Op dinsdag 05 maart 2002 23:03 schreef StarTAC het volgende:
Heeft het niet te maken met dat bij een temperatuur stijging van 10 graden, chemische reacties 2 tot 3 keer sneller verlopen. Dit heeft te maken met dat de moleculen bij hogere temperaturen sneller bewegen, en dus vaker genoeg energie hebben om de reactie te laten verlopen.
In dit geval zou het dan dus zo zijn dat de water moleculen sneller waterstofbruggen kunnen vormen met het zeep molecuul en de zeep moleculen sneller een binding aangaan met het "vuilmolecuul".
edit
Sorry ik zag niet dat dit topic al zo oud was.
Maakt niet uit - ik ga je toch nog even uit de lucht schieten.
Ten eerste zijn er hydrofiele en hydrofobe stoffen. Hydrofiele stoffen kunnen in water oplossen, hydrofobe stoffen niet - maar die lossen weer wel in vetten op. Vandaar dat azijn en olijfolie zo moeilijk te mixen zijn - de een is hydrofiel en de ander hydrofoob, en dus verdragen ze elkaar niet.
Al die stoffen zijn er natuurlijk vast, vloeibaar en gasvormig.
vloeistoffen lossen bij alle temperaturen even goed op in een vloeistof met de zelfde affiniteit. (hydrofiel in hydrofiel, hydrofoob in hydrofoob)
Gassen lossen zich minder goed op naar mate de temperatuur stijgt, omdat de molekulen sneller bewegen en dus harder botsen, en gassen dus makkelijker ontsnappen.
Vaste stoffen lossen zich beter op naar mate de temperatuur stijgt, ook omdat de molekulen dan sneller bewegen, en dus vaker en harder botsen met die vaste stoffen, om zo molekulen los te slaan en op te lossen.
Waarom kan je nou met zeep vet oplossen in water - een hydrofobe stof oplossen in een hydrofiele vloeistof dus? Omdat zeepmolekulen een hydrofiele en een hydrofobe kant hebben. De hydrofobe kant bindt een hydrofoob "vuilmolekuul", en de hydrofiele kant zorgt ervoor dat het geheel opgelost kan worden in het water. Natuurlijk verloopt dit proces zoals hierboven uitgelegd bij hogere temperaturen beter.
En de bindingen die bij het oplossen van wat voor stof dan ook worden aangegaan zijn fysisch. Alleen bij het oplossen van zouten, zuren en basen vindt ook een chemisch proces plaats - namelijk het splitsen van elk opgeloste molekuul in twee delen. De bindingen die die delen met het water aangaan zijn echter nog steeds fysisch.
Het is alleen een echte hetze als het uit Hetzerath komt, anders is het gewoon sprankelende ophef.