Eigenlijk geen idee. Is er een reden om daar makkelijk achter te komen?
Als je loon niet in een CAO schaal terugkomt, lijkt het mij dat je erboven zit. En hoeveel, dat ligt aan in welke schaal men jou zou zetten.
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers.
Inloggen
Goed, laten we voor het gemak eens stellen dat ik in functiegroep 10 zit. Daar zit voor mij nog een stap in de salarisschaal die ik kan maken op basis van salaris, in de functiejaren zitten er nog een behoorlijk aantal. De stap van 7 naar 8 functiejaren is een stap van 3689 naar 3764. Stel dat je 3700 krijgt en doorstapt in salaris. Moet je dan naar de 3764 toe, de volgende stap op de schaal, of naar 3775 door die 2% groei die de schaal normaal zou maken.
Dan weet je misschien nog niet meteen wat er officieel mag, maar als het antwoord 'Ja' is lijkt me dat jouw initiële vraag wel beantwoord is.
En HR weet niet alles over wat wettelijk verplicht is, maar ze zouden je wel kunnen vertellen hoe dat precies is vastgelegd voor jouw contract.
Daarnaast lijkt me 'salarisgroei' en 'einde schaal' toch wel dingen die ook meegenomen worden in je salarisonderhandeling?
Eigenlijk niet. Nooit echt zo bij mij opgekomen, vooral door de overvloed aan werk en het feit dat ik gewoon graag weg wilde waar ik vandaan kwam. Is ook pas de eerste keer dat ik van werkgever overstapte, bij mijn vorige kwam ik als schoolverlater binnen en durfde ik heel erg hard te spelen (heb ik ook gedaan). Verder zat ik daar aan mijn plafond, zeker i.c.m. mensen die groei niet stimuleren. Al doende leert men, kan ik op dit gebied wel stellen. Ik heb eigenlijk vooral gekeken naar ontwikkelmogelijkheden voor mijn persoontje en die salarisgroei door de overstap was erg prettig, na 2 jaar op 0-lijn (afgezien van CAO). Juist daarom is het ook getriggerd, bij mijn vorige baas kreeg ik ook niets terwijl lager zat en in veel meer schalen groeimogelijkheden zou hebben gehad.
Eigenlijk helemaal niet aan gedacht. Vooral omdat ik, wat tegenwoordig blijkbaar gebruikelijk is, met een jaarcontract begonnen ben. Daarmee heb je een geforceerd onderhandelingsmoment. Dit contractueel vast laten leggen heb ik nooit echt aan gedacht.
Ik heb nog nooit een cao-werkgever meegemaakt waar schaal en trede bij aanvang van de overeenkomst niet in de arbeidsovereenkomst benoemd staan. Jouw schaal en trede staan niet in je arbeidsovereenkomst? Niet op je loonstrook? Niet in dossier op intranet?
Ik heb het even nagekeken: Nope, nope en nope. Een intranet hebben we niet echt.
Ik word zelf ook bovenschalig betaald middels een arbeidsmarkttoeslag. Die is gewoon gekoppeld aan trede x uit schaal y en bij elke cao-verhoging stijgt dus mijn salaris én mijn toeslag.
Zijn de salarisgroepen en functiejaren uit jouw cao de facto gewoon schalen en tredes? Dan zou ik zeggen dat als je salaris boven het schaalmaximum zit, je niet per definitie recht hebt op verhogingen (want "een en ander totdat het maximum aantal functiejaren in de betreffende salarisgroep is bereikt").
Bij de inflatiecorrecties stijg ik ook mee. Die 42,50 van deze maand heb ik er ook gewoon bijgekregen, net als die 300 eenmalig. Ik ben vooral benieuwd wat er nu gebeurt als ik naar een nieuw functiejaar stap. Waar ik sta ligt heel erg aan welke schaal je zou pakken. Bij 10 en 11 heb ik nog tredes over om door te stappen, bij 9 zit ik erboven, alles onder 9 acht ik niet realistisch. Ik heb net al gezegd, laat ik eens zeggen dat ik in 10 zou zitten. Qua werkzaamheden en verantwoordelijkheden en kennis zou dat redelijk kunnen kloppen.
Just_I schreef op donderdag 28 juli 2022 @ 11:16:
Helaas kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat wanneer je een schaal hebt die niet vernoemd is in de CAO er andere regels bestaan over elk jaar een stap/trede in je schaal omhoog gaat. Bij het bedrijf waar ik werk worden er door het management besloten om wel of geen trede omhoog te gaan of het in individuele gevallen over te laten aan de afdelingsmanager.
Zo is er in mijn CAO afgesproken dat iedere werknemer met een CAO benoemd functiegroep een eenmalige uitkering krijgt van X euro in de komende periode.
Ook ploegentoeslagen heb ik geen recht op.
Dus nee, je hebt geen recht om elke jaar een periodiek erbij te krijgen of andere zaken die zijn afgesproken in de CAO.
Hmmm. Dat zou balen zijn van zekerheid, maar de deur open zetten voor onderhandelingen. Ploegentoeslag is op mij niet van toepassing, ik werk gewoon dagdienst.
alaintje schreef op donderdag 28 juli 2022 @ 16:45:
Sorry dan heb ik de Metalektro en metaal en techniek door elkaar gehaald.
Ik dacht dat het een in het ander zat, en dat metaal en techniek sub cao's waren.
De salarissen zijn daarentegen bij de metaal en techniek hoger dan in de Metalektro zie ik.
Het document wat ik had gelinkt geldt wel voor beide, alleen is schaal "i" niet aanwezig bij de metalektro.
Ik heb nu ook een nieuwe aanbieding in de Metalektro zonder schaalindeling, goed dat je me daar op wijst.
Is natuurlijk een extra middel om te zien wat er van je wordt verwacht.
offtopic:
ASML's nieuws van de OR staat online. Maar het is voor ASML praktisch onmogelijk om onder een CAO uit te komen. Alleen een rechter kan je daar op uitzonderen (en dan moet je het dus opnemen tegen de ROM, een collectief van 1100 bedrijven en de op een na grootste pensioenuitvoerder van NL, die zien ASML graag daar voor hun inleg).
Je kunt wel je eigen CAO bepalingen daar bovenop leggen, maar meestal zijn dat geen salarishuizen/tabellen.
Mijn bron is dat mijn vorige WG aangesloten werd bij de Metalektro, een zaak van 2 jaar en nog niet afgerond. Ik heb dit proces als observeerder gevolgd.
CAO's zijn natuurlijk hartstikke goed voor de groep, maar echt niet voor hoger opgeleid personeel, want deze houden de salarissen gewoon kunstmatig laag.
toon volledige bericht
Metaal en techniek heeft een aantal sub CAO's, zoals het Metaalbewerkingsbedrijf of Technisch installatiebedrijf. Metalektro heb ik geen ervaring mee, tot nu toe altijd in Metaal en Techniek gezeten. Ik ken hem altijd wel redelijk, maar hierover kwamen dus bij mij vragen. Ik ben zo'n figuur dat nog wel eens in de CAO zit te snuffelen en lezen.