Dus je wilt een artikel schrijven over de combinatie van 2 onderwerpen die je relateert aan een stuk politiek/beleid?
Zonder enige achtergrond of kennis?
Zet aub mijn naam er niet onder, als dit qua diepgang verder komt dan een middelbare school stuk ben ik onder de indruk.
Maar ik ga wel je een paar hints geven, ben zeker geen expert, maar het geeft wat zinnige vragen.
Een motorblok bestaat uit verschillende onderdelen. Het grootste stuk is een hoop gietijzer of aluminium. Zo'n onderblok (volgens mij heet het zo) van gietijzer maak je in een smeltoven en een vrij grote ook. Dat heeft niet iedere fabrikant staan. Daarna moet je deze nabewerken.
PSA had/heeft een heel betrouwbaar/standaard 1.4 model. En veel fabrikanten hebben hun eigen koppen erop gezet of zelfs het blok aangepast. Maar de basis was hetzelfde. Op dezelfde manier zijn er bepaalde dieselblokken geweest die allemaal dezelfde basis hadden.
Het grappige is, is dat de warmtepomp (airco) wereld vergelijkbaar is. Er zijn niet 100-den fabrikanten van compressoren. In Italië zitten er een paar dacht ik. En iedereen bouwt daarvan weer apparaten. Dus in een Carrier unit kan dezelfde zitten als in een ander merk.
Maar dat betekent niet dat alles hetzelfde is. Want er zitten ook allerlei andere onderdelen omheen.
Zelf moest ik laatst messing soldeerkoppelingen hebben. Die kun je van meerdere merken kopen in verschillende winkels, maar in de verpakking zaten maar 2 merken. Er zijn dus maar 2 fabrieken die het maken (waarschijnlijk in de EU) die in NL onder meerdere merken op de markt komen.
Een warmtepomp bevat ook weer dit soort onderdelen. Uiteindelijk is een warmtepomp de combinatie van die onderdelen + electronica + service + merk. Hoeveel bv Carrier of Nibe zelf maakt en hoeveel inkoopt weet ik niet. Maar ik ga er vanuit dat er maar weinig onderdelen echt uniek zijn.
Dus terug naar je vraag:
Waarom zijn er standaard componenten?
Het is te duur om het allemaal zelf te ontwikkelen en als iets werkt is dat ook wat waard. Maar soms komt er geen winnaar en hou je concurrerende oplossingen.
De overheid heeft daar verder geen rol in. Dat is gewoon de markt.
Het enige wat de overheid kan doen is normen/regels opleggen om de markt de goede kant op te bewegen.
Vooral de EU is daar
heel goed in. Daarom kunnen onze airco's nu verwarmen en gebruiken R32. Is electronica loodvrij en worden auto's steeds schoner.
Ik woon in een gebied met warmtenet, maar ik verkoop mijn huis nog eerder dan dat ik aansluit op het warmtenet. Ik ben net gasloos en hoef niet voor een vermogen aangesloten te worden op een heel duur net en dan ook mijn koeling kwijt te raken.
Zodra gemeenten zich gaan bemoeien met dit soort vraagstukken wordt het meestal een puinhoop. Vraag maar of mensen blij worden van het warmtenet. In Ede betalen ze een vermogen om daarna door de biocentrale in de stank & overlast te zitten. Top geregeld! En bij klachten geeft de gemeente natuurlijk niet thuis.
Juist in een straat zie je diversiteit op het gebied van mobiliteit (auto, (e-)fiets, scooter, ov) en ook bij verwarming (ketels, kachels, vloerverwarming, airco's).
Welk motorblokje of warmtepomp er gebruikt is iets voor de markt, niet voor de overheid.