Rzaan schreef op dinsdag 6 september 2022 @ 08:57:
[...]
Je moet bedenken dat in elke afzonderlijke ruimte waar het zit, ze een afsluitbare cocon moeten maken.
Met toegangssluizen en afzuiging. Elke ruimte moet ook afzonderlijk vrijgegeven worden door een onafhankelijk bedrijf.
Stel dat de buizen in 6 ruimtes zitten, dan moeten ze dus 6 van die cocons maken en 6 vrijgaves.
Dat gaat enorm in de papieren lopen.
Soms kunnen ze ruimtes combineren, dat scheelt alweer in de kosten.
Je kosten zullen vooral gaan zitten in hoeveel cocons ze moeten bouwen.
Het aantal meter is wel van belang natuurlijk, maar het aantal cocons nog meer.
[...]
Ik geloof je graag.
Gaf alleen maar aan wat ik hoorde dat mensen in de grensstreek wel eens doen.
Het is wettelijk gezien zeker een delict, maar moreel gezien niet, want ook die Belgische bedrijven werken volgens alle veiligheidsnormen.
Wellicht dat ze de controle achteraf achterwege laten.
toon volledige bericht
De eindcontrole zoals wij die in Nederland kennen (Conform NEN-2990) gaat daar inderdaad anders. Ze meten tijdens de sanering hoeveel vezels er vrij komen. Als dit binnen de ondergrens valt is het prima.
In NL wordt altijd een eindcontrole gedaan waarbij de ondergrens heel laag ligt (<2000 vezels per M3).
Indien leidingisolatie in een hele woning verspreid zit zal een saneerder altijd 1 groot containment maken omdat je anders inderdaad onzinnig veel eindcontroles gaat krijgen. De eindcontrole in risicoklasse 2A sanering loopt per containment zomaar op naar € 1200,-.
Overigens dien je er bij leidingisolatie altijd vanuit te gaan dat de leidingen geheel gesaneerd gaan worden. Het schoonmaken van de leidingen kost vaak heel van manuren. Indien dit in containment gebeurt (met pak en masker, ruimte op onderdruk) kun je je vast voorstellen dat dit te kostbaar is.
Ik zou je bij leidingisolatie ook afraden zelf te gaan rommelen met monsters. Je neemt hierin veel risico op verspreiding (en dus contaminatie) van asbestvezels. Met een analysecertificaat kun je uiteindelijk niets, behalve dat je weet of en welk soort asbest erin zit en wat de percentages zijn.
Al met al: een asbestinventarisatie op laten stellen. Hierna weet je pas meer (Asbest ja/nee - hoeveelheid - hoe complex de leidingen zijn weggewerkt - risicoklasse enzovoorts.
Ik inventariseer zelf al jaren en de rapportage hoeft niet extreem veel geld te kosten. Als je geïnteresseerd bent moet je mij even een DM sturen, dan koppel ik je aan een collega.
[
Voor 6% gewijzigd door
bakkie1985 op 06-09-2022 09:25
]