Disclaimer vooraf: ik heb aardig wat kennis van verkeerssystemen, maar ben geen constructeur. Dat neemt niet weg dat ik wel iets over de constructie van dit kokerportaal durf te zeggen.
Elk van de beide staanders van dit kokerportaal heeft zijn eigen fundering.
Als je betonnen heipalen gebruikt om de fundering te maken, hebt je meerdere heipalen nodig om alle krachten op te vangen, met name de zijdelingse krachten als gevolg van de windlast op de bewegwijzeringsborden aan het portaal. Maar ook bij een plotselinge zijdelingse impact als gevolg van een aanrijding is het best leuk als het portaal blijft staan. Met een enkele heipaal lukt je dat niet. Je hebt er meerdere nodig, waarna je de koppen snelt en het wapeningsstaal in de bovenkant van de palen bloot komt te liggen. Met wat extra wapening vlecht je dat aan elkaar. Bovendien maak je er een flens met uitstekende draadeinden aan vast ten behoeve van de staanders. Daarna stort je met beton het bovenste deel van de fundering. Zelfs als je palen niet perfect volgens plan staan, kun je de flens perfect horizontaal stellen en vervolgens in het beton verankeren, zodat de staanders perfect horizontaal komen te staan.
Dat is de traditionele methode om portalen te funderen. Dit portaal is echter anders gefundeerd. Elk van beide staanders van dit kokerportaal is gefundeerd op een stalen buispaal. Het grote voordeel van een stalen buispaal ten opzichte van een traditionele fundering op betonnen heipalen is dat er alleen een kant en klare flens op hoeft te lassen en dan klaar bent met de fundering. Een stalen buispaal - die vervolgens wordt gevuld met beton - staat zeer stevig, vergelijkbaar met de betonnen constructie met meerdere heipalen.
Een nadeel van de buispaalconstructie is echter dat het extreem lastig is om de buispaal perfect verticaal de grond in te krijgen. En mocht dat het niet helemaal lukken, dan heb je geen enkele manier om de staanders van het portaal perfect verticaal te monteren… tenzij je een truc gebruikt. Die truc is dat je de staander met bouten met wat afstand van de buispaal monteert en perfect recht zet. Nu kun je die kolom natuurlijk niet permanent op een paar draadeinden laten balanceren, maar heb je iets nodig om het gat tussen de stalen kolom en de stalen flens bovenaan de fundering op te vullen. Dat moet een materiaal zijn dat heel veel druk kan opvangen. Dat materiaal heet beton

. De stalen draadeinden vangen alle trekkrachten op, het beton vangt de drukkrachten op.
Waarom zit die flens dan boven de grond en niet onder de grond? Daarvoor zie ik twee redenen. De eerste is inspecteerbaarheid en onderhoudbaarheid: je kunt op ieder moment controleren of de verbinding tussen portaal en fundering nog in goede staat is.
De tweede is corrosiepreventie. Stalen boutverbindingen heb je het liefst volledig waterdicht ingekapseld, bijvoorbeeld in beton, en als dat niet lukt boven de grond. Maar kan die stalen buispaal dan niet corroderen? Jazeker, dat zal hoe dan ook gebeuren. De constructeur compenseert daarvoor door een een zogeheten corrosietoeslag op de wanddikte toe te passen: een extra dikke wand, zodat na honderd jaar corrosie in de grond nog steeds een buispaal overblijft met een dikte die volstaat voor de krachten die op de buispaal werken.
Een goede grap mag vrienden kosten.