Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • sj0ertum
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 10-07 09:21
Beste Tweakers,

Ik lees hier al een tijdje mee en denk dat jullie de echte ervaringsdeskundige zijn voor onderstaande onderwerp, vooral als het om samenwerken in de IT branche gaat.

Ik ben werkzaam bij een relatief grote organisatie binnen de IT afdeling. Deze bestaat uit zo'n 50 IT specialisten, verdeeld over alle disciplines.

We werken nu alweer 2 jaar thuis. Onze werkgever was duidelijk en strict in het sluiten van het kantoor, dus sinds de eerste lockdown is er niet meer volledig samengewerkt op kantoor. Hier en daar een dag om de koppen bij elkaar te steken, dat kon nog wel, maar vooralsnog is thuiswerken de norm.

Ik ben benieuwd of jullie mijn ervaring delen of herkennen, maar vooral hoe hiermee om wordt gegaan en hoe een organisatie en ik als individu er beter mee om kunnen gaan. Het gaat over het feit dat we zoveel digitaal met elkaar in gesprek zijn, dat het daadwerkelijk uitvoeren van je taken er onder heeft de lijden.

Ik probeer het 'oude normaal' als spiegel te gebruiken, en dan vallen me een aantal gedragingen op.

Iedereen en zijn moeder wordt met hetzelfde gemak uitgenodigd voor een meeting. Een meeting van 15-20 mensen is niet ongewoon. Hoe vaak deed je dat nu echt op kantoor met zo'n groep, en hoe nuttig was dat dan? Digitaal zijn dit soort meetings, naar mijn ervaring, geëxplodeerd. Een enkeling is echt actief aanwezig, de rest luistert een uur mee, hangt op, doet er (waarschijnlijk) niets mee, en gaat door naar het volgende gesprek.

Kunnen we nog wel iets alleen? Vooral in een wat grotere organisatie, is de kans dat je wat verder van de organisatie af komt te staan, behoorlijk aanwezig. Je bent ten slotte binnen je eigen afdeling voornamelijk aan het praten en aan het werk. De andere collega's kom je fysiek niet meer tegen, het ijs wordt minder snel gebroken, dus drempels ontstaan om de (juiste) persoon te benaderen. Ik merk dat er veel via leidinggevende of wat bekendere mensen, hoger in de boom, wordt gecommuniceerd. Kwalijk als je het mij vraagt. Iedere medewerker zou zijn weg moeten weten te vinden, een collega weten te benaderen, net zoals je dat op de werkvloer zou hebben gedaan. Je zou op kantoor ook niet naar je leidinggevende lopen of die een kamer verderop een vraag voor je zou kunnen stellen aan een andere collega.

Alles is gepland. Agenda's zitten zo overvol met meetings, dat ad-hoc wat oppakken, een enorme uitdaging is. Je bent zo 2 weken verder. Dat zorgt ervoor dat je niet efficient en actief met een onderwerp bezig bent. Je spreid het over de gaatjes in de agenda, praat een uur, gaat verder met je leven. En 2 weken later pakken we het weer eens een keer op.

Daarnaast heb je dan nog alle tagged/mentioned/notifications/E-mail vanuit een handjevol systemen waar je maar overzicht op moet zien te houden. Staat een beetje los van de rest van dit topic, maar als het over efficiëntie gaat, merk ik dat het mij meer energie kost om hier het overzicht te houden.

Ik ben dol op mijn werk, mijn werkgever en mijn collega's, echter valt me dit op en hebben we het allemaal een beetje laten gebeuren de afgelopen 2 jaar. Het is voor iedereen wennen, maar dat betekent niet dat we zo maar door moeten kabbelen. De verandering begint echter bij jezelf.

Heb jij iets vergelijkbaars zien gebeuren bij jouw werkgever en hoe gaan ze daar bij jullie mee om?
Ik heb vast nog wat voorbeelden, maar dan was je waarschijnlijk niet tot deze regel van het verhaal gekomen met lezen.

@mods, ik kon dit topic niet zo snel plaatsen onder een bestaand topic. Mocht het nu toch echt binnen een ander topic moeten worden samengevoegd, dan is dat uiteraard prima.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 99ruud99
  • Registratie: December 2018
  • Laatst online: 23:38
Meetings: de nuttigste meetings waren in de koffiepauze, rookpauze en als je op weg naar beneden in de lift even praatte. Dat heb je nu niet meer ;(
Tegelijkertijd, nu met online werken merk ik dat ik 2 meetings tegelijk kan doen, niet omdat ik ze beide volg, maar omdat ik bij beide aanwezig kan zijn en de andere volg als de eerste even midner interessant is. Zoals gewend zijn er altijd vergaderpunten, waarbij het eigenlijk "monoloog punten" zijn. Als je er niet mee eens bent wacht je tot na de meeting en dan bespreek ej dat 1 op 1.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • bwerg
  • Registratie: Januari 2009
  • Niet online

bwerg

Internettrol

sj0ertum schreef op zondag 6 februari 2022 @ 20:08:
Iedereen en zijn moeder wordt met hetzelfde gemak uitgenodigd voor een meeting. Een meeting van 15-20 mensen is niet ongewoon.

...

Alles is gepland. Agenda's zitten zo overvol met meetings, dat ad-hoc wat oppakken, een enorme uitdaging is. Je bent zo 2 weken verder.
Zo doen wij het totaal niet. Mensen zijn alleen bij besprekingen als ze het interessant of nuttig vinden. Iedereen heeft het druk genoeg met "gewoon" werken en weet dat ook van elkaar. De drempel om mensen één-op-één uit te nodigen (al dan niet na een mailtje of chatbericht om te vragen wanneer het schikt) is daarentegen wel laag, zodat je ook voor de kleinere vragen bij anderen terecht kan.

Dat werkt best redelijk, naar mijn idee. Je loopt nog steeds het risico dat je dingen mist omdat je bepaalde mensen of afdelingen structureel niet spreekt - want zonder concrete vragen of ingeplande besprekingen is daar geen reden toe - maar dat is anno 2022 overal wel de uitdaging in de IT. Toegegeven, het bedrijf is redelijk kleinschalig dus de lijntjes zijn toch al kort.

Klinkt alsof het eens tijd is voor een stukje reflectie en discussie? Als manager X de hele tijd 20 mensen voor zijn besprekingen uitnodigd die daar geen zin in hebben is de enige oplossing toch echt dat hij/zij te horen krijgt dat dat niet zo lekker werkt.

[ Voor 3% gewijzigd door bwerg op 06-02-2022 20:33 ]

Heeft geen speciale krachten en is daar erg boos over.


Acties:
  • +13 Henk 'm!

  • wm1234
  • Registratie: Mei 2017
  • Laatst online: 21:26
Ik heb eigenlijk het tegenover het gestelde van TS zijn situatie:

- Mijn eigen carrière gaat als een raket door handig gebruik te maken van de tekorten en maximaal te hefbomen met online werken. Ik draai gemiddeld meer deals op jaarbasis doordat je zo efficiënt kan werken.
- Op afstand werken zorgt voor chaos in de organisatie, juist door zelf actief op te treden en sociaal te zijn, val je eerder positief op.
- Ik zit niet meer in de auto dus dagelijks uitslapen en vroeg stoppen en daardoor meer privé tijd overhouden.
- Ik hoef niet meer naar klanten rijden, denk aan rondje Randstad rijden dus ik doe er nu meer per dag via online wegen.
- Mail is bijna verbannen op wat traditionele types na, alles loopt via Teams of Slack.
- Iemand nodig? Gewoon even een pingetje en je hebt direct contact.
- Even overleggen met iemand anders? Even afspraak inplannen. Ook als je elkaar niet kent, het netwerk bouwt super snel op. Leverancier of nieuwe klant? Even online meeting, zo geregeld.
- Ik werk met heel de wereld dus door de tijdzones kan je door thuiswerken lekker makkelijk schakelen zonder al teveel moeite.
- Meeting? Punten aftikken en door.
- Reuze meetings moet je sowieso nooit doen omdat het zo weinig nut heeft door het aantal deelnemers. Dat was al voor de pandemie zo en dat is een cultuur ding, waar je tegen moet optreden. Alleen bij algemene mededelingen kan het handig zijn.
- Informeel contact? Gewoon even contact zoeken en bijbabbelen via de chat of call.
- Tijdens de lockdown ben ik geswitcht, bij het nieuwe bedrijf zelfs nog niet naar het kantoor geweest en ook niet van plan.

En dat alles elke dag in trainingsbroek in mijn super relaxte eigen huiskantoor met heerlijk uitzicht en comfort. Al moet ik zeggen dat ik voor de pandemie ook al vaak 2/3 dagen thuiswerkte bij mijn oude bedrijf dus voor mij is er weinig veranderd. Wat wel zo is, ik ben eind vorig jaar flink wezen stappen met mijn collega's in het buitenland en er gaat uiteindelijk niets boven persoonlijk en sociaal contact.

Bij een familielid bij een overheidsinstantie, viel in eerste instantie alles stil terwijl alles op afstand kon. Het leek net alsof ze waren vergeten dat je ook gewoon op afstand kan bellen. Dus blijkbaar is bovenstaande niet zo vanzelfsprekend.

Wat ik met bovenste staande wil zeggen, het ligt echt aan de persoon met bijbehorend karakter en thuissituatie of je je open stelt voor het nieuwe werken of vooral de beperking (al dan niet gedwongen door de thuissituatie) ziet. Technisch gezien is er in ieder geval geen belemmering.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mannowlahn
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 08-07 21:46
Ik ben freelance cloud engineer/ developer.

Ik zie alleen maar voordelen.
- geen grote kantoortuinen waar je je niet kan focussen
- geen reistijd. Ik werk minimaal 8,5 uur per dag, factureer 8. Ik sta op en ga zonder stres naar mijn werkkamer.
- geen afleiding thuis, werk efficiënter.
- beter je tijd in te delen en dus bereid meer te werken.
- digitaal gaat echt helemaal prima. Veel team gesprekken en meestal geen meeting met meer dan 10 personen.
- schakel heel snel met onbekende collega’s via teams. Werkt stukken beter. Oh Pietje weet dit, ik bel hem er even bij.

Ik zie ook de negatieve kanten. Sommigen kunnen niet met de vrijheid omgaan en doen vrij weinig, met name junioren kunnen dit moeilijker handelen. Het is niet voor iedereen weg gelegd om met die vrijheid om te gaan. Die kunnen beter ergens werken waar de collega’s op het scherm kunnen kijken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • screamhouse
  • Registratie: September 2009
  • Laatst online: 10-07 14:46
@sj0ertum ik herken dit helaas, werk ook bij een ontzettend grote IT afdeling en je moet gewoon de gaten in je agenda dichtzetten anders propt iemand er wel een meeting in

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ralpje
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 23:45

ralpje

Deugpopje

screamhouse schreef op zondag 6 februari 2022 @ 21:51:
@sj0ertum ik herken dit helaas, werk ook bij een ontzettend grote IT afdeling en je moet gewoon de gaten in je agenda dichtzetten anders propt iemand er wel een meeting in
Dat staat of valt natuurlijk met je eigen instelling. Ik weiger meetings als er geen duidelijke agenda is en ik niet zeker weet dat ik daadwerkelijk iets kan bijdragen.

Freelance (Microsoft) Cloud Consultant & Microsoft Certified Trainer


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bwerg
  • Registratie: Januari 2009
  • Niet online

bwerg

Internettrol

ralpje schreef op zondag 6 februari 2022 @ 21:57:
[...]


Dat staat of valt natuurlijk met je eigen instelling. Ik weiger meetings als er geen duidelijke agenda is en ik niet zeker weet dat ik daadwerkelijk iets kan bijdragen.
Of vraag het je leidinggevende. Ik wordt ingepland voor X uur in onze sprint, als er een keer iets kleins tussendoor komt is dat natuurlijk best maar het is niet de bedoeling dat anderen zomaar mijn hele agenda volplempen. Wil je dat wel, vraag maar aan de leidinggevende of hij mij X uur kwijt wil.

Maar goed, er worden bij ons dan ook minder uren voor gekke dingen ingepland dus als iemand het vraagt is het antwoord meestal "ja, prima" omdat er daadwerkelijk een reden is dat ik wordt uitgenodigd.

Heeft geen speciale krachten en is daar erg boos over.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MagniArtistique
  • Registratie: Juni 2020
  • Laatst online: 21:09
IT consultant, 2 jaar thuis. Inmiddels 140.000 kilometer bespaard, tel uit die uren.

Samenwerken gaat uitermate goed via teams. Via automatische integraties is iedere dag mijn agenda gevuld met de juiste meetings en teamlinks. Schermdelen is een stuk fijner, en ik heb mijn eigen koffie, WC en voorzieningen.

Dat je collega’s minder ziet.. tsja. Het was al een vrij individualistisch beroep. Als de enige binding het fysiek bij elkaar komen is dan was dat toch al niet te redden denk ik.

We zitten nu in de fase ‘kijk zelf maar wat je fijn vindt’ wat resulteert in 1 gezamenlijke werkdag op kantoor. De rest van de tijd is het 1-op-1 met de klant via teams.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Orangelights23
  • Registratie: Maart 2014
  • Laatst online: 20:11
Ik werk al jaren volledig remote. Een ding wat ik geleerd heb, is bij een Noorde/Zweedse klant. Die hebben elke dag fika, een half uurtje koffie en lekkere broodjes, en die doen dat ook digitaal waarbij ze gewoon samen praten en even over andere dingen dan werk praten.

Daarnaast ben ik er zo aan gewend, dat de nadelen mij niet meer opvallen. Tuurlijk kun je wat minder binding met je werkgever en collega’s krijgen, maar neem dan het initiatief om iets te organiseren.

Nee, ik zou nooit meer fulltime terug naar kantoor willen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • ThePsycho
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 19:19

ThePsycho

Biertje?

Ik ben zelf echt enorm fan van gewoon op kantoor werken vanwege sociaal contact en het huis uit om te werken. Ik werk dan wel 1 dag thuis maar merk dat het echt niet perse beter is. Waar ik wel blij mee ben is de communicatie die na het fulltime thuiswerken verschoven is van even met elkaar bij een bureau, naar daadwerkelijk documenterende gesprekken onder specifieke issues. Het probleem 'daar hadden we het pas over toch?' Is eindelijk voorbij sinds de nog koppige collegas wel mee moesten :)

Er is overigens voor beide kanten veel te zeggen, bepaalde meetings gaan beter online, maar bij anderen vind ik het in levende lijve echt veel beter. Daarnaast hebben de meetings op kantoor ook vaak een gezellige sfeer met lekker veel humor die toch altijd weer zorgt dat we blij zijn om op kantoor te zijn.

Uiteindelijk kan je overigens duizenden persoonlijke meningen verzamelen, maar het zal altijd afhangen van wat iemand zelf fijn vind en hoe het bedrijf om gaat met meetings smijten.

ID.3 Pro 58 kWh | Ede | 5740 Wp | PVOutput


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 1641394

99ruud99 schreef op zondag 6 februari 2022 @ 20:17:
Meetings: de nuttigste meetings waren in de koffiepauze, rookpauze en als je op weg naar beneden in de lift even praatte. Dat heb je nu niet meer ;(
Tegelijkertijd, nu met online werken merk ik dat ik 2 meetings tegelijk kan doen, niet omdat ik ze beide volg, maar omdat ik bij beide aanwezig kan zijn en de andere volg als de eerste even midner interessant is. Zoals gewend zijn er altijd vergaderpunten, waarbij het eigenlijk "monoloog punten" zijn. Als je er niet mee eens bent wacht je tot na de meeting en dan bespreek ej dat 1 op 1.
Wat weerhoudt je ervan een koffiehalfuurtje te plannen, een-op-een of met een groepje? Of voor de jongere collega's gewoon wat op Teams te chatten?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jessy100
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 09-07 20:37
wm1234 schreef op zondag 6 februari 2022 @ 21:10:
Ik heb eigenlijk het tegenover het gestelde van TS zijn situatie:

- Op afstand werken zorgt voor chaos in de organisatie, juist door zelf actief op te treden en sociaal te zijn, val je eerder positief op.
- Mail is bijna verbannen op wat traditionele types na, alles loopt via Teams of Slack.
Deze twee factoren hebben ook bij mij mijn functioneren en aanzien in het bedrijf een aanzienlijke impuls gegeven. Waar issue management vroeger een beetje een 'old boys' club was waar mensen naar elkaar toe wandelden om er eens naar te kijken, komt er nu een melding op slack en heb ik het opgelost voor er meestal een ander op reageert.

Ik ben benieuwd waar we naar toe gaan na de pandemie. De middle managers van Nederland (en dat zijn er een hele hoop) hebben de neiging om gelijk weer een ruk terug naar het kantoor gaan geven, maar ik verwacht dat het zeker in de IT een arbeidsvoorwaarde wordt waar bedrijven mee gaan concureren. Zonder strijd gaat het iig niet worden :X

nadeel van thuiswerken: Mijn matige geschreven nederlands wordt behoorlijk aan de kaak gesteld 8)7
mannowlahn schreef op zondag 6 februari 2022 @ 21:24:
Ik zie ook de negatieve kanten. Sommigen kunnen niet met de vrijheid omgaan en doen vrij weinig, met name junioren kunnen dit moeilijker handelen. Het is niet voor iedereen weg gelegd om met die vrijheid om te gaan. Die kunnen beter ergens werken waar de collega’s op het scherm kunnen kijken.
Dat merk ik ook. Vooral juniors die compleet verdwijnen en meerdere uren per dag zelfs niet te bereiken zijn (!)

[ Voor 40% gewijzigd door jessy100 op 07-02-2022 08:40 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • com2,1ghz
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 22:18
In mijn bestaande team ging het op zich prima. Iedereen kende elkaar ook. Echter hakte het er wel in toen onze conversaties over Teams alleen maar over werk ging. Het spontane samen koffie halen of samen een rondje lopen zat er niet meer in.

In het begin van de lockdown moesten we er allemaal aan wennen want inderdaad, iedereen de moeder werd in een meeting gegooid en als developer zijnde deed je niets anders dan meeten. Ik blokde sommige dagen in de agenda zodat de ander zag dat ik een meeting zou hebben en kon ik zo het een en ander een beetje plannen.
Het toppunt was dat ik in de ochtend een meeting had, vervolgens 3 meetings later in de middag nogmaals diezelfde meeting over het resultaat. En maar afvragen waarom ik er niet aan toe ben gekomen. Komt er weer een evaluatiemeeting hoe we dit beter hadden kunnen aanpakken :'(
Dan hadden we nog begin van de lockdown grapjassen die mij om 7:00 uit mijn nest gingen bellen of om 19:00 uur even vragen "Hey ben jij nog aan het werk? Oh nu ik je toch spreek...." :'(

Ging zo ver dat ze een meeting hadden over het houden van meetings want dit liep de spuigaten uit. Dit bewees weer dat er een hoop zinloze business mensen rondlopen in het bedrijf die niets doen dan elkaar aan het werk houden door statusupdates te vragen en hun mening in te gooien.

Nu hebben we afgesproken dat per meering er max 2 teamgenoten joinen, en zelfs dan is het optioneel want we geven aan dat we de meeting verlaten als het nergens over gaat. Dit was wel een cultuurverandering geweest maar je moet wel met je hakken in het zand zitten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mwa
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 10-07 12:25

mwa

Het wegvallen van de stress van file rijden en op tijd bij de kinderopvang te zijn maakt voor mij het thuiswerken hemels. Ik wil niks anders meer

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • boxlessness
  • Registratie: Januari 2017
  • Laatst online: 16:58
Ik heb welgeteld 6 weken op kantoor gewerkt bij mijn nieuwe werkgever voordat het corona-gebeuren begon en ik thuis ging werken. Dus of mijn ervaringen inherent zijn aan de organisatie of dat het zo geworden is door/sinds thuiswerken durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Ik herken deels wat je zegt: meetings worden de pas en te onpas ingeschoten. Alle dingen die eerst "effe bij de koffie" werden besproken is een meeting van minimaal een half uur geworden.
De gatenkaas in mijn agenda maakt soms dat ik in een week niets gedaan krijg, context switchen is mijn aartsvijand. Ik heb soms een uur+ nodig om weer terug te komen in het werk waar ik mee bezig was. En als dan de volgende meeting al weer op de loer ligt dan gebeurt er niet veel. Daarbij zuigt het switchen soms zo veel energie dat ik daarna de focus/inspiratie niet meer op kan brengen. Sowieso is 8u achter een beeldscherm zitten te lang... 8u in de flow met een goede focus dat lukt wel, maar 8u met switchen en van meeting naar meeting trek ik niet.

En op je vraag "kunnen we nog wel iets alleen": te weinig. Ik merk dat iedereen een beetje op z'n eigen eilandje/silo kwa werk blijft hangen. De communicatie adviseur doet alleen maar communicatie, en de project leider zit naar de planning te turen, en de PO acceptatiecriteria te schrijven, de jurist doet alleen de contracten. En ik draai zo goed en kwaad als het kan, binnen alle constraints, een heel systeem in elkaar waar een gebruiker iets mee kan.
Maar tussen al die mensen zitten hand-overs, informatieoverdrachten. Ze spreken niet elkaars jargon, en begrijpen niet de uitdagingen waar eenieder voor staat (waarbij ik het gevoel heb dat development en de onvoorspelbaarheid van nieuwe ontwikkeling het minst begrepen wordt).
En het virtueel werken heeft dat versterkt. Die informele kennis overdrachten gebeuren veel minder. Je wilt in een meeting ook geen "domme" vraag stellen over legal en nog meer tijd opslokken van je mede-meeting-slachtoffers.
Mijn mening is dat mensen te weinig kunnen/kennen buiten hun eigen functie/silo, en nu iedereen virtueel werkt komt die afhankelijkheid van anderen boven drijven.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Sissors
  • Registratie: Mei 2005
  • Niet online
Anoniem: 1641394 schreef op maandag 7 februari 2022 @ 08:31:
[...]


Wat weerhoudt je ervan een koffiehalfuurtje te plannen, een-op-een of met een groepje? Of voor de jongere collega's gewoon wat op Teams te chatten?
Niks weerhoudt je ervan, maar het is ook echt niet te vergelijken. Zowel sociaal gezien (en ik ben iemand die een hoop online doet, maar nee, in mijn appartementje op de laptop chatten met iemand op Teams is echt niet te vergelijken met bij de koffieautomaat wat bespreken), als ook praktisch gezien. Het koffiehalfuurtje van de afdeling zijn wij al lang geleden mee gestopt op Teams, werkte echt niet, en was gewoon de manager die zijn dingen vertelde en nog 1 of 2 andere die wat zeiden. Bij de koffieautomaat kan je soms met zijn allen wat bespreken, en soms met een subgroepje. Met Teams moet je dan direct de meeting verlaten en een ander gesprek beginnen.

Eén op één gaat redelijk, maar dan nog merk ik dat met ene dag per week die ik nu op kantoor werk, en de collega waar ik het meest mee samenwerk, de kleine dingen gewoon heel veel sneller en makkelijker gaan op kantoor dan via Teams, en je op Teams ook veel vaker misverstanden krijgt.

Ik werk in een internationale organisatie, dus remote overleggen zijn altijd al aan de orde van de dag geweest. Als ik dat toch moet doen, bijvoorbeeld met collega's uit het buitenland, ja dan doe ik het liever thuis dan op kantoor, waar ik of overlast genereer of weer een hokje moet ingaan. Maar ik zie een Teams echt niet als volwaardig alternatief voor gewoon persoonlijk contact met collega's.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Defector
  • Registratie: December 2005
  • Niet online
boxlessness schreef op maandag 7 februari 2022 @ 09:40:
Ik heb welgeteld 6 weken op kantoor gewerkt bij mijn nieuwe werkgever voordat het corona-gebeuren begon en ik thuis ging werken. Dus of mijn ervaringen inherent zijn aan de organisatie of dat het zo geworden is door/sinds thuiswerken durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Ik herken deels wat je zegt: meetings worden de pas en te onpas ingeschoten. Alle dingen die eerst "effe bij de koffie" werden besproken is een meeting van minimaal een half uur geworden.
De gatenkaas in mijn agenda maakt soms dat ik in een week niets gedaan krijg, context switchen is mijn aartsvijand. Ik heb soms een uur+ nodig om weer terug te komen in het werk waar ik mee bezig was. En als dan de volgende meeting al weer op de loer ligt dan gebeurt er niet veel. Daarbij zuigt het switchen soms zo veel energie dat ik daarna de focus/inspiratie niet meer op kan brengen. Sowieso is 8u achter een beeldscherm zitten te lang... 8u in de flow met een goede focus dat lukt wel, maar 8u met switchen en van meeting naar meeting trek ik niet.

En op je vraag "kunnen we nog wel iets alleen": te weinig. Ik merk dat iedereen een beetje op z'n eigen eilandje/silo kwa werk blijft hangen. De communicatie adviseur doet alleen maar communicatie, en de project leider zit naar de planning te turen, en de PO acceptatiecriteria te schrijven, de jurist doet alleen de contracten. En ik draai zo goed en kwaad als het kan, binnen alle constraints, een heel systeem in elkaar waar een gebruiker iets mee kan.
Maar tussen al die mensen zitten hand-overs, informatieoverdrachten. Ze spreken niet elkaars jargon, en begrijpen niet de uitdagingen waar eenieder voor staat (waarbij ik het gevoel heb dat development en de onvoorspelbaarheid van nieuwe ontwikkeling het minst begrepen wordt).
En het virtueel werken heeft dat versterkt. Die informele kennis overdrachten gebeuren veel minder. Je wilt in een meeting ook geen "domme" vraag stellen over legal en nog meer tijd opslokken van je mede-meeting-slachtoffers.
Mijn mening is dat mensen te weinig kunnen/kennen buiten hun eigen functie/silo, en nu iedereen virtueel werkt komt die afhankelijkheid van anderen boven drijven.
Dus dit, mensen die alleen leven in outlook/office en teams vinden het geweldig. De hele dag e-mailtjes sturen en meeting na meeting inplannen. Maar de mensen die werk moeten produceren en dingen moeten opleveren. Daar wordt het wat lastiger. Zijn wel eens dagen dat ik na het "werk" overdag in de avond even echt ga zitten om te werken. Dus in alle rust bezig met het ontwikkelen of uitzoeken van een probleem.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • com2,1ghz
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 22:18
Sissors schreef op maandag 7 februari 2022 @ 09:45:
[...]

Niks weerhoudt je ervan, maar het is ook echt niet te vergelijken. Zowel sociaal gezien (en ik ben iemand die een hoop online doet, maar nee, in mijn appartementje op de laptop chatten met iemand op Teams is echt niet te vergelijken met bij de koffieautomaat wat bespreken), als ook praktisch gezien. Het koffiehalfuurtje van de afdeling zijn wij al lang geleden mee gestopt op Teams, werkte echt niet, en was gewoon de manager die zijn dingen vertelde en nog 1 of 2 andere die wat zeiden. Bij de koffieautomaat kan je soms met zijn allen wat bespreken, en soms met een subgroepje. Met Teams moet je dan direct de meeting verlaten en een ander gesprek beginnen.

Eén op één gaat redelijk, maar dan nog merk ik dat met ene dag per week die ik nu op kantoor werk, en de collega waar ik het meest mee samenwerk, de kleine dingen gewoon heel veel sneller en makkelijker gaan op kantoor dan via Teams, en je op Teams ook veel vaker misverstanden krijgt.

Ik werk in een internationale organisatie, dus remote overleggen zijn altijd al aan de orde van de dag geweest. Als ik dat toch moet doen, bijvoorbeeld met collega's uit het buitenland, ja dan doe ik het liever thuis dan op kantoor, waar ik of overlast genereer of weer een hokje moet ingaan. Maar ik zie een Teams echt niet als volwaardig alternatief voor gewoon persoonlijk contact met collega's.
We hebben ook inderdaad een koffiemoment ingepland maar dat voelt ook aan als een meeting. Of het gaat weer over werk want "nu ik je toch spreek".

Thuiswerken is leuk en aardig, maar dat hoeft van mij niet permanent. Een middenweg is een goede oplossing.
Alhoewel ik daar ook ideeen over hoorde dat mensen alle reguliere meetings in een dagje op kantoor willen verplaatsen. Daar sta ik ook niet op te wachten want een hele dag meeten is ook killing.

Wat ik ergens hoorde/las is halverwege de dag combineren. Dat je een halve dag op kantoor zit. Zo zit je en niet in de spits, en als je kinderen hebt die opgehaald/gebracht moeten worden. Een ideale combi vind ik.

Ik ben zelf meer iemand die graag naar kantoor wilt vanwege de zakelijke switch. Ook een reistijd van een half uur vind ik heerlijk zodat ik even op mezelf ben. Ik ben ook motorrijder dus vandaar dat ik het ook leuk vind. En het gevoel dat je lekker weer naar huis kan mis ik nu. Als het nu 5 uur is heb ik nu niet echt het gevoel dat ik nu klaar ben en lekker naar huis kan.

Nu ik thuiswerk heb ik veel meer tijd over vanwege minder overhead maar ik heb gewoon geen energie en zin om die tijd te benutten. Want na een dagje thuiswerken ben ik de hele avond suf.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • boxlessness
  • Registratie: Januari 2017
  • Laatst online: 16:58
Defector schreef op maandag 7 februari 2022 @ 10:36:
[...]


Dus dit, mensen die alleen leven in outlook/office en teams vinden het geweldig. De hele dag e-mailtjes sturen en maar meeting na meeting inplannen. Maar de mensen die werk moeten produceren en dingen moeten opleveren. Daar wordt het wat lastiger. Zijn wel eens dagen dat ik na het "werk" overdag in de avond even echt ga zitten om te werken. Dus in alle rust bezig met het ontwikkelen of uitzoeken van een probleem.
Dat vertik ik dus. Tegenwoordig is het bij mij of-of, niet meer en-en. Maakt ook dat ik geen "commitment" meer geef of/wanneer wat af is. Ik heb sowieso een hekel aan dat woord... ik moet altijd denken aan het verhaal van de kip die aan het varken voor stelt om een bacon-and-eggs-restaurant te beginnen. Zegt het varken: "ik weet niet of ik het met dat plan eens ben... jij bent invested, ik committed". :P

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Twam
  • Registratie: Januari 2014
  • Laatst online: 21:30
Grappig om te lezen hoe verschillend dit wordt ervaren in verschillende soorten organisaties.

Zelf bij een kleinschalig vertaalbureau: werk kan perfect thuis, maar paar meetings per week en onze workflows zijn in principe vrij helder. Je merkt alleen dat bij ons na een paar maanden de irritatie steeds meer toenam. Iedereen zat zich thuis in z'n eentje te ergeren aan van alles, en iedere keer dat er dan weer iets bij kwam, werd men alleen maar kwader. Gevolg: een communicatie die vooral verliep via defensieve, passief-agressieve Teams-berichtjes en hier en daar een moment van alle gal spuien bij de 1 of 2 collega's waar je ook nog wel eens semi-privé mee chatte.

De grap is dat er niks aan de hand was, strikt genomen, en het gewoon opeenstapelingen van 'normale' kleine irritaties waren:
- planning net even te vol gestopt
- vragen die al aantal keer eerder beantwoord waren
- dingen die door projectmanagers naar vertalers werden gestuurd, terwijl eigenlijk de klant er eerst iets mee moest
- te weinig informatie meesturen om een klus te kunnen doen

Allemaal dingen die op locatie met geintje even door de ruimte worden geroepen, niks aan de hand. Online ging dat alleen helemaal fout, omdat de meeste mensen het wel herkenden als kleine dingetjes en er dus geen punt van wilde maken, maar 10-15 van die opgekropte dingen per dag wel gaan sudderen. Tel daarbij op dat je toch vaak even op reacties zit te wachten en paar van de managers online wat kortaf communiceren, en eigenlijk iedereen zat zich na een half jaar thuiswerken af te vragen wat we hier eigenlijk nog deden :+

Terwijl nu met paar dagen in de week op locatie alles opeens weer helemaal prima is, omdat je alle lonten in de wandelgangen even uit die kruitvaten trekt, de mensen zonder digitale laag ertussen echt wel leuk zijn en de problemen eigenlijk allemaal zo opgelost zijn als je gewoon even de non-verbale communicatie erbij hebt, waaruit je kan merken of iemand gehaast/gestresst/ontspannen/afgeleid/etc is. Het is echt pijnlijk duidelijk dat met 100% thuiswerken de communicatie terugviel naar het absolute minimum dat nodig was om het werk gedaan te krijgen, en dat dat voor ons eigenlijk niet werkte, ook al kan het werk op zich prima 100% vanaf thuis.

En inderdaad, zelf net als @com2,1ghz ook wel echt blij met onderscheid thuis en werktijd, met mijn suffe 5-10 minuten reistijd al genoeg om even te resetten. Ik werk zelfs thuis langere dagen, waarin ik minder gedaan krijg en daarna vermoeider ben en verder niks meer daarna voor elkaar krijg... Slaat nergens op, eigenlijk, maar kennelijk meer behoefte aan die menselijke interactie dan ik dacht.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • onno oliver
  • Registratie: Februari 2021
  • Laatst online: 02-06 13:11
In het beging zat ik met de overweldigde keuzes aan platforms.
Manager X Teams,Y Goto meeting Z Zoom en nog eentje met de Googel voorkeur dit is nog steeds niet verholpen.

Nu heb ik zo iets van stuur maar een email dan kijk ik een keer per dag naar mijn email en als er brand is bel je maar.

Voordeel is wel dat ik minder mag reizen. Minimaal een keer per maand vroeg naar bed en om 04.00 opstaan voor meeting begint nu wel op te breken kleedde ik me nog in het beging aan doe ik het nu soms vanuit mijn bed (met medeweten van andere internationale deelnemers)
Eigenlijk zie ik wel voordelen een reizen meer gedoe met papierwerk verloren bagage, als ik congres, seminar of training wil volgen kan prima online.
Na werktijd soms nog even gamen of gezamenlijk een online event bezoeken.

Nadelen
Managers die zichzelf nogal belangrijk vinden met hun "waarsta jij nu exels"
Denk dat je eigenlijk wel mag concluderen na twee jaar lockdown is dat technische mensen zich prima zelf kunnen managen met behulp van ondersteuning voor hun hardware / agenda door een support / HR
medewerker.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Ryur
  • Registratie: December 2007
  • Laatst online: 17:20
com2,1ghz schreef op maandag 7 februari 2022 @ 11:09:
[...]
Wat ik ergens hoorde/las is halverwege de dag combineren. Dat je een halve dag op kantoor zit. Zo zit je en niet in de spits, en als je kinderen hebt die opgehaald/gebracht moeten worden. Een ideale combi vind ik.
Dat hoor ik wel vaker, maar dat zou (bij mij) helemaal niet werken.
Ondanks ik maar een halfuurtje van kantoor af woon.

Binnen ons team zijn al hele verschillende tijden om je dag te beginnen (en dus te eindigen), dus dan ga je krijgen dat ik (die vroeg begint) al naar huis ga om rest thuis te werken wanneer de andere zowat begint.
En ik heb een hekel aan alle kabels op te zetten, zowel hier als thuis. Puur gedachten weerstand van mij hoor, uiteindelijk valt het helemaal mee :)

Nee thuiswerken bevalt mij wel, zo zat ik vandaag met een probleem wat iets langer ging duren dan verwacht. Dus even snel eten in de oven gegooid (doe aan food-prepping, oftewel het weekend maak ik simpele maaltijden die alleen nog maar warm moeten gemaakt worden) en nog even doorgegaan, probleem opgelost en mijn eten was klaar.
Waar ik anders als ik op kantoor was geweest óf heel laat had gegeten (wat niet kan icm mijn medicatie) óf dus halverwege een probleem moeten stoppen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Onbekend
  • Registratie: Juni 2005
  • Laatst online: 23:40

Onbekend

...

Interessant om die ervaringen zo te lezen.

Bij mij is het ook opgevallen dat bepaalde collega's veel efficiënter werken omdat ze minder vaak gestoord worden. Daarnaast zie ik dat anderen juist nauwelijks productief meer zijn, omdat deze afhankelijk zijn van informatie van anderen die vaak minder goed bereikbaar meer zijn. En dat zijn juist die anderen die op hun manier productiever zijn geworden.

Het lijken echt eilandjes te zijn geworden en iedereen geeft nu prioriteit van hun eigen planning om eerst hun eigen straatje schoon te kunnen vegen. Het echte het gezamenlijk teamwork is nu verdwenen en punten die alleen door meerdere mensen samen aangepakt kunnen worden lijken echt continu vooruit geschoven te worden doordat er altijd weer iemand afwezig is. Ineens heeft namelijk het uitlaten van de hond of een kind van school halen een hogere prioriteit dan werk (en dan wordt er 's avonds weliswaar even verder gewerkt om de 8 uur vol te maken, maar wel om hun eigen planning te halen).

En helaas zijn die overleg-sessies erg tijdrovend geworden. Vroeger kwam een collega langs en je had een 1-op-1 overleg. Nu heb je meetings met 10+ personen, waarbij er ook regelmatig een 1-op-1-overleg plaatsvindt terwijl de overige deelnemers nutteloos staan te wachten op een volgend onderwerp. Ja, je kunt natuurlijk ook andere dingen tussendoor doen, maar je bent niet 100% bij met je gedachten met het gevolg dat je foutjes maakt.

Speel ook Balls Connect en Repeat


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • timberleek
  • Registratie: Juli 2009
  • Laatst online: 09-07 08:24
In tegenstelling tot velen merk ik dat ik thuiswerken maar beperkt als prettig ervaar.

Ik ben veel minder productief op een dag, ik kak meestal in als de neten De reis naar werk en huis helpt me daar wel in, evenals de verandering in omgeving. Het helpt ook niet dat ik thuis in de woonkamer achter mijn prive bureau zit (met dus ook al mijn prive spullen) met mijn vriendin ergens om me heen.

Ik kan gelukkig regelmatig naar kantoor (ben al geruime tijd 3-4 dagen/week op kantoor). We hebben ruimte zat en al mijn meetapparatuur staat daar (hardware engineer). Een dag vol meetings of administratie doe ik wel thuis.


Maar iets meer on-topic, virtueel samenwerken.
- Iemand even een bericht sturen via Teams werkt wel ok, maar (los van dat het geschreven is) niet beter dan naar iemand toe lopen op kantoor waar een veel natuurlijker gesprek plaats kan vinden.
- De meeste meetings vind ik echt drama. Te laagdrempelig, te veel mensen, naar een scherm staren is killing voor mijn concentratie. En ja dat is deels ook te wijten aan de meetings en hun opzet.
- Ik merk de eilandjes ook erg op inderdaad. multidisciplinaire zaken kosten voor mijn gevoel veel moeite. Iedereen is (relatief) laks. Pas na meerdere mails over en weer worden er ineens mensen wakker en worden alle conclusies en besluiten tot zover weer in twijfel getrokken.
- En ik merk persoonlijk dat de binding met collega's en bedrijf sterk verminderd is. Voorheen sprak ik diverse mensen door de dagen heen, nu haast niemand. En "even 1-op-1'en" via teams doet me gewoon niks. Staren naar een blank scherm met een onnatuurlijke conversatie. Voorheen zag je door de dagen heen nog wel eens iemand die met iets tofs bezig was en stond je even te leuteren. Of kwamen verschillende afdelingen toevallig in gesprek over iets en kwam er ineens een nieuw idee uit voor integratie. Nu weet ik (voor mijn gevoel) van de helft van de projecten niet eens dat ze bestaan. Ik doe mijn werk wel(ja op mijn eilandje), maar de drijfveer van "wij" en "ons product" is wel aardig verminderd.

Merk ook dat als er meer collega's op kantoor zijn, de werkdag ineens heel anders wordt. Even die paar minuten bij de koffieautomaat. Of die opmerking tussendoor tijdens het werk. Of een ongepland (zakelijk of prive) gesprekje.

Nee, tot zover kan het thuiswerken me niet bekoren.

ps:
binnenkort staat er een afdeling brede online activiteiten dag gepland. In de ochtend een "serieuze" opdracht in kleinere teams en in de middag een paar uur "ontspanning en fun". Niks te nadelen van de organisatie, ze hebben er waarschijnlijk een bult werk in zitten en dit is gewoon wat er mogelijk is. Maar ik kan er gewoon niet zoveel mee. 6/7 uur lang op mijn reet zitten en naar een scherm staren met (voor mijn gevoel) ietswat geforceerd vermaak en gezelligheid.

edit:
Denk overigens wel dat los van het verschil tussen personen, de werkzaamheden ook wel verschil maken op de perceptie van het thuiswerken. Een deel van mijn issues met virtueel samenwerken zal waarschijnlijk ook wel te maken hebben met de bedrijfsstructuur en huidige werkzaamheden.

[ Voor 4% gewijzigd door timberleek op 07-02-2022 23:14 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • com2,1ghz
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 22:18
Onbekend schreef op maandag 7 februari 2022 @ 22:50:
....

Het lijken echt eilandjes te zijn geworden en iedereen geeft nu prioriteit van hun eigen planning om eerst hun eigen straatje schoon te kunnen vegen. Het echte het gezamenlijk teamwork is nu verdwenen en punten die alleen door meerdere mensen samen aangepakt kunnen worden lijken echt continu vooruit geschoven te worden doordat er altijd weer iemand afwezig is. Ineens heeft namelijk het uitlaten van de hond of een kind van school halen een hogere prioriteit dan werk (en dan wordt er 's avonds weliswaar even verder gewerkt om de 8 uur vol te maken, maar wel om hun eigen planning te halen).
....
Dat is vroeger pre corona niet anders geweest en het is toch juist een goede ontwikkeling dat er meer flexibiliteit ontstaan is voor het indelen van je werkdag? Waarom willen we per se die fabriekstijden hanteren op kantoor?
Pre corona zat de boel hier in Haarlem bij het knooppunt A9 al vast om 7:00. Dan werd er vaak gezegd dat mensen maar eerder of later maar moeten werken. Rekeningrijden, spitstoeslag. Alsof die mensen daar zelf voor kiezen.

Wat betreft kinderen is het nogal makkelijk praten voor iemand die het allemaal in orde heeft of zelf geen kinderen heeft. Er is een personeelstekort bij de kinderopvang over het algemeen, en er zijn wachtrijen van meerdere jaren. Er zijn mensen die hun opvang hebben aangepast vanwege de coronamaatregelen. En dan heeft het inderdaad prioriteit. Net als sommige mensen regelmatig naar de ziekenhuis moeten dat dit ook gewoon mag tijdens werktijd.
Nou heb ik het redelijk goed geregeld hier omdat de basisschool op 50 meter afstand is en de opvang op 300meter, maar er zijn mensen die een kwartier tot een half uur moeten rijden om hun kind weg te brengen simpelweg omdat er geen plek of personeel is. Je gaat vaak een jaarcontract aan en kan dit niet zomaar wijzigen.

De vraag met al die meetings met waar zowat je heel team aanwezig moet zijn is of het daadwerkelijk nodig is. Ook als een product owner, of een ander stakeholder/manager een vraag heeft waar je het hele team voor nodig hebt. Dan is die circel weer rond want iedereen zit weer gegijzeld in een meeting.
Daarvoor zijn andere oplossingen voor bedacht. Github had daar mooi een manifesto voor geschreven. Scheelt je een hoop zinloze meetings waar het hele team bij betrokken moet zijn. Ook op kantoor is dit effectief. Stakeholders moeten leren effectief vragen te stellen en het niet meteen een antwoord verwachten.

Stel dat ik een meeting van 1-2 uur heb, dan kunnen, dan is het aan de teamgenoten om mee te doen of niet. Na die meeting plaats ik een samenvatting wat er besproken is en wat er eventueel gedaan moet worden en iedereen is weer gesynchroniseerd.
Pagina: 1