers (in ons bedrijf althans). Niet gezegd dat je daar met WO niet ook voor in aanmerking komt, maar wat dit aspect betreft kun je beter voor HBO kiezen.
Nog beter is het om te kijken wat echt bij je past. Wil je met IT aan de slag: toepassen en ontwikkelen, dan past HbO misschien beter bij je. Is dat juist niet zo je ding en hou je meer van bestuderen, dan kun je beter voor WO kiezen. In dat licht relevant waarom je voor WA hebt gekozen. Was WB daar ook een optie? Of viel dat sowieso al af? Bij mijn kinderen was de school heel duidelijk: als je niet hoog genoeg stond voor Wiskunde kon je geen WB of D kiezen. Ik zou dat goed meenemen, want als daar een belemmering zit, ga je er wel veel last van hebben in je vervolgopleiding op universitair niveau.
Tot slot: als je besluit om universitair IT te gaan doen, laat je dan niet belemmeren door de afstand. Daar zijn praktische oplossingen voor, zoals op kamers wonen of heen en weer reizen met reistijd als studietijd.

 • The Eagle
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 17:59

The Eagle

I wear my sunglasses at night

Ik heb eerst havo, toen vwo en daarna hbo gedaan. Ben toch altijd iemand geweest die meer met zijn handen bezig moest zijn dan theoretisch, en de route richting uni was er altijd nog.
Helemaal niks om je voor te schamen als je dat wilt.
Sowieso, eerste jaar uni informatica schijnt vrij veel gelijkenissen te hebben met uni wiskunde (is vaak zelfde faculteit), dus de vraag is of dat überhaupt slim is met je profiel.

Having said that: ik ben uiteindelijk naar de Haagse Hogeschool gegaan, waar men HBO ICT en Heao BI in een opleiding combineerde. Zat ook geen verplichting wiskunde B op, was ook niet nodig. Die opleiding is er nog steeds, en kent ook nog steeds verschillende afstudeerprofielen, waardoor je dus alle kanten in kunt (nadat je in het eerste jaar een goede basis hebt gelegd). Link: https://www.dehaagsehoges...bachelors/hbo-ict-voltijd
Ik moest ervoor het huis uit, maar nooit 1 minuut spijt van gehad.

Enne, qua verwachtingen: dat zit in je hoofd. Eenmaal op het HBO kraait er geen haan meer naar.
Jij wilt je droom achterna, go for it :)

Al is het nieuws nog zo slecht, het wordt leuker als je het op zijn Brabants zegt :)


 • Window
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 23-09 09:54
Allereerst: net als alle anderen herhaal ik graag dat je echt niet moet afgaan op verwachtingen van anderen. Je moet het zelf doen, die studie, dus kies vooral iets waar je zelf gelukkig van wordt.

Ook herhaal ik: een hbo-studie is niet automatisch beter/slechter dan een wo- opleiding. Ik werk op een universiteit en heb ook op een hbo gewerkt. Je kunt aan allebei goeie opleidingen doen die goed voorsorteren op de arbeidsmarkt. Zoals anderen zeggen, is de insteek op een hbo anders dan op een universiteit, dus als je praktisch of toegepast ingesteld bent, dan ben je waarschijnlijk meer op je plek op een hbo. Verder verschillen opleidingen onderling teveel om daar in het algemeen uitspraken over te kunnen doen.

Je zorgen om de afstand begrijp ik ergens wel, want een kamer vinden is niet altijd even makkelijk en kost natuurlijk ook wat. Maar waar zit je dan, als ik vragen mag? Je schrijft dat KI op wo-niveau bij jou in de omgeving niet kan, maar het wordt aangeboden in bijna elke universiteitsstad, tenzij je graag in het Nederlands studeert.(Wat ik heel normaal vind, eigenlijk.) Is dat inderdaad waar je op gezocht hebt? Laat je niet afschrikken door veel treinen; ik heb zelf veel ge-heen-en-weerd als student (anderhalfuur enkele reis bus+trein) en kreeg heel veel werk verzet in het ov, was top.

Ik raad je heel sterk aan om lekker veel open dagen en digitale voorlichtingen te bezoeken. Maak op basis daarvan een shortlist en kijk wat die opleidingen met elkaar gemeen hebben en waar ze in verschillen (en merk ook op waarom de afvallers afvallen). Heb je het teruggebracht tot 2-3, dan kun je daar ook een dagje meelopen. Laat je steeds goed voorlichten. Vraag dus niet alleen naar de vakken en de inhoud van de opleiding, maar kijk ook naar de mensen: herken je iets van jezelf in de studenten of de docent? Wat doet zo'n student naast de studie, en wat wil diegene bereiken met de opleiding? Komen ze oprecht, blij en betrokken over? En ga ook op locatie kijken: voel je je een beetje thuis? Praat er ook over met vrienden, niet zozeer om te weten WAT zij willen doen, maar vooral WAAROM ze dat willen (wat nemen ze mee in hun afweging) en HOE ze tot die keuze komen.
Staar je niet helemaal blind op de beroepsperspectieven, want (i) die zijn niet allemaal zo opleidingsgebonden als opleidingen in de voorlichting zeggen, (ii) ze zijn aan veranderingen overhevig en (iii) je krijgt ruimte om je studie ook een beetje zelf vorm te geven. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van een hele bachelor KI ook een minor of specialisatie KI doen binnen een totaal andere bachelor. Ik zit niet bij een Informatica-opleiding dus ik kan je niet uit ervaring iets vertellen over het salaris. Maar dat is eigenlijk vers twee, want er kan veel veranderen als je bv ook een master wil doen.

Vraag je ook af waarom je nu wiskunde A hebt gekozen terwijl je liefst iets doet met een strengere ingangseis. Als het met affiniteit of schoolresultaten te maken had, denk dan goed na of je een opleiding die dat vereist of aanbeveelt wel iets voor jou is. Bij één van "mijn" opleidingen is wiskunde B een aanbeveling maar geen harde eis, omdat we vinden dat een keuze die je als puber maakt je niet je hele leven moet achtervolgen. Zonder wis B kom je er prima doorheen als je gemotiveerd bent en bereid ben om ervoor te werken. Maar studenten die dat allebei niet hebben, lopen daar wel echt tegenaan.

Verder misschien ter geruststelling: laat je niet gek maken door alle keuzes. Het enige wat je kan doen is je goed proberen voor te bereiden. En misschien doe je dat wel heel goed en valt het alsnog tegen (was bij mij ook zo). Geeft niets, dan kun je nog wel switchen, en omdat je je dan al goed voorbereid had weet je dan ineens beter waar je wél wil zijn. Switchen hoeft het niet eens (veel) studievertraging te betekenen als je in de eerste maanden al ontdekt dat je dat wilt.

Succes!

 • retoohs
 • Registratie: April 2019
 • Laatst online: 13:45
Met een master zul je niet super veel voordeel hebben t.o.v. een bachelor op de arbeidsmarkt in de IT. Natuurlijk is een bachelor + master wel beter maar er zullen niet veel deuren gesloten blijven wat bij veel andere beroepen wel zo is.
Zelf al wil je bij big tech aan de slag die op zoek is naar de top van de markt, dan boeit het niet of je een master hebt zolang je maar door de tech screening heen komt.

Er zijn trouwens genoeg opties om toch informatica op de uni te doen. Het halen van wiskunde B werd al genoemd. Je kan kijken of je met een hbo propedeuse wel toegelaten wordt. Je kan ook na een hbo bachelor een master doen. Hoewel je dan wel 2 jaar extra kwijt bent ipv 1.

 • bwerg
 • Registratie: Januari 2009
 • Niet online

bwerg

Internettrol

retoohs schreef op donderdag 22 september 2022 @ 08:31:
Je kan ook na een hbo bachelor een master doen. Hoewel je dan wel 2 jaar extra kwijt bent ipv 1.
En dat extra jaar is als alles helemaal goed gaat, in de praktijk mag je flink je theorievakken bijspijkeren in een pre-master voordat je aan je master kan beginnen, dus dat kost ook nog tijd naast het extra jaar van een HBO-opleiding t.o.v. een bachelor-opleiding.
hoi1234 schreef op dinsdag 20 september 2022 @ 18:02:
Aan de andere kant. WO heeft meestal een meer academisch tintje. Dat moet je wel liggen.
Dit verschilt ook nog per universiteit/opleiding. Sommige opleidingen richten zich meer op software engineering, architectuur, en dat soort praktisch toepasbare zaken. Sommige opleidingen richten zich meer op formele talen, automatentheorie, berekenbaarheid en ander "theoretisch spul". Dat laatste vond ik zelf interessant, en ook toch wel wat toevoegen omdat je dat soort dingen niet tijdens je werkende carrière gaat leren, maar het is voor je werk absoluut niet nodig, afhankelijk van je werk voegt het mogelijk zelfs weinig toe.

[Voor 4% gewijzigd door bwerg op 22-09-2022 08:46]

Heeft geen speciale krachten en is daar erg boos over.


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 18:22
Je hebt op WO natuurlijk ook nog altijd technische informatica.

Maar algemeen vraag ik mij wel wat af waarom je een economisch profiel hebt gekozen. En begrijp me goed, dat is niet veroordelend bedoelt, als jij qua interesse verandert ben is dat een prima argument waarom je nu meer de beta hoek op wil. Maar drie jaar geleden heb je voor de alpha hoek gekozen. Is er wat veranderd sinds die tijd?

 • bwerg
 • Registratie: Januari 2009
 • Niet online

bwerg

Internettrol

Sissors schreef op donderdag 22 september 2022 @ 09:42:
Je hebt op WO natuurlijk ook nog altijd technische informatica.
Met het oog op wiskundevoorkennis lijkt me dat niet per se geschikter.

Heeft geen speciale krachten en is daar erg boos over.


 • Moonspring
 • Registratie: November 2020
 • Laatst online: 24-09 18:15
Vriend van mij deed iets theoretisch, is na een jaar gestopt en deed toen in 3 jaar tijd een technische mbo studie. Ondertussen deed ik VWO, daarna WO met 2 jarige master, had 2 jaar uitloop (door verschillende omstandigheden waaronder ziekte en net niet slim genoeg om alles direct te halen). Nu zit ik in mn laatste jaar van mn natuurkunde PhD. Die vriend verdient 1k bruto meer, heeft een kleinere studieschuld, heeft minder maandelijkse lasten in zijn mooie koopwoning (hoekwoning) terwijl ik me scheel betaal aan de huur van m'n appartementje met 2 kamers. Klinkt heel leuk een WO opleiding maar de vruchten pluk je pas later. Voor het geld hoef je het niet te doen. HBO ICT verdient ook prima, je bent eerder klaar, HBO is waarschijnlijk dichterbij, kan je thuis wonen, etc. Kortom een HBO opleiding geeft je een net zo goede start als een WO opleiding.

 • HenkEisjedies
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:36
Ik zou me afvragen waarom je geen wiskunde B hebt. Voor veel informatica vakken, en het conceptueel denken, is het een belangrijke indicator of je dit leuk vind (en daarmee of je het makkelijk oppikt).

Daarnaast kun je ook gewoon eerst je HBO Informatica Propedeuse halen en daarna kiezen of je door wilt naar de Uni. Let dan wel op dat je alle vakken direct of bij de eerste herkansing haalt in je eerste jaar, want anders heb je een extra jaar vertraging als je toch naar de uni wilt.

 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 18:22
bwerg schreef op donderdag 22 september 2022 @ 10:00:
[...]

Met het oog op wiskundevoorkennis lijkt me dat niet per se geschikter.
Eens, was meer bedoelt als tegengeluid voor degene die stellen dat WO theoretisch is en HBO praktisch. En zoals overigens ook door andere al geschreven, dat hangt nogal af van de studie ook. Voor TS is IT natuurlijk het relevante gezien hij daarnaar vraagt, maar algemeen zullen veel studies bij een technische universiteit ook redelijk wat praktische zaken hebben, plus nog steeds een enorme hoop theoretische basis.

Maar eens dus, met zijn vooropleiding wordt dat niet makkelijker.

 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 18:22
Moonspring schreef op donderdag 22 september 2022 @ 10:13:
Vriend van mij deed iets theoretisch, is na een jaar gestopt en deed toen in 3 jaar tijd een technische mbo studie. Ondertussen deed ik VWO, daarna WO met 2 jarige master, had 2 jaar uitloop (door verschillende omstandigheden waaronder ziekte en net niet slim genoeg om alles direct te halen). Nu zit ik in mn laatste jaar van mn natuurkunde PhD. Die vriend verdient 1k bruto meer, heeft een kleinere studieschuld, heeft minder maandelijkse lasten in zijn mooie koopwoning (hoekwoning) terwijl ik me scheel betaal aan de huur van m'n appartementje met 2 kamers. Klinkt heel leuk een WO opleiding maar de vruchten pluk je pas later. Voor het geld hoef je het niet te doen. HBO ICT verdient ook prima, je bent eerder klaar, HBO is waarschijnlijk dichterbij, kan je thuis wonen, etc. Kortom een HBO opleiding geeft je een net zo goede start als een WO opleiding.
Met lagere opleiding begin je veel eerder met werken, en heb je lagere kosten aan het begin, en kan je dus inderdaad een hele voorsprong krijgen. Maar laten we wel realistisch blijven: https://bieb.knab.nl/inko...leidingsniveau-en-brancheEn natuurlijk, dat zijn gemiddeldes. Er zijn altijd uitschieters alle kanten op, en het ligt er nogal aan welk beroep je doet met een opleidingsniveau. Maar algemeen genomen is het gat tussen WO en MBO nog steeds heel groot, en dat voordeel van eerder geld verdienen en minder schuld loop je gemiddeld genomen zo in.

 • Tom-Z
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 17:43
@Moonspring Ik vind de vergelijking met een PhD-salaris niet echt eerlijk. Een PhD kies je omdat je wetenschap leuk vindt en je vier jaar lang in een onderwerp wil verdiepen, niet omdat het lekker verdient.
En als ik je verhaal zo lees verdient die vriend €4200 bruto met ongeveer ~10 jaar werkervaring? Als je niet die PhD was gaan doen had jij inmiddels ook wel zo'n salaris gehad, met nog veel meer groeimogelijkheden.

Net als @Sissors ben ik ook wel heel benieuwd wat je beweegredenen (behalve geld) zijn om nu voor Informatica te willen kiezen. Waarom liggen je interesses daar?

 • pagani
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
HenkEisjedies schreef op donderdag 22 september 2022 @ 10:39:
Ik zou me afvragen waarom je geen wiskunde B hebt. Voor veel informatica vakken, en het conceptueel denken, is het een belangrijke indicator of je dit leuk vind (en daarmee of je het makkelijk oppikt).

Daarnaast kun je ook gewoon eerst je HBO Informatica Propedeuse halen en daarna kiezen of je door wilt naar de Uni. Let dan wel op dat je alle vakken direct of bij de eerste herkansing haalt in je eerste jaar, want anders heb je een extra jaar vertraging als je toch naar de uni wilt.
Bijzondere redening. Wiskunde B is voor 99% van de informatici geen enkele factor. Vrijwel alles wat je als programmeur doet schurkt véél meer tegen Wiskunde A (matrixberekeningen, simpele calculaties e.d.) aan dan Wiskunde B. Ja, voor de universiteit (hallo Calculus en algoritmiekvakken) is Wiskunde B wel handig, maar eigenlijk stamt dat allemaal nog uit de tijd dat er geen informaticaopleiding was en je hiervoor wiskunde ging studeren.

Zelf na het gymnasium besloten om "praktisch" te leren, dus HTS Informatica te doen. Daarna een (zware) Master gedaan aan de universiteit (die dan toevallig een combinatie was van Wiskunde B/meetkunde en Informatica, terwijl ik nooit Wiskunde B had gehad)

Wat je vooral ziet wat de universiteit brengt is een diepere abstractie in je denken, dat uit zich in meer probleemoplossend denken (theoretisch, niet per se praktisch) en een bredere spreiding van wat studenten ná die studie gaan doen. Veelal is de doorstroming richting seniorrollen rapper en je ziet uiteindelijk veel WO-ers (in het bedrijfsleven dan, niet de onderzoekers) naar managementlagen doorstromen, ook omdat de gemiddelde WO-er toch iets verder afstaat van hands-on programmeren dan de HTS-er.

Uiteindelijk zou ik mijn pad best kunnen aanraden, al kun je natuurlijk bij de switch van Bachelor naar Master tegen je eigen limieten aanlopen (dat gebeurde bij 50+% van de medestudenten), maar dan heb je wel gewoon een diploma op zak waarmee je aan de slag kunt of een andere Master kunt gaan doen (informatiekunde bijvoorbeeld, technische bestuurskunde, zoveel opties)

 • Tom-Z
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 17:43
pagani schreef op donderdag 22 september 2022 @ 10:53:
[...]

Bijzondere redening. Wiskunde B is voor 99% van de informatici geen enkele factor. Vrijwel alles wat je als programmeur doet schurkt véél meer tegen Wiskunde A (matrixberekeningen, simpele calculaties e.d.) aan dan Wiskunde B.
[...]
Wat je vooral ziet wat de universiteit brengt is een diepere abstractie in je denken, dat uit zich in meer probleemoplossend denken (theoretisch, niet per se praktisch) en een bredere spreiding van wat studenten ná die studie gaan doen.
[...]
Dat over matrixberekeningen klopt niet. Lineaire algebra/vectoren zitten in Wiskunde B, niet in Wiskunde A. Zie syllabus pagina 20.
Verder is hét verschil tussen WiA een WiB dat WiA toegepaster is op concrete situaties, en WiB abstracter is. En juist die abstractie is belangrijk.

 • crimby
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 18:01
Bij ons zoeken we ook nooit perse WO geschoolden, HBO is altijd wel de norm. Er zijn wel bedrijven zoals bijvoorbeeld ASML die voornamelijk WO vragen, maar je kan eens naar vacatures kijken die je aanspreken en kijken wat er nodig is. Daarnaast zou ik goed kijken naar de inhoud een dergelijke WO studie, want dat is veelal totaal anders dan HBO en misschien wel ver buiten je eigen interesses.

Doe vooral wat je zelf wil. Uiteindelijk geld dat ook voor je toekomstige carriëre en eigenlijk je hele leven. Ga geen dingen doen puur omdat anderen het misschien verwachten. Daar wordt uiteindelijk niemand gelukkiger van.

Overigens kan je er ook voor kiezen om op kamers te gaan of de reis (dagelijks) af te leggen. Dat laatste heb ik gedaan; elke dag van een dorpje bij Nijmegen (stoptrein dus) naar Breda. Was niet perse leuk, maar je kan al veel doen in de trein en je hebt ook nog vaak 2-3 stages tijdens je studie die je dan lekker dichtbij huis kan doen (of buitenland).

Overigens, heb ik nu na 10 jaar werkervaring besloten om een MSc te gaan doen... dat kan altijd nog ;-)

[Voor 5% gewijzigd door crimby op 22-09-2022 11:23]


 • htca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 17:10
Kies wat je leuk vind en staar je niet blind op salaris. Uni is over het algemeen wat wetenschappelijker en HBO wat meer praktischer. Een hoogleraar zei ooit tegen me: "op het HBO leer je de complexe recepten uit kookboeken te volgen, op de Uni leer je om die kookboeken te schrijven". In de "echte" wereld van productie heb je soms meer aan het een en soms meer aan het ander. In veel branches werken ze ook doorelkaar heen. een HBO'er met wat meer ervaring is soms waardevoller dan een net afgestudeerde WO'er.

Persoonlijk pad: Havo - VWO - TU - laatste jaar (deeltijd) PhD (dat laatste omdat ik de kans kreeg.
Werkervaring 25 jaar
Ik begeleid zowel HBO'ers als WO'ers bij hun afstuderen.
Verder kun je na een Bachelor altijd nog een Master doen.

Verder heb ik een Dochter die HAVO - VWO en die voor een HBO studie heeft gekozen (en met veel plezier volgt)

Vwb het salaris kompas eerder in het topic, dat zijn gemiddelden, dat verschilt nogal per branche en ook nog per leeftijd.

 • HenkEisjedies
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:36
pagani schreef op donderdag 22 september 2022 @ 10:53:
[...]

Bijzondere redening. Wiskunde B is voor 99% van de informatici geen enkele factor. Vrijwel alles wat je als programmeur doet schurkt véél meer tegen Wiskunde A (matrixberekeningen, simpele calculaties e.d.) aan dan Wiskunde B. Ja, voor de universiteit (hallo Calculus en algoritmiekvakken) is Wiskunde B wel handig, maar eigenlijk stamt dat allemaal nog uit de tijd dat er geen informaticaopleiding was en je hiervoor wiskunde ging studeren.
Op de middelbare is een veelgehoorde reden om Wiskunde B te laten vallen dat mensen wiskunde moeilijk vinden (Wiskunde A schijnt wat makkelijker te zijn). Als je Wiskunde moeilijk vind dan ga je imho heel veel moeite krijgen met Informatica. Conceptueel kunnen denken is in Informatica heel belangrijk en ik denk dat mensen die moeite hier mee hebben ook moeite met Wiskunde hebben. Vandaar dat ik graag van TS zou horen waarom hij heeft gekozen voor Economie en Maatschappij zonder Wiskunde B. Informatie is dan misschien geen Theoretische Natuurkunde, maar het is zowel op HBO als WO een pittige studie.


Verder kun je prima met de universiteit contact opnemen om te vragen of je vrijstelling voor één van de toelatingseisen kunt krijgen. Maar ik zou er voorzichtig mee zijn, want die eisen zijn er niet voor niets.

En ik heb trouwens bewust gekozen voor een opleiding ver weg, want dan moet je op kamers en op kamers is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Zeker als je uit een dorpachtige omgeving komt waar iedereen hetzelfde gaat doen als zijn ouders en mensen niet gewend zijn verder te kijken dan hun dorp.

 • perform93
 • Registratie: Oktober 2016
 • Laatst online: 17:01
In jouw geval zou ik doen wat je leuk vindt, dat is in dit geval een HBO ICT opleiding, aangezien je geen wiskunde b in je pakket hebt. Je zou eventueel nog steeds wel na slagen een deelcertificaat wiskunde b kunnen halen, bijv. via uva https://www.uva.nl/progra...ienties-wegwerken.html?cb en dan als nog aan de uni beginnen met informatica opleiding.

[Voor 3% gewijzigd door perform93 op 22-09-2022 12:49]


 • Bossie
 • Registratie: Juli 2001
 • Nu online
Laat je sowieso niet afschrikken van het feit dat sommige opleidingen ver weg zijn, een andere stad/omgeving icm op kamers wonen zijn ook gewoon prima levenservaringen :)

Daarnaast vraag ik me af of het loont om een opleiding te doen dat een specialisatie is, misschien is het juist beter ivm de snelle ontwikkelingen in de IT om misschien bijvoorbeeld voor een bredere/meer generieke study te kiezen.

We're just enthusiastic about what we do. -- Steve Jobs, 1985; Battle.net: Bossie#2919


 • finsdefis
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Als je een helder beeld hebt bij waar je wil belanden en een hbo ICT opleiding sluit daarbij aan: doen.

Ik ken genoeg oud-leerlingen van me die wo gingen doen vanuit verwachtingen van ouders en hun peer group, maar die uiteindelijk niets met het academische / abstracte hadden.

Mijn vrouw werkt in de ict en de meeste developers en testautomatiseerders hebben hbo. Uiteindelijk telt ergens binnenkomen en ervaring opdoen richting een gewilde specialisatie toch het meest, heb ik het idee.

De correlatie tussen opleidingsniveau en salaris is dan ook niets meer dan dat, een correlatie (en dus geen causatie). Op individueel niveau kun je veel meer verschil maken door te durven onderhandelen, de juiste kennis en ervaring op te doen en te durven switchen.

 • jip_86
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 13:28
Op VWO 5 op de uni gekeken. Was niet al te sterk in Wiskunde B, daar werd op een open dag gezegd dat je dan al zo ongeveer een negatief studieadvies te pakken had. Verder kreeg ik er van mee dat het tempo heel hoog ligt (eerste twee weken zouden ze nog even de VWO stof doorwerken).

Grootste verschil is wel dat HBO ook veel praktischer is. Leer je dus makkelijker door het gewoon te doen (practica en projecten enz) zou ik zeker voor HBO kiezen.

Al met al zat ik dus al wel op de lijn om HBO te kiezen. Toen bleef ik als klap op de vuurpijl ook nog zitten en kreeg ik de kans om direct naar HAVO 5 te mogen. Dat maakte de keuze voor het HBO min of meer wel definitief. Nooit spijt van gehad van die keuze en nu al weer een jaar of 12 programmeur :)

 • Amperial
 • Registratie: September 2022
 • Laatst online: 09:45
HenkEisjedies schreef op donderdag 22 september 2022 @ 12:45:
[...]


Vandaar dat ik graag van TS zou horen waarom hij heeft gekozen voor Economie en Maatschappij zonder Wiskunde B. Informatie is dan misschien geen Theoretische Natuurkunde, maar het is zowel op HBO als WO een pittige studie.
Ik stond des tijds in de 3e klas een 6,7 voor wiskunde en het verschil werd mij zo uitgelegd: 'Wiskunde A is meer kans rekenen en wiskunde B is meer meetkunde'. Ik vond meetkunde niet echt interresant en dus ik maar wiskunde a gaan kiezen. Ik wist op dat moment niet dat WisA over B kiezen implicaties zou kunnen hebben. Nu in de 6e klas sta ik een 9,5 voor wiskunde met 5 toetsen, voor wat het waard is. EM heb ik gekozen omdat ik werkelijk kansloos ben in scheikunde en biologie, waardoor NG en NT al afviellen en zwaar werd ontmoedigd.

 • HenkEisjedies
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 15:36
Amperial schreef op donderdag 22 september 2022 @ 14:54:
[...]

EM heb ik gekozen omdat ik werkelijk kansloos ben in scheikunde en biologie, waardoor NG en NT al afviellen en zwaar werd ontmoedigd.
Scheikunde, dat vak met formules in rare notaties?
Biologie, dat vak met systemen en hun onderlinge interacties?
Tel daar je begrijpelijke, maar imho zwakke motivatie (instrumenteel en niet intrinsiek) bij op en je hebt een recept voor veel frustratie en weinig succes.

Aan de andere kant:
Als je echt wil ga je het wel voor elkaar krijgen. Je schrijft immers ook dat je interesses bij IT/software development liggen. Dus als je passie hebt voor IT, dan komt het goed en kun je vergeten wat ik schreef. d:)b

 • Window
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 23-09 09:54
HenkEisjedies schreef op donderdag 22 september 2022 @ 15:24:
[...]


Scheikunde, dat vak met formules in rare notaties?
Biologie, dat vak met systemen en hun onderlinge interacties?
Tel daar je begrijpelijke, maar imho zwakke motivatie (instrumenteel en niet intrinsiek) bij op en je hebt een recept voor veel frustratie en weinig succes.

Aan de andere kant:
Als je echt wil ga je het wel voor elkaar krijgen. Je schrijft immers ook dat je interesses bij IT/software development liggen. Dus als je passie hebt voor IT, dan komt het goed en kun je vergeten wat ik schreef. d:)b
Het is niet de meest constructieve formulering maar wel goed advies. Kijk naar de overeenkomsten tussen dingen waar je niet goed in was EN de dingen waar je geen bal aan vond. En andersom: wat vind je leuk en waar ben je goed in, waar zit overlap? Neem dát mee in je studie- en beroepsoriëntatie. Je kan een hoop goedmaken met motivatie, je hoeft niet iets te doen wat je vanzelf goed afgaat maar dan moet het wel iets zijn wat je uit jezelf graag wil (en niet omdat je er rijk van zou kunnen worden).

 • Electrowolf
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 22-09 21:26

Electrowolf

Mod met Liefde!

Ik heb niet de andere reacties gelezen dus eventueel zijn dingen dubbel.

Wat ik me zou afvragen wat je nog meer wil naast "IT/software development". Bijvoorbeeld:
 • Wil je uit huis naar een andere stad? Wil je juist thuis blijven wonen?
 • Wil je naast je studie nog andere dingen doen? (sport, werken, hobby., ...)
 • Wil je tijdens je studie nog naar het buitenland?
 • Hoe snel wil je klaar zijn?
 • Wil je persé developer worden of is iets dat "met IT te maken heeft" ook goed?
 • Er zijn vele soorten "ICT" opleidingen waarmee je vele verschillende soorten "ITér" kan worden. Wat zijn hier je voorkeuren in?
 • Hoe veel geld mag het kosten?
Verder zou ik verwachten dat je voor HBO IT opeleidingen ook wiskunde B nodig hebt. Op het HBO is programmeren an-sich niet minder wiskundig.

Maar bedenk dat je studietijd overleven op veel meer hangt dan alleen de keuze die je in de TS schetst. Als je ons daar meer over kan vertellen kunnen we je vast ook meer tips geven ;).

Kijk vooral ook eens naar de vele andere draadjes op GoT die hier over gaan.

Succes!

Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen, in #TMF is altijd wat te doen. || http://quotes.negotiator.nl/7270 || /16 at work


 • elchorro
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 23-09 09:12
Zelf heb ik een meer business gerelateerde studie gedaan, maar wellicht kan een ander perspectief je helpen.

Aantal algemene tips:
- Kijk twee stappen vooruit, onderzoek ook eens vanuit welke iets minder technische BSc je naar een wat meer technische Software/Informatica MSc zou kunnen. Mijn observatie was dat het qua toelatingsbeleid bij Masters vaak net wat breder is of dat het volgen van enkele vakken soms al genoeg kan zijn. Er zijn vast gerelateerde studies waaraan je dan gelijk kunt beginnen.
- Hierboven is een aantal keer benoemd dat opleidingsniveau minder relevant is in bepaalde gebieden binnen de IT. Ik zou je echter toch aanraden om altijd voor een WO opleiding te gaan als dit mogelijk is, juist vanaf een bepaalt niveau spelen dit soort zaken toch mee hoe er naar je potentieel gekeken wordt en wat vervolgens je mogelijkheden zijn om door te groeien.
- De gouden combi is naast die theoretische kennis ook praktijkervaring door een bijbaan, eigen bedrijf, stage, etc. Met name het laatste kan soms investeren zijn maar pluk je vaak de vruchten van door een start bij een mooi bedrijf en vervolgstappen.
- Zeker op het grensvlak van IT zijn ook sociale vaardigheden key!
- Zoals ook hierboven al aangegeven, je studietijd is ook een hele mooie tijd om andere zaken te doen, mensen te leren kennen, relevante bijbaantjes, wellicht in de software development. Maar ook zeker verenigingen, sporten en andere hobby's. Een belangrijke stap voor mij hierin was een nieuwe stad en uit huis, hierbij gaan zoveel nieuwe deuren gaan open en ontwikkel je jezelf echt!

Succes met de keuze!

 • lvdgraaff
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 18:17
Je zou ook eens contact kunnen opnemen met de studie adviseur van een opleiding waar je eventueel naar toe zou willen en vragen of het missen van wiskunde B echt zo’n probleem is. Met die 9,5 voor wiskunde A heb je echt wel een sterk verhaal.

Bedenk, het doel van die toelatingseisen is om je te behoeden voor een studie die je niet aan kunt, niet om je te straffen voor een keuze die je jaren geleden en mogelijk slecht geïnformeerd hebt gemaakt.

Studie adviseurs zijn er voor dit soort vragen en helpen je waarschijnlijk graag!
Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee