Ja, die kabel zou moeten werken.
Een adapter vs kabel
Een adapter verandert daadwerkelijk iets (signaal of de aansluiting), een kabel niet perse.
Maar het wordt veel door elkaar gebruikt.
De ene persoon vindt het pas een adapter als er elektronica inzit die daadwerkelijk het signaal wijzigt, de ander vindt dat er daadwerkelijk een omzetting van het soort signaal moet plaatsvinden en de derde vindt een wijziging van de aansluiting ook een adapter (en gezien de naam is dat eigenlijk de juiste zienswijze). En als het een adapter is met een langer stuk kabel is, dan verwatert de naam ook vaak weer naar kabel.
Snap je het nog?
Actief vs passief
Het verschil tussen een actieve en een passieve adapter is dat bij een actieve adapter daadwerkelijk een chip in de adapter de omzetting doet.
Displayport naar HDMI (algemeen)
In het Displayport-protocol zit de mogelijkheid om een HDMI-signaal uit te sturen. Er komt dan daadwerkelijk een HDMI-signaal uit de Displayport zelf (of in dit geval de USB-C-poort). Er is dan alleen een wijziging nodig van het formaat van de aansluiting (Displayport/USB-C naar HDMI) èn een omzetting van het voltage van 3,3 volt (het HDMI-signaal wordt door de Displayport/USB-C-poort op 3,3 volt uitgestuurd en volgens de HDMI-standaard moet dat 5 volt zijn.)
Displayport 1.2>HDMI 1.4
In Displayport 1.2 zit de mogelijkheid om een HDMI 1.4-signaal uit te sturen (uiteraard volledig optioneel, dus je kunt er niet 100% van uitgaan dat het werkt, maar in de praktijk doet het het gewoon).
Je kunt dus zonder actieve omzetting dit signaal gebruiken. Het verhogen van het voltage van 3,3 naar 5 volt gebeurt passief in de kabel, hiervoor wordt een bepaalde schakeling gebruikt die snel genoeg moet zijn voor het versturen van het signaal. Veruit de meeste adapters kunnen dit eigenlijk wel.
Displayport 1.4>HDMI 2.0
In Displayport 1.4 zit ook een optionele mogelijkheid om HDMI uit te sturen, maar dan ook HDMI-versie 2.0.
Je kunt dus zonder actieve omzetting dit signaal gebruiken, maar dan moet wel de kabel de snelheid van het schakelen van het voltage aankunnen (en dat is dan echt even zoeken, die kabels zijn nog vrij zeldzaam).
Displayport 1.2>HDMI 2.0
Wil je van Displayport 1.2 naar HDMI 2.0 (wat mogelijk is omdat de bandbreedte van Displayport 1.2 genoeg is om volledig gebruik te kunnen maken van de bandbreedte van HDMI 2.0, dan moet je dus daadwerkelijk een Displayport-signaal omzetten naar HDMI-signaal en dan heb je dus een actieve adapter nodig.
Al met al is het erg complex.
Maar eigenlijk is het:
1) Goed kijken of de USB-poort Alternate Mode ondersteunt
2) Een kabel nemen die daadwerkelijk HDMI 2.0 ondersteunt (4K@60hz kun je namelijk ook aansturen met HDMI 1.4, maar dan wordt een deel van de kleurinformatie weggegooid en wordt je beeld ruk