Wuursj schreef op donderdag 30 juni 2022 @ 09:52:
@
Wachten...
Met de (heerlijke) Niebla moest ik het inderdaad iets warmer zetten. Maar van 10l/m @ 38 graden naar 5 l/m @ 40 graden, geen giga verschil in temp. Dan lijkt me het wel duidelijk dat je onder aan de streep nog steeds beter uit bent met een bespaar kop en minder kwh aan warmte nodig hebt. Of wil je een sommetje die dat bewijst?
Voor je CV maakt het geen biet uit. Die maakt water van 60 graden (of warmer, ligt aan je CV instellingen), ongeacht de temperatuur aan je douchekop. Bij je kraan wordt dat pas gemengt naar die ~40 graden. Hij zal met een 5l/m straal minder water van 60 graden hoeven te maken.
Als je even gaat rekenen dan is het verschil nog steeds signifikant. Momenteel is het koude water uit de kraan zo'n 20 graden. Je douche geeft 38 graden water, dus is er een temperatuurverschil van 18 graden. Met een debiet van 10 liter per minuut gebruik je dus 180 graadliters per minuut aan warm water.
Je besparende douchekop zorgt dat je op 40C moet douchen waarmee je dT dus 20C is. Maar met 5 liter per minuut verbruik je dus maar 100 graadliter per minuut.
Trek je het verder door dan zou je ook de leidingsverliezen mee moeten nemen gezien je warmwaterleidingen Hopelijk!) niet geïsoleerd zijn. Met een hoog debiet is het leidingsverlies misschien 2 graden waarmee je dT met je gewone douchekop dus 20C is ipv 18C, en je dus 200 graadliters per minuut gebruikt.
Doordat je met je besparende douchekop minder water gebruikt stroomt het warme water ook minder hard door de leiding heen waardoor deze meer kan afkoelen (met de helft aan debiet zou de afkoeling in de leiding dus ook tweemaal zo groot zijn) waardoor er vier graden verlies is in de leiding. Hierdoor is de totale dT dus geen 20 maar 24 graden, en verbruik je dus 120 graadliters per minuut.
Dus in beide gevallen vebruik je aan warm water met een besparende douchekop zo'n 60% aan warm water met wat je gewoonlijk zou doen met een gewone douchekop. (of bespaar je 40%, net hoe je het bekijkt) Verbruik je dus eerst 100 kuub gas per jaar voor de douche, dan is dat met je nieuwe douchekop dus 60 kuub.
Eigelijk zou je ook het 'opstarttarief' mee moeten nemen in de berekening gezien de gehele leiding tussen CV en douche zich eerst moet vullen met warm water, en dit niet verandert door een douchekop. Om de eerste druppel warm water uit je douche te krijgen moet je dus enkele liters heet water verwarmen. Een 6 meter lange 2 cm brede leiding die 60C is zorgt al voor een 'starttarief' van 80 graadliter, dus 8 minuten gewoon douchen is dan 80 + 8 x 200 = 1680 graadliter, terwijl met de besparende douchekop dit 80 + 8x120 = 1040 graadliter is. De besparende douchekop zal dan dus voor een gasreductie van 38% zorgen, al is dit dus zeer afhankelijk van de heetwaterleiding die loopt van je CV naar de douche.
Dus ondanks dat een besparende douchekop dus een hogere douchetemperatuur vereist, en niets doet met je opstartkosten is de gasbesparing nog best noemenswaardig te noemen met 38%.