wanneer is een auto versleten

Pagina: 1
Acties:

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • blauwester
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 09-07 10:47
Dit topic is geopend om de discusie op gang te helpen tussen verschillende autoeigenaren over de vraag wanneer een auto en specifiek mijn auto 'versleten' is.

Voor mij is deze discussie relevant omdat ik nu met een auto zit die eventueel 'versleten' is.

Mijn situatie:
Ik zie mobiliteit als een noodzakelijk kwaad en probeer er zo min mogelijk kosten aan te besteden terwijl het nog wel enigszins representatief is.
Om deze reden heb ik begin 2020 een vieze peugeot 206+ uit 2011 kunnen kopen voor 900 euro op LPG met een kmstand van 217000

Merk: Peugeot 206+
Bouwjaar: 2011
Kilometerstand: 217 000
Brandstof: LPG

Na de nodige schoonmaakuren en de kosten aan een zuiver interieur en het repareren van wat grotere cosmetische schade had ik in het totaal een nette LPG auto voor 1600 euro.

Jaar 1 heb ik vervolgens 20.000 kilometers over 's heren wegen getuft. Een beetje achterstallig onderhoud weggewerkt. en in het totaal aan onderhoud 800 euro verspijkerd. Dit bestond voornamelijk aan het vervangen van een draagarm het vervangen van de remblokken en de wiellagers achter en een grote beurt. Vanwege een lieve overbuurman zelfs de airco kunnen repareren voor maar 160 euro

Situatie jaar 1:
KM gereden 20.000
Km stand 248.000
prijs onderhoud 800 euro
prijs onderhoud per km 4 cent

In jaar 2 was ik erg tevreden met mijzelf ik had een auto met werkende airco die er netjes uitzag en in mijn ogen niet meer afschreef.
In maart van het jaar veranderde mijn stemming. Voor onderhoud aan de lpg installatie kon ik niet terecht bij de garages die ik goed vertrouwde. Dus ging ik maar naar de lpg specialist in de buurt waar de vorige eigenaar de auto ook in onderhoud had. Deze heeft de filters vervangen aan de lpg installatie, dit geeft de installatie zelf aan dat dit moet gebeuren. En gaf aan dat ook de kleppen gesteld dienen te worden. Dit alles maakte me 300 euro armer maar ik wilde deze 'spaarpot op wielen' behouden ...
Een paar weken later begon de auto te hikken na een koude start. Dezelfde lieve overbuurman zei: 'Dit gaan we niet uitzoeken dit kost ergveel tijd en laat hem maar lekker doorpruttellen, het is per slot van rekening een auto met veel kms.'
Ik kan zelf echter niet goed tegen lampjes en piepjes uit mijn dashbord. Daar ik een causaal verband zag met het stellen van de kleppen ben ik dus gegaan naar de lpg specialist. Deze gaf aan dat hij de oplossing wel wist in de vorm van nieuwe bougies en een nieuwe boubine. Dit heeft echter niets geholpen. Hierna zei de lpg specialist dat de compressie van de 4e cylinder niet goed was en ik de auto maar beter kon weggooien. Omdat hij aanbood mij van de auto af te helpen voor de sloopprijs geloofde ik niet meer zo in zijn objectieve oordeel.
Ten einde raad ben ik zelf onder de motorkap gedoken. Hier zag ik vervolgens het euvel: de LPG specialist heeft bij het stellen van de kleppen een slangetje waar olie doorgaat doorgesneden en dit met tiewrips opgelost. Ik heb dit vervolgens met nette klemmetjes vastgezet en de auto liep weer als een zonnetje.

Trots op mijzelf geloofde ik niet meer dat mijn auto op het einde van de levensduur was. Ik ben zelfs vol vertrouwen in mijn natuurtalent als automonteur naar Zuid Frankrijk gereden met aanhanger achter de trekhaak ...

Na deze vakantie heb ik echter in het afgelopen half jaar elke maand stil komen te staan met de auto.
September: Kapotte accu
Oktober: Gebroken einddemper uitlaat en middenstuk
November: Kapotte startmotor
December: gewoon nieuwe apk.

Situatie (pech)jaar 2
KM gereden 20.000
Km stand 268.000
prijs onderhoud 1200 euro
prijs onderhoud per km 6 cent

In januari dit jaar ben ik op skivakantie met de auto geweest in het idyllische Erzgebirge.
Op de terugweg moest ik 3 keer kvs bijvullen en de laatste 100km kreeg ik weer dat vervelende motormanagementlampje met een piepje. 80 km voor thuiskomst heb ik ANWB moeten bellen en daar is de diagnose gesteld op een lekke koppakking.

Situatie nu:
Auto met een kapotte koppakking maar wel veel dingen die vernieuwd zijn. De distributie moet ook binnenkort gebeuren. In hoeverre is mijn auto nu 'versleten' en loont het zicht dit te laten maken.

Als ik terugkijk was het voor mij het goedkoopste geweest de auto na het eerste jaar weg te doen en wat anders te kopen. Ik kan de tijd echter niet terugdraaien maar wat is wijsheid op dit moment...

Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • TMDC
  • Registratie: September 2007
  • Niet online
blauwester schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:15:
Situatie nu:
Auto met een kapotte koppakking maar wel veel dingen die vernieuwd zijn. De distributie moet ook binnenkort gebeuren. In hoeverre is mijn auto nu 'versleten' loont het zicht dit te laten maken.

Als ik terugkijk was het voor mij het goedkoopste geweest de auto na het eerste jaar weg te doen en wat anders te kopen. Ik kan de tijd echter niet terugdraaien maar wat is wijsheid op dit moment...
Economisch gezien is zo'n auto total loss.

Het grijze gebied begint bij de vraag "wat koop je er voor terug als je hem nu naar de sloop brengt?". Je kent de auto, weet precies wat er aan is gebeurd (en grotendeels wat er aan zit te komen). Accu, einddemper en startmotor zijn dingen die tot op zekere hoogte slijtageonderdelen voor een auto op die leeftijd.

Mijn filosofie was altijd dat ik liever een oudere auto heb waarvan ik precies weet wat er mee aan de hand is (omdat ik zelf bovenop het onderhoud heb gezeten), dan een iets nieuwere auto met een onbekende voorgeschiedenis. Tot zover in 20+ jaar ook weinig pech-ellende meegemaakt (een keer een gescheurde slang, BDP-sensor, accu stuk).

[ Voor 4% gewijzigd door TMDC op 03-02-2022 10:22 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • The_Admin
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 15:49
Het is natuurlijk een vraag zonder eenduidig antwoord, technisch versleten bestaat tot op zekere hoogte niet, wellicht als de carrosserie onder je wegroest. We hebben het bij auto's altijd over economisch total loss, op een gegeven moment kosten 'simpele' klussen (onderhoud & reparatie) gewoon meer dan de waarde van de auto, en dan achten wij zo'n auto afgeschreven, terwijl je er theoretisch misschien prima nog tienduizenden kilometers mee kan rijden als je voor 5.000 verspijkert aan een auto met een dagwaarde van 300.

Het klinkt alsof je je verlies moet nemen, maar gezien dit ook betekent dat je hele filosofie over auto's misschien niet zo voordelig was als je vooraf dacht lijkt dat nogal wat moeite te kosten :P

Acties:
  • +5 Henk 'm!

  • MAX3400
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 10-07 12:56

MAX3400

XBL: OctagonQontrol

Iets is pas versleten als je zelf een grens hebt bereikt "geld vs ergernis". Heel eerlijk gezegd; je stopt er per jaar nu meer aan onderhoud / reparaties in dan de auto gekost heeft (800 + 1200 is gemiddeld geen 900 aanschaf). Daarnaast, bij aanschaf al lagers en draagarmen vervangen? Klinkt allemaal al in de marge / budget / niet lekker aangekocht / leuk om te doen.

Maar het gaat nu om het principe "geld vs ergernis". Hoe doe je dat met een auto van 3K? Vind je het dan ook normaal dat je door ouderdom/slijtage je daar elk jaar 3.5K of meer in moet stoppen een grote onderdelen / mega-vervanging?

Maak er wat van maar ik had die wagen in maart al te koop gezet op Marktplaats "hikt bij koude start" en maar zien wie dat ding was komen halen.

Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Rene
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 21:26
Wellicht niet het beste advies maar je kan eventueel zelf de koppakking vervangen. Koppakking kost egenlijk vrij weinig en is in een dag wel te vervangen. Je zou de set eventueel online kunnen kopen en als blijkt dat er meer kapot is de set terugsturen onder de WKOA.

Ik heb dit ooit voor mijn zus gedaan nadat ze met een Cuore zonder koelvloeistof de boel had stukgereden. Kosten waren nog geen 100 euro en dat ding heeft daarna nog 2 jaar rondgereden.

Wellicht dat je de kop moet laten vlakken maar dat kan je uitbesteden.

2021 Magnesium P2, non PP, 20" - 2024 Mazda MX-30


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Hackus
  • Registratie: December 2009
  • Niet online

Hackus

Lifting Rusty Iron !

@blauwester Situatie nu:
Auto met een kapotte koppakking maar wel veel dingen die vernieuwd zijn. De distributie moet ook binnenkort gebeuren. In hoeverre is mijn auto nu 'versleten' en loont het zicht dit te laten maken.


Kijk voor jezelf of het je de kosten waard is. Distributie kun je gelijk doen met koppaking, als er toch aan dat deel gewerkt wordt.

Kiest als MTB' er voor het mulle zand en drek, ipv het naastgelegen verharde pad.


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Palomar
  • Registratie: Februari 2000
  • Niet online
Wat ook meespeelt is comfort en betrouwbaarheid. Als jij het acceptabel vindt een hoog risico te lopen dat je op een dag (meestal een regenachtige nacht in de middle of nowhere, waarbij je eigenlijk moe bent en honger hebt) langs de weg strandt dan kun je prima in deze auto blijven rijden. Uiteindelijk is alles wel weer te repareren.

Ik zou dat zelf niet willen. Misschien nog wel als ik er alleen in rij, maar niet als ik er ook mee op vakantie mee ga met vrouw en kinderen. Dan wil je gewoon een betrouwbare auto.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Zebby
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10-07 13:22
Ik omschrijf het voor mezelf zo: als de auto meer kost om rijdende te houden, dan dat ik voor het geld een vergelijkbare kan kopen.

Dan kijk ik naar de realistische restwaarde, en wat het kost om een auto te kopen waar ik min of meer hetzelfde terug krijg. Mijn auto heeft al langer een vermoeide DSG, 240k+ kilometer, restwaarde van ongeveer 4-4.5k. Reparatie/vervanging van de DSG is al snel 1.5-2.5k, dus dat is veel geld. Echter, voor dat geld vind ik geen auto die met hetzelfde comfort, vermogen en verbruik kan rijden, dus zou ik het (na veel tobben) waarschijnlijk toch doen. Zover bekend is de rest nog goed.

In jouw geval begon het ook ongeveer zo maar blijft het helaas doorgaan. In plaats van steeds een probleem per keer aan te pakken is het misschien de moeite om bij een goede garage een volledige inspectie uit te laten voeren zodat je met iets meer zekerheid kunt zeggen of je na deze reparatie klaar bent, of dat je na een jaar weer wat dingen mag verwachten.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • rp87
  • Registratie: Januari 2006
  • Laatst online: 08-07 18:47
Reparatie is vaak het goedkoopste. Een andere auto uit ongeveer deze prijsklasse, kan je verwachten dat je ook het nodig achterstallig onderhoud moet inhalen.
Afschrijving heb je niet.
Meerdere keren achter elkaar stilstaan kan je voorkomen door goed onderhoud te doen. Maar dit geld voor elke auto.
Als je weer een auto uit dezelfde prijsklasse zou kopen, dan zou ik eerder deze opknappen.
Een andere is niet per definitie betrouwbaarder, of je moet een stuk meer geld uitgeven aan een jongere auto met een stuk minder kilometers (tot 5 jaar / 100.000 km ?).

Je moet niet kijken naar total loss, dat is hij al snel.
Zebby schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:39:

In jouw geval begon het ook ongeveer zo maar blijft het helaas doorgaan. In plaats van steeds een probleem per keer aan te pakken is het misschien de moeite om bij een goede garage een volledige inspectie uit te laten voeren zodat je met iets meer zekerheid kunt zeggen of je na deze reparatie klaar bent, of dat je na een jaar weer wat dingen mag verwachten.
Dit is misschien nog wel het beste advies.

[ Voor 29% gewijzigd door rp87 op 03-02-2022 10:42 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • blauwester
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 09-07 10:47
MAX3400 schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:27:
Iets is pas versleten als je zelf een grens hebt bereikt "geld vs ergernis".
Palomar schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:34:
Wat ook meespeelt is comfort en betrouwbaarheid. Als jij het acceptabel vindt een hoog risico te lopen dat je op een dag (meestal een regenachtige nacht in de middle of nowhere, waarbij je eigenlijk moe bent en honger hebt) langs de weg strandt dan kun je prima in deze auto blijven rijden. Uiteindelijk is alles wel weer te repareren.

Ik zou dat zelf niet willen. Misschien nog wel als ik er alleen in rij, maar niet als ik er ook mee op vakantie mee ga met vrouw en kinderen. Dan wil je gewoon een betrouwbare auto.
Ja ik denk dat dit eigenlijk de spijker op zijn kop slaat. Op veel autotechnische fora en als je kijkt wordt er altijd gezegd dat reparatie wel lonend is. en elke individuele reparatie is dat ook geweest... Maar er kwam daarna elke keer weer wat nieuws. Ik bedoel je gaat een auto niet naar de sloop brengen voor een kapotte accu...

Wat ook meespeelt in mijn geval ben ik net begonnen met full -time werken waardoor de waarde van geld en vooral tijd ineens iets anders wordt.
Ik hoef gelukkig niet zoals @The_Admin aangeeft mijn hele filosofie over boordt te gooien. ik heb nog steeds ruim onder mijn km vergoeding gereden dus wat dat betreft heb ik t netjes gedaan.

Waar ik enkel mee zit als ik voor mij budget; ik heb op dit moment iets van 5000 euro over voor een auto maximaal een andere B klasse koop ik volgend jaar weer de uitlaat aan het vervangen ben.

Ik zie dat dit ge-crosspost is met @rp87 die eigenlijk hetzelfde aangeeft.

Super tof alle leuke reacties trouwens. Ik wist wel dat het een onderwerp is waar uitgesproken meningen over zijn...

[ Voor 9% gewijzigd door blauwester op 03-02-2022 10:49 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Hackus
  • Registratie: December 2009
  • Niet online

Hackus

Lifting Rusty Iron !

Denk ook na wat je koopt als je weer moet kopen, wat krijg je voor auto terug ?
Je weet nu wat je hebt, en al hebt vervangen.

Veel mensen verkopen hun auto omdat de kosten voor reparatie te duur wordt. E1000,- auto of E5000,- maakt niets uit.

[ Voor 0% gewijzigd door Hackus op 03-02-2022 10:52 . Reden: typo ]

Kiest als MTB' er voor het mulle zand en drek, ipv het naastgelegen verharde pad.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • PROnline
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 16:17
Even snel gegoogled voor een richtprijs, valt me reuze mee, want zoals @Rene aangeeft is het voornamelijk arbeidsuren die er in gaan. Je komt op zo'n 526 euro

Voor dat geld en met je reparatiehistorie in 't achterhoofd is 't wel 't overwegen waard om 't te doen.

wat betreft de problemen die je al hebt verholpen, accu, einddemper, startmotor. Dat zijn allemaal dingen die lang mee gaan, maar hoe dan ook een keer stuk gaan. Dat je ze allemaal kort achter elkaar hebt gehad, is vervelend, maar niet toe te schrijven aan het eindig zijn van je Van-A-naar-B vervoersmiddel.

Op autoscout24 staan nog redelijk wat 206-jes met een KM-stand van ruim boven de 300.000. Geeft mij de indruk dat als je er zuinig op bent, je er nog wel wel een aantal goede kilometers uit zou kunnen halen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • blauwester
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 09-07 10:47
Zebby schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:39:
Ik omschrijf het voor mezelf zo: als de auto meer kost om rijdende te houden, dan dat ik voor het geld een vergelijkbare kan kopen.


In jouw geval begon het ook ongeveer zo maar blijft het helaas doorgaan. In plaats van steeds een probleem per keer aan te pakken is het misschien de moeite om bij een goede garage een volledige inspectie uit te laten voeren zodat je met iets meer zekerheid kunt zeggen of je na deze reparatie klaar bent, of dat je na een jaar weer wat dingen mag verwachten.
Dit laat ik als ik de koppakking (en tegelijkertijd de distributie) laat vervangen ook zeker doen. Ik zal de bevindingen op het forum delen. Op dit moment wordt m'n auto nog ge repatriiert.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Knul
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 21:45
4ct per km aan onderhoud is natuurlijk ook niet echt veel. Dit is nog de reguliere 1.6 16V toch, zonder VTi? Zou lekker de koppakking laten vervangen en doorrijden. Tweedehands auto's zijn bizar aan de prijs op het moment.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Haan
  • Registratie: Februari 2004
  • Nu online

Haan

dotnetter

Mijn eerste auto was ook zo'n soort bak als de TS, toevallig ook een Peugeot maar dan een 306, dieseltje uit '99, gekocht in 2009 voor 2000 euro ofzo. Daar mankeerde ook steeds iets aan, de eerste paar keer laat je dat dan repareren en dan denk je dat je weer een tijd vooruit kunt, maar ik heb na een jaar en 35.000km gereden ook maar mijn verlies genomen met als 'leergeld' (2500 euro aan reparaties/onderhoud) dat je beter een wat duurdere auto kunt kopen. Zeker als je (het meeste) onderhoud moet laten doen en redelijk wat kilometers maakt. Garage bood nog 500 euro inruil bij een andere auto die ik daar kocht, maar ik heb hem voor 1000 euro op marktplaats verkocht.

[ Voor 10% gewijzigd door Haan op 03-02-2022 10:55 ]

Kater? Eerst water, de rest komt later


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hann1BaL
  • Registratie: September 2003
  • Laatst online: 09-07 19:28

Hann1BaL

Do you stay for dinner?Clarice

blauwester schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:42:
[...]


Wat ook meespeelt in mijn geval ben ik net begonnen met full -time werken waardoor de waarde van geld en vooral tijd ineens iets anders wordt.
Ik hoef gelukkig niet zoals @The_Admin aangeeft mijn hele filosofie over boordt te gooien. ik heb nog steeds ruim onder mijn km vergoeding gereden dus wat dat betreft heb ik t netjes gedaan.
Tijd is een heel belangrijk punt. Tijd heeft een waarde die erg afhankelijk is van je leven. Dus je moet je goed gaan bedenken hoeveel tijd, naast hoeveel geld, je bezig wilt zijn met de auto.

De principekwestie om de auto te laten rijden is leuk, maar weet dat er behoorlijk wat van je vrije tijd in gaat zitten. Is het je hobby? Prima, lekker doorgaan. Is het niet je hobby meer? Dan is het het waard om geld neer te leggen om vrije tijd terug te kopen.

Die afweging kun je alleen zelf maken, maar dit is zo'n belangrijk punt.

Door meer werk doe ik minder klussen zelf, omdat de tijd mij teveel waard is, want ik heb nu jonge kinderen. Anders vond ik het prima dat ik zaterdag lekker bezig was, maar nu moet ik naar de sport en wil ik leuke dingen doen. Dat betekent dat ik niet eens de schuurdeur meer schilder.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TMDC
  • Registratie: September 2007
  • Niet online
Haan schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:53:
... maar ik heb na een jaar en 35.000km gereden ook maar mijn verlies genomen met als 'leergeld' (2500 euro aan reparaties/onderhoud) dat je beter een wat duurdere auto kunt kopen...
Er zijn mensen die direct zouden tekenen voor 7ct/km onderhouds- en reparatiekosten ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RadioAir
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 17:10
Punt is natuurlijk ook dat de koppakking bij een 206 een bekend euvel is. Auto's van die leeftijd hebben onderhoud nodig, maar ik zie ook weer niet echt gekke dingen, het is alleen vervelend inderdaad.

Het vervelende is, alle punten die je noemt kan je net zo goed met een andere auto krijgen.

Kapotte uitlaat? Slijtage wat versneld wordt door korte afstanden rijden (vocht wordt niet verdampt in uitlaat en gaat roesten)
Startmotor? Kortere ritjes, veel starten
Accu? Idem maar ook gewoon slijtage

Een auto op LPG wordt gebruikt om goedkoop te rijden. Behalve de storing die je zelf opgelost hebt zijn dit echter allemaal onderhoudsdingetjes bij een auto van deze leeftijd.

Kan er nog meer komen? Jazeker. Denk aan bijvoorbeeld dynamo, airco condensor, onderdelen aan de ophanging, keerringen die gaan zweten waardoor je lekkages krijgt etc etc etc. Maar ja, die kan je ook krijgen met een andere auto.

Ergo: Ik zou doorrijden totdat je een reparatie tegenkomt die zo groot is dat het niet meer rendabel is. Nu de koppakking laten doen lijkt me dan ook nog een prima investering, zeker aangezien je je kilometers toch wel rijdt. Distributie dus ook lekker mee pakken.

Overigens zeg je in het afgelopen half jaar elke maand stilgevallen te zijn, maar ik tel maar 3 zaken waarmee je stilgevallen bent, die eigenlijk allemaal te maken hebben met onderhoudsgevoelige onderdelen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Brilsmurfffje
  • Registratie: December 2007
  • Niet online

Brilsmurfffje

Parttime Prutser

Met oudere auto's is het altijd wat, het is ook waar jezelf de lat legt. Op youtube heb je de rubriek klokje rond van autoweek. De eigenaar zegt zonder te knipperen dat er niks mis is met de auto, vervolgens gaat de monteur een rondje rijden en komt met een volgeschreven A4'tje terug met allemaal problemen en opmerkingen..

De auto gaat vervolgens op de brug, dan komt er zo goed als altijd uit, de auto lekt olie, de airco is stuk, de schokdempers en rubbers zijn versleten en vaak zijn de banden van een slecht merk met droogtescheuren. Met een beetje pech zit er corrosie op de remleidingen..

Maar goed als je het als eigenaar nog prima vind rijden dan moet je er vooral mee doorrijden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hari-Bo
  • Registratie: Juli 2003
  • Laatst online: 21:15
Met oudere auto's heb je inderdaad dat de slijtage onderdelen er sowieso aan komen zoals remmen, banden, uitlaat, olie & filters. Maar dat neemt niet weg dat je met een nieuwe auto totaal geen onderhoudskosten hebt, ook die mankeren weleens wat (In het verleden een nieuwe lease Jetta Hybrid gehad waarbij de megatron module a 3,5k defect was na 1,5 jaar zonder garantie).
Nieuwe auto's bevatten wel elektronica en zijn ook storingsgevoelig, veel valt onder garantie de eerste x jaar of x kilomters maar niet alles.

Met oudere auto's heb je weer het voordeel dat de markt deze al velen jaren gebruikt en de standaard kwaaltjes bekend zijn.

Bos Stern Service Onafhankelijke Mercedes-Benz dienstverlening; diagnose, codering, retrofit, sleutelservice. ECU en tuning alle merken welkom. Projecten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Groentjuh
  • Registratie: September 2011
  • Laatst online: 19:00
Dat is altijd lastig te zeggen wanneer een auto op is. Economisch kan een auto al lang op zijn, maar nog prima werken.

Ik rijd ook een oude auto en twijfel ook of de auto niet simpelweg klaar is. Het onderhoud is inderdaad best hoog (veelal slijtage dingen), maar tegelijkertijd weet ik ook dat als ik een veel jongere auto koop (bijvoorbeeld 5 jaar oud + max 100000 km), dat dat ook best wat gaat kosten (denk al snel 7k op dit moment!) en ik er eigenlijk niet veel op vooruit ga. Bij mij werkt de airco al een tijd niet zijn er geen plannen om deze te laten repareren. Het elektrische raampje aan de passagierskant was al een jaar stuk (recent tijd gevonden om dat zelf even te repareren voor 35 euro). Bij een jongere auto is onderhoud hopelijk de eerste jaren minder, maar ik dan komt wel weer terug en is niet niets.

Het is een lastig dingetje, maar inmiddels draait mijn auto alweer enkele jaren langer door dan eigenlijk gepland. De auto brengt mij al 13 jaar en nu nog prima van A-naar-B. Behalve een niet werkende airco doet alles het prima.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TMDC
  • Registratie: September 2007
  • Niet online
blauwester schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:15:
Als ik terugkijk was het voor mij het goedkoopste geweest de auto na het eerste jaar weg te doen en wat anders te kopen.
Alternatievelijk: het zou ook zo maar gekund hebben dat je de auto na het eerste jaar aan een kennis had verkocht, die je vervolgens op een verjaardag vertelt dat 'ie er probleemloos een ton bij op gezet heeft. Bij oudere auto's weet je het nooit.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Philip_Janssen
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 06-07 17:08
Ik rij zelf ook in een redelijk oude auto (Volvo V70 van 1999 met 622.xxx kilometer op de klok) en dan heb je nu eenmaal wat vaker iets dan bij een gloednieuwe auto (in de regel). Kijkend naar wat je al gedaan hebt en wat auto's op dit moment tweede hands kosten, zou ik de koppakking en distributie gedaan hebben.

Koppakking klinkt vervelend, maar het valt best wel mee. De pakking zelf zal je nog geen 25 euro kosten. Ik heb recentelijk zelf nog de kop van die V70 losgehaald en laten reviseren (had wat olie verbruik door uitgeharde klepsteelrubbers). Was 400 euro kwijt voor revisie. Als je niet zou reviseren, maar alleen zou laten vlakken, dan ben je aanzienlijk minder kwijt en kun je de kop terugplaatsen met een nieuwe pakking (en nieuwe kopbouten).

Hieronder zie je de koppakking zitten op het onderblok:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Vo4fjMGXY0mmxnxPq3fVQ4DZrMw=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/NvI8CbPqBC1U2mDY4hy2R2i1.jpg?f=fotoalbum_large

En dit is de kop nadat deze terug kwam van revisie. Kwestie van netjes op het blok leggen en vast schroeven.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/C80mhAgsGLHvdLYc1itObCdqSbM=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/kcvy9u2dixzcZTSUqeuHD1pF.jpg?f=fotoalbum_large

Ik had trouwens het hele blok uit de auto gehaald omdat de versnellingsbak eraf moest. De krukas keerring aan de bakzijde lekte ook wat olie en dat wilde ik ook meteen aangepakt hebben (heb alle keerringen en pakkingen vervangen):
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kseFcJNuX5P-KgdCT93jyMBpOsg=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/xIoq1LvqDF7eFKl2wm4FpJfD.jpg?f=fotoalbum_large

Youtube en Haynes zijn een goede vrienden, bij dit soort klussen.

Ik ken de Peugeot (motoren) niet, maar ik gok dat een distributie setje ongeveer 150-200 euro is (inclusief waterpomp, spanner en geleiderollen) van een respectabel merk als Gates of Contitech. Voor een paar tientjes aan koelvloeistof erbij.

Als je zelf een beetje handig bent (en vertrouwen in je eigen handigheid hebt), kun je prima zelf je kop loshalen en wegbrengen naar een revisie bedrijf. Weekje later pik je hem op, nieuwe pakking en nieuwe kopbouten erin, distributie er weer op, koelvloeistof erin en je kunt weer een hele tijd mee. Ik verwacht dat je voor minder dan 500 euro klaar bent (inclusief het vlakken van de kop) en voor dat geld koop je niets anders waarmee je een tijdje betrouwbaar/onbezorgd op LPG kunt rijden.

Mocht je een en ander door een garage laten doen, dan mag je vermoedelijk al snel aan het dubbele gaan denken. Maar ook voor 1000 euro moet je maar weer afwachten wat je anders zou kunnen kopen (kijk voor de grap maar eens op gaspedaal.nl). Ik zou dus de reparatie serieus overwegen.

[ Voor 9% gewijzigd door Philip_Janssen op 03-02-2022 11:23 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jeroenzer
  • Registratie: Januari 2006
  • Laatst online: 09-07 15:44
Ik heb zelf een Audi A4 B7 uit 2008.
Heb ik overgenomen, km stand toen 260xxx
Inmiddels heb ik er 15.000 km mee gereden

Ik heb gelijk bij aanschaf 4 nieuwe banden er onder laten zetten van continental, doe ik overigens ALTIJD als ik een tweede hands auto koop tenzij ecth duidelijk nog goede banden zijn en geen honkietonk merk zijn, tenslotten zijn je banden contact met de weg, koste mij toen 400 euro, banden inclusief montage etc.

Ik heb zelf bougies vervangen, koste mij niet zoveel en ik heb de bobines zelf vervangen

Niet lang geleden gaf mijn auto een EPC melding, bekende melding bij volkswagen audi group auto's, gas pedaal is toen vervangen, koste met onderdeel en werkzaamheden 200 euro

Uiteindelijk kwam de melding later WEER terug, bleek een vocht probleem te zijn, de bak waar de ECU van de auto in zit sloot niet goed af dusbij heftig regenval of wasstraat kwam de melding terug omdat er vocht bij de stekker kwam, de klep hiervan toen laten vervangen en sluit nu goed af.

Verder nog zelf de remschijven en remblokken vervangen, geloof onderdeel kosten hiervoor waren 200 euro ofzo.

Plus nog standaard kosten, verbruik olie, koel vloeistof, ruitenwissen vloeistof.
Standaard APK dingetjes, niet hele gekke dingen gehad met de auto gelukkig.

Antwoord op je vraag wanneer een auto is versleten ?
Naar mijn idee kunnen auto's genoeg kilometers hebben, of je nu een diesel hebt of benzine, ik heb het idee dat een beetje auto makkelijk 300-350.000 km kan hebben met goed onderhoud.
Je hebt altijd onderhoud aan auto's en je moet ook onderhoud op voorhand blijven doen en niet pas als er iets is.

Ik ga bijvoorbeeld kijken naar een andere auto als mijn motor ermee op houd of dat repair kosten voor een probleem 1500 euro wordt ofzo.

Zoals iemand anders al zei: Je weet nu wat er met je auto is, wat er aan gedaan is en wat niet.

Als dat jasje van jouw beschadigd is en je wilt er wat aan doen....


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bouke-p
  • Registratie: Juli 2013
  • Nu online
Brilsmurfffje schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 11:09:
Met oudere auto's is het altijd wat, het is ook waar jezelf de lat legt. Op youtube heb je de rubriek klokje rond van autoweek. De eigenaar zegt zonder te knipperen dat er niks mis is met de auto, vervolgens gaat de monteur een rondje rijden en komt met een volgeschreven A4'tje terug met allemaal problemen en opmerkingen..

De auto gaat vervolgens op de brug, dan komt er zo goed als altijd uit, de auto lekt olie, de airco is stuk, de schokdempers en rubbers zijn versleten en vaak zijn de banden van een slecht merk met droogtescheuren. Met een beetje pech zit er corrosie op de remleidingen..

Maar goed als je het als eigenaar nog prima vind rijden dan moet je er vooral mee doorrijden.
Dat is echt niet bij elke auto die voorbij komt en vaak zijn de km standen ook nog eens veel hoger dan die van de TS.

OT:
Ik rij in een Renault Grand Scenic uit 2006(wel type 2, dus de meeste storingen zijn er wel uit) met inmiddels 310K op de klok. Vorig jaar heb ik ook de distributie nog laten vervangen ondanks de hoge km stand en wat eerdere problemen. Kleine beurtjes zoals olie vervangen doe ik zelf, dat scheelt behoorlijk in de kosten.
gewoon onderhoud heb je toch en bij een auto die je al hebt weet je je waar je aan toe bent. Als je een andere auto koopt kun je ook weer pech hebben of binnen niet al te lage tijd moet daar ook de distributie van aangepakt worden.

Helaas is bij mijn auto de aircopomp recent overleden en dit zou +/- 700,- gaan kosten om te fixen. Dat is de auto me niet meer waard, dus dan maar zonder airco. Misschien dat ik binnenkort nog wel besluit om de pomp zelf te vervangen(lang leve youtube) en anders word t veel met de ramen open rijden komende zomer.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tehh
  • Registratie: Maart 2013
  • Niet online
blauwester schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:15:
[...]

Situatie nu:
Auto met een kapotte koppakking maar wel veel dingen die vernieuwd zijn. De distributie moet ook binnenkort gebeuren. In hoeverre is mijn auto nu 'versleten' en loont het zicht dit te laten maken.

Als ik terugkijk was het voor mij het goedkoopste geweest de auto na het eerste jaar weg te doen en wat anders te kopen. Ik kan de tijd echter niet terugdraaien maar wat is wijsheid op dit moment...
Jij hebt de pech dat er regelmatig een klein beetje kapot gaat. Wij hebben vorig jaar een auto van 21 jaar oud weggedaan omdat er in één keer er voor € 2.000 aan onderhoud was. De koppeling ging 3 dagen voor de geplande APK kapot. Bij de geplande APK zouden sowieso 4 wielen + distributieriem vervangen moeten worden. Als het alleen distributieriem + 4 wielen + APK was geweest hadden we 't nog wel gedaan, dat valt allemaal onder regulier onderhoud en heb je bij elke auto. Nu was 't wel mooi geweest.

Kijk dus even goed in hoeverre je na het vervangen van de koppakking en distributieriem nog door kan gaan. Moeten binnenkort de banden ook? Dan is 't wellicht goedkoper om hem in te ruilen voor een andere auto van € 750. Maar ik ben het wel eens met @TMDC , je weet wat er met deze auto aan de hand is. Koppakking vervangen en de auto is weer als nieuw toch? ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jaapio_B
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 13:14
Het is lastig om te zeggen wanneer een auto versleten is.

De kilometerstand zegt, op zich zelf, helemaal niks.
Een slecht onderhouden auto kan na 200.000 KM al helemaal op zijn terwijl die bij goed onderhoud er misschien wel meer dan 300.000 KM kan worden gereden.

Hoe belangrijk is het voor je dat de auto het ook altijd doet?
Verwacht je binnenkort nog groot onderhoud zoals bijvoorbeeld het vervangen van de koppeling?
Als je nu het geld uitgeeft aan de koppakking en de distributieriem en over een maand of 2 loopt de motor in de soep of je rijdt de auto total-loss. Heb je dan het geld om een andere te kopen?

Aan alles komt een eind.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • RadioAir
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 17:10
Bouke-p schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 11:42:
[...]


Dat is echt niet bij elke auto die voorbij komt en vaak zijn de km standen ook nog eens veel hoger dan die van de TS.

OT:
Ik rij in een Renault Grand Scenic uit 2006(wel type 2, dus de meeste storingen zijn er wel uit) met inmiddels 310K op de klok. Vorig jaar heb ik ook de distributie nog laten vervangen ondanks de hoge km stand en wat eerdere problemen. Kleine beurtjes zoals olie vervangen doe ik zelf, dat scheelt behoorlijk in de kosten.
gewoon onderhoud heb je toch en bij een auto die je al hebt weet je je waar je aan toe bent. Als je een andere auto koopt kun je ook weer pech hebben of binnen niet al te lage tijd moet daar ook de distributie van aangepakt worden.

Helaas is bij mijn auto de aircopomp recent overleden en dit zou +/- 700,- gaan kosten om te fixen. Dat is de auto me niet meer waard, dus dan maar zonder airco. Misschien dat ik binnenkort nog wel besluit om de pomp zelf te vervangen(lang leve youtube) en anders word t veel met de ramen open rijden komende zomer.
Weet je zeker dat de aircopomp echt stuk is en het niet gewoon de stekkerverbinding is icm de te gevoelige computer die heel snel de welbekende foutcode gooit? Die foutcode is met een ELM327 icm de juiste software te resetten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • eL_Jay
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 14-02-2023
Nieuwe auto kopen, ik zou Aziatisch kopen. Een Toyota, Honda of Hyundai is nu eenmaal een technisch duurzamere auto dan een Europeaan.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Philip_Janssen
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 06-07 17:08
eL_Jay schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 14:31:
Nieuwe auto kopen, ik zou Aziatisch kopen. Een Toyota, Honda of Hyundai is nu eenmaal een technisch duurzamere auto dan een Europeaan.
Ik had de Volvo (22 jaar oud, 622.xxx km) op de brug staan drie weken geleden en naast mij stond een Hyundai i10 van de eerste generatie (2007-2012?). Ik verbaasde me over het oliespoor dat naar die betreffende brug liep, dus ik was eens gaan kijken wat het probleem daar was. Bleek de beste man een doorgeroeste oliecarter te hebben. Dus ik zou m'n handen niet in het vuur steken voor de stelling dat een Aziaat technisch duurzamer is dan een Europeaan.

Iedere auto heeft z'n sterke en zwakke punten. Mijn Volvo zou ik gerust degelijk durven noemen, maar iedere 120.000-150.000 kilometer zijn wel m'n draagarmen aan de beurt, om eens een voorbeeld te noemen. Daarnaast heb je algemene ouderdomskwaaltjes: roest, rubbers die vergaan, keerringen en pakkingen die wat minder afsluiten, om eens wat te noemen. Die zul je op alle oudere auto's wel tegen gaan komen.
En dan heb je nog normale slijtage van banden, schokdempers, wielophanging en consumptie artikelen als vloeistoffen, filters, ruitenwissers: daar moet in het verleden ook een beetje netjes mee omgegaan zijn want een auto kan nog zo degelijk zijn, als je te lang doorrijdt met vervuilde olie, ben je binnenkort waarschijnlijk als nog aan de beurt als je carterventilatie verstopt zit of nog erger; de olieleidingen van een turbo.

Gelukkig zijn van veel oudere auto's deze sterke en zwakke punten wel voort bekend, dus kan ik je alleen maar aanraden om je in te lezen op de auto die je op het oog hebt en al dan niet iemand mee te nemen met enige kennis van zaken als je een tweedehandsje gaat scoren. Zeker in de klasse van +/- 1000 euro. Want dat zijn meestal niet de auto's die weg gaan omdat ze in nieuwstaat zijn :+

Om die reden zou ik tegen de TS ook zeggen: repareren die hap en lekker doorrijden. Of je budget fors oprekken voor een fors jongere (compacte) auto. Wat ik je afraad is lekker gaan winkelen voor een Audi, BMW, Mercedes of net was voor 3000 euro, want dat is vaak ook vragen om kosten in de eerste jaren. Of je doet wat ik doe: je noemt jezelf een liefhebber en je auto een hobby, dan mag het geld kosten ;)

[ Voor 10% gewijzigd door Philip_Janssen op 03-02-2022 15:04 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FastFred
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 20:40
Je hebt dus een brik gekocht voor een enorm laag bedrag waar achteraf van alles aan blijkt te mankeren :P

De uitlaat had je zelf kunnen zien door bij aanschaf even op je knieën onder de auto te kijken, dat is niet iets van de laatste 2 jaar. Accu, startmotor en onderhoud, tja daar heeft die auto weinig schuld aan, dat gebeurt wel eens. Er gaat wel eens wat stuk aan auto's.

Aangezien de kleppen gesteld moesten worden gok ik dat het een 1.4 motor is? Waarschijnlijk een TU3 motor, die hebben geen hydraulische klepstoters namelijk. If so, koppakking stelt geen drol voor bij die motoren, doodsimpel. Of je doet het zelf of voor 3-400 euro laat je het doen.

Trouwens, ik was terug gegaan naar die LPG boer voor dat slangetje dat hij gesloopt heeft, maar je heeft laten betalen voor bobine en bougies.

Wat ik eerst zou doen is de auto in zijn geheel volledig na laten lopen: wat mankeert er nog meer aan behalve de koppakking, hoe staat het ervoor met ophanging, remmerij, wanneer moet de distributie weer vervangen worden. Als dat allemaal in orde is, nieuwe koppakking erin en door.

[ Voor 17% gewijzigd door FastFred op 03-02-2022 16:10 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • D-dark
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 10:05
De grootste valkuil is dat je weet hoe de auto onderhouden is en een reparatie nog zin heeft.
Als de rest nog goed is en minder dan de kosten van een nieuwe auto en die in orde maken dan heeft het zin.
Houd wel in het achterhoofd dat je het risico op andere problemen die ook geld kosten meeneemt.
Zou niet de eerste keer zijn dat je net een dure reparatie gehad hebt en volgend probleem zich weer aandoet.
Dan kom je in de vicieuze cirkel van toch nog repareren want ik heb onlangs geld uitgegeven en dan is het rendabel. En trek dat maar door.

Als simpele regel. Zijn de reparatiekosten per jaar X 2 > nieuwe auto + 1000 euro voor reservering herstel dan heeft reparatie zin.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Weissbier
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 10-03-2022
Deze auto is overduidelijk versleten, of je moet er nog meer geld in willen duwen? Maar op een gegeven heb je een bedrag uitgegeven, waar je ook een nieuwere auto in dezelfde klasse van had kunnen kopen :X ( Als in jonge tweedehands, niet een ander oud bakbeest )

Ik ben benieuwd met de argumenten: dan doe je toch zelf maar eventjes de koppakking, maar dat is altijd heel makkelijk gezegd. Sowieso is zelf sluiten aan een auto best wel risicovol, wanneer je niet goed weet wat je doet.

Dan zal er ook gezegd worden: je weet niet wat je ervoor terug koopt? Maar ergens moet je een grens trekken? Laat je nu de koppakking voor pak en beet € 500 maken? Of zeg je van? Nee ik rij er mee, tot dat er niet meer mee valt te rijden en breng hem dan naar de sloop. Vergeet niet dat je ook een hoger brandstofverbruik heb, een jongere auto in deze klasse verbruikt aanzienlijk minder brandstof.

Die bedragen waar in dit soort topic's altijd mee gestrooid wordt, zijn bedragen die je al 10 jaar op het internet leest :+ In de autobranche gaan ook de prijzen omhoog, dus ik betwijfel sterk of je nog wel eventjes een garage vind die je voor € 400 die koppakking vervangt. Dat zijn bedragen die zelfs een beun zich durft te vragen: garages zijn in de regel net iets duurder ;)

PS zoek een eerlijke garage: als je teveel om een auto geeft, dan ben je al gauw geneigd er veel te veel aan uit te geven. Ik zou het ook niet zwart laten doen, want dan heb je geen garantie en die figuren proberen je ook telkens meer geld uit de zak te kloppen. Want ja ze willen toch maar wat graag een zakcentje zwart verdienen, over de rug van hardwerkende garages die wel netjes belasting afstaan.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • MsD
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 20:41

MsD

je hebt nu een oude auto op LPG, en daar de nodige kosten aan, maar als hij rijdt dan rij je ook wel echt heel goedkoop. Ik denk dat je nu, in deze tijd, geen 2e hands kan vinden die goedkoper gaat rijden. Het risico op reparaties is er ook met een nieuwe 2e hands.
Ik snap het dilemma jammer genoeg te goed, onze vorige auto had dit ook. Zijn we behoorlijk mee in het schip gegaan. Want na elke reparatie denk je dat je wel weer even door kan. Een Italiaanse auto vind dat een mooi moment om nog duurdere euvels te laten blijken.
Ingeruild voor de saaiste auto, een Dacia. En die is wel heel erg veel goedkoper. En so far, ook betrouwbaarder.
We houden geld over...

Maar als je een beetje een goedkope garage, prijsje beun, kan vinden die dit soort dingen voor niet teveel geld kan aanpakken denk ik dat je met een minimale investering nog wel een poosje door kan. Ja, je zal elke keer wel iets tegen komen, en soms langs de kant van de weg staan, maar daar heb je de ANWB voor, en de rest gaat je beun oplossen.
Ik zou bij de aanschaf van een nieuwe auto zeker nagaan of je kilometerprijs incl reparaties wel voordeliger gaat worden.

Maar ja, het blijft lastig. succes !

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PP_Sound
  • Registratie: Januari 2021
  • Niet online
Philip_Janssen schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 14:59:
[...]


Ik had de Volvo (22 jaar oud, 622.xxx km) op de brug staan drie weken geleden en naast mij stond een Hyundai i10 van de eerste generatie (2007-2012?). Ik verbaasde me over het oliespoor dat naar die betreffende brug liep, dus ik was eens gaan kijken wat het probleem daar was. Bleek de beste man een doorgeroeste oliecarter te hebben. Dus ik zou m'n handen niet in het vuur steken voor de stelling dat een Aziaat technisch duurzamer is dan een Europeaan.
Een roestende carterpan komt vaak voor bij Aziatische merken omdat die geen olie lekken. ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • eL_Jay
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 14-02-2023
Philip_Janssen schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 14:59:
[...]


Ik had de Volvo (22 jaar oud, 622.xxx km) op de brug staan drie weken geleden en naast mij stond een Hyundai i10 van de eerste generatie (2007-2012?). Ik verbaasde me over het oliespoor dat naar die betreffende brug liep, dus ik was eens gaan kijken wat het probleem daar was. Bleek de beste man een doorgeroeste oliecarter te hebben. Dus ik zou m'n handen niet in het vuur steken voor de stelling dat een Aziaat technisch duurzamer is dan een Europeaan.
Elke auto gaat stuk en elk model heeft maandagmorgen uitvoeringen. Een moderne Volvo is al even Chinees en echt niet meer zo degelijk als Volvo's legendarische 2.4 liter motor. (Huidige xc90 scoort bijv erg slecht)

Merken als Toyota,Honda, Mitsubishi en Kia komen steevast bovenaan in de verschillende lijstjes* van technisch duurzame auto's. Je ziet wel duidelijk een landen Bias (bij ADAC scoren de Duitsers opvallend hoog en in de UK zie je een vergelijkbaar nationalisme).

Niet voor niets geeft Kia 7 jaar garantie. Waar Europees volgens mij blijft steken op 2 jaar

* Lijstjes waarbij gekeken wordt naar hoeveel dagen b je geen beschikking hebt gehad over de auto, hoe frequent er niet-regulier-onderhoud plaatsvond of wat niet-regulier-onderhoud in de eerste 5 a 10 jaar na aanschaf kostte. Bij dat soort lijstjes is het vaak stuivertje wisselen tussen de Japanners,met vlak daarachter de Koreanen, dan ver daarachter Europees en helemaal onderaan bungelde Tesla (ik meen dat rond de 50% van de Tesla rijders tenminste 1x in de eerste 5 jaar onverwacht en niet-door-eigen-schuld in de garage komt. Land/Range Rover doet het ook relatief slecht met uit mijn hoofd 25%. De beste merken zitten onder de 10%, cijfers zijn van ergens tussen 2017 en 2020).

Begrijp me niet verkeerd, ik lease zakelijk, dus zal me aan mijn kont roesten. En maatje van me rijd een oude degelijke Volvo (dure onderdelen, 400 euro voor 1 koplamp unit), maar puur rationeel** gezien adviseer ik iedereen een Jap of Koreaan aan te schaffen.

** Goedkoop van a naar b in redelijk comfort

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • eL_Jay
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 14-02-2023
eL_Jay schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 16:58:
[...]

Elke auto gaat stuk en elk model heeft maandagmorgen uitvoeringen. Een moderne Volvo is al even Chinees en echt niet meer zo degelijk als Volvo's legendarische 2.4 liter motor. (Huidige xc90 scoort bijv erg slecht)

Merken als Toyota,Honda, Mitsubishi en Kia komen steevast bovenaan in de verschillende lijstjes* van technisch duurzame auto's. Je ziet wel duidelijk een landen Bias (bij ADAC scoren de Duitsers opvallend hoog en in de UK zie je een vergelijkbaar nationalisme).

Niet voor niets geeft Kia 7 jaar garantie. Waar Europees volgens mij blijft steken op 2 jaar

* Lijstjes waarbij gekeken wordt naar hoeveel dagen b je geen beschikking hebt gehad over de auto, hoe frequent er niet-regulier-onderhoud plaatsvond of wat niet-regulier-onderhoud in de eerste 5 a 10 jaar na aanschaf kostte. Bij dat soort lijstjes is het vaak stuivertje wisselen tussen de Japanners,met vlak daarachter de Koreanen, dan ver daarachter Europees en helemaal onderaan bungelde Tesla (ik meen dat rond de 50% van de Tesla rijders tenminste 1x in de eerste 5 jaar onverwacht en niet-door-eigen-schuld in de garage komt(voor een EV 8)7 ). Land/Range Rover doet het ook relatief slecht met uit mijn hoofd 25%. De beste merken zitten onder de 10%, cijfers zijn van ergens tussen 2017 en 2020).

Begrijp me niet verkeerd, ik lease zakelijk, dus zal me aan mijn kont roesten. En maatje van me rijd een oude degelijke Volvo (dure onderdelen, 400 euro voor 1 koplamp unit), maar puur rationeel** gezien adviseer ik iedereen een Jap of Koreaan aan te schaffen.

** Goedkoop van a naar b in redelijk comfort

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • SniperGuy
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 20:05
Je houd niet van piepjes en lampjes op je dashboard, maar je koopt wel een FRANSE auto van 9 jaar oud met ruim 2 ton op de teller en LPG installatie :?
Als ik het zo lees heb je geluk gehad met de kosten die je hebt moeten maken :)

Een dergelijke auto onderhouden is altijd goedkoper dan een nieuwe auto rijden (per gereden KM)
Maar een nieuwe auto heeft ook voordelen qua veiligheid en comfort.
Vergeet ook niet dat als je een aanrijding krijgt (hoeft niet eens je schuld te zijn) dat je bijna niets terugkrijgt van de verzekering aangezien je auto economisch TL is (niet te verwarren met technisch TL). Dan moet je wel.

Voor nu zou ik lekker dat kleine beetje geld in je auto steken en goed laten maken wat kapot is en preventief onderhoud laten plegen. Het moet immers allemaal wel veilig blijven dus ga er vanuit dat ook je schokbrekers en remmerij vervangen moeten worden.
Vergeet ook je koppeling niet: die is al lang over de tht datum heen en kan er zomaar ineens zijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_zippey
  • Registratie: Februari 2005
  • Laatst online: 13:14
Ik zou niet stellen dat hij al versleten is. Er kwam al advies voorbij om hem eens compleet na te laten kijken. Je zou ook bijvoorbeeld zo'n (anwb) aankoopkeuring oid kunnen laten doen, dan weet je wat er nog meer aan zit te komen. Als je nu de koppakking gaat doen, zou ik ook zeker de distributie meenemen en dan is het ook verstandig de waterpomp te doen (dat gaat meestal samen met de distributie) Als je handig bent kan dat prima zelf gedaan worden, scheelt je een hoop aan arbeidskosten.

W211 E200K - GSF 600 Bandit '95 - GSF 1200 Bandit '04 - TDM 850 '00 - Svartpilen 401 '22 - Te koop: Yamaha TDM 850


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bouke-p
  • Registratie: Juli 2013
  • Nu online
RadioAir schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 13:47:
[...]


Weet je zeker dat de aircopomp echt stuk is en het niet gewoon de stekkerverbinding is icm de te gevoelige computer die heel snel de welbekende foutcode gooit? Die foutcode is met een ELM327 icm de juiste software te resetten.
Hij is echt kapot. Ik rook even een flink brandlucht en zodra je de airco nu aanzet valt de motor uit(bij stationair draaien).
Hij geeft ook geen foutcode.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hackus
  • Registratie: December 2009
  • Niet online

Hackus

Lifting Rusty Iron !

@Philip_Janssen Ik heb eind vorig jaar nog een XC90 verkocht met Yamaha motor, niks mis mee. ;)

Kiest als MTB' er voor het mulle zand en drek, ipv het naastgelegen verharde pad.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • inhico
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 19:35

inhico

pw

Nog een iets andere overweging: als je door een ander schade krijgt ontvang je van de verzekering alleen de dagwaarde. Je krijgt niet die recente, dure reparatie vergoed.

...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Atsiz
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 09-07 11:02
1-) Auto is niet veilig. Indien je een ongeluk krijgt in zo een auto is de kans op doodgaan\handicap veel hoger.
2-) Auto zuipt veel meer benzine. Denk aan 50 euro per maand aan benzine meer indien je als de gemiddelde Nederlander rijdt.
3-) Veel minder comfort door opties maar ook meer herrie door motor\buitengeluid door ouderdom
4-) Veel onderhoud kost geld, en verlof nemen en naar de garage heen en terug kost ook geld
5-) Je auto is niks meer waard qua restwaarde. Dus ookal steek jij 5 duizend euro erin. Je gaat het amper terug zien. Ieder cent is verloren die je erin steekt.

Goedkoop = Duurkoop

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • blauwester
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 09-07 10:47
Bedankt allemaal voor de vele reacties. Ik vindt t leuk dat er zo veel verschillende tegenstreidige meningen in dit topic elkaar vinden.
Het is duidelijk een controversieel onderwerp. Sommige hebben de oningspost natuurlijk slechts gescanned, wat ook wel heel begrijpelijk is. Het is een lang stuk slecht geschreven proza geworden.

Wat ik tot nu toe vooral uit dit onderwerp haal is dat je de kosten baten analyse niet alleen moet maken met financienm dat vindt ik als amateurboekhouder wel leuk, maar ook je tijd hierin moet kwantificeren en meenemen.

Een ander punt dat je moet meenemen in je overweging is ds dat je bij je huidige auto weet wat je hebt. (dit moet je natuurlijkk dus voor jezelf afwegen of dit positief is....)

Ik denk dat het dus toch ook een soort gevoelskwestie is, maar de bottem line is wel economisch totalloss is niet per definitie 'versleten'.

Voor mij heb ik het inmiddels als volgt gedefinieerd:
Mijn auto is versleten als hij ook na de reparatie niet meer aan zijn eisen als vervoersmiddel beantwoord. In mijn geval wil ik na de reparatie met vol vertoruwen met vrouw en kinderen met de auto op vakantie kunnen. Is dat niet het geval voldoet hij niet meer aan de eisen als vervoersmiddel voor MIJ.

Ik vindt het persoonlijk leuk hoe iedereen het antwoord op de stelling voor zichzelf anders invult omdat ieders eisen voor een auto als vervoersmiddel anders zijn.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Highland
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 17:33
Een auto is een gebruiksvoorwerp, dus kost geld. Wat is je budget (per maand en per km)?

Je zit met je afweging in de driehoek:
  • kwaliteit (airco, cc, weggedrag, ruimte ...)
  • geld (afschrijving, onderhoud, verbruik, overig)
  • betrouwbaarheid (hoevaak mag hij stuk).
Als je kwaliteitseisen laag zijn ('als hij maar rijdt'), dan gaat het om kosten vs betrouwbaarheid.

Bij een nieuwe auto is de afschrijving hoog en onderhoud laag (kostprijs ca. 35 - 50 ct/km). Betrouwbaarheid is ok.
Bij een oude auto is afschrijving laag en onderhoud hoog (kostprijs ca. 20 -30 ct/km). Betrouwbaarheid is lager.

Als je wil dat de auto voldoende betrouwbaarheid is tegen lage kosten, dan is je redenering: hoeveel heb ik er voor over om de auto te onderhouden, zodat hij niet vaker dan 1x per maand of jaar stuk gaat? Wordt het duurder? Dan kan hij beter weg.

Als je tegen de laagste kosten wil rijden, dan is je redenering: hoeveel km kan ik per euro rijden? Wanneer je verwacht dat een andere auto kopen per km goedkoper is dan een reparatie, dan gaat hij er uit.

Gratis wordt het nooit, dus je moet rekening houden met je budget.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hackus
  • Registratie: December 2009
  • Niet online

Hackus

Lifting Rusty Iron !

@blauwester ik kan niet in je portemonnee kijken, maar je zult wel geen GLE 350 dE kunnen betalen, als je nu met auto van €900,- rijdt.
Ik ben veel onderweg, en wil een fatsoenlijke auto rijden, die ook een auto transporter kan trekken….. zie je waar ik naartoe wil ?

Auto van €900,- die je langzaam aan verbeterd, en in de buurt mee kunt rijden, valt niet ineens uit elkaar als je op vakantie gaat. Je kunt de auto ook laten keuren, of de schokbrekers nog goed zijn etc, dan weet je of je nog meer te wachten staat.
(beschadigde radiateur) banden, remmen/schijven…

Kiest als MTB' er voor het mulle zand en drek, ipv het naastgelegen verharde pad.


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • YakuzA
  • Registratie: Maart 2001
  • Niet online

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

blauwester schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:47:
[...]
Dit laat ik als ik de koppakking (en tegelijkertijd de distributie) laat vervangen ook zeker doen. Ik zal de bevindingen op het forum delen. Op dit moment wordt m'n auto nog ge repatriiert.
Je kan het zover op laten lopen als je wil, maar op een gegeven moment is het verstandig om gewoon een andere versere op de kop te tikken.
Maar laat je niet misleiden door de ‘sunk costs fallacy’ waardoor je hem misschien langer aanhoud dan verstandig is :)

Death smiles at us all, all a man can do is smile back.
PSN


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Weissbier
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 10-03-2022
Highland schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 21:19:
Bij een nieuwe auto is de afschrijving hoog en onderhoud laag (kostprijs ca. 35 - 50 ct/km). Betrouwbaarheid is ok.
Bij een oude auto is afschrijving laag en onderhoud hoog (kostprijs ca. 20 -30 ct/km). Betrouwbaarheid is lager.
Ik heb daar nou nooit echt harde cijfers van gezien: de meeste mensen houden hun autokosten toch niet bij, ze gooien de tank vol en betalen de reparaties en klaar is kees. Bij mij eigen auto's heb ik het wel bijgehouden.

Mijn auto komt uit 2015 en heb ik voor circa € 8000 tweedehands gekocht, daar heb ik tot nu toe in de afgelopen 3 jaar enkel regulier onderhoud aan hoeven uitvoeren. Op de airco na die kapot ging...


Dus ik zit op € 0,24 na 70.000km gereden te hebben, of dat veel goedkoper gekund had met een auto zoals TS heeft? Dat betwijfel ik, want op de langere termijn is benzine juist de grootste kostenpost.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

Een auto is versleten als je de auto minder waard vindt dan de kosten die je er aan maakt of als je hem gewoon beu bent :p

Ik had zelf een zon roze (eigenlijk rode) Suzuki Alto met 230.000 km met achterstallig onderhoud waardoor er van alles tegelijk kwam. Dus toen heb ik hem maar weg gedaan ook al starte hij nog perfect, veel en dagelijks (reed toen +35.000 km per jaar). Met normaal onderhoud had die nog wel door kunnen gaan, maar dan was ik ook meer geld kwijt geweest aan die auto. Ik heb er een inruilpremie op gekregen voor een nieuwe en vond dat wel prima :)

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Spotmatic
  • Registratie: Februari 2003
  • Nu online

Spotmatic

Ken sent me

Een auto is voor mij doorgaans een hobby. Dat wetende koop ik af en toe wel eens een oude brik uit de jaren '80 met heel weinig kilometers op de teller. Sommige zijn heel impopulair (want ze worden -nog- niet mooi gevonden). Verbazingwekkend genoeg doen die dingen het vaker wel dan niet perfect en dat komt doordat er niet allerlei moderne shit op zit wat stuk kan gaan. En als er al iets stuk gaat dan repareer ik dat zelf. Een lekke koppakking heb ik nog nooit gehad (ik weet niet waarom niet, wellicht vanwege die erg lage kilometerstanden). Voor een gezin is het uiteraard geen optie, niemand wil met z'n gezin in een auto uit de jaren '80 op vakantie naar het buitenland (op wat diehards na en daar ken ik er veel van. ;-) )

Voor het gezin hebben we een redelijk moderne diesel uit 2015. Diesels zijn enorm uit de gratie terwijl die uit 2015 toch echt geen vieze stinkbakken zijn. Maar ze zijn daardoor vrij goedkoop te kopen en je rijdt als een vorst. Ik kocht onze Ford Focus 1.5 TDCI in 2019 met 160.000 op de klok. Nu staan er 260.000 km's op (99% snelwegkilometers) en afgezien van de distributieriem, banden en remblokken, wat natuurlijk normale onderhoudsitems zijn naast de vloeistoffen, is er helemaal niets stuk gegaan of gerepareerd. Gevoelsmatig rijdt het nog als nieuw. Dat diesels maar blijven gaan en gaan als ze maar netjes en regelmatig worden bereden is geen fabeltje. Stilstand = achteruitgang. Veel stadsverkeer (stoplichten, remmen, rotondes, drempels, korte ritjes) betekent een voortijdige dood van veel auto's.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RraqJZIAfRxX7XeS9TfCMgzMZ-U=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/kYywIzqQmgrbyH40QAsD7DhL.jpg?f=fotoalbum_large

[ Voor 11% gewijzigd door Spotmatic op 04-02-2022 09:28 ]

Trotse Volkswagen T1 en T3 bezitter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Highland
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 17:33
Weissbier schreef op vrijdag 4 februari 2022 @ 08:17:
[...]

Ik heb daar nou nooit echt harde cijfers van gezien: de meeste mensen houden hun autokosten toch niet bij, ze gooien de tank vol en betalen de reparaties en klaar is kees. Bij mij eigen auto's heb ik het wel bijgehouden.

Mijn auto komt uit 2015 en heb ik voor circa € 8000 tweedehands gekocht, daar heb ik tot nu toe in de afgelopen 3 jaar enkel regulier onderhoud aan hoeven uitvoeren. Op de airco na die kapot ging...


Dus ik zit op € 0,24 na 70.000km gereden te hebben, of dat veel goedkoper gekund had met een auto zoals TS heeft? Dat betwijfel ik, want op de langere termijn is benzine juist de grootste kostenpost.
Achter deze tool zitten heel veel harde cijfers. Maar het klopt dat heel veel mensen niet naar de kosten kijken. Of alleen naar de zichtbare kosten kijken (de tank benzine of de rekening van de garage). Terwijl de afschrijving bij jonge auto's (tot jaar of 8) de grootste kostenpost is. Na die leeftijd wordt het brandstof of reparaties.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Weissbier
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 10-03-2022
Highland schreef op vrijdag 4 februari 2022 @ 10:15:
[...]


Achter deze tool zitten heel veel harde cijfers. Maar het klopt dat heel veel mensen niet naar de kosten kijken. Of alleen naar de zichtbare kosten kijken (de tank benzine of de rekening van de garage). Terwijl de afschrijving bij jonge auto's (tot jaar of 8) de grootste kostenpost is. Na die leeftijd wordt het brandstof of reparaties.
Maar de jonge auto heeft tenminste nog een restwaarde: die € 0,24 die ik benoemde bij mijn auto, is zonder enige eventuele restwaarde. Want als je in die hulpmiddelen je autokosten gaat uitrekenen, dan rekent men ook een restwaarde aan... waar je niks aan hebt naar mijn mening.

Als ik dat zou mee berekenen, dan krijg je € 17000 - € 4500 en dan zit je op een kleine € 0,18 per km. Het probleem is alleen: ik kan nooit meer een vergelijkbare auto kopen, voor een prijs die ik 3 jaar geleden betaalden. Want wij zitten in de transitie naar elektrische rijden en benzineauto's worden met het jaar duurder. Stja en momenteel ook nog het chiptekort, dus gebruikte auto's zijn nu ook een stuk duurder dan voorheen.

Dus zelf kies ik waarschijnlijk voor helemaal afschrijven, omdat uiteindelijk nog steeds het goedkoopste per km is: ondanks eventueele reparaties.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • blauwester
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 09-07 10:47
Ik heb daar nou nooit echt harde cijfers van gezien: de meeste mensen houden hun autokosten toch niet bij, ze gooien de tank vol en betalen de reparaties en klaar is kees. Bij mij eigen auto's heb ik het wel bijgehouden.

Mijn auto komt uit 2015 en heb ik voor circa € 8000 tweedehands gekocht, daar heb ik tot nu toe in de afgelopen 3 jaar enkel regulier onderhoud aan hoeven uitvoeren. Op de airco na die kapot ging...


Dus ik zit op € 0,24 na 70.000km gereden te hebben, of dat veel goedkoper gekund had met een auto zoals TS heeft? Dat betwijfel ik, want op de langere termijn is benzine juist de grootste kostenpost.
Dan doe ik het toch niet verkeerd. Ik heb mijn autokosten bestaande uit brandstof, wegenbelasting, verzekering onderhoud, pechhulp en afschrijving tot de cijfers achter de komma bijgehouden.
Ervan uitgaande dat ik nu 150 euro bij de sloop krijg kom ik uit op
€ 7.462,50 voor 49159 km € 0,1517

Daarbij moet ik dus voor de volledigheid mijzelf misschien een uurloon geven, bestaande uit mijn netto uurloon op mijn werk, en dat nog bij de kostenpost onderhoud optellen. Maar dat is iets dat k dan bij mijn volgende auto kan doen ;)

[ Voor 12% gewijzigd door blauwester op 04-02-2022 11:08 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Spotmatic
  • Registratie: Februari 2003
  • Nu online

Spotmatic

Ken sent me

blauwester schreef op vrijdag 4 februari 2022 @ 11:05:
[...]
Daarbij moet ik dus voor de volledigheid mijzelf misschien een uurloon geven, bestaande uit mijn netto uurloon op mijn werk, en dat nog bij de kostenpost onderhoud optellen. Maar dat is iets dat k dan bij mijn volgende auto kan doen ;)
Waarom zou je dat doen? Als je niet op een zaterdag werkt maar op die dag zelf de olie ververst dan zijn er geen gemiste inkomsten, toch? Je hangt alleen minder lang op de bank. :p

Mijn eigen insteek is altijd zo goedkoop mogelijk te rijden zonder op onderhoud te beknibbelen. Dat gaat niet als ik jouw gedachtengang volg. Een hartchirurg die op zondag zijn auto onderhoudt komt immers al gauw op hele rare bedragen uit. ;)

Trotse Volkswagen T1 en T3 bezitter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Weissbier
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 10-03-2022
blauwester schreef op vrijdag 4 februari 2022 @ 11:05:
[...]


Dan doe ik het toch niet verkeerd. Ik heb mijn autokosten bestaande uit brandstof, wegenbelasting, verzekering onderhoud, pechhulp en afschrijving tot de cijfers achter de komma bijgehouden.
Ervan uitgaande dat ik nu 150 euro bij de sloop krijg kom ik uit op
€ 7.462,50 voor 49159 km € 0,1517
Na goed dan kun je er nog wel € 2500 op kapot slaan, dan zit je op € 0,20 per km en als je 20.000km verder bent, dan zit je weer onder de € 0,16 per km :+

Maar als ik lees dat je de nodige pech ermee gehad hebt, dan zou ik toch echt niet in jouw schoenen willen staan: met vrouw en kinderen zou dat geen pretje zijn. Dan maar een paar cent per km meer kwijt zijn en een betrouwbare auto rijden :$

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • blauwester
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 09-07 10:47
Weissbier schreef op vrijdag 4 februari 2022 @ 14:50:
[...]


Maar als ik lees dat je de nodige pech ermee gehad hebt, dan zou ik toch echt niet in jouw schoenen willen staan: met vrouw en kinderen zou dat geen pretje zijn.
dat heb ik van het thuisfrond ook een beetje ervaren. Als dit regelmatig gebeurt sta ik binnenkort zonder vrouw en kinderen met een kapotte auto langs de weg. ;)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Highland
  • Registratie: Mei 2012
  • Laatst online: 17:33
En dát is pas duur!

Om het voor mij af te sluiten: je kunt tot twee cijfers achter de komma gaan rekenen, maar omdat je praat over toekomst voorspellen, is de uitkomst per definitie onzeker.

Dus je doet je best om een goede inschatting te maken, je vraagt eens om advies en dan weet je in grote lijnen wat te verwachten. Daarop beslis je. Daarna nog 10x er op studeren levert meestal niks extra op.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RemcoDelft
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 03-05 10:30
Zeker als je veel rijdt met een oude auto zou ik me niet zo'n zorgen maken om reparatiekosten. Mijn garage belde in 2020 tijdens de grote beurt omdat er laswerk aan zat, en een draagarm, en dat het 1100 euro zou gaan kosten. Hij wist nog wel een andere auto voor me, maar voor die prijs laat ik hem dan liever maken. Hij zei er bij dat volgend jaar waarschijnlijk de andere kant aan de beurt is.
Een jaar, 40.000 km en een kleine beurt verder was het weer tijd voor de apk en grote beurt, maar ik ben niet eens meer naar de garage gegaan. Uitgaande van weer 1100 euro voor de beurt en laswerk, 600 euro voor de ondertussen defecte airco, 4 bijna versleten banden, een heetloper in de file (ik gok dat de ventilator niet meer draaide) en nog een toenemende herrie ergens aan de achterkant was dat het punt om hem in te ruilen voor een 10 jaar nieuwere auto.
De 1.6 Zetec motor had ik alle vertrouwen in, en die zou vast nog honderdduizenden kilometers probleemloos doorrijden, maar de rest van de auto was het geld niet meer waard. Als er weer een malloot tegenaan rijdt krijg je niets terug van alle kosten die je ervoor maakt.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • _JGC_
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 21:39
Ik had een perfect rijdende 206 diesel uit 2004 met 345000km. Was prima maar airco begaf het voor de 3e keer... advies garage: is het niet meer waard, doe hem weg.
Ingeruild voor een 207 op LPG, 160.000km, 4 jaar jonger. 6000 euro bijgelegd.
Vervolgens keer op keer ellende en elke keer "voor dat geld koop je geen andere"... tot de motor het begaf, toen was ik er zo klaar mee dat ik hem bij de garage heb laten staan.
Achteraf had ik de airco van die 206 gewoon nogmaals moeten laten repareren bij een andere garage en had ik die 207 nooit moeten kopen.

Na de 207 een 206 gekocht met achterstallig onderhoud, heel veel zelf aan gedaan maar op gegeven moment kon ik er niet meer tegen repareren. Uiteindelijk ook eieren voor mijn geld gekozen en sinds vorig jaar een 206 diesel uit 2006 met 365.000km (gekocht met 342.000km). Binnenkort draagarmen en veerpoten doen, 2 nieuwe banden en dat ding rijdt nog prima jaren door.

Edit: dat ie economisch total loss is bij elke reparatie boeit me niet, ik rijd dat ding zakelijk met youngtimer regeling. Reparaties zijn kosten, bijtelling gaat over de dagwaarde.

[ Voor 9% gewijzigd door _JGC_ op 05-02-2022 09:29 ]

Pagina: 1