De algemene regel is inderdaad dat AV ter hand moeten worden gesteld, tenzij dat praktisch niet mogelijk is zoals in het openbaar vervoer.
Bij webshops is het zelfs expliciet verplicht om consumenten voor én na de overeenkomst te wijzen op de AV en die AV ook te leveren op wat heet een 'duurzame gegevensdrager' zoals bijvoorbeeld een PDF. Een verwijzing naar 'de AV' op een website die iedereen kan bezoeken is onvoldoende. Een consument kan dergelijke AV buiten beschouwing laten zolang ze niet deugdelijk ter hand zijn gesteld als dat moest. Dat kan grote gevolgen hebben voor de nakoming.
michaelg23 schreef op donderdag 12 mei 2022 @ 14:46:
Ik ga binnenkort starten met ondernemen en heb een korte vraag over het versturen van een offerte. Is het gebruikelijk is om de overeenkomst van opdracht als offerte te sturen of is een offerte iets anders dan deze overeenkomst? Ik lees op het internet als de klant de offerte tekent dat er dan al een overeenkomst ontstaat. Stuur je dan na het tekenen van de offerte, de overeenkomst uit opdracht?
Het staat je uiteraard vrij om zo'n vraag te stellen op dit forum, maar hou er wel rekening mee dat je nogal een risico loopt als goedbedoelde adviezen voor jou om een of andere reden niet opgaan. Zie bijvoorbeeld het voorbeeld van de AV hierboven als dat voor jouw werk relevant zou zijn.
Verder is een overeenkomst van opdracht een specifieke benaming voor een van de bijzondere overeenkomsten in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Daarin staan bijvoorbeeld koop, huur, arbeid of verzekeringen nader uitgewerkt. Maar dus ook opdracht in titel 7. Je hebt alleen nergens genoemd wat je doet (of ik lees er pontificaal overheen), dus is het alleen al om die reden interessant dat velen je van advies voorzien zonder dat velen zich af lijken te vragen of het wel over een overeenkomst van opdracht gaat.
Simpel voorbeeld: een bedrijf dat een offerte stuurt voor het in elkaar zetten van een computer met onderdelen die ze zelf verkopen doet een aanbod tot een overeenkomst voor aanneming van werk in combinatie met koop. Het in elkaar zetten van de computer resulteert namelijk in een zaak die je kunt aanraken. Dat is dus geen overeenkomst van opdracht en aanneming staat dan ook in titel 12 van Boek 7 uitgewerkt.
In een notendop: een overeenkomst ontstaat door aanbod en aanvaarding. @
desp heeft dat (toegespitst op energiecontracten aan consumenten) uitgebreid toegelicht in onderstaande topic over het faillissement van een energiebedrijf:
desp in "Afhandeling faillissement Naked Energy"
Een offerte is meestal in de kern een aanbod tot onderhandeling. Het is in zekere zin niet veel anders dan een marktkoopman die luidkeels roept wat een kilo sinaasappels kost. Alleen jij doet het op papier en niet in het openbaar. En er zijn meer afwijkingen t.o.v. de marktkoopman. Bevat je offerte bijvoorbeeld een termijn voor aanvaarding, dan kan het zijn dat je het aanbod ook niet zomaar kunt intrekken (zie art. 6:219 lid 1 BW) tenzij je dat uitsluit (zie art. 6:217 lid 2 BW). Een aanbod hoeft ook niet aanvaard te worden, maar kan ook leiden tot een tegenaanbod (Kan het ook voor deze prijs?). In dat geval is het aan het aan jou om het aanbod wel of niet te aanvaarden. Aanvaarding kan ook blijken uit gedrag overigens. Als je klant een tegenaanbod doet en een lagere prijs bedingt, kan het zijn dat er een overeenkomst tot stand komt tegen die voorwaarden van de klant als jij uit jezelf begint met werken.
Uiteindelijk leidt aanvaarding van een aanbod dus tot een overeenkomst (Groenteboer, mag ik van u dan een kilo sinaasappels voor die prijs?) en daarmee tot verplichtingen over en weer. Bij de koop van bijvoorbeeld een woning moet de overeenkomst op schrift worden gezet. De groenteboer hoeft dat (uiteraard) niet. Zo kun je ook als ondernemer aan een langlopend contract zijn gehouden als je door een ander bedrijf wordt gebeld die het telefoonnummer van je onderneming heeft opgezocht en jij ingaat op dat aanbod. Omdat je als ondernemer niet handelt als consument, is het vervolgens maar de vraag of je dan ook bescherming voor consumenten toekomt (soms wel). Let daar dus zelf ook op.
Maar zoals gezegd kun je op een forum zoals dit nooit alle relevante feiten overzien. Het lijkt mij verstandig dat je advies inwint. Misschien zijn er via de KvK adviseurs te vinden die je kunnen uitleggen wat je moet doen? Uiteraard wel een tarief afspreken. Advisering tegen betaling is overigens een mooi voorbeeld van overeenkomst van opdracht. Denk verder ook aan verzekeringen, waaronder wellicht een rechtsbijstandsverzekering. Want terugvallen op een internet forum als je een geschil krijgt met een klant of de overheid is uiteraard weinig waardevol. Een risico dat samenhangt met handelen naar wat ik noem blijft in ieder geval volledig bij jou en je (toekomstige) onderneming.