Vraag


 • aeonism
 • Registratie: Februari 2022
 • Laatst online: 04-07-2022
Nadat ik zonder opleiding heb leren werken met Django en React, JavaScript en Python dus, hoewel ik meer ervaren was met Python, heb ik een baan gekregen waarbij ik user stories op pak waarbij zowel aanpassingen aan de front-end als backend gedaan moeten worden.

Twee jaar en drie maanden verder, en bij dezelfde werkgever, ben ik een stuk sneller geworden maar nog steeds is het uitdagend.

Geregeld vraag ik me af of ik mijn werkgever en mezelf niet beter van dienst zou zijn als ik alleen front-end of backend werk zou doen (de focus op een van de twee, in ieder geval), aangezien er zoveel aspecten kunnen zitten aan een user story.

En soms vind ik het ook demotiverend als ik het gevoel krijg dat ik te lang met een story bezig ben, omdat er allerlei aspecten bijkomen die een oplossing vragen. Eigenlijk vind ik het wel leuk en interessant om met zoveel verschillende aspecten in aanraking te komen, maar ik kan vrij kritisch zijn naar mezelf en het levert soms wat spanning op als ik het gevoel krijg dat ik te lang over een story doe.

De lead developer zegt altijd tevreden te zijn, en te begrijpen dat sommige dingen wat tijd kosten, dus de feedback is eigenlijk altijd goed geweest in de ruim twee jaar dat ik hier werk. Maar ik ben benieuwd wat anderen zeggen: is het slim om als beginnend ontwikkelaar taken op te pakken waarbij alles vanaf de backend tot en met de front-end moet worden gerealiseerd, of zou je me aanraden alleen op één aspect te richten?

Ik zit te overwegen te kijken naar een volgende baan en te kiezen voor een backend functie. En ik vraag me af of het uitspreken van wat ik hier beschrijf tijdens een sollicitatiegesprek wel goed staat.

Alle reacties


 • Bennnie
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 15:06
Ik zou je aanraden om te doen wat je leuk vind. Het is heel goed dat je nu iets meekrijgt van beide kanten, zodat je kunt zien wat je ligt. Als ik het zo lees heb je geen voorkeur, en dat is goed om te weten over jezelf. Zo kun je in de toekomst gerichte op zoek naar een andere baan als je dat over jezelf weet.

Als jij het gevoel hebt dat je volledig focussen op alleen backend wel eens leuker kan zijn omdat je dan het gevoel hebt dat je dan productiever zal zijn, dan zou ik dat zeker bij je volgende baan gaan doen. Puur als experiment. Je kunt altijd nog terug naar een vergelijkbare rol! Zie het als een investering in je carrière.

Ik denk dat als jij dit duidelijk kunt uitleggen en motiveren je sterker in je schoenen staat bij een sollicitatie gesprek.

Ik zelf ben een paar maanden geleden gestart bij een developer rol die me echt goed ligt. Hiervoor heb ik 2 andere developer rollen in 4 jaar gehad, en dat was het niet helemaal voor mij. Ik ben blij dat ik wat geëxperimenteerd heb, ik ben nu gelukkiger met m'n baan dan als ik volledige 'tunnelvisie' had gehad bij mijn eerste developer rol.

i5-8600K 5Ghz | 16GB DDR4 | Gigabyte Windforce 1070 OC 0.912 Volt | 750 GB Crucial MX300 | Antec Three Hunderd | Samsung U28E590DS


 • Stroopwafels
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 18:31
Ik kan je niet vertellen wat je moet doen maar ik kan je wel mijn eigen verhaal vertellen.

Ik heb vele jaren fullstack gedaan en heb er spijt van. Het is erg lastig en vermoeiend om alle talen, frameworks, tools, etc. voor de frontend EN backend bij te houden. Iedere week heb je weer nieuwe updates en features die erg handig zijn om te gebruiken. En dan heb je weer een nieuwe major release van een bepaalde framework die veel nuttige features heeft en dan moet je weer tijd spenderen om dit te leren. Na een half jaar merkte ik dat ik erg achter liep.

Met dit krijg je ook veel meer verantwoordelijkheden. Iets niet goed in de frontend? Fix het. Iets niet goed in de backend? Fix het. Iets fout in de database? Fix het. Voor kleine projecten zou dit misschien wel goed te doen zijn, maar als je grotere projecten aangaat zou ik het echt niet doen.

Ik heb lang in een situatie gezeten waar ik "redelijk" goed met alle talen en tools kon werken tijdens fullstack werk. Ik merkte dat toen ik echt op de backend ging focussen dat ik mijzelf na een tijd wel beter dan "redelijk" kon noemen omdat ik meer tijd had om dingen te leren betreft de backend.

 • ByteMe_
 • Registratie: Januari 2009
 • Niet online
Als je niet lekker werkt op deze manier, zou ik de specialisatie richting kiezen. Fullstack wordt alleen maar breder en je moet bezig blijven met cursussen.

Ik ben wel de fullstack kant opgegaan omdat ik het geweldig vind om van a-z te werken en ik nog veel leer. Nu bezig met laravel 9 en binnenkort zelfs de andere kant: Java 1Z0-808 certificaat halen. Dat is weer extra kennis ivm een groot project, wellicht zelfs de basis voor verdere projecten.

Maar wel met het besef dat ik geen specialist ben, maar een generalist. Ik kan anderen adviseren en kom redelijk snel de stories door, maar ik heb Google wel nodig voor de 'hoe zat dat ook alweer?' want sommige dingen gebruik ie maanden/jaren niet en opeens weer wel. Ik heb nu wel een stack waarin ik mij beperk, ik ga niet bijvoorbeeld buiten React ook nog eens Vue volledig leren. Hoewel het wel makkelijker te lere n is.

En het is natuurlijk lekker goedkoop voor een bedrijf als er geen stroom aan harde deadlines zijn: de fullstacker met een salaris van pak en beet ~3500 p/m op projecten zetten ipv 2x devs wat al 7k wordt.

Mijn laatste reviews: Xiaomi Mi 9T | Mpow H12


 • Lethalis
 • Registratie: April 2002
 • Niet online
Het is logisch dat aanpassingen soms extra tijd kosten. Dat zul je altijd ervaren, of je nou een specialist of generalist bent.

Ik programmeer al ruim 20 jaar en het gebeurt nog steeds met enige regelmaat dat ik iets verkeerd inschat en halverwege denk van "waar ben ik in vredesnaam aan begonnen" _O-

Bestaande software aanpassen / refactoren is gewoon lastig.

Zolang de lead developer tevreden is, zie ik geen alarmsignalen dus dat je per se iets moet veranderen aan jezelf.

PS
En even de andere kant... stel je bent (zoals ik) ooit de 40 gepasseerd dan kom je erachter dat nieuwe ontwikkelingen op de voet volgen lastiger wordt. Ik heb bijvoorbeeld een gezin, dus ik kan niet zoals vroeger in het weekend en 's avonds doorgaan met nieuwe dingen leren naast mijn werk.

Uiteraard probeer ik het wel, zo goed en kwaad als het kan, maar het gaat gewoon niet meer zo vlot. Ik ben allang blij dat ik überhaupt Angular en TypeScript kan bijvoorbeeld (mijn focus is als .NET developer ook altijd meer de backend en databases geweest).

Ben ik nog soort van actueel.

Je zal altijd iets van "imposter syndrome" ervaren dus ;) De ontwikkelingen op frontend gebied zijn ook wel hard gegaan de laatste tijd.

[Voor 105% gewijzigd door Lethalis op 12-02-2022 11:36]

Ask yourself if you are happy and then you cease to be.


 • Hydra
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 21:55
Ok, 20 jaar developer ervaring hier.

Fullstack is niet echt een ding. Sowieso zijn de meeste developers T-shaped (hoewel ik door Corona meer O shaped geworden ben, maar dat terzijde). Er zijn maar heel weinig developers die niks anders kunnen dan een specifieke niche.

Over tijd specialiseert vrijwel iedereen zich wel. De mensen die zich niet specialiseren zijn gewoon generalisten en de meeste daarvan zijn eigenlijk gewoon nergens echt goed in. Da's ook wel een beetje de groep die op den duur dan maar ScrumMaster wordt bijvoorbeeld.

Dus; het is heel goed om van alles een beetje te proeven. Maar heb niet de illusie dat "Full stack" je speciaal maakt. Het is weinig anders dan "jack of all trades, master of none".

Daarnaast is er nog het issue dat veel bedrijven met "Fullstack" vacatures eigenlijk niet zo veel snappen van developers. Dat zijn vaak de "ja het heeft een stekker, daar kan jij wel wat mee"-managers. Vaak is het ook gewoon een kwestie van niet willen betalen voor front-end, back-end en ops rollen. Dus dan huren ze maar 1 iemand in die het allemaal maar moet kunnen.

Dus; doe vooral wat jij interessant vindt. Als je iets leuk vindt, wordt je er vanzelf goed in. En als je er goed in bent, zijn er (in de IT tenminste) genoeg mensen die je er graag flink voor willen betalen. Komt bij dat het als specialist makkelijker is om te gaan ZZPen dan als generalist.

Zelf ben ik primair "Java" back-end developer (ZZP). Ik profileer me ook als zodanig; een focus op back-end, architectuur en cloud native development. Ik heb ook behoorlijk wat front-end werk gedaan (Angular, React, Vue, JQuery) en kan prima bijspringen. Maar ik geef ook altijd bij m'n klanten aan dat het niet meer dan 'bijspringen' gaat zijn. En dat werkt prima.

Verder: ik ben niet je baas. Dus als jij je Fullstack Ninja Extraordinaire wil noemen; leef je uit ;)

https://niels.nu


 • Hydra
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 21:55
Lethalis schreef op zaterdag 12 februari 2022 @ 11:09:
En even de andere kant... stel je bent (zoals ik) ooit de 40 gepasseerd dan kom je erachter dat nieuwe ontwikkelingen op de voet volgen lastiger wordt. Ik heb bijvoorbeeld een gezin, dus ik kan niet zoals vroeger in het weekend en 's avonds doorgaan met nieuwe dingen leren naast mijn werk.
Ik vind dat nogal meevallen eigenlijk. Er zijn gewoon niet heel veel hele grote veranderingen. Het zijn meer kleine evoluties en het grootste deel daarvan kan je prima 'on the job' bijhouden.

De front-end wereld heeft er meer last van dat mensen dingen veranderen "just because", maar daar moet je ook een beetje doorheen prikken. Hoe React nu werkt, is niet fundamenteel anders dan AngularJS 8 jaar geleden.

https://niels.nu


 • CVTTPD2DQ
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 23:24
Zijn er nog developers die iets anders doen dan websites aan elkaar lijmen? Ik moet bij dit soort discussies altijd denken aan die scene uit The Blues Brothers, waarin een serveerster in een countrybar wordt gevraagd wat voor soort muziek er meestal gespeeld wordt. Ze antwoord:

"Well, we've got both kinds. Country and Western"

 • Hydra
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 21:55
CVTTPD2DQ schreef op zaterdag 12 februari 2022 @ 15:42:
Zijn er nog developers die iets anders doen dan websites aan elkaar lijmen?
Ik doe niks met 'websites' dus ja...

https://niels.nu


 • kutagh
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 22:38
CVTTPD2DQ schreef op zaterdag 12 februari 2022 @ 15:42:
Zijn er nog developers die iets anders doen dan websites aan elkaar lijmen? Ik moet bij dit soort discussies altijd denken aan die scene uit The Blues Brothers, waarin een serveerster in een countrybar wordt gevraagd wat voor soort muziek er meestal gespeeld wordt. Ze antwoord:

"Well, we've got both kinds. Country and Western"
Ze zijn er zeker. Zelf ben ik een PHP back-end developer, waar wij met name focussen op data uit verschillende bronnen vergaren, verrijken en naar generieke formaten platslaan, in een generiek verwerkingsproces eigen data eraan koppelt en vervolgens naar verschillende systemen doorsturen.

Vergeleken met mijn vorige werkgever waar ik wel full-stack was en inderdaad meer bezig was met websites aan elkaar lijmen, vind ik dit wel een stuk leuker.

 • Lethalis
 • Registratie: April 2002
 • Niet online
CVTTPD2DQ schreef op zaterdag 12 februari 2022 @ 15:42:
Zijn er nog developers die iets anders doen dan websites aan elkaar lijmen?
Ongeveer 75% van mijn baan is werken aan een softwarepakket voor Windows. Misschien ook dat ik daarom de ontwikkelingen op frontend gebied snel vind gaan @Hydra ;)

De overige 25% is web development, maar geen "websites". Ik werk bijvoorbeeld aan een shop portal, een support systeem en er is een eerste poging om een moderne webversie van onze core software te maken. En natuurlijk diverse webservices / API's voor van alles en nog wat.

Inhoudelijk gezien heb ik veel te maken met order processing, voorraadbeheer, bedrijfsadministratie, etc. Kortom het ondersteunen van bedrijfsprocessen.

Op mijn vorige baan werkte ik aan een premium SMS platform, mijn eerste baan was ik CAD tekenaar en developer (bijvoorbeeld programma's maken die op basis van specificaties tekeningen en materiaallijsten genereren).

Technisch gezien heb ik een achtergrond in C/C++, ben daarna .Net development gaan doen.

[Voor 34% gewijzigd door Lethalis op 12-02-2022 17:27]

Ask yourself if you are happy and then you cease to be.


 • aeonism
 • Registratie: Februari 2022
 • Laatst online: 04-07-2022
Bedankt voor jullie antwoorden! Erg fijn om ervaringen van anderen te kunnen lezen. Ik moet zeggen dat ik de adviezen van mede-developers hier op het tweakers forum vaak heel vriendelijk vind, en het doet me goed om dat te zien!
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee