Pos schreef op vrijdag 11 februari 2022 @ 16:03:
[...]
???
En wat ga jij precies clonen dan? Complete inhoud van de HDD?
Das nie zo'n goei advies vind ik.
...
Forum hier staat vol met mensen die een HDD gecloned hadden naar SSD waarbij het nadien niet helemaal loopt zoals het behoort.
...
Daar moet ik je deels gelijk in geven en ik ga daar ook verder op in.
Inmiddels heb ik de Clone operatie naar SSD een keer of 50 uitgevoerd voor mijn eigen gezin en anderen, als vrijwilliger overwegend gratis (vrijwillige donaties achteraf ..

) voor derden.
Naar schatting in 20% van die operaties had ik problemen na het clonen:
- clonen werd afgebroken of was niet succesvol om onbekende reden. Vloeken hielp niet.
- clonen gelukt (melding dat het succesvol werd afgesloten), maar de PC of laptop start met geen mogelijkheid op vanaf de SSD. Inzet van een Windows installatiemedium (in de herstelconsole, m.n. opstartherstel) hielp slechts zelden.
In al die gevallen lag dat niet aan de SSD, want ik heb er nog nooit een terug hoeven sturen. In alle gevallen volstond het van scratch af aan installeren van Windows 10, iets wat rap gaat. Nadeel is dat de (veelal erg onervaren) gebruiker in dat geval alles opnieuw moet installeren met alle wachtwoord- en licentieproblemen in overige programmatuur en vaak initieel verlies van POP-mails van dien. Dat betekent dan erg veel na-werk voor mij want ik laat me dan niet kisten door zoiets. Clonen is dan altijd sneller.
In geen enkel geval heb ik problemen met Windows zélf gehad. In mijn optiek komt dat doordat ik vóór de hele operatie Windows doorlicht en in orde maak: vaak verwijder ik eerst allerlei opgelopen rotzooi en in enkele gevallen moest ik Windows intern herstellen met SFC e.d. Diezelfde controles doe ik direct na de overzet/installatie operatie.
In alle gevallen liep Windows als een tierelier op de SSD, waarbij het afhankelijk is van de aanwezigheid van AHCI op het moederbord of de SSD snel is (en aanvoelt) of niet. Ja, altijd 2,5" SATA SSD's, ik heb dat nog nooit gedaan met NVME-SSD's omdat de betreffende generatie (en prijsklasse) computers daar niet mee is uitgerust.
In slechts één geval acht ik de hele clone-operatie mislukt, omdat de betreffende Toshiba laptop achteraf zo'n slome processor heeft (een goedkope Celeron) dat die ondanks de goed functionerende SSD onverwachts de hele laptop ophoudt.
En als ik stuit op een minder legale versie van Windows, koop ik een (goedkope) legale versie en installeer die. Dat is dus nooit de oorzaak van problemen.
En ik verwijder/resize naderhand indien nodig de (overbodige) partities zodat dat geen problemen oplevert.
Nóg zo'n raar verschijnsel: een gebruikte laptop die wordt voorzien van een SSD en die goed werkende AHCI aan boord heeft, is soms een stuk sneller dan een nieuw gekochte budget laptop! Dat blijkt als ik "de ouwe laptop" voorzie van een SSD als er al een nieuwe is aangeschaft en de ouwe daarna sneller aanvoelt dan de nieuwe. Mijns inziens komt dat doordat de performance van een oudere laptop met harddisk destijds moest worden opgekrikt met een fatsoenlijk werkend moederbord/processor/geheugen, waar een nieuwe budget-laptop vaak is voorzien van een sh*tprocessor en moederbord, omdat de SSD vanzelf al een flinke voorsprong geeft op dat gebied. Mijns inziens wordt de marge in die gevallen opgekrikt door goedkopere hardware te gebruiken.