Volgens het artikel dat je citeert mag de prijs met maximaal 5% worden verhoogd (het CPI in 2021 was 2,7%).
In de
voorwaarden van 2022 staat dat een stijging van de energieprijzen mag worden doorberekend:
In addition to and separate from the annual price indexation in Clause 10.2, Leaseweb is entitled at its sole discretion to automatically add on, pass on, pass through, embed, implement and surcharge to any Services Fees to the extent applicable (a) changes in any (license) fees, purchase tariffs or costs of any products, software, hardware, right to use, electricity, water, gas or other utility services, increased taxes, or any other expenses incurred as procured or leased by Leaseweb from third parties: (i) used by Leaseweb in the provision of Services to Customer; (ii) or licensed, provided or resold by Leaseweb to Customer; and or (b) any costs incurred or fees payable for the use of any third party Payment Services Provider in connection with the payment method.
In dit artikel staan wel drie belangrijke beperkingen:
1. "costs of electricity" en "incurred as procured or leased by Leaseweb", dus Leaseweb moet de hogere kosten daadwerkelijk maken.
2: "to the extent applicable", de stijging mag dus niet meer bedragen dan de gestegen energieprijs.
3: "in the provision of Services to Customer", dus alleen de kosten die direct met de dienst samenhangen.
Het is aan Leaseweb om te stellen, en zo nodig om te bewijzen, dat aan deze voorwaarden is voldaan. Zijn de kosten voor Leaseweb echt hoger, of heeft Leaseweb een termijncontract voor energie afgesloten? Wordt de prijs permanent verhoogd, of krijg je weer een korting als de energieprijzen dalen?
Ik zit niet in het hostingwereldje maar schat het gebruik van je vps op ongeveer 2W (je kunt 250 van die VPS'en kwijt op een server die 500W gebruikt). Dat is 1,5 kWh per maand, wat volgens mij correspondeert met een stijging van minder dan 20 cent per maand. Op basis van de voorwaarden van 2022 kan de prijs dus met 40 cent (5% + 20 cent) per maand worden verhoogd.
Nu zijn de voorwaarden van 2022 helemaal niet van toepassing op TS. In de
voorwaarden van 2020 staat geen bepaling over stijgende energiekosten. Dat betekent niet dat de prijsstijging niet mag worden doorberekend. Wel ligt de lat voor Leaseweb een stuk hoger, want zij moet aantonen dat het zó redelijk is dat zij onder de oude prijzen moet blijven leveren, dat van TS een hogere bijdrage mag worden gevraagd. Omdat TS een consument/zwakke partij is ten opzichte van Leaseweb, is dat een vrij lastige opgave, zeker omdat Leaseweb zich tegen de kostenstijging had kunnen indekken en er nog steeds nieuwe contracten voor de oude prijs worden afgesloten. In dit geval kan Leaseweb de stijging in energiekosten niet doorberekenen. Wel kunnen de prijzen met 5% worden verhoogd, want die bepaling stond er in 2020 ook al in.
Wat kun je praktisch doen tegen een hogere stijging? Om een toelichtingen vragen helpt kennelijk niet. Een deel van de betaling achterhouden zou ik niet doen zolang je contract loopt, omdat de kans dan groot is dat je server wordt afgesloten. Wel kun je procederen, of kun je aan het einde van je contract de laatste betalingen storneren als je per automatische incasso betaalt. Omdat je consument bent, heb je daarnaast de mogelijkheid om direct het contract op te zeggen, ook als de stijging beperkt is tot 5% (dat staat niet letterlijk in de wet als je contract langer dan 3 maanden geleden is ingegaan, maar de consensus is dat het onredelijk is om consumenten met prijsverhogingen te confronteren zonder opzegmogelijkheid).