Vraag


 • vanthome
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 24-01 15:32
Hallo Tweakers,

Kleine introductie. Ik heb een 1Gbit glasvezellijn. Mijn vorige Zyxel modem viel laatste tijd uit, vrij random maar lijkt wel gerelateerd te zijn aan het netwerk gebruik. Ik heb bij mijn provider Tweak een nieuw modem aangevraagd. Na wat heen en weer heb ik eindelijk een FritzBox 5530 gekregen. Na over het algemeen goede verhalen te hebben gehoord over dit merk dacht ik mooi, een goed modem.

Toen eenmaal alles was aangesloten begon het gelijk al. Super langzaam internet en extreme pings op het lokale netwerk. Blijkt dat het seeden niet meer werkt als voorheen, en dat bij meer dan 150 connected peers de router het zo zwaar krijgt dat de ping tussen de 500 en 1000ms is op de bekabelde verbinding van pc naar modem. Nu maakt het niet uit of dit 1 of 200 torrents zijn, de verbinding stort in. Aanmaken van nieuwe verbindingen gaat langzaam, maar als ie eenmaal bestaat kan ie uit eindelijk wel snel worden (zoals een speedtest).

Met mijn oude modem was dit nooit een probleem, met 250 torrents in het programma was het aantal connected peers makkelijk boven de 1000. Ik weet niet hoe jullie ervaring is met de klantenservice maar deze was natuurlijk erg onbehulpzaam. Van een collega wel het idee gekregen om het via een vpn te doen en dat lijkt niet zo'n impact te hebben, waarschijnlijk omdat alles over dezelfde verbinding gaat. Wel is dit vele malen langzamer, en wil ik de torrents wel is een uit de lijst halen als de ratio is bereikt. Voorheen was het niet ongekend dat ik 20-40MB/s kon seeden als het over meerdere ssds of hdds gaat.

In de fritzbox heb ik de server al aan dmz toegevoegd en zoveel mogelijk toegelaten, maar dit heeft geen impact gehad.

Een aantal vragen die ik aan jullie heb: Is hier wat aan te doen met de FritzBox? Moet ik evt een ander modem halen? Kan ik een andere router hier achter zetten die dit afhandelt (heb alleen een TpLink ac4000 staan)?

Mijn ervaring in netwerk is niet heel groot, dus wat makkelijk te begrijpen bronnen en/of websites worden gewaardeerd!

Pc waar de torrents op staan is een Windows 10 bak met qBittorrent 4.4.0 en een boel schijven ;)

Heb je vragen aan mij laat het dan vooral weten, ik zal ze proberen zo goed mogelijk te antwoorden!

AMD R7 5800x - ASUS TUF 3080 - 64GB 3400Mhz CL15 - Samsung Odessey G9 - Oneplus 8 Pro

Alle reacties


 • MAX3400
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21-12-2022

MAX3400

XBL: OctagonQontrol

Als het in DMZ niet werkt, kan ik als enige verklaring alleen nog maar de firewall, QoS of DPI als verklaring geven.

Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof


 • vanthome
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 24-01 15:32
@MAX3400 Als het goed is staat QoS wel aan op die pc maar had geen effect. Zou je dpi meer kunnen uitleggen?

AMD R7 5800x - ASUS TUF 3080 - 64GB 3400Mhz CL15 - Samsung Odessey G9 - Oneplus 8 Pro


 • Thralas
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 09:38
1000 peers is ook wel heel veel. Hoe komt het dat het er zoveel zijn? Zijn er werkelijk zoveel torrents tegelijk actief?

Je kunt in de FritzBox kijken of je statistieken of instellingen kunt vinden over het huidige aantal connections / NAT timeouts. Dat getal van 1000 kan daardoor nog véél hoger zijn in de router: het strakker zetten van timeouts kan dan helpen.

Maar het feit dat een consumentenrouter bij honderden verbindingen ergens een keer stopt met hardwarematige versnelling van NAT is nu eenmaal een feit. De één zal het beter doen dan de ander, maar dit soort limieten zijn lastig terug te vinden in specificaties en datasheets.

Je kunt dit niet oplossen door een router toe te voegen - je hoofdrouter zal de verbindingen altijd moeten tracken of NAT'en. Een VPN (zodat het één verbinding lijkt) of een andere router met een grotere connection tracking table kan wel helpen. Maar dat laatste is, zoals gezegd, lastig te bepalen aan de hand van datasheets.

Als je werkelijk zoveel connecties wilt afhandelen zou ik iets als pfSense overwegen.

 • F_J_K
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

F_J_K

Moderator CSA/PB

Front verplichte underscores

zoeken bij google naar 'network DPI' suggereert meteen Wikipedia: Deep packet inspection wat inderdaad vast zal vertragen.

Al kan ik me niet voorstellen dat dat (standaard) zou worden gebruikt in je lokale netwerk + VPN (?). Als test het aantal verbindingen drastisch omlaag halen.

QoS wil je op de router in/uitschakelen. Je kunt er bijv. voorrang geven aan die PC. (Nou ja, afhankelijk van wat de router kan en niet kan: ik ken dat model niet.

zoeken bij google naar 'FritzBox 5530 "bittorrent"' zegt
Hintergrundanwendungen

Netzwerkgeräte und -anwendungen in der Kategorie "Hintergrundanwendungen" werden bei ausgelasteter Internetverbindung immer nachrangig behandelt. Benötigt eine andere Anwendung die volle Datenrate der Internetverbindung, müssen die Hintergrundanwendungen warten, bis wieder Kapazität zur Verfügung steht.
Wird die Internetverbindung von keiner anderen Anwendung benötigt, können auch Hintergrundanwendungen die volle Datenrate der Internetverbindung ausnutzen.

Die Kategorie "Hintergrundanwendungen" eignet sich beispielsweise für automatische Updates und Peer-to-Peer-Programme, z.B. BitTorrent.
Torrent-verkeer wordt achteraan gezet? Althans, als er geen VPN tussen zit, dan weet de router van niets.

[Voor 0% gewijzigd door F_J_K op 12-02-2022 11:33. Reden: (?) toegevoegd]

'Multiple exclamation marks,' he went on, shaking his head, 'are a sure sign of a diseased mind' (Terry Pratchett, Eric)


 • vanthome
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 24-01 15:32
Heb even gekeken naar de instellingen die genoemd werden maar heb deze niet kunnen vinden, en voor de rest was alles al open gezet. Voor de grap even de genesis glasvezel naar ethernet aangesloten en mijn eigen router geprobeerd. Die kon wel makkelijk 300 connected peers aan, helaas lukt het mij niet op alle instellingen in te voeren van de provider voor het VLAN van de IPTV. Dan maar weer de fritzbox terug zetten.

Misschien een mooi moment om van provider te wisselen.

AMD R7 5800x - ASUS TUF 3080 - 64GB 3400Mhz CL15 - Samsung Odessey G9 - Oneplus 8 Pro


 • jurroen
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 16:02

jurroen

Security en privacy geek

Zou je eens willen kijken of er iets in het logboek te vinden is? Die kun je vinden in de webinterface, bij System => Event Log.

Als je de Genexis FTU met je TP-Link AC4000 kunt gebruiken, wat is dan nog het voordeel van die FritzBox?

 • vanthome
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 24-01 15:32
jurroen schreef op zaterdag 12 februari 2022 @ 21:39:
Zou je eens willen kijken of er iets in het logboek te vinden is? Die kun je vinden in de webinterface, bij System => Event Log.

Als je de Genexis FTU met je TP-Link AC4000 kunt gebruiken, wat is dan nog het voordeel van die FritzBox?
Ik zal morgen is kijken of ik daar informatie kan vinden als ik het apparaat stress.

Voor je tweede vraag: in principe niks als de tv ook zou werken, maar dat doet het helaas niet. Ik denk dat er net te weinig opties zijn in de AC4000 op iptv over de lan te laten lopen, omdat het mixed data is ipv een dedicated poort. Dus heb de Genexis weer los gehaald en de fritzbox aangesloten. Helaas is voor sommige in het huis internet only geen optie.

AMD R7 5800x - ASUS TUF 3080 - 64GB 3400Mhz CL15 - Samsung Odessey G9 - Oneplus 8 Pro


 • MAX3400
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21-12-2022

MAX3400

XBL: OctagonQontrol

Ik heb nog even wat "opgezocht" maar kan het zijn dat je startpost "incompleet" is?

Even samenvatten: je hebt 1Gbit glas (dus ik gok ook 1Gbit upload). Je hebt ooit 1000+ connected peers gehad bij 250+ torrents. En je zegt dat het niet onmogelijk was soms "wel" 40MB/s te seeden. Allemaal leuk en aardig maar wat is je global threshold qua upload slots?

Onder andere op Reddit en Github staan flink wat posts / configs van, voornamelijk, rTorrent als client. En dat gaat dan over "servers" die ook 1Gbit of meer hebben. En er is over het algemeen een flinke discussie / mening over of je je global settings voorrang wil geven, dus bijvooooorbeeld, 300 slots upload of dat je juist / liever je individuele torrents wil bevooroordelen dus "max.peers" op 150 (dus bij 2 populaire torrents, zit je dus ook aan je 300 en staat de rest dus stil).

Ik zal niet ontkennen dat je zegt dat het vroeger beter ging maar als je "wel" 40MB/s upload haalt, dan zit je "dus" maar op 40% van je capaciteit. Dat kan legio redenen hebben (je positie in de swarm, je disk die overloaded is, etc etc etc) maar daartegenover staan tientallen / honderden bedrijven en gespecialiseerde individuen die wel multi-Gbit server aanbieden en ook multi-Gbit per account weten te seeden.

Andere vraag / constatering / perceptie: qBitTorrent is niet het meest efficiente programma. Wil je achterlijk snel downloaden, dan wordt heeeeeel erg vaak Deluge aangeraden (die is namelijk tuned zo ontzettend agressief met connecties aanmaken, dat sommige trackers bepaalde versies zelfs niet toestaan) terwijl als je longtime wil seeden (niet snel as such, maar veel torrents), hoor je vaker Transmission langskomen.

/edit: moet je eens zien hoe "rap" 1 torrent in onderstaande filmpje de client "verzadigt" qua bandbreedte. Ja, het is mogelijk een overdreven hardware-config maar binnen een twintigtal seconden is de pijp gemaxxed.

[Voor 8% gewijzigd door MAX3400 op 13-02-2022 09:37]

Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof


 • vanthome
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 24-01 15:32
@MAX3400 Ik heb geen upload slots of whatever aanstaan. Ik kon dat niet lekker geconfigureerd krijgen dat alles de mogelijkheid kreeg om te seeden. Ik heb een mix van public en private torrents dus voor sommige moet ik wel connected blijven.

Zoals je zelf zegt hebben sommige focus op een paar torrents, maar met een seed ratio van 1:20 nu is dat niet altijd even haalbaar, en zeker met minder populaire torrents kan dat gewoon even duren.

Ik heb wel hogere uploads gehaald, maar nu ik van mijn storage space solution af ben loop ik soms tegen een HDD bottleneck aan, vind ik geen probleem. Server doet zijn best en met media over verschillende schijven kom je het niet heel vaak tegen.

Downloaden is ook geen probleem aangezien dat rustig naar de limiet van mijn glasvezel kan gaan, afhankelijk waar het naar toe wordt geschreven. Voor uploaden zou ik misschien wel naar transmissie kunnen kijken, maar met een beperkt aantal peers vraag ik mij af of het veel uit maakt.

In ieder geval bedankt voor het meedenken.

AMD R7 5800x - ASUS TUF 3080 - 64GB 3400Mhz CL15 - Samsung Odessey G9 - Oneplus 8 Pro

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee