@
chundo Als je de media rondom campers een beetje volgt zul je zien dat inbraken vaker flits-acties zijn om snel buit te maken. Een enkele keer wordt er op uitgebreidere schaal ingebroken, of wordt de complete camper gestolen.
Het aanschaffen van inbraakvertragende middelen is geen garantie op het voorkomen hiervan en vaker een product voor de gemoedsrust van de eigenaar.
Vergeet niet dat het aantal campers wat op de weg rijdt sinds de Coronatijd enorm is toegenomen. Dan is het niet gek dat er ook meer berichten over campers in de media komen en dus ook over inbraak en diefstal.
Een alarm in de camper is zondermeer mogelijk en wordt wel vaker ingebouwd, al dan niet op last van de verzekeraar. Te beginnen met een standaard alarm met startonderbreker voor het bestuurdersdeel en soms (apart) uit te breiden met (draadloze) sensoren voor de woonruimte. Middels
dit filmpje kun je een stukje bekijken van een redelijk nieuw alarmsysteem met losse draadloze sensoren.
Mechanische inbraakbeveiliging is in veel gevallen een betere dan niet perfecte oplossing voor de flits-acties. Immers, het gros van de boefjes kiest makkelijke doelwitten uit en zien ze opstakels dan is de kans groot dat ze jouw camper overslaan.
Als eerste heb je een
Bearlock die een stalen pen in de versnellingspook of automaat-pook steekt en voorkomt dat er met de camper gereden kan worden. De meeste verzekeringen zien deze optie ook als een alarminstallatie vanwege de betrouwbaarheid. Al gaan er enkele onbevestigde verhalen rond dat bepaalde groepen dit systeem met een accu-slijptol in enkele minuten weten te omzijlen. Maar goed, dan is het al geen flits-actie meer. In de basis is de Bearlock dus bedoeld om te voorkomen dat je camper in zijn geheel gestolen wordt. Te meer omdat je deze verzekeringstechnisch moet combineren met het standaard aanwezige stuurslot.
Een tweede zeer vaak toegepaste 'beveiliging' is een GPS trakcer. Deze bouw je niet direct toegankelijk weg uit het zicht op een zelf te verzinnen plek. Een interessante versie zijn de
modellen zonder simkaartabonnement en met nood-terugval van GPS naar GSM, LBS of Wifi.
De allesvrezer kan er twee inbouwen, zodat de boefjes na het vinden van de eerste GPS tracker niet meer verder zoeken maar de camper dus nog steeds te volgen is.
De opdek bijzetsloten zijn inderdaad vaak een doorn in het oog, zeker op een nieuwe camper. Maar gelukkig zijn er ook
nette inbouwmodellen die je ook van binnen uit op slot kunt doen. Deze sloten passen op vrijwel alle deuren van de camper en kun je ook als set met 1 passende sleutel kopen. Optioneel een bijzetslot voor de portieren, bijvoorbeeld voor de
Fiat Ducato.
Als je de ramen en dakluiken van de camper wilt beveiligen tegen openwrikken met een schroevendraaier dan heeft WOMO een redelijk
assortiment RVS materiaal wat dit voorkomt. Persoonlijk vind ik deze oplossing wel redelijk maar tegelijk ook wat onhandig met losse clips. Ik zou in dit geval liever zien dat de camperindustrie hier meer aandacht aan schenkt middels betere raamsloten. Maar goed, ander verhaal.
Mocht je er ooit voor kiezen om de camper van een zgn. levelsysteem te voorzien waardoor je camper altijd automatisch waterpas en stevig op de grond wordt gezet, dan heb je ook een indirecte diefstalbeveiliging.
Als het levelsysteem de camper waterpas zet worden de wielen iets van de grond getilt waardoor de camper niet meer weg kan rijden. Wanneer je de bediening, afhankelijk van merk en type, vergrendeld met een pincode, of sleutelschakelaar dan kunnen kwaadwillenden het levelsysteem niet intrekken en kan de camper dus ook niet weggereden worden. Het meest gekozen merk is het Nederlandse
E&P wat tengwoordig onderdeel van Al-Ko in Duitsland is.
Om te voorkomen dat je camper wordt leeggehaald als je slaapt zijn er natuurlijk simpele en universele stand-alone deurcontact alarmen maar er is ook een groep die bang is voor bedwelming. Er gaan verhalen dat men 's nachts narcosemiddelen door de rubbers van de camperdeur spuiten waardoor je in diepe slaap raakt, men ongesoord de camper kan uitkammen en jij de volgende dag met hoofdpijn en half lege camper wakker wordt. Er zijn onderzoeken die dit onmogelijk achten maar er blijft een grote groep die dit toch als een risico ziet en daarvoor zijn
dit soort gasalarmen in het leven geroepen. Deze melders geven alarm bij nacosegassen, gas in het algemeen, bij rook en andere vluchtige dampen. Simpel te installeren en ergens weer een stukje gemoedsrust er bij.
Ook vaak toegepast zijn kleine camper-kluizen in vele maten en soorten. Je zoekt hiervoor een mooie plek uit het zicht en stopt hier zaken van waarde in zodat je die niet steeds hoeft mee te slepen. Er zijn bedrijven die
speciale kluizen voor campers maken maar soms passen standaard modellen ook prima.
Zelf zou ik zaken als bankpassen, pasporten/ID kaarten, kentekenbewijzen, etc. altijd bij mij houden bij het verlaten van de camper. Dit soort primaire zaken kost weinig ruimte en gewicht en wil je echt niet kwijt.
Een andere vaak toegepaste en afschrikwekkende oplossing zijn stickers van beveiliging op de ramen van de camper plakken. Bij de Bearlock en HeoSafe sloten krijg je die er bij, om op de ramen van de portieren te plakken. Dan zijn er nog aanvullende 'fake' stickers zoals
GPS waarschuwing, soms compleet met origineel kenteken te bestellen, de bekende oranje
auto-alarm stickers, of die ook goed zouden werken, de
"Hier waak ik" stickers. Zeker in het buitenland is men al snel bang van honden.
Zo zijn er nog tal van voorbeelden en oplossingen, ook in de elektrische alarmen, het is maar wat je zelf wilt en wat er bij jouw wensen en camper past. Maar goed, wat je zegt; elektrische alarmen verbruiken stroom en als je camper langere tijd niet wordt gebruikt kan dit een aanslag op de accu van het motordeel en/of van het woongedeelte zijn. Dit op te lossen met een flinke lithiumaccu en zonnepanelen die er voor zorgen dat de accu niet leegraakt en geeft sowieso meer comfort als je langer vrij/autark wilt staan zonder voorzieningen als walstroom.
En als je een elektrisch alarm zou inbouwen dan wil je deze ook op afstand kunnen monitoren. Vaak is er geen, of geen goed Wifi netwerk aanwezig en daarom kun je dan beter voor een 4G/5G router of Mifi router kiezen. Simpel een prepaid/postpaid simkaart er instoppen en je hebt permanent goede Wifi dekking in- en rondom de camper, ook wanneer je op vakantie bent.
Bij
dit soort webshops kun je voor acceptabele prijzen prepaid data-simkaaten kopen die langere tijd dekking geven in heel de EU. Van een maand tot een jaar, van 10GB tot 1000GB, wat je maar wilt.
Vanzelfsprekend is deze oplossing beperkt tot gebieden met 4G/5G dekking al is dit in de EU redelijk goed.
Dan resteren er nog enkele tips om er zonder investering inbraak- en diefstalrisico's te beperken:
1. Overnacht niet op onbewaakte rustplekken langs de snelweg, dit zijn hotspots van inbraken/overvallen.
2. Als je boodschappen moet inslaan, laat de ander dan in- of rondom de camper wachten en bewaken.
3. Vergeet ramen en vooral de dakluiken niet te sluiten als je weggaat, dakluiken worden vaak vergeten.
4. Retorisch misschien maar leg nooit waardevolle zaken in het zicht, maak geen etalage voor inbrekers.
5. Gebruik je gezonde verstand als je de camper ergens neerzet met weinig tot geen toezicht.
6. En misschien de belangrijkste; laat je niet te veel leiden door angst, blijf realistisch en voorkom risico's.
Wil je verder discussieren over het beveiligen van je camper, neem dan eens een kijkje op het camperforum daar zit veel informatie en vooral veel praktijkervaring. Natuurlijk met vele soorten tips en meningen.
Als 1 hond vecht om een been, dan is hij zeker schizofreen.