12 cm dikke rioolbuis pakken van een halve meer lang, deze doormidden zagen over z'n lengte zodat je twee 'schalen' hebt van elk 50 cm lang. Één deel gooi je weg. De andere zet je tegen de muur over je leiding heen (ook een stuk onder de grond). Vervolgens tussen de muur en de pijp volpurren (PUR is een hele goede isolator welke weerbestendig is), de pijp aan de bovenkant afdoppen met een doorgezaagde 12 cm dop en het geheel voorzien van een vrolijk kleurtje verf.
Stel dat de waterleiding 2 cm in diameter is dan heb je de buis met 5 cm waterdichte ongedierte bestendig isolatiemateriaal ingepakt. Dat zou niet zomaar bevriezen wanneer het goed koud wordt buiten; zelfs bij -10C duurt het twee volle dagen voordat het zover is, dus dat komt wel goed. Heb je iets van waterstroming door de leiding dan moet het water dus twee dagen bij -10C stil staan alvorens het dichtvriest.
De buis is 15 cm lang boven de grond en dus 2 cm in diameter (dus zo'n 6.5 cm omtrek) en met 5 cm PUR geïsoleerd. De warmtedoorlaat (of isolatiewaarde) van deze dikte is zo'n 0.6 W/m2.k. Met 100 cm2 aan buisoppervlakte (=0.01 m2) is de warmtedoorlaat dan 6 mW/k.
De 15 cm aan buis bevat zo'n 30 ml aan water. Om water te bevriezen (fase overgang van vloeistof naar vast) is ongeveer 350 joules per ml voor nodig. Die 30 ml zal dus 10 kJ nodig hebben om te bevriezen.
Stel het is buiten -10C, en het water is inmiddels afgekoeld tot 0.1 graad. Dan is de delta dus 10 C (dus 10 K), en lekt er per seconde 60 mJ aan warmte weg, of 0.2 kJ per uur. Het zou dan dus 50 uren duren voordat het water bevroren is.
Stel dat de leiding tegen een warmte muur staat (de andere kant van de muur is geen koude garage maar een huiskamer van 18C) en je muur heeft 10cm aan isolatie dan lekt er een klein beetje warmte door de muur heen waardoor je ruim drie dagen nodig hebt om de buis te bevriezen.