• leejoow
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online
Ik ben op zoek naar uitbreiding van mijn zonnepanelen. Momenteel hebben we totaal 4425Wp liggen op zuid. Deze zitten met een een-fase omvormer op het net aangesloten. Nu wil ik een uitbreiding doen op mijn schuine dak. Het huis is uit 1939 en het dak is nog oorspronkelijk. Vervangen en isoleren zie ik op dit moment niet zitten omdat de buren dan ook mee moeten doen om het er mooi uit te laten zien en dat zit er financieel niet in. Daarom wil ik nu uitbreiden en eventueel de panelen verwijderen bij een verbouwing van het dak. Het gaat overigens op dit moment enkel om de achterzijde van het huis. Dat ligt ongeveer op oost. Aan de voorzijde heb ik een aantal bomen staan welke heel veel schaduw geven.
Foto's


Beschikbare (dak)ruimte
Het dakraam van de zolder gaat weg. Dan zou ik zo'n 420 cm in de breedte en 540 cm in de hoogte hebben. Dit is gemeten van rand tot aan de dakkapel. Boven de dakkapel is het nog ongeveer 150 cm breed.
Schaduw
Er staat op het dak een schoorsteen welke een schaduw werkt op het dakvlak vanaf een uur of 14:00 Zie ook de volgende foto's:

14:0015:30


16:15
Jaarverbruik
Vorig jaar hadden we nog een nettoverbruik van 2000 kWh. In de zomer moeten we koelen met airco's (vier stuks) en in de winter verwarmen we de werkkamers boven met een tweetal aircos. We zullen alletwee drie dagen in de week thuis blijven werken, dus dat zie ik ook niet erg afnemen. Een elektrische auto staat in de toekomst (jaar of 5). Mocht iemand zich verder afvragen waarom we zo een hoog verbruik hebben: we hebben een jacuzzi staan die we veel gebruiken. Wel een redelijk energiezuinige ;)
Huidige elektriciteitsaansluiting
3 fase. Huidige omvormer hangt op één van de fases. Er ligt reeds een lege mantelbuis naar de garage toe waar de omvormer zou kunnen komen te hangen. Op zolder is deze niet te hangen omdat we dan kabels in het zicht gaan hebben binnen.
Budget en doel
Doel is uiteindelijk zoveel mogelijk stroom zelf opwekken, maar dit moet wel nog logisch zijn. Daarmee bedoel ik dat ik niet wil vol leggen voor het vol leggen. Budget is dat we goed spul willen, maar ook daar geldt weer dat het wel te verantwoorden moet zijn.
Wie gaat het project uitvoeren
Op het schuine dak wil ik het laten leggen. Ik kan wel al voor elektra bepaalde zaken regelen (zoals alvast een kabel door de mantelbuis trekken. Maar de meterkast en de rest wil ik uitbesteden.
Bijhouden van data
Opbrengst moet te loggen zijn in Home Assistant. Ik hoef niet perse per paneel. De P1 lees ik ook uit, maar ik wel ook de opbrengst van het systeem zelf weten om mijn energiedashboard in HASS mooi te kunnen vullen :)
Reeds verkregen offertes
Nog geen. Ik heb wel contact gehad met een partij, maar die hadden voor- en achterzijde gedaan terwijl ik expliciet had aangegeven enkel achter te willen. Vervolgens hadden ze een omvormer bepaald alsof alles op exact zuid zou liggen in plaats van oost-west. In elk geval genoeg discussie mee gehad om die niet te vertrouwen in hun advies.
Regio
Omgeving Eindhoven

👨‍🚒 spuitgast in opleiding, ⛵ snelle zeilert | ☀️ 8000Wp oost/west, 4425Wp zuid | 🔥 Itho Daalderop HP-S 95


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 07:10
Ik heb het idee dat je de invloed van de enige wat hogere boom... Die ten noorden van je dak staat... Pittig overschat.

SolarEdge is denk ik compleet overbodig, naar met hun ontwerp software kun je het effect van die bomen gewoon prima simuleren.

Lees: misschien toch dak vol?

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • leejoow
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online
Toch hebben we ook in de zomer best wel veel schaduw op ons dak aan de voorzijde. Vooral van de bomen die op een begraafplaats staan zuid westelijk van ons en daarnaast vind ik het voor het straatbeeld ook niet zo mooi.

Ook hebben we dus nu reeds 4425 Wp liggen waarmee we vorig jaar ongeveer 4000 kWh hebben opgewekt. Stel dat we 20 panelen oost west kwijt kunnen, dan komen we op ongeveer 6000kWh extra volgens Zon7 voor de nieuwe panelen. Dat is wel een behoorlijk overschot. Dan leg ik liever over bijvoorbeeld 5 jaar nog panelen aan de voorzijde op een eigen omvormer als blijkt dat ik dat toch nog nodig heb.

Is voor de schaduw van de schoorsteen het nodig om met bijvoorbeel SolarEdge te gaan werken of is dat iets dat de SMA gewoon aan moet kunnen? En maakt het dan bijvoorbeeld ook nog uit of de panelen landscape of portrait zouden komen te liggen?

👨‍🚒 spuitgast in opleiding, ⛵ snelle zeilert | ☀️ 8000Wp oost/west, 4425Wp zuid | 🔥 Itho Daalderop HP-S 95


 • Bravertal
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 12:23
Ik zou eerst een offerte opvragen voor alleen west (je wens) en vervolgens zou ik vragen wat het moet kosten als je oost ook vol laat leggen, dit zijn dan marginale extra kosten immers voorrijkosten etc. heb je dan niet meer want de installateur is er toch al.

Ik zou gewoon een simpel systeem laten plaatsen, is gewoon goed, veilig en relatief goedkoop.

Teruglevertarieven zijn sinds september alleen maar stijgende dus terugverdientijd wordt steeds korter (binnen 3 jaar).

Succes met het maken van de juiste keuze.

23 panelen á 335 wp (11 op oost en 12 op zuid), 13 panelen á 380 wp op noord. Regio West-Friesland te Noord-Holland..


 • roelzadh
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 08:51
SolarEdge tov stringomvormer voor de schaduw van de schoorsteen is nauwelijks winst.
- de invalshoek is al slecht, dus weinig winst te halen
- met diffuus licht is er amper schaduw
- met harde schaduw doet het paneel zelf toch weinig

Ik zou wel een omvormer kiezen waar je eventueel ook de voorzijde op aan kan sluiten. Bijvoorkeur een model wat betere panelen in de toekomst aan kan (dus voldoende ampère per ingang).

PUHZ-SW100YAA & 7440wp


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 07:10
@leejoow je geeft niet extreem veel context op de luchtfoto van de woning, maar Schaduw van bomen op 22 Juni om 21:00 uur als er nog amper vermogen uit te halen is is natuurlijk geen hoge investering waard.

Het overschot kun je op het moment aan ruim 50ct per kWh verkopen aan bijvoorbeeld Eneco.

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • leejoow
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online
Na wat beraadslagingen lijkt het erop dat we het toch zelf willen gaan leggen. Ik heb alleen wel wat hulp nodig qua informatie over hoe ik dit het beste kan aansluiten. De daadwerkelijk aansluiting in de meterkast wil ik door een elektricien laten uitvoeren.

Stel, ik leg 10 400Wp panelen per kant. Met welke SMA omvormer kan ik dan uit de voeten dat ik eventueel ook nog aan de voorzijde leg later?

Als ik de verschillende Sunny Boy omvormers bekijk zouden ze allemaal vanaf de 3.0 dit aan moeten kunnen, maar de maximale uitgangsstroom verschilt. Ik neem aan dat dit het moment is dat ze beginnen te cappen?

Mijn idee is dat ik een Sunny Boy pak en dan eerst op oost een string aansluit. Als ik dan west ook zou volleggen, dat ik dat de tweede MPP ingang pak van de omvormer. En de panelen per zijde als één string aan de omvormer knopen.

Het andere punt waar ik mee zit is de elektra: we hebben een 3x25A aansluiting. Kunnen alle omvormers onder de 25A dan gewoon gebruik worden? Of gaat de elektricien dan mopperen?

👨‍🚒 spuitgast in opleiding, ⛵ snelle zeilert | ☀️ 8000Wp oost/west, 4425Wp zuid | 🔥 Itho Daalderop HP-S 95


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 07:10
Omvormer bepalen met Sunny design ;-)

Aansluiten: meningen verschillen. Sommige willen 'selectiviteit' (16A) en sommige geven er niet om.

Sowieso belangrijk: https://library.e.abb.com...CeJvR1Q169zRvR13k3GOuI7ls

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.


 • leejoow
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online
Ik heb dit weekend nog even verder zitten rekenen. Zon7 kwam met het volgende legplan:Ik zou dus 10 panelen kwijt moeten kunnen aan elk zijde (het raampje aan de oost zijde gaat er nog uit).

Volgens sunny design zou ik met enkel oost 3071 kWh gaan opwekken in het meest ideale geval. Dat dekt in elk geval de 2000 kWh die we zelf nog netto opnemen in een jaar.

Als ik reken met op oost én west 10 panelen komt sunny design met het volgende voorstel:Mijn voorkeur gaat uit naar de 3-fase, maar dit is vooral met het oog op de netbelasting. Als ik een zwaardere omvormer kiest dan blijft de totale opbrengst op jaarbasis gelijk. Klopt het dat dit te maken heeft met het feit dat ze oost-west liggen en de tool er rekening mee houdt dat het opwekken meer verspreid over de dag is? En dat ik dus inderdaad het beste voor de 5KW omvormer kan gaan?

Maakt het nog veel uit welke panelen ik kies? Buiten garanties er dergelijke? Is een 400Wp paneel van de ene partij echt beter of slechter dan dat van een andere partij? Of zijn dit vooral de afmetingen de verschillen?

Voor de volledigheid heb ik ook nog even twee screenshots gemaakt van met 10 panelen en met 20 panelen:

10 panelen


20 panelen

👨‍🚒 spuitgast in opleiding, ⛵ snelle zeilert | ☀️ 8000Wp oost/west, 4425Wp zuid | 🔥 Itho Daalderop HP-S 95


 • leejoow
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online
Ik ben vanmiddag nog eens even het dak opgeklommen om een en ander precies na te meten.

Als ik Panelen van Hyundai (https://www.solar-bouwmar...ie-s400vg-full-black.html) pak van 1719 × 1140 mm, zou ik er vier onder elkaar kwijt moeten kunnen én op dezelfde hoogte twee boven de dakkapel als ik begin op de rij met de tweede rij pannen vanaf de nok gezien (de bovenste rode lijn). Het paneel linksboven ligt dan dus wel strak tegen de schoorsteen aan. Is dat een probleem qua wind?

Qua montage wil ik direct op het dakbeschot schroeven. Ik zie het niet helemaal zitten om aan deze panlatten de beugels te gaan hangen:

[Voor 23% gewijzigd door leejoow op 01-03-2022 19:19]

👨‍🚒 spuitgast in opleiding, ⛵ snelle zeilert | ☀️ 8000Wp oost/west, 4425Wp zuid | 🔥 Itho Daalderop HP-S 95


 • Ronald
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 07:10
leejoow schreef op zondag 27 februari 2022 @ 19:18:
Voor de volledigheid heb ik ook nog even twee screenshots gemaakt van met 10 panelen en met 20 panelen:
[Afbeelding]
10 panelen

[Afbeelding]
20 panelen
Ik vraag me even af of bij het wisselen van de gekozen omvormer alle panelen nog netjes 'verbonden' zijn.
Sunny design wil daar nog wel eens een potje van maken. Het ziet er voor mijn gevoel wat raar uit.

Dat je geen 8kW nodig hebt is normaal. 5 à 6 lijkt prima. Visueel: https://www.thomasberger....w2=4000&temp_coeff2=-0.48

PV Output - Obdam; SolarEdge SE5K 'Voor korte strings'; 12x350Wp Oost-West 13°; 8x350Wp Zuid 10°; Totaal 7000Wp.

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee