Glaanie schreef op vrijdag 18 februari 2022 @ 11:54:
[...]
Zoek je dan officiele ondersteuning of wil je ook onofficieel? Dat laatste gaan we sowieso niet doen, want dat kan bij wijze van spreken na elke firmware update weer veranderen, als de fabrikant (al dan niet bewust) iets heeft aangepast zodat het niet meer werkt.
Wat bedoel je hier precies mee? Als de officiële firmware van de fabrikant wijzigt dan heeft dat toch niets te maken met de mogelijkheid van het draaien van custom firmware?
En bedoel je met "officieel" dat de fabrikant de alternatieve firmware officieel ter beschikking stelt of dat er ondersteuning is via de officiële kanalen van het desbetreffende alternatieve firmware-project?
Kunnen we dan volstaan met een simpele specificatie met 3 keuzes, dus:
Mogelijkheid custom firmware
• OpenWrt
• DD-Drt
• Tomato
Of is er nog iets essentieels wat mist? De chipset die @
Videopac noemt hebben we al (onder Systeem -> cpu/soc), maar is slechts beperkt ingevuld. Bij de recente aanpassingen van deze categorie ben ik de populairste 100 routers nagelopen en heb ik daar de nieuwe specs ingevuld, bij slechts 18 modellen stond vermeld welke chipset erin zit (wat ik toen kon vinden althans).
Ik denk dat je er voorzichtig mee moet zijn. Als je zo'n filter toevoegt moet het wel goed werken; er zijn al genoeg filters die geen goede data hebben en daardoor onbruikbaar zijn. Zoals gezegd zijn er bij routers e.d. dikwijls verschillende versies die soms wel en soms niet ondersteund worden door open source alternatieven. Daarbij zijn er soms bepaalde extra compacte uitvoeringen nodig om het te laten werken (wegens te weinig flash) waardoor sommige modellen, ook al hebben ze ondersteuning, helemaal niet de voorkeur genieten om er een custom firmware op te draaien. Of er werken bepaalde functies niet. Dit soort nuances zou je dan ook mee moeten nemen in Pricewatch.
Het kiezen tussen ondersteuning voor OpenWrt, Tomato en DD-Wrt is daarbij vrij arbitrair. Bovendien liggen die projecten heel erg in elkaars verlengde. Als het op één werkt werkt het op den duur ook wel op andere, of is dat makkelijk toe te voegen (want ze zijn allemaal open source natuurlijk).
Gelukkig bieden open source projecten voor dergelijke embedded devices ook wel een aardige filterfunctie om een gewenst apparaat te vinden. Bijv. bij OpenWrt:
https://openwrt.org/toh/views/toh_extended_all (let op, grote pagina). Helaas wordt er geen GTIN/EAN opgenomen daarin, want dan zou je het makkelijk kunnen koppelen aan de database hier, maar ja, dan zit je ook weer met vele verschillende SKU's wat niet praktisch is.
Het zou heel erg handig zijn als er hiervoor allemaal een oplossing gevonden zou kunnen worden, zodat je met weinig moeite een in Nederland verkrijgbaar product kunt aanschaffen waar je je eigen software op kunt draaien. Maar het kost gewoon wat onderzoek en uitzoekwerk om te vinden welk apparaat geschikt is voor jouw specifeke doeleinde. Dus tenzij dit heel goed en nauwkeurig uitgevoerd zou worden zou ik voorlopig toch concluderen dat het niet werkbaar is om dit in Pricewatch op te nemen.