jordje schreef op zaterdag 23 juli 2022 @ 08:57:
[...]
Verrek, dat was me nog niet eens opgevallen. In mijn vorige woning zat exact dezelfde meter. Gezien de staat van de meterkast, was de gedachte waarschijnlijk iets van "makkelijk joh, drie groepen over 1 kabel!"
Ja, makkelijk joh! De nuldraad laten wegfikken als deze tot 25/35A te verduren kan krijgen (afhankelijk van de hoofdzekering).

Dit is dus inderdaad een 1-fase aansluiting. 3-fasen groepen zoals dat kastje met 3 smeltpatronen hebben daar niets in te zoeken. Afhankelijk van hoe dit gebruikt wordt kan dit een serieus brandgevaar zijn (zie mijn reactie op @
jordje hier boven).
Zojuist heb ik de aardlekschakelaar naar 0 gezet, er gebeurde hetzelfde als op die avond: geen stroom behalve in de keuken bij een paar spotjes (vreemd), geen groepen omlaag gesprongen.
Dan zitten die spotjes wellicht achter de 3-fasen groep?! Logisch is anders maar ja. Als er alleen wat spotjes zijn aangesloten zal het wel loslopen, maar als hier een 11kW fornuis op zit aangesloten dan kan het wel eens serieus fout gaan als jij wat enthousiaster kookt dan de vorige bewoner.
Ik zou op zeer korte termijn even willen weten wat er precies achter die 3 smeltpatronen zit. Draai ze er eens uit, werken je spotjes dan nog? Waarschijnlijk zullen de spots werken met slechts één van de 3 zekeringen geplaatst, zoek even uit welke dat is en laat de andere 2 er gewoon (voor langere tijd) uit. Misschien kom je dan nog meer tegen wat niet meer werkt. Als dat zo is dan zou ik het niet meer gebruiken totdat je een vakman hebt laten kijken.
Het lijkt er op dat de gehele bovenste kast (en misschien ook wel de groep voor de zonnepanelen?) is aangesloten achter de Schupa aardlekschakelaar. Je hebt dan 2 aardlekschakelaars van 30mA en wellicht een aardlekautomaat van 30mA aangesloten zitten achter één 30mA aardlekschakelaar. Dat is natuurlijk een beetje doelloos: De installatie netjes verdelen over 3x 30mA aardlekschakelaars om ongewenst uitschakelen te voorkomen, om het vervolgens weer achter één 30mA aardlekschakelaar te knopen.
Stel dat je in alle eindgroepen (6x) een kleine lekstroom van 5mA hebt zitten. Deze eindgroepen zitten per 3 achter een 30mA aardlekschakelaar, 3x5=15mA zal de aardlekschakelaar niet laten uitschakelen. Maar nu zitten ze ook nog alle 6x achter één "hoofdaardlekschakelaar", deze schakelt bij 6x5=30mA wel uit. Volgens de normen mogen er ook maar 4 eindgroepen achter één 30mA aardlekschakelaar dus daar voldoe je nu niet aan.
(Ja, deze uitleg is te simplistisch en dat weet ik zelf ook, maar een geheel correcte uitleg helpt niet voor het begrip denk ik.)
Het lijkt er op dat een hobbyist of in ieder geval iemand zonder zegelrecht een deel van de groepenkast heeft vervangen. Door de oude aardlekschakelaar te laten zitten kun je (hierboven) spanningsloos werken.
Het is niet gezegd dat een correcte groepenkast je de problemen van gisterenavond zou hebben bespaart (het klinkt namelijk alsof je echt wel daadwerkelijk ergens een probleem in de installatie hebt). Maar bij een correcte installatie zit vervolgens in ieder geval niet de hele woning in het donker.
Wat denken jullie dat het gaat kosten om dit te fatsoeneren?
Lastig zeggen, de markt is overspannen en de prijzen worden tegenwoordig niet alleen bepaalt door materiaalkosten en arbeid, maar ook door de factor "we hebben al meer dan genoeg werk en doen liever alleen te duur betaalde klussen".
Reken op €1000 dan zul je niet meer
(al te hard) schrikken van offertes.