Toon posts:

Zonnepanelen op schuin dak in oost-west opstelling

Pagina: 1
Acties:

Vraag


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Naaste de 6 panelen die reeds op de keuken/oude badkamer liggen, wil ik een aantal panelen in oost-west opstelling gaan neerleggen op ons schuine dak. Zodat we en meer opwekken en ook meer op het moment dat we het gebruiken. Tevens om voor te sorteren op een warmtepomp die hopelijk over 3 jaar is gerealiseerd.

Graag jullie ideëen en opmerkingen op dit plan :)
Foto's
Luchtfoto:


Achterzijde (ZZO):


Voorzijde (WNW):
Beschikbare (dak)ruimte
Het huis staat net niet op de Oost-West as, maar iets gedraaid. Waarbij het dak aan de achterzijde op ZZO ligt en de voorzijde op WNW. Zie de luchtfoto.
Het dak aan de voorzijde is ongeveer 5m breed. De dakpannen zijn circa 320cm lang, maar het bitumen gaat nog iets schuin door. Waardoor er circa 370cm beschikbaar is van plat dak tot nok.
De achterzijde is natuurlijk ook 5m breed en circa 420cm lang. Maar wordt onderbroken door een dakraam en een hap uit het dak.

De omvormer komt op circa 20-25m vanaf de nok te hangen onder een afdak in de achtertuin. Hoe ik die kabel netjes monteer ben ik nog niet uit.
Schaduw
Veel schaduw is er niet. Er zal sochtends vroeg iets schaduw zijn van een klein opbouwtje van de buren voor het paneel rechtsonder aan de achterzijde. Veel zal het niet zijn.
Daarnaast hebben de buren aan de zuidzijde van ons huis een opbouw van 9 meter, waar de nok van ons huis op circa 8m uitkomt. De afstand van het huis van de buren tot aan het dakvlak is circa 3,5m. Verder staat er nog een boom ten Zuid Westen van ons huis. Beide verwacht ik in de wintermaanden iets last van, maar verder niet.

In de schets liggen de panelen nu zover mogelijk van het huis van de zuidelijk buren vandaan om eventueel overlast van de schaduw te voorkomen. Ik ga daar wel in schuiven als we daadwerkelijk bezig zijn.
Jaarverbruik
Dat is nu circa 2700kWh, waarvan reeds circa 1800kWh wordt gegenereerd door het bestaande installatie.
Huidige elektriciteitsaansluiting
We hebben 3X25A. Er is een groep beschikbaar voor deze zonnepanelen. Een 3 fase aansluiting is in theorie mogelijk, maar is een stuk lastigere te realiseren.
Budget en doel
Budget is circa €3000 (meer is mogelijk als het terug te verdienen is.
Doel is voornamelijk duurzaam bezig zijn en voor sorteren op een warmtepomp (binnen 3 jaar) en elektrische motor (mogelijk reeds dit jaar).
Het is mogelijk dat ik de investering nog iets uitstel, tot ons verbruik daadwerkelijk hoger wordt. Ik heb nog een gunstig energiecontract af kunnen sluiten.
Wie gaat het project uitvoeren
Het idee is om het in eigen beheer uit te voeren met hulp van vrienden die bescheiden ervaring hebben met het leggen van zonnepanelen.
Bijhouden van data
Zolang het maar in PVoutput terecht komt en in Home Assistant is in te zien (liefst via het lokale netwerk).
De huidige installatie heeft een Growatt omvormer die ik sniff en via Home Assistant naar PV output stuur.
Reeds verkregen offertes
Nog geen offertes. Wel een eigen plan:

12 keer JA SOLAR 390WP ALL BLACK: € 2040
Growatt MIN 3000XE: €499

Plus montage materiaal verwacht ik rond de €3000 kwijt te zijn.

In theorie is het mogelijk om 15 van de genoemde panelen op het dak te leggen, maar dan moet ik aan een 3 fase omvormer, wat lastiger is en toch echt meer opwekt dan we gaan gebruiken vermoedelijk.
Regio
Nijmegen

[Voor 3% gewijzigd door Jeltel op 23-02-2022 20:56]

Alle reacties


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Mijn overbuurman heeft JenM aangeraden als partner bij het bepalen van de materialen. Ik heb hen een mail gestuurd met de vraag voor een offerte. graag krijg ik van jullie ook tips rondom de montage. Daar heb ik echt geen ervaring mee.

Daarnaast ben ik er nog niet uit hoe ik de kabels naar de panelen krijg. Het schuine gedeelte is eenvoudig onder de dakpannen kwijt te raken. Dan moet het circa 2,5m naar beneden langs een regenpijp en vervolgens circa 13m over een plat dak naar achteren. Daarna kan het weer naar beneden om onder een afdak bij de omvormer te komen.
Hebben jullie tips hoe dit netjes te monteren op het platte dak?

[Voor 7% gewijzigd door Jeltel op 23-02-2022 20:55]


 • Trebbors
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 05-02 20:34

Trebbors

Failure is no option!

Ik hoop dat het lukt met J&M. Ik wacht ook op een juiste offerte. Het zou fijn zijn als ze mijn email goed zouden lezen maar tot op heden valt het tegen.

 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Ach, dat klinkt minder. Nouja hopelijk krijg ik anders goede tips van de Tweakers hier :)

 • Fr33z
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 12:15
Jeltel schreef op woensdag 23 februari 2022 @ 20:48:
Mijn overbuurman heeft JenM aangeraden als partner bij het bepalen van de materialen. Ik heb hen een mail gestuurd met de vraag voor een offerte.

Daarnaast ben ik er nog niet uit hoe ik de kabels naar de panelen krijg. Het schuine gedeelte is eenvoudig onder de dakpannen kwijt te raken. Dan moet het circa 2,5m naar beneden langs een regenpijp en vervolgens circa 13m over een plat dak naar achteren. Daarna kan het weer naar beneden om onder een afdak bij de omvormer te komen.
Hebben jullie tips hoe dit netjes te monteren op het platte dak?
Jinkies! dat is niet een mals kabeltraject zeg. Ik zou kijken of daar niet iets beters voor te vinden is, zoals een omvormer onder je schuine dak bijv ;-)

Kabels over plat dak kun je in grijze pvc-buis 19mm leggen die je elke 2meter ofzo in een zadel/beugel klikt die je aan een halve tegel vastmaakt (halve tegels want beter te tillen, kan ook een baksteen zijn ofzo, gewoon iets met gewicht waar je een 6mm gaatje in boort en een plug in schuift). Maar 13 meter is wel ver, ik zou kijken of je niet de omvormer ergens anders kan hangen of eerder naar onder en dan binnendoor met kabels.

Kabeltrajecten maken of breken een installatie vaak qua complexiteit of installatietijd, dus het is de moeite hier nog even goed over na te denken 8) :9

edit: ik lees nu in je TS dat die omvormer ver weggestopt in de tuin onder een afdak komt. Waarom is dat de beste plek? Wordt niet vaak zo gedaan en met reden, want geeft gedoe qua kabeltraject.

[Voor 6% gewijzigd door Fr33z op 23-02-2022 21:02]


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Dank je @Fr33z. Een omvormer binnen is helaas lastig. Onder het schuine dak is een werk plek en geen groep beschikbaar. Iets eerder naar binnen zou kunnen, dan zou het in de bijkeuken kunnen misschien.
Tussen het huis van de buren en dit dak is nog een aanbouw met onderin een garage. In de garage zou de omvormer wel een plek kunnen krijgen. Maar dan krijg je dit kabeltraject: Langs een windveer naar het platte dak van de ombouw, 2,5m over dat platte dak en dan 4m naar beneden over een bakstenen muur en naar binnen. Daar is trouwens ook wel een mogelijkheid tot een 3 fase aansluiting bedenk ik me nu. Maar die heb ik eigenlijk gereserveerd voor een toekomstige elektrische auto of iets dergelijks. Dat moeten we maar niet op dezelfde 3-fase groep doen.

Wat is er zo erg aan een langer kabeltraject?

Edit: Daar hangt de andere omvormer reeds en daar is een groep beschikbaar. Daarnaast heb ik de omvormer om één of andere reden liever buiten hangen.

In theorie is het ook mogelijk om de kabel langs de voorgevel naar beneden te trekken en dan de kelder in te brengen. Heel ideaal vind ik dat echter niet, zeker niet mooi. En betekent ook over het platte dakje aan de voorzijde, over de goot, 6m naar beneden en door de muur naar de kelder. Daar is wel makkelijk een andere groep te regelen, eventueel zelfs 3 fase. Dat dan weer wel.

[Voor 33% gewijzigd door Jeltel op 23-02-2022 21:15]


 • Fr33z
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 12:15
Ik zou zeker kijken of je niet een extra groep in die werkkamer gerealiseerd krijgt, gaat je veel gedoe schelen. Desnoods de AC-kabel ook buitenom laten lopen aan de achterkant (hangt beetje van af of je kruipruimte hebt). Omvormers zijn niet zo groot en je hebt ook 'maar' 12 panelen. dat past makkelijk op een 1 fase omvormer van 2500-3000W. Tis maar zo groot als een schoenendoos, die kun je meestal wel ergens binnen kwijt.


In geval van 3 fase is het juist leuk om eventuele laadpaal en oplader op dezelfde groep te doen, opwek en verbruik heft elkaar op ;-)

 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
De zolder (werkkamer zou ik het niet durven noemen) is simpelweg geen optie. Dan zou de omvormer op de groep komen van de gehele bovenverdieping. Dat lijkt me niet echt een issue, maar liever heb ik een aparte groep en die ga ik daar niet krijgen.

Daarnaast maken omvormers altijd wat geluid en dat leidt enorm af tijdens het werken. Dat is de hoofdreden dat de omvormer niet daar gaat komen.

Eventueel kan de omvormer wel op de gevel boven de aanbouw kunnen. Maar volgens mij zijn ze niet zo fan van vol in het weer te hangen. edit: Nope

[Voor 9% gewijzigd door Jeltel op 23-02-2022 21:13]


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Trebbors schreef op woensdag 23 februari 2022 @ 20:53:
Ik hoop dat het lukt met J&M. Ik wacht ook op een juiste offerte. Het zou fijn zijn als ze mijn email goed zouden lezen maar tot op heden valt het tegen.
Snel zijn ze in ieder geval niet nee. Nog geen reactie gehad en nu is het carnaval, dus volgende week ook kleine kans.

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 09:21
Achterzijde past toch mooi een 7e paneel naast?

Voorzijde kun je denk ik met 6x Jinko 470 doen. Solar Outlet heeft die ;-)

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@Ronald jazeker past dat. Maar die heb ik niet nodig. En is een paneel dat last zal hebben van schaduw van de buren, dus moet daar dan weer een optimizer bij om de rest te laten werken gedurende die maanden.
Daarnaast zal er met dat paneel meer aftopping zijn of moet ik een grotere omvormer (zelfs 3 fase eigenlijk).
Kortom een duur paneel voor beperkt extra rendement. Ook is het esthetisch minder. En ik heb nog 2400Wp op het keukendal liggen

Genoeg redenen voor mij om niet te kiezen voor dat extra paneel.

En die Jinko is niet nu niet leverbaar bij solar-outlet
En ze zijn niet all black.
Passen zou het wel

[Voor 15% gewijzigd door Jeltel op 27-02-2022 21:22]


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 09:21
Je mag van mij kiezen om het niet te doen... Maar het is absoluut niet zo dat hij de rest zal blokkeren.
Daar is schaduwmanagement voor... sinds 2 decennia ofzo.

Niet nodig? De stroom is volgens Eneco meer dan 50ct/kWh waard tot 1 Juli ;-)

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@Ronald waarom passen zoveel mensen dan optimizers toe?

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 09:21
@Jeltel omdat er nog altijd mythen en fabels over verspreid worden. Met name ook door PV verkopers... want een optimizer systeem = meer omzet en winst.

Ik heb 1 paneel in zware schaduw in de middag, hij ligt op 0 afstand van een gemetselde schoorsteen. De optimizer die er aan hangt heeft vandaag een hele 0,05kWh extra uit dat paneel kunnen halen. Aan een string omvormer was die immers in bypass gegaan... Ronald in "Mogelijk schaduw enkele panelen, SMA omvormer"

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@Ronald ik was al niet heel optimistisch over optimizers. Maar eigenlijk zeg je dat een paneel zichzelf al helemaal kan bypassen? Ik weet dat er enkele diodes in een paneel zitten om delen van het paneel uit te schakelen, maar het hele paneel?

 • Fr33z
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 12:15
en je zit echt niet zomaar over de rand qua omvormers, het wel of niet nodig hebben van een grotere omvormer is niet binair. zeker met oost-west en flinke helingen is zeker 50% overdimensioneren niet vreemd.

 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 09:21
@Jeltel Een (de meeste) paneel heeft 3 identieke delen. Elk van die 3 delen, of substrings heeft een bypass diode.

Vanuit de omvormer gezien is zo'n substrring in paneel 1 identiek aan paneel 4 of 7 of 18... De omvormer weet absoluut niet waar een stroombeperking zit.

De omvormer 'merkt*' dat er een beperking in de string zit. Door de spanning te verlagen ontstaat over een niet goed verlichte substring een negatieve spanning en op gegeven moment gaat de diode geleiden: bypass.

* bak software genaamd 'shadefix' of de zoveelste marketing term van elk ander merk.


Het is dus zeker niet dat een optimizer niet werkt... Integendeel. Alleen dat ze over het algemeen te duur zijn om het productieverlies dat ontstaat door bypass te rechtvaardigen.

Ik had dus gister om 2 uur 12W uit een schaduw paneel... Eergister was er iets meer diffuus licht en gaf hij 24W.
Beide is minder dan op een licht tot matig bewolkte dag... (Bewolking maakt licht diffuus)
24W afnemende naar 0 om een uur of 5... dat is dus ~50Wh. 2 cent bij Eneco (56ct/kWh)... 2000 van dat soort dagen nodig om de optimizer te betalen... en dat dan bij de huidige extreme teruglever tarieven.

De meeste dagen zijn (deels) bewolkt. Gladde parabolen zoals de afgelopen dagen zijn zeldzaam... Ik heb er in een half jaar 3 (over de hele dag)

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 09:21
En nog even een aanvulling: Bomen maken schaduw die minder intensief/diep is.
Dat maakt het een stuk lastiger voor een string-omvormer.

Dit is waar pure optimizer systemen (doorgaans SolarEdge) een meerwaarde hebben.
Tevens als je meer dan 2 trackers nodig hebt, en dus niet met 1 stringomvormer kan werken: De extra kosten van 2 omvormers kan in de buurt komen van een systeem als SolarEdge (dat is de reden dat ik er op uit kwam)

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Ah een offerte binnen. Komt neer op €3350 (met BTW teruggave is dat dus €2770 en binnen budget).
Enige grote verschil is dat er een GoodWe omvormer wordt gesuggereerd: GoodWe GW3000D-NS

Behalve dat deze leverancier de Growatt niet op voorraad heeft, waarom zou ik voor deze GoodWe kiezen?

Er is in ieder geval een goede integratie met Home Assistant.

En hij mag buiten hangen want IP65. Dat is gunstig en biedt mogelijk de optie om hem aan de zijkant van het huis te hangen naast de airco. Dan hangt die wel vol in de zon in de zomer. Is dat erg? Edit: Nee ook bij GoodWe vinden ze dat niet tof

[Voor 55% gewijzigd door Jeltel op 03-03-2022 16:21]


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Het wordt waarschijnlijk een jaartje later. De vriend die me ging helpen kan helaas niet en ik heb besloten dat we de tuinschuur gaan slopen en vervangen voor een kleinere.

Ik pak dit later weer op, met hopelijk weer betere zonnepanelen en omvormers (en zo niet, dan zijn er grotere problemen in deze wereld)
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee