Barrycade schreef op zaterdag 19 februari 2022 @ 12:04:
De discussie verwaterd wat, dus even terug naar je vraag, voor de meeste banen op HBO niveau is een cijferlijst irrelevant. Oppassen met bepaalde HBO opleidingen die "minder" aangeschreven zijn. Dus denk aan het InHolland debacle.
Hmmm, ik denk dat je juist als je in het InHolland debacletijdperk bezig bent geweest, wel safe zit. Immers, ze lagen zo onder een vergrootglas, dat je als werkgever er donder op kunt zeggen dat alles nu wel correct moet zijn. Dat is een eerlijk diploma.
Xqlusive schreef op zaterdag 19 februari 2022 @ 10:29:
Het zegt iets over interesse in het vakgebied en daarnaast ook iets over de persoonlijkheid. En ik benadruk nogmaals, het is een factor die meespeelt, niet de belangrijkste, maar zeker niet irrelevant zoals hier veel geroepen wordt. Een sollicitatie is een optelsom van factoren, dit is er simpelweg 1 van. Zo zwart-wit als jullie me afschilderen ben ik niet hoor.
Toch wil ik je graag een vergelijking voorleggen, van 2 van mijn studiegenoten. Als medestudent heb je meer informatie dan een potentiële werkgever.
Student 1, jongste van ons jaar, vlotte babbel, bodybuilder type (met dito eetpatroon), was qua vrouwen net een konijn (ging van hol naar hol). Nominaal afgestudeerd, hoge cijfers. Reed een nette, jonge Fiat. De "perfecte" student dus.
Student 2. Late leerling, aardig maar niet persé vlot, beetje sullig en qua uitstraling erg doorsnee. Studievertraging, 6jescultuur en oude roestige BMW als auto.
Wie zou jij kiezen? Antwoord zet ik onderaan.
Ik heb 1x een gesprek gehad waar ik alles moest laten zien. Dat was een afgang eerste klas. Waarom? Omdat ik voor het gesprek al aangegeven had dat ik mijn verdediging had gehad, geslaagd was, maar dat de diploma-uitreiking nog plaats moest vinden.
Er werd dus gevraagd naar een kopie van een diploma. Euhm, die heb ik nog niet. Hoe ik daar dan kon zitten. Tsja, dat moet je je collega's vragen. Vervolgens cijferlijst. Nee, die is er ook nog niet. Inloggen op het cijfersysteem. "Das niet best hè?" "Hoe bedoelt u?" "1, 1, 3, 5, 1, 1. Niet echt knappe cijfers." "Dat is het aantal studiepunten." En dat ging zo nog even door. Het concept studiepunt zei deze man compleet niks, die dacht aan een cijferlijst a la middelbare school met eindcijfers. De toegevoegde waarde van dit uitvragen was dus 0.
Xqlusive schreef op zaterdag 19 februari 2022 @ 09:49:
Helemaal een zesje voor een stage of een afstudeeropdracht zegt mij wel iets over hoe een persoon presteert in een werkomgeving. Wil je iemand als werknemer of collega die er puur alleen zit om zijn boterham te verdienen (zelfde idee als puur je diploma halen) of wil je iemand die het beste uit zichzelf probeert te halen?
Ik vind het knap dat je dat zo hard kan roepen, zonder iets te kunnen zeggen over de begeleiding, de opdracht, de tijdsdruk en de beschikbare middelen.
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers.
Inloggen
Goed, over mijn medestudenten... Wie zou je kiezen? 1 of 2? 1 Kwam uit een goede familie, kon zich een week vrijplannen om te blokken, inclusief de laatste week van college, hoefde niet te werken en had alle kennis als boekenkennis. Ik had hem liever niet als lid van mijn projectteam, want programmeren, ondanks dat hij het gehaald had, kon hij niet. 2 had veel meer praktische know how, kwam uit een gebroken gezin met een vader die hij al in geen jaren had gezien en moest werken om zijn studie te betalen. Een oude BMW kon hij zelf onderhouden. Met een soldeerbout en programmeerapparatuur kwam hij een heel eind in de projecten. Had ook de juiste kennissen om extra informatie te vergaren.