Toon posts:

Tips voor iedereen die zijn eigen netwerkkabels thuis zelf w

Pagina: 1
Acties:
 • 2.507 views

 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
Tips voor iedereen die zijn eigen netwerkkabels thuis zelf wilt leggen.

Iedereen weet wel wat een netwerkkabel (UTP kabel) is. Je hebt ze in verschillende categorieën. (plaatje van ijske invoegen)

De eerste categorie is Cat5e.

Deze categorie is voor velen onder jullie ouderwets en afgeschreven maar deze categorie kan nog altijd een snelheid aan tot 1Gbps en is voor in vele thuissituaties meer dan voldoende. De komende 5 jaar is dit zeker toereikend omdat de maximum snelheid die je thuis binnenkrijgt nu maximaalu1Gbps is en ook omdat de meeste toestellen in een thuissituatie ook maar netwerkpoorten hebben die niet beter zijn dan 1Gbps. De snelheid van cat5e tot 1Gbps geldt tot een kabellengte van 100m, de sectie van de aders is meestal 24 AWG.

Cat6 is de tweede categorie.

Deze categorie is ook gedefinieerd voor een snelheid tot 1Gbps tot 100m en daarnaast voor een snelheid van 10Gbps tot ongeveer 55m. Deze categorie wordt meestal in een thuissituatie geplaats omdat je doorgaans toch niet aan 55m komt. Je bent dan ook al op de toekomst voorbereid als er hogere snelheden aan komen. De aders van deze categorie hebben een zelfde dikte als die van Cat5e de winst van een hogere snelheid wordt met name gemaakt door een strakkere twist van de aders.

De volgende categorie is Cat6A.

Deze kabels kunnen een snelheid aan van 10Gbps over een lengte van 100m. De aders zijn ook dikker dan de vorige categorieën namelijk 23 AWG. Deze kabels zijn overdreven voor in een thuissituatie. Omdat deze kabels ook stugger zijn om mee te werken en worden ze dan ook in industriële omgevingen, kantoren en scholen gebruikt.

Dan hebben we Cat7 en Cat7A.

Deze kabels zijn altijd van het type met shielding wat in een thuissituatie niet nodig is, gebruik hiervan is overdreven. Cat7 word ook niet ondersteund voor de gewone RJ45 connectoren maar wordt toegepast met GG45 en TERA connectoren. Op internet zie je wel dat vele webshops gewone connectoren verkopen voor deze categorie, maar in werkelijkheid zijn dit gewone Cat6 of Cat6A connectoren. Hierdoor heb je dan maximaal een Cat6 of Cat6A verbinding hebt.

Daarna heb je nog categorie 8.

Deze kabels ondersteunen een snelheid van 40Gbps maar slechts tot 30m. Deze kabels worden niet in een thuissituatie gebruikt maar wel in datacenters.

Meer info hierover vind je hier: https://www.flukenetworks...s=social&linkId=133932919

En hier: https://www.cablematters....and-why-you-don-t-need-it

En hier: https://www.cablematters.com/blog/Networking/what-is-cat8


Nu ga ik het hebben over het type kabel.


Je hebt de kabels in U/UTP, F/UTP, S/UTP, SF/UTP, UFTP, F/FTP, S/FTP, SF/FTP.

(stukje met uitleg over het verschil van de typen kabels?)

Voor in huishoudelijke situaties is U/UTP meer dan voldoende. In huishoudelijke heb je niet te maken met grote stroomgebruikers die situaties van kabels met shielding noodzakelijk maken.

Meer info hierover vind je hier: https://www.universalnetw...tp-ftp-stp-and-sftp-mean/


De netwerkkabels kabels worden geleverd in 2 vormen. Je hebt ze met een solid (vaste) kern of je hebt ze met stranded (meerdere gevlochte kern).

Voor vaste bekabeling gebruik altijd de kabels met solid kern. Meer info hierover vind je hier: https://www.truecable.com...s-stranded-ethernet-cable

Het afmonteren van kabels.


Netwerkkabels in de muur monteer je best af op keystones. Dit is makkelijk en werkt snel. Vroeger werd veelal een LSA strook gebruikt, maar voor een LSA strook heb je speciale tooling nodig. Voor keystones heb je dit niet nodig.


Hetzelfde geldt bij patchpanelen. Er zijn patchpanelen waar je keystones in kunt klikken en er zijn panelen met LSA strook aan de achterkant.

Je ziet soms foto's dan op internet voorbij komen waarbij een patchpaneel of muuraansluiting met LSA strook is gebruikt, en waarbij de eigenaar klaagt dat zijn verbinding maar 100Mbps is. Als je dan naar de foto kijkt zie je ook meteen waarom. Dit komt omdat de twisting uit de aders is gedraaid wat de snelheid sterk beinvloedt.

Dus een tip laat de twisting in de aders zo veel mogelijk intact om de volle snelheid te kunnen benutten. Keystones zijn voor een solid kern maar sommige fabrikanten hebben ze ook voor stranded kern.


Afmonteren met connectoren, RJ45 male connectors en de MPTL plug.


Eerst de RJ45 male connectors.

Je ziet in veel webshops dat ze RJ45 voor alle categorieën verkopen, maar dat is niet waar. Deze connectoren zijn bedoeld voor kabels van Cat5e en Cat6 om zelf een connector op een utp kabel te knijpen. Voor de hogere categorieën kabels is de MPTL plug ontwikkeld.

Er zijn RJ45 male connectoren voor solid en stranded kabels maar je pas hierbij welke je koopt. De pinnetjes in de connectoren zijn niet geschikt voor beide typen aders. Hierover kun je meer info zien op volgende link: https://www.fiber-optic-s...t6-cat6a-bulk-cables.html


Dan de MPTL plug. Deze is speciaal ontwikkeld voor Cat6A kabels omdat de vereisten strenger zijn. Je kunt deze pluggen ook op andere categorieën gebruiken. De MPTL plug wordt altijd aan de kant van het toestel (bv. Camera, Acces Point) gebruikt. Hierover kun je meer info zien op volgende link: https://www.networkworld....lug-terminated-links.html


Ik heb het al over de maximale afstanden gehad, maar om volgens norm te werken moet je de opgegeven afstand minus 10m nemen. Dus voor Cat6 op 1Gbps is de maximale afsand 100m - 10m = 90m. Die 10 meter wordt toegerekend aan de overgang keystones/connectoren en het stuk van de patchkabel om van het netwerk naar het toestel te gaan.

Meer info kun je hier vinden: https://icc.com/help-arti...t-link-test-channel-test/

en hier: https://www.flukenetworks...anel%20to%20patch%20panel


Ps. als je UTP kabels koop let er dan ook op dat ze volledig uit koper bestaan en niet uit CCA of CCS. (zie ook forumtopis inferieure netwerkkabels, link toevoegen)


Zo zijn er 3 veel gebruikte verschillende materialen waaruit kabels worden vervaardigd, dit zijn in de meeste gevallen:

Cu (pure zuurstofvrije copper)

CCA (copper coated aluminium)

CCS (copper coated steel)

[Voor 18% gewijzigd door rens-br op 14-02-2022 08:08]

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • ijske
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 27-01 17:41
Ik snap wat je hier wil doen , en ik ga inhoudelijk niet in discussie,..

Maar vind het qua opbouw een beetje een lap tekst... (zei ik, die vaak nog moet kijken of ik geen leestekens ben vergeten).

Een plaatje van bv een MPTL plug (aka fieldplug) zou leuk zijn..., net zoals een leuke overzichtje zoals deze

[Voor 22% gewijzigd door ijske op 12-02-2022 14:34]


 • sypie
 • Registratie: Oktober 2000
 • Niet online
@Dyckie Al je linkjes die ingekort zijn, zijn stuk.

 • Sparkiee
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 27-01 12:11
Een behoorlijk lap tekst. Best wel onoverzichtelijk.

https://www.strava.com/athletes/ralfv


 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
sypie schreef op zaterdag 12 februari 2022 @ 14:34:
@Dyckie Al je linkjes die ingekort zijn, zijn stuk.
Tekst is aangepast.

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • Ben(V)
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 28-01 15:53
*knip*. Dat kan ook op een normale manier gebracht worden.

[Voor 65% gewijzigd door rens-br op 14-02-2022 08:03]

All truth passes through three stages: First it is ridiculed, second it is violently opposed and third it is accepted as being self-evident.


 • M2M
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 27-01 22:10

M2M

medicijnman

't zou een stuk schelen als er wat hoofdstuk-headers in staan, een index, wat overzicht, onderaan een lijstje afkortingen met hun betekenis, linkjes in de index naar locaties in de startpost.

Inhoud van de tekst is namelijk prima, maar 't is gewoon even lastig door te komen en dat is zonde, want dat schrikt de lezer af.

Check anders even andere grotere topics, zoals deze bijvoorbeeld ofzo;
[KPN Glasvezel] Een eigen Asus router gebruiken

klik op "bekijk" aan de bovenkant van de post om te zien hoe het gemaakt is.

-_-


 • Prx
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 21:30

Prx

♟♟♟♟♟♟♟♟

Denk eerlijk gezegd dat dit meer iets is voor de Tweak Blogs.

 • aljooge
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 00:27
Die cat 8 kabels: ik gebruik ze wel gewoon thuis en kom bij lange na niet boven de 30 meter. Vertind koper, dubbel afgeschermd en vergulde connectoren. Top kabel en de prijs valt reuze mee. Wat is precies het probleem dat deze niet in thuis situaties gebruikt worden?

 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
Ik heb het ook in een pdf bestand gemaakt zodat wie het wil hebben dit kan downloaden.


https://drive.google.com/...jHKfq0P/view?usp=drivesdk

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
ijske schreef op zaterdag 12 februari 2022 @ 14:32:
Ik snap wat je hier wil doen , en ik ga inhoudelijk niet in discussie,..

Maar vind het qua opbouw een beetje een lap tekst... (zei ik, die vaak nog moet kijken of ik geen leestekens ben vergeten).

Een plaatje van bv een MPTL plug (aka fieldplug) zou leuk zijn..., net zoals een leuke overzichtje zoals deze
[Afbeelding]
Is het document wat ik nu te download aangeboden heb beter dan mijn eerste lap tekst?

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • ijske
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 27-01 17:41
Dyckie schreef op zondag 13 februari 2022 @ 12:34:
[...]


Is het document wat ik nu te download aangeboden heb beter dan mijn eerste lap tekst?
Yes, nog een paar leuke kadertjes of dikke lijnen..
Bv bij die MLTP plug.. dat het duidelijk dat daar je tekst stopt.. en je daaronder weer naar een ander onderwerp gaat.

ook mis ik wel de U/UTP in de lijst , en de midden cross divider :)

 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
ijske schreef op zondag 13 februari 2022 @ 12:40:
[...]


Yes, nog een paar leuke kadertjes of dikke lijnen..
Bv bij die MLTP plug.. dat het duidelijk dat daar je tekst stopt.. en je daaronder weer naar een ander onderwerp gaat.

ook mis ik wel de U/UTP in de lijst , en de midden cross divider :)
wat bedoel je met midden cross divider?

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • ijske
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 27-01 17:41
Dyckie schreef op zondag 13 februari 2022 @ 12:55:
[...]


wat bedoel je met midden cross divider?

dit ding ...

 • aljooge
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 00:27
@Dyckie zou je de vraag waarom dubbel afgeschermde cat 8 kabels niet voor consumenten is? Ik neem aan dat cat 8 het beste is wat er te krijgen is. Het is de snelste netwerk kabel die er te krijgen is. Ik had eigenlijk wel verwacht dat iemand die zo’n samenvatting hier geeft, een professional is en dit soort eenvoudige vragen gewoon beantwoordt.

 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
aljooge schreef op zondag 13 februari 2022 @ 15:53:
@Dyckie zou je de vraag waarom dubbel afgeschermde cat 8 kabels niet voor consumenten is? Ik neem aan dat cat 8 het beste is wat er te krijgen is. Het is de snelste netwerk kabel die er te krijgen is. Ik had eigenlijk wel verwacht dat iemand die zo’n samenvatting hier geeft, een professional is en dit soort eenvoudige vragen gewoon beantwoordt.
Je zegt nu zelf dat cat8 de snelste netwerk kabel is. Maar wat ben je ermee als je er geen apparatuur heb die deze snelheden niet aan kunnen. Mss heb je gewoon cat6A of cat7 gekocht waar gewoon cat8 op staat (post anders eens een link naar u kabel) en welke connectoren heb je er op gezet cat 8 of lager (post anders ook eens link). Dus denk toch eens 2 keer na voor dat je dan iets koopt. Zoals ik al eerder zei je hebt veel geld uitgegeven voor iets waar je nog geen apparatuur voor hebt.

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • Arthion-nl
 • Registratie: April 2018
 • Laatst online: 12-01 19:10
aljooge schreef op zondag 13 februari 2022 @ 15:53:
@Dyckie zou je de vraag waarom dubbel afgeschermde cat 8 kabels niet voor consumenten is? Ik neem aan dat cat 8 het beste is wat er te krijgen is. Het is de snelste netwerk kabel die er te krijgen is. Ik had eigenlijk wel verwacht dat iemand die zo’n samenvatting hier geeft, een professional is en dit soort eenvoudige vragen gewoon beantwoordt.
Ik zou niet weten wat @Dyckie zou kunnen toevoegen naast de linkjes die hij erbij heeft gezet met de verschillen van cat 6/7/8. Je kan aan die informatie toch zelf wel uithalen dat Cat 8 duidelijk overbodig is en minder geschikt is voor consumenten en daarvoor hoef je geen professional te zijn.

Enne voor de toekomst... toekomst kijken = koffiedik kijken!

 • aljooge
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 00:27
Dyckie schreef op zondag 13 februari 2022 @ 16:24:
[...]


Je zegt nu zelf dat cat8 de snelste netwerk kabel is. Maar wat ben je ermee als je er geen apparatuur heb die deze snelheden niet aan kunnen. Mss heb je gewoon cat6A of cat7 gekocht waar gewoon cat8 op staat (post anders eens een link naar u kabel) en welke connectoren heb je er op gezet cat 8 of lager (post anders ook eens link). Dus denk toch eens 2 keer na voor dat je dan iets koopt. Zoals ik al eerder zei je hebt veel geld uitgegeven voor iets waar je nog geen apparatuur voor hebt.
Valt heel erg mee die prijs van cat 8. Gewoon op AliExpress gekocht. Was iets van 110 euro kwijt voor 1x 10 meter, 1x 5 2x2 2x1 en 0,5 m en het is topkwaliteit spul. Waarom zou je het niet in 1x goed doen?
https://m.nl.aliexpress.c...oduct.shopHead_34252443.0

 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
@aljooge ik weet niet hoe het bij u zit, maar ik geloof niet alles wat op aliexpress staat. Je kunt nooit verifiëren of de info die er staat juist is.

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • Arthion-nl
 • Registratie: April 2018
 • Laatst online: 12-01 19:10
aljooge schreef op zondag 13 februari 2022 @ 16:54:
[...]


Valt heel erg mee die prijs van cat 8. Gewoon op AliExpress gekocht. Was iets van 110 euro kwijt voor 1x 10 meter, 1x 5 2x2 2x1 en 0,5 m en het is topkwaliteit spul. Waarom zou je het niet in 1x goed doen?


[...]
https://m.nl.aliexpress.c...oduct.shopHead_34252443.0
Serieus goedkoop? via allekabels.nl koop ik de zelfde aantal/lengtes cat 6 kabels voor net iets meer dan 25 euro kant en klaar. Die gaan zowieso de 10Gbps halen en voordat wij in huis meer nodig hebben zijn jou dure kabels al stuk waarschijnlijk.

Laten we ff stukje achterwegen betreft kabels kopen via ALIEexpress

[Voor 10% gewijzigd door Arthion-nl op 13-02-2022 18:04]


 • aljooge
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 00:27
Arthion-nl schreef op zondag 13 februari 2022 @ 17:44:
[...]


Serieus goedkoop? via allekabels.nl koop ik de zelfde aantal/lengtes cat 6 kabels voor net iets meer dan 25 euro kant en klaar. Die gaan zowieso de 10Gbps halen en voordat wij in huis meer nodig hebben zijn jou dure kabels al stuk waarschijnlijk.

Laten we ff stukje achterwegen betreft kabels kopen via ALIEexpress
En waar denk je dat veel van die cat 6 van allekabels.nl vandaan komen? Niet uit de polder: een paar weet ik al zeker dat ze gewoon op AliExpress staan.

 • Arthion-nl
 • Registratie: April 2018
 • Laatst online: 12-01 19:10
aljooge schreef op zondag 13 februari 2022 @ 18:11:
[...]


En waar denk je dat veel van die cat 6 van allekabels.nl vandaan komen? Niet uit de polder: een paar weet ik al zeker dat ze gewoon op AliExpress staan.
Leuk dat je ze ook gezien hebt bij ALiExpress maar je bent toch bekend met het fenomeen van imitatie troep op ALiExpress. Dat je de zelfde plaatjes ziet betekend niet dat het zelfde product op je deurmat krijgt gegooid. Genoeg programma's hebben er aandacht geschonken waar mensen andere dingen kregen opgestuurd dan op dat fotootje stond. Mensen die klein kerstboompje dachten te kopen en vervolgens een tekening er van kregen :D

Dat Allekabels.nl dit waarschijnlijk ook inkoopt China betekend niet dat je de zelfde troep binnen krijgt.
Allekabels.nl heeft meer te verliezen dan AliExpress aangezien genoeg mensen zijn die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten te vinden zijn.

 • aljooge
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 00:27
Arthion-nl schreef op zondag 13 februari 2022 @ 18:29:
[...]


Leuk dat je ze ook gezien hebt bij ALiExpress maar je bent toch bekend met het fenomeen van imitatie troep op ALiExpress. Dat je de zelfde plaatjes ziet betekend niet dat het zelfde product op je deurmat krijgt gegooid. Genoeg programma's hebben er aandacht geschonken waar mensen andere dingen kregen opgestuurd dan op dat fotootje stond. Mensen die klein kerstboompje dachten te kopen en vervolgens een tekening er van kregen :D

Dat Allekabels.nl dit waarschijnlijk ook inkoopt China betekend niet dat je de zelfde troep binnen krijgt.
Allekabels.nl heeft meer te verliezen dan AliExpress aangezien genoeg mensen zijn die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten te vinden zijn.
Dank voor je constructieve bijdrage (y)

 • DePaul
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 18:47
Jongens, waarom zo negatief? Ik vind het best een interessant stuk om te lezen :)

 • DukeBox
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 23:30

DukeBox

Voor je 't weet wist je 't nie

Ik vind het een beetje raar dat de schrijver bepaald of iets wel of niet voor thuis is. Juist dan is het kosten technisch (het gaat immers maar om weinig kabel lengte) interessant om cat6a te nemen.

Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound.


 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
DukeBox schreef op zondag 13 februari 2022 @ 19:02:
Ik vind het een beetje raar dat de schrijver bepaald of iets wel of niet voor thuis is. Juist dan is het kosten technisch (het gaat immers maar om weinig kabel lengte) interessant om cat6e te nemen.
Ik bepaal niks wat wel of niet voor thuis is. Ik zeg gewoon wat je thuis kunt gebruiken en wat overdreven is voor thuis. En ik geef ook voorbeelden van wat je kunt gebruiken voor thuis als keystones en welke type kabel er is met shielding en dan ook nog type van connectoren zoals de gewone RJ45 en de MPTL plug.

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • DukeBox
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 23:30

DukeBox

Voor je 't weet wist je 't nie

Dyckie schreef op zondag 13 februari 2022 @ 19:06:
Ik bepaal niks wat wel of niet voor thuis is.
Deze kabels zijn overdreven voor in een thuissituatie.
:?

Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound.


 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
Dat is toch niks bepalen wat wel of niet mag in een thuissituatie. Dat is een mening die in de databekabeling wereld algemeen is dat deze kabels overdreven zijn voor in een thuissituatie. Denk toch zelf eens 2 keer na voor je zo reageert. Je weet zelf ook dat dit overdreven is voor in een thuissituatie.

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • DukeBox
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 23:30

DukeBox

Voor je 't weet wist je 't nie

Dyckie schreef op zondag 13 februari 2022 @ 20:02:
Denk toch zelf eens 2 keer na voor je zo reageert. Je weet zelf ook dat dit overdreven is voor in een thuissituatie.
Dan heb je mijn post niet goed gelezen, ik geef een heel valide argument om wél voor cat6e te gaan. Persoonlijk zou ik dat ook eenieder adviseren die thuis kabels gaat trekken.

2.5Gbit begint ook steeds neer gemeengoed te worden voor thuisgebruik, ondanks dat dit officieel op cat5e werkt heb ik hier regelmatig stabiliteit problemen mee gezien (ook bij gegoten kabels) bij langere afstanden.

Duct tape can't fix stupid, but it can muffle the sound.


 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
DukeBox schreef op zondag 13 februari 2022 @ 20:25:
[...]

Dan heb je mijn post niet goed gelezen, ik geef een heel valide argument om wél voor cat6e te gaan. Persoonlijk zou ik dat ook eenieder adviseren die thuis kabels gaat trekken.

2.5Gbit begint ook steeds neer gemeengoed te worden voor thuisgebruik, ondanks dat dit officieel op cat5e werkt heb ik hier regelmatig stabiliteit problemen mee gezien (ook bij gegoten kabels) bij langere afstanden.
Cat6e bestaat zelfs niet en cat6 gaat al tot 10Gbps dus lees mijn document eerst eens goed voor je hier onjuistheden verkondigd zoals Cat6e. En ik heb toch ook geadviseerd voor Cat6 kabels te trekken dus je bent voorbereid voor de toekomst dan.

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • DJMaze
 • Registratie: Juni 2002
 • Niet online
Dyckie schreef op zondag 13 februari 2022 @ 20:29:
dus je bent voorbereid voor de toekomst dan.
Welke toekomst?
Ik kan hier ook door het hele huis glasfiber blazen... ;)

Maar eerlijk, ik vind de tekst TL;DR
Apparatuur is amper 2.5Gbps, laat staan meer.

Kort dan je verhaal in "cat6 is genoeg, cat7 is nep en cat8 alleen interessant als je apparatuur meer dan 10Gbps aan kan".
Kan je veel verhalen schrappen.

Belangrijkste: 100% koper!!!
Daarna: AWG (voordat mensen zeuren dat het niet past)

Maak je niet druk, dat doet de compressor maar


 • laurens0619
 • Registratie: Mei 2002
 • Nu online
@Dyckie wat is het doel precies? Een sticky maken van alle Belangrijke info rondom kabels en connectors?

Ik weet niet of er vraag naar is, ik hang redelijk vaak in netwerken rond en dit is niet een vraag die vaak voorbij komt. (Als je tijd hebt, maak een sticky rondom mesh en seamless roaming, dat komt iedere dag voorbij)

Maar kan niet verkeerd Zijn het op te nemen. Je tekst is nu alleen spreektaal (“en dan gaan we het nu hebben over”) en daarom lang

Ik denk dat je alle info in 3 tabellen kunt samenvatten met 10% van de tekst. Durf ook niet compleet te zijn, sommige details boeien 99/100 keer niet dan kun je beter een link naar meer tech info opnemen.

CISSP! Drop your encryption keys!


 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
Ik ga niet meer op jullie post reageren want jullie trekken het allemaal in het belachelijke met jullie antwoorden. Dit is geen discussie waard voor mij hier.

Dus als er een moderator mee leest mag hij van mij heel deze post verwijderen. Want jullie hebben er precies geen verstand van dat netwerkkabels en connectoren nog altijd het belangrijkste is in een netwerk en dat ik mij niet belachelijk laat maken door jullie.

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • laurens0619
 • Registratie: Mei 2002
 • Nu online
@Dyckie het is niet tof om kritiek te krijgen als je iets hebt gedaan wat je goed bedoelde.

Misschien had ik het diplomatieker moeten opschrijven. Het is niet vreemd dat als je veel kennis hebt, het lastig is om het kort, bondig en helder op te schrijven. Hell dat is bijna een van de moeilijkste dingen die er zijn.

Dus kopop laat je niet uit het veld slaan door een paar reacties. Doel van dit topic was geen discussie toch? Naar mijn idee is het een opzet voor een sticky en daar is niets mee die samen zo helder mogelijk te maken. In een sticky moet je geen mening plaatsen, stickys zijn feitelijk


Ik denk inderdaad dat je dit beter op tweakblogs kunt zetten. Een topic is het niet want waar gaat de discussie over? Een sticky zou beter zijn maar ik lees veel je mening/advies,’dat hoort dan weer minder in een sticky en meer op een tweakblog

[Voor 22% gewijzigd door laurens0619 op 13-02-2022 21:32]

CISSP! Drop your encryption keys!


 • Josk79
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 01:00
Jammer dat een goedbedoelde, informatieve, uitgebreide post de grond wordt ingetrapt met veel niet-zo constructieve feedback.

 • rens-br
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 01:51

rens-br

Admin IN & Moderator Mobile
@Dyckie bedankt voor het maken van een informatief topic! De versie die er nu staat is ook al een heel stuk leesbaarder dan de originele versie. Goed bezig!

Om verdere (offtopic) reacties te voorkomen zet ik er wel een slotje op. Het topic zelf laat ik gewoon staan, dan kan dat gebruikt worden als referentie.
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee