Even om allerlei onnodige escapades te voorkomen. Ik krijg de indruk dat je namelijk niet heel veel kaas hebt gegeten van elektra (niet erg, maar zou zonde zijn als je allerlei dingen doet die niet nodig zijn)
Wat wil je allemaal in die meterkast gaan plaatsen dat je 4x12 modules nodig denkt te hebben?
Wat voor groepen heb je nodig? Wat voor groepen wil je vast voorbereiden (if any)? Hoe ziet de installatie in het huis eruit.
En om vast wat vragen te beantwoorden:
Dat is de maximale stroom die het schakelelement mag hebben (nominaal). Dat gaat dus per fase. Elk contact in die hoofdschakelaar is geschikt tot 40A. De meeste huisinstallaties in Nederland hebben <40A hoofdzekeringen. Daarmee is een 40A hoofdschakelaar meestal voldoende.
Bij aardlekschakelaar staat eenzelfde maximale stroom aangegeven. Hier is het iets meer oppassen tegenwoordig. Als er ook zonnepanelen zijn kan het zijn dat dat je die 40A kan overschrijden. Daar zijn een aantal oplossingen voor, waaronder zwaardere aardlekschakelaars.
keyword: Onderverdeler.
Zitten wel wat regels aan vast, vooral op selectiviteit.
De meeste ALS groepen kunnen tot 16A.
Wat bedoel je met ALS groepen?
Aardlekautomaten? of reguliere groepen achter een aardlekschakelaar?
Het hoeft namelijk helemaal geen 16A te zijn. Alleen is de standaard eindgroep in Nederland 16A (daar hoort ook de standaard 2.5mm2 bedrading bij die we overal gebruiken). Lichter en zwaarder bestaan ze ook, maar wordt dikwijls alleen in specifieke situatie toegepast.
De kookgroep snap ik niet helemaal. Hoe werkt dat precies? Een kookgroepautomaat heeft 2 groepen. Die moet je dan bedraad aansluiten over twee verschillende groepen en niet via een kamrail lijkt me. Of wel via een kamrail en dan aan een ALS met 30A oid. Moet ik wel 3 x 35 krijgen ooit ... ben bang dat ik nu slechts 1 x 25 heb, ouwe meuk. Kan ik dat zien aan de glaszekering?
De kookgroep is niks anders dan 2 normale (meestal 16A) eindgroepen die mechanisch aan elkaar gekoppeld zijn. 1 uit, is beide uit. Deze bestaan alleen omdat we in Nederland vaak relatief kleine enkelfase hoofdaansluitingen hebben, maar wel een grote elektrische kookplaat. Die laatste zou dan eigenlijk een 32A groep nodig hebben, maar die mag niet achter een 35 of 40A hoofdzekering (de hoogste standaard woonhuis maat). Het verschil in stroom is dan te klein, waardoor je grote kans loopt dat de hoofdzekering er ook uit klapt. Dat is ongewenst. Daarom moet er voldoende verschil tussen opvolgende zekeringen zitten (selectiviteit).
Zo'n zware kookplaat kan normaliter ook op een 3-fase aansluiting (eventueel 2 van die 3), maar die hebben een hoop huizen niet.
De Nederlandse oplossing was de kookgroep. 2x16A (meestal op dezelfde fase). Bij een kortsluiting op die kookplaat gaat die 16A groep er snel genoeg uit om de hoofdzekering heel te houden. Maar gecombineerd heb je alsnog 32A tot je beschikking.
ronaldtop schreef op vrijdag 3 juni 2022 @ 10:04:
Hola,
Ik zit nu op 1 x 25A, kan ik die smeltzekering niet 'per ongeluk' vervangen door een 1 x 35A zekering? Wie hier ja zegt werkt iig niet voor Liander. En ja, stel dat iedereen dat doet, maar niet iedereen doet dat denk ik dan =)
Nee, die hoofdzekeringen zitten in een verzegelde kast. Die kast is (samen met de meter) ook niet van jou, maar van de netbeheerder.. De zegels doorknippen en in die kast gaan klooien is verboden. Als ze achteraf zien dat de zegels verbroken zijn loop je risico op boetes of meer.
En overigens ook niet zonder risico. Veelal zitten er intern een hoop onafgeschermde contacten waar je mee op moet passen. Daar een fout maken, kan zware verwondingen of erger veroorzaken.
Dus als ik het dan samenvat (na Liander):
inkomend 3 x 25A -> hoofdschakelaar 40A (per fase, maar dat is toch gek dat deze hoger afgezekerd is dan de individuele fase die binnenkomt?)
De hoofdschakelaar is niet afgezekerd. Hij gaat niet uit als er >40A doorheen gaat. Het is echt een domme schakelaar die max 40A aankan.
-> ALSen 16A met 4 installatieautomaten per ALS, verdelen over de drie fases (balanceren zo goed als mogelijk) -> PV verdelen over 2 fases (ik heb 2 x 3000W strengen), EV laadpaal 3 fase aansluiting met een 3 fasen aardlekautomaat 3x16A (dus max 11kW laden thuis, voor mij zat, ik rij meestal zo'n 70 a 80 km per dag, en soms 160).
De ALS is niet 16A tenzij je een aardlekautomaat hebt, maar daar horen geen groepen achter.
En dan die kookgroep, moet ik daar nou een 3 fase nemen net als de EV laadpaal, of een fornuisgroep 2x16A en deze aansluiten op een enkele 40A ALS? of een enkele 16 of 25A ALS alleen dan met c-kar? Ik dacht overigens dat alleen de optie met een kookgroep achter 1 ALS was toegestaan.
Als je krachtstroom hebt (3-fase), vergeet dan de kookgroep. Ja het kan, maar wel met limitaties.
allereerst kun je dan max 7.4kW aan kookplaat plaatsen (ipv 11kW met een krachtgroep). Misschien interessant voor de toekomst). De beide helften van de kookgroep moeten ook aan dezelfde aardlekschakelaar. Dus ze komen op dezelfde fase (wat bij 3x25 niet handig is, wel mogelijk) of je moet een 4 polige aardlekschakelaar nemen.
een aardlekschakelaar is normaliter 40A (geen zekeringswaarde, gewoon maximaal toegestaan net als bij de hoofdschakelaar) tenzij je een aardlekautomaat hebt. Maar dan plaats je er geen automaat meer achter.
B/C/D karakteristiek is ook niet van toepassing op aardlekschakelaars maar op automaten.
ronaldtop schreef op vrijdag 3 juni 2022 @ 10:15:
Hij zit idd achter een zegel, maar past een 30/35 qua form factor niet dan? Dus als Liander een 1 x 25A upgrade naar een 1 x 30/35/40A, dan vervangen ze ook de stoppenkast? Lijkt me sterk ... En aangezien deze achter het zegel zit, hoe weet ik wat er precies in zit? Staat dat op mn factuur ofzo?
Thanks!
Nee een grotere zekering past niet. Dat is expres gedaan omdat je niet zomaar zwaardere zekeringen mag plaatsen. De bekabeling is daar immers niet perse voor geschikt.
Liander plaatst geen nieuwe kast bij een upgrade, maar past de kast aan zodat een zwaardere zekering wel past (na controle of de installatie geschikt is).
Maar dat is helemaal niet relevant. Je mag er niet aanzitten. Zo simpel is dat.
Via mijnaansluiting.nl kun je wel vinden welke zekering je nu hebt. En meestal staat het ook op je energierekening.
ronaldtop schreef op vrijdag 3 juni 2022 @ 10:53:
En stel ik heb een 2e groepenkast nodig in dezelfde meterkast, ik kan m niet onder/boven/naast de bestaande want geen plek. Dus ik hang een 2e op in de meterkast ergens anders en ik sluit deze aan met 6mm2, achter de hoofdschakelaar. Wat is dan het 1e component in de 2e kast? Hoe maak ik in de 2e kast een nieuw hoofdpunt? Uitgaande van 3 fase ...
Thanks!
Officieel mag dit niet. De kabel tussen de 2 kasten is nu immers niet beveiligd.
Er is een uitzondering. Je mag dit zonder verdere beveiliging doen mits (uit mijn hoofd): de kast in dezelfde ruimte hangt. De kabel < 3 meter is en de kabel brandveilig is geplaatst.
Maar misschien eens beginnen met een foto van de huidige situatie en de gewenste groepen.
Tot zover kom ik op:
- 3*25A hoofdaansluiting (nog niet, straks wel)
- krachtautomaat voor laadpaal
- krachtautomaat voor kookplaat
- 2 enkelfase PV groepen?
- Wat voor groepen moeten er verder komen voor het huis?
[
Voor 6% gewijzigd door
timberleek op 03-06-2022 10:57
]