Vraag


 • Cave_Boy
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 27-01 08:08
Binnenkort komt er in het appartement waar ik woon een verbouwing.
Het appartement is oud en de muren zijn met 34CM gewapend beton lekker dik. Het is me destijds door de aanwezige gaten gelukt om in de woonkamer en slaapkamer wel CAT6A kabels te leggen. Deze kabel ligt inmiddels wel richting de 10 jaar (nooit klachten gehad).

Tot grote vreugde gaat mijn woning ook glasvezel krijgen. De woningbouw doet een glasvezel punt maken bij de meterkast. Eigenlijk is dit vrij logisch echter op dit moment komen mijn COAX en telefoon kabel precies aan de andere kant mijn woning binnen (via een kabelgoot aan de buitenkant van de woning).

Omdat de vloer er straks ook uitgaat was mijn idee om 1 glasvezel kabel met 4 vezels te trekken naar de meterkast. Omdat ik niet door de muren heen kan maar wel onder de deuren kom ik uit op even iets minder dan 15 meter als totale afstand.

De insteek is om de glasvezel kabel zoveel mogelijk aan de buitenkant van de ruimtes op de vloer te leggen daaronder of op (dat zit ik nog te bedenken) komt een laminaat ondervloer en die is 9mm.

Mijn keuze voor glasvezel is eigenlijk bedacht omdat deze kabel dunner is dan UTP. In dit geval wil ik in de meterkast ook een extra aansluiting hebben voor toekomstige apparatuur daar. Die kan ik dan via het 2e paar vezels aansluiten. De bandbreedte van glasvezel is ook een belangrijk punt waarom ik voor glasvezel kijk. Over glasvezel kan veel meer data dan menig UTP standaard. Ja je kan 10Gb over CAT 6 en er is een CAT 7 maar de ruimte die het inneemt is dan ook veel meer terwijl ik met bijvoorbeeld OM4 (OM3 kan ook) vrij gemakkelijk naar de 40 of zelfs 100Gigabit kan gaan. Het enige wat dan veranderd moet worden is de media convertor en ja de router die tegen die tijd ook weer verouderd is.

Een media convertor voor 1Gb is nu ongeveer 20 euro. Wil je 10Gb dan betaal je nu nog meer maar die prijzen dalen met de tijd (is mijn verwachting althans).

Mijn insteek om het deel klaar te maken voor 1Gb/s. Later kan ik eventueel dus vrij simpel het netwerk versnellen.

Wat ik echter niet goed snap is welke aansluitingen voor de glasvezel het handigst zijn en ook welke glasvezel het slimste is.

Ik vond zelf bijvoorbeeld deze kabel: https://www.glasvezel-exp...4935863489243621e63a6f527
Deze heeft LC connectoren.
Ik zou dan aan beide kanten 2x bijvoorbeeld een TP-Link MC220L neerzetten.

Hieronder een tekening met erop hoe de situatie nu is en hoe ik dacht dat het dan zou gaan worden.
Suggesties zijn welkom. Suggesties om toch beter UTP te verkiezen zijn ook welkom. UTP Is op dit moment goedkoper maar de beperkte doorvoer en vooral de dikte weerhouden mij eigenlijk om hiervoor te kiezen.

Ik heb rekening gehouden dat de kabel/s niet hoeven te knikken en ruim gebogen kunnen worden.

Alle reacties


Acties:
 • +12Henk 'm!

 • Ben(V)
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 28-01 15:53
Glas in een woning is en blijft onzin.
Gewoon Cat 6 UTP nemen, dat kan tot 55m snelheden van 10Gbps aan.

All truth passes through three stages: First it is ridiculed, second it is violently opposed and third it is accepted as being self-evident.


 • MAX3400
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21-12-2022

MAX3400

XBL: OctagonQontrol

Glas in een woning is alleen nuttig als je binnen je eigen netwerk regelmatig meer dan 10Gbps nodig hebt en dat voor langere tijd; dan zit je in orde van grootte van 2 tot 4 TB/uur wat je wil doorvoeren.

Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof


 • ijske
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 27-01 17:41
Ik zeg 19mm pijp inslijpen in de vloer, dan kan je gemakkelijk een cat6a + om4 prefab kabel in kwijt.

Fiber is te gevoelig om onder je vloer te steken en utp mag geen "knikken" maken in de bochten, dus die in de plinten verwerken is ook 2x niks..

gewoon de sleuvenfrees erin zetten ...(tenzij je vloerverwarming hebt offc)

 • Cave_Boy
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 27-01 08:08
Ik mag niet in de vloer slijpen. Ik dacht juist aan glas omdat dat juist dunner is en ook meer toekomst gericht. eventueel als er glas in de meterkast uitkomt zou ik dat ook door kunnen zetten op die mannier naar mijn router als ik mijn router later wil vervangen.

 • Ben(V)
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 28-01 15:53
Je kunt glas niet zomaar ergens neerleggen dat moet ook in een buis en dan moet je op elke plek waar je het nodig hebt weer een media converter ergens plaatsen, ook niet al te fraai.
En glas in huis is echt niets toekomst bestendiger dan cat 6 UTP.

Gebruikt gewoon holle plinten en leg daar Cat 6 in.
En ook geen Cat 6a of nog onzinniger Cat 7.

All truth passes through three stages: First it is ridiculed, second it is violently opposed and third it is accepted as being self-evident.


 • chrisborst
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 22:00
@Cave_Boy
Hier een vergelijkbaar scenario. Isra punt van Ziggo zit in de woonkamer en dus alles gaat ook naar dat punt. Binnenkort glasvezel in de meterkast dus moest een oplossing maken. Gelukkig had ik een loze telefoonbuis lopen naar de meterkast dus daar Cat6 doorheen getrokken. Modem in de meterkast, switch/router aan de andere kant.

Zoals hierboven al gezegd, glasvezel in huis in totale overkill. Cat 6 is voor de komende 10 jaar voldoende voor een normaal huishouden. Heb je hogere doorvoer nodig, is dat prima lokaal op te lossen. Bijv. tussen een pc en een server/nas.

Dus leg op de meest praktische manier een CAT kabel aan tussen je meterkast en de plek waar je je switch/router wil plaatsen. Via een loze leiding of een plint bijvoorbeeld.

ps; je zegt woningbouw, dus ik ga er vanuit dat het huur is. Dan zou ik al helemaal niet voor de echt lange termijn gaan plannen.

[Voor 11% gewijzigd door chrisborst op 30-01-2022 11:59]


 • zzattack
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 23:19
Ik heb hier wel een hoop glasvezel in huis. Veel apparatuur op 10G aangesloten. Voordelen voor mij waren goedkopere apparatuur (SFP+ spul kost minder dan 10G over koper), dunnere kabels dus past meer per buis, en veel lager stroomverbruik. Heb daarnaast ook wat optische hdmi door buizen getrokken dus een splicer moest er toch aan te pas komen. Zelf ben ik er erg tevreden over, maar toekomstvastheid was geen factor. Denk niet dat ik het de meesten zou aanraden, zeker niet als het om slechts 1 of 2 verbindingen gaat.

 • Nielson
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:30
Cave_Boy schreef op zondag 30 januari 2022 @ 11:24:
Eventueel als er glas in de meterkast uitkomt zou ik dat ook door kunnen zetten op die manier naar mijn router als ik mijn router later wil vervangen.
Het kan zijn dat het bij jou anders is doordat de verbinding door de woningbouw geleverd wordt, maar normaal gesproken leveren de grote glasvezelboeren via een single mode fiber, wil je dit 1op1 doorlussen heb je de sm kabel nodig of een actieve converter.

 • Freeaqingme
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 21:53
Waarom moet het of/of zijn? Leg wat koper neer, leg er glas naast, en je kan alle kanten op in de toekomst.

Recentelijk ben ik druk bezig geweest om leidingen aan te leggen van de meterkast naar zolder. Uiteindelijk 4x 16 of 19mm gelegd met in 2 buisjes 2x cat6a, in 1 buisje 2x2 (4 aders) OM3 met LC connectors, en nog een lege buis voor wat iemand in de toekomst kan bedenken. Op die manier kan je in de toekomst van alles hebben...

No trees were harmed in creating this message. However, a large number of electrons were terribly inconvenienced.


 • Cave_Boy
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 27-01 08:08
Holle printen heb ik aan gedacht maar dan krijg ik alsnog 4x een overgang met deuren en een deel van die plinten worden door andere kabels al vol gebruikt. Dat is dus ook niet ideaal.

Een UTP kabel is dikker dan een glasvezel kabel en ik dacht omdat de prijzen toch aan het zakken zijn van glas het ook een leuke overstap kan zijn.

Dat glasvezelkabel gevoelig is voor knikken wil ik geloven en gaf ik ook al aan dat de geplande bochten echt wel ruim zijn. De gekozen glasvezelkabel heeft 4 vezels dit zou mij aardig wat ruimte schelen als ik het onder de vloer bij de randen doe. De kabel zelf heeft ook bescherming.

Het gaat mij dus niet specifiek voor de snelheid (dat is wel iets wat handig is voor de toekomst) maar het gaat mij ook voor het gemak. Daarom is mijn insteek ook eerst gewoon een convertor van €20 euro en deze later eventueel opwaarderen naar meer.

Ik had gezien dat veel providers SM werken maar dat kan inderdaad met een actieve convertor makkelijk opgelost worden.

Voor de duidelijkheid met 2x UTP al snel richting de 14 mm naast elkaar kwijt (hoogte ongeveer 8mm). Met glasvezel is dit maar 7mm. Dat verschil is behoorlijk en scheelt veel met het wegwerkmogelijkheden die ik hier heb.

Op dit moment is apparatuur voor 10Gb/s stroom slurpend. Ik verwacht dat dit ook wel weer langzaam gaat dalen. Wat me wel opvalt is dat glas apparatuur wel al wat zuiniger is.

Ik probeer dus een afweging te maken wat het meest handige is en aangezien ik niet graag vaak mijn vloer vervang kijk ik direct naar de toekomst.

Wat ik me nu ook bedenk is dat de kabel langs de keuken zal gaan lopen en daar loop dan ook een krachtstroom kabel in de buurt (kookplaat). Ik schat dat de maximale afstand daartussen 4 cm a 8 cm zal zijn zijn. Ik weet niet hoeveel effect dit zal hebben op UTP. Er bestaan ook UTP kabels met meer afscherming maar die zijn dan wel weer nog dikker.

 • donny007
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 06:29

donny007

Try the Nether!

Cave_Boy schreef op zondag 30 januari 2022 @ 10:08:
gemakkelijk naar de 40 of zelfs 100Gigabit kan gaan
Heb je bepaalde usecases in gedachte voor die 40 of 100 Gbit link tussen de meterkast en de woonkamer?

En over die dikte: de trunk-kabel die je nu hebt geselecteerd is dikker dan een enkele CAT6 kabel. Als je een ethernetrouter in de meterkast neerzet heb je daar meteen LAN, dan hoef je ook niet heen-en-weer met je WAN en je LAN tussen de woonkamer en de meterkast (en dus heb je maar één kabel nodig).

/dev/null


 • Cave_Boy
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 27-01 08:08
donny007 schreef op zondag 30 januari 2022 @ 13:13:
[...]


Heb je bepaalde usecases in gedachte voor die 40 of 100 Gbit link tussen de meterkast en de woonkamer?

En over die dikte: de trunk-kabel die je nu hebt geselecteerd is dikker dan een enkele CAT6 kabel. Als je een ethernetrouter in de meterkast neerzet heb je daar meteen LAN, dan hoef je ook niet heen-en-weer met je WAN en je LAN tussen de woonkamer en de meterkast (en dus heb je maar één kabel nodig).
Use case nee (zoals meermaals aangegeven. Het is wel een extra wat UTP niet heeft dat is direct to the max) maar de dikte van 7mm is volgens mij van die kabel niet heel dik. Ja er zijn dunnere UTP kabels (ook glasvezel kabels) maar deze heft nog wel wat bescherming). Mijn ervaring van dunne UTP kabels is dat deze bij meer dan 10M niet heel stabiel zijn in snelheid. Dikkere gaan altijd wel goed.


https://www.netwerkkabel....dQqGDB7BnztYaAgzxEALw_wcB
Zag ook deze UTP kabel. Dit zijn direct 2 UTP kabels. Dikte valt nog mee met 7,5mm en het is volledig afgeschermd Het is CAT 7. Een CAT 6 versie vond ik eigenlijk niet. Vraag me alleen af hoe zoiets in de bochten zal gaan. vermoed een langere bocht maken?

[Voor 19% gewijzigd door Cave_Boy op 30-01-2022 13:29]


 • Ben(V)
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 28-01 15:53
Hoe had je gedacht om vier aderige glasvezel kabel van connectors te voorzien?
Heb je daar de juiste apparatuur voor?
En wat betreft de dikte, kijk hier eens naar, deze is maar 5.5 mm dik en dan heb je meteen aansluitingen.
https://www.sandervunderi...3T2kcLpY4rAgaAtpWEALw_wcB

En als je een probleem met een UTP kabel door de deur te krijgen dan heb je hetzelfde probleem met glas.
En glas zonder buis zou ik je sterk afraden, glaskabel is erg kwetsbaar.

Maar ik wens je veel success en laat een horen hoe het je vergaan is.

All truth passes through three stages: First it is ridiculed, second it is violently opposed and third it is accepted as being self-evident.


 • Cave_Boy
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 27-01 08:08
Ben(V) schreef op zondag 30 januari 2022 @ 13:38:
Hoe had je gedacht om vier aderige glasvezel kabel van connectors te voorzien?
Heb je daar de juiste apparatuur voor?
En wat betreft de dikte, kijk hier eens naar, deze is maar 5.5 mm dik en dan heb je meteen aansluitingen.
https://www.sandervunderi...3T2kcLpY4rAgaAtpWEALw_wcB

En als je een probleem met een UTP kabel door de deur te krijgen dan heb je hetzelfde probleem met glas.
En glas zonder buis zou ik je sterk afraden, glaskabel is erg kwetsbaar.

Maar ik wens je veel success en laat een horen hoe het je vergaan is.
De eerder aangegeven glaskabel heeft connectoren.
Dubbele UTP kabel heb ik zojuist ook gevonden en ben ik ook aan het kijken. Ik ben heel benieuwd hoe gevoelig dit is als er iets met stroom in de buurt is. Bij de deur kan ik in de drempel een gleufje maken.

 • Ben(V)
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 28-01 15:53
Cat 6 wordt totaal niet beïnvloed van buitenaf, dus ook niet door stroomkabels.
De twist van de aderparen heffen elke storing van buitenaf op doordat elke storing in de ene ader door een tegenovergestelde storing op de andere ader wordt opgeheven.

All truth passes through three stages: First it is ridiculed, second it is violently opposed and third it is accepted as being self-evident.


 • Illusion
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 00:39

Illusion

(the art of)

Cave_Boy schreef op zondag 30 januari 2022 @ 13:20:
[...]). Mijn ervaring van dunne UTP kabels is dat deze bij meer dan 10M niet heel stabiel zijn in snelheid. Dikkere gaan altijd wel goed.


https://www.netwerkkabel....dQqGDB7BnztYaAgzxEALw_wcB
Zag ook deze UTP kabel. Dit zijn direct 2 UTP kabels. Dikte valt nog mee met 7,5mm en het is volledig afgeschermd Het is CAT 7. Een CAT 6 versie vond ik eigenlijk niet. Vraag me alleen af hoe zoiets in de bochten zal gaan. vermoed een langere bocht maken?
Neem gewoon CAT6 Belden 7965e. Die is met 5.4mm een van de dunnere, maar wel goede utp kabels. https://catalog.belden.com/techdata/EN/7965E_techdata.pdf
Zeker als je krap wilt in bochten zijn 2 losse kabels veel flexibeler dan een twin-kabel.

[Voor 3% gewijzigd door Illusion op 30-01-2022 14:02]

Soms ben ik er wel, en soms ook weer niet.


 • Dyckie
 • Registratie: December 2018
 • Laatst online: 23:12
Ben(V) schreef op zondag 30 januari 2022 @ 13:51:
Cat 6 wordt totaal niet beïnvloed van buitenaf, dus ook niet door stroomkabels.
De twist van de aderparen heffen elke storing van buitenaf op doordat elke storing in de ene ader door een tegenovergestelde storing op de andere ader wordt opgeheven.
Elke utp kan van buitenaf zeker beinvloed worden door stroomkabels. En denk je echt dat dit word opgeheven door de aders.

*knip*. Mag een maatje minder op de man / bot.

https://www.truecable.com...-ethernet-and-power-cable

[Voor 19% gewijzigd door rens-br op 31-01-2022 07:46]

Voor hulp en meer info zie: https://drive.google.com/drive/folders/1sALkX5QBVEc8xm4wqLEiJzcDmiaJJ_X8?usp=sharing en https://sites.google.com/view/eendraadschema Met vriendelijke groeten, Björn


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 02:07

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

Dyckie schreef op zondag 30 januari 2022 @ 15:51:
[...]


Elke utp kan van buitenaf zeker beinvloed worden door stroomkabels. En denk je echt dat dit word opgeheven door de aders. Je zit hier weer onzin uit te kraaien.

*knip*

https://www.truecable.com...-ethernet-and-power-cable
*knip* Dat twisted pair common mode interference opvangt is overigens geheel waar.

En mbt bronnen - je komt hier met een wij-van-wc-eend stuk van een Amerikaans bedrijf dat dus US NEC/NFPA als basis heeft en niet NEN1010. Dat maakt uit want bekabeling is hier behoorlijk anders (doorgaans dunner ivm lagere stromen).De separation waar ze het hier over hebben heeft puur met (brand)veiligheid en ondanks meerdere benoemingen in de text niet met data integriteit.

Vergelijk het met NEN1010 444.6.2 tabel 44.4, waar zonder elektromagnetisch scherm 200mm aangehouden moet worden, oftewel nagenoeg hetzelfde als de 8" uit het US stuk. Dit gaat puur om de veiligheid, in EN-50174 staan nog bijkomende eisen over de data.

M.i. is dat dan ook het belangrijkste: puur vanuit de veiligheid dien je tussen die krachtstroongroep en de kabels ofwel meer afstand te houden danwel te zorgen dat iets (of het nu de kabels voor informatietechnologie danwel de stroomkabels betreft) afdoende afgeschermd wordt. Zodra je aan de eisen voor de veiligheid voldoet, is er niets aan de hand qua signaal - en als je gedonder hebt met het signaal is het nagenoeg altijd zo dat je ook in overtreding bent mbt de veiligheid.

Dus:
Hou je aan de normen qua veiligheid, dan voldoet (degelijke, aan de standaarden voldoende) UTP prima.

[Voor 10% gewijzigd door rens-br op 31-01-2022 07:46]

Soittakaa Paranoid!


 • dion_b
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 02:07

dion_b

Moderator Harde Waren

say Baah

En verder on-topic:

"De toekomst" is uitermate slecht te voorspellen. Wie 20 jaar terug Cat5E legde heeft er 20 jaar plezier van gehad en kan er nu nog 2.5Gbps over trekken. Grote kans dat dat anno 2022-2042 ook voor Cat6 gaat gelden, maar dat weten we simpelweg niet.

Uitaging is dat (al 16 jaar) bestaande 10GbE over koper teveel stroom trekt voor residentiele installaties. Dat geldt nog sterker voor 40Gbase-T over Cat8, nog los van uitdagingen om monumentaal dikke Cat8 kabels te trekken in een woning.

Die uitdaging kan de industry op verschillende manieren oplossen:
- over op glas. Wordt al ruim 20 jaar geroepen, maar de uitdagingen qua glas in woningen zijn er niet minder op geworden. Je kunt niet zomaar een connector op glas prikken, dus makkelijk trekken en connectoren erop gaat niet, evt oude connector door nieuwe type vervangen is even lastig. Natuurlijk, glasmonteurs hebben de kennis en apparatuur, maar dat is te duur en specialistisch voor thuis. Ondertussen zijn de gangbare connectoren zeker twee keer veranderd en kans is groot dat dat komende 10-20 jaar weer gaat gebeuren.
- nieuwere, efficientere standaarden op basis van bestaande bekabeling. Dat is natuurlijk wat 802.3bz, 2.5Gbase-T en 5Gbase-T, beoogd heeft. Heeft Cat5E al flijnk gerekt en biedt met 5Gbps op Cat6 met acceptabel verbruik een upgradepad. Maar wat er voorbij 5Gbps gaat gebeuren is maar de vraag.
- iets geheel anders. Iedereen die een andere tech heeft roept dat zij het kunnen oplossen, maar WiFI is in betonbunkers zelfs met de duurste mesh ontoereikend, PLC is onbetrouwbaar en vervuilt de boel zo erg dat het binnenkort waarschijnlijk dood gereguleerd gaat worden. POF is te duur en ondanks voordelen tov glas niet voor zelfinstallatie geschikt (moet in stopcontacten geinstalleerd worden) etc.

Enfin, op dit moment zou ik gewoon Cat6 trekken per default, want 10Gbps is bewezen haalbaar en daar kunnen we komende 10 jaar iig mee vooruit als het moet. Maar ik zou bovenal zorgen voor lekker dikke (19mm) buizen waar ook evt glas of wat dan ook over 10 jaar gangbaar gaat zijn doorheen getrokken kan worden. Koffiedik kijken is leuk, de mogelijkheid hebben in te spelen op wat dan ook er gebeurt leuker.

Soittakaa Paranoid!


 • Douweegbertje
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 20:08

Douweegbertje

Wat kinderachtig.. godverdomme

Het voordeel van gewoon een UTP kabel is dat je hier gewoon zelf in kan knippen en er whatever mee kunt doen wat je wilt. Zo'n glaskabel zelf is niet duur, soms zelfs erg goedkoop. Echter het is dan de kabel, zoals die nu is. Wil je er iets in veranderen dan moet je gaan lassen (wat je eigenlijk niet zelf kan, tenzij je de kennis en hele dure apparatuur voor hebt) en de connectoren kunnen in verhouding dan extreem duur zijn.

Je hebt wat uitgetekend maar voor mij is het compleet onduidelijk wat je nu wilt en wat de specs nu daadwerkelijk zijn. Misschien erg kort door de bocht maar die tekening slaat nergens op.

De use-case voor glas is heel specifiek. Wat je eigenlijk exact moet weten is waar je de throughput exact nodig hebt en dat je dat ook meer als backbone inzet. Want je gaat niet elke PC op glas aansluiten.

Wat ik bijvoorbeeld heb gedaan is het volgende:

- Vanuit de meterkast/grond direct een glaskabel naar mijn zolder waar mijn serverrack staat.
- Direct glas in mijn eigen router die ook 10GbE ondersteund. Vanuit daar gaat het naar mijn switches.
- Hier staan staan nu 2 switches, maar dat worden er 3. Ik zal even uitgaan van de use-case zoals het eruit komt te zien;
- 1 switch is voor wat PoE meuk zoals mijn camera's en WiFi (cat6)
- 1 switch is nog 1 GbE (uitgaand) naar de computers en overige zaken die een kabel gebruiken (playstation bijv), dit is allemaal via Cat6
- 1 switch 40GbE die dan potentieel 10GbE - minus load van overige componenten kan egressen maar heeft dan een intern 40GbE netwerk voor mijn servers die o.a. storage doen. Zo kunnen die intern 40GbE met elkaar praten. Voordeel is dat je hier goedkope kabels en connectors voor kunt krijgen (2e hands wel te verstaan) en dat ze een geringe afstand moeten overbruggen (immers serverrack).

Het punt is dat je moet kijken naar het totaal plaatje. Je kunt alles glas maken, maar dan is je bottleneck _altijd_ het internet van je ISP, je router, je switch of welke ook maar het laagste throughput heeft. Want 10 Pc's op 10GbE op een volledig 10GbE netwerk (van je ISP) is domweg 1GbE omdat je daar dus een bottleneck heb. M.a.w. exact hetzelfde als je gewoon cat6 had.

Daarom heb ik dus glas vanuit de grond naar zolder. Ten eerste omdat het niet echt makkelijk was om zo'n kabel daar te krijgen en die kabel gaat altijd de bottleneck voor mij zijn. Ten tweede, stel dat we ooit 40GbE internet kunnen krijgen, dan zou ik potentieel dus dat kunnen halen door die kabel te gebruiken met 4 pc's die dan weer op 10GbE zitten (4x 10GbE = ..).

Meer dan 10GbE voor een thuis-pc is erg onpraktisch. In ~800 seconden heb je dan je 1TB HD verzadigd. Dat lukt je met cat6 al. Daarom lijkt mij het logischer dat je een high performant intern server netwerk op zet als je lokaal dat soort dingen moet gaan doen. Is de techniek/tijd daar, dan kan je ook dat netwerk/stack gebruiken voor je ingress/egress. Bijvoorbeeld het downloaden van meuk naar je storage server en dan via je PC streamen. Red je dus prima zonder glas.

Glas klinkt leuk, en dat is het ook. Echter je bent veel dynamischer met cat6 welke nog prima jaren mee kan. Qua backbone, is het zeker een optie om voor glas te gaan, mits je daar ook de use-case voor hebt. De werkelijkheid is dat heel veel mensen die eigenlijk niet hebben. Dat is overigens prima. Net zoals ik hier zit met een storage layer die menig bedrijf niet eens heeft, onder het mom "omdat het kan". We blijven Tweakers :+

 • peter-rm
 • Registratie: Juni 2015
 • Laatst online: 02:03
voor de afstanden in huis(doorgaans minder dan 15m) is cat6 ook geschikt voor hogere snelheden, en zoals al aangehaald wel veel makkelijker te leggen.

[Voor 1% gewijzigd door peter-rm op 30-01-2022 21:20. Reden: typo]


 • Cave_Boy
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 27-01 08:08
Bedankt voor de antwoorden.
Heb inmiddels ook gesproken met iemand die meehelpt met de verbouwing en we gaan proberen met UTP kabel. Ik was in de veronderstelling dat UTP telkens echt dikker was maar dat is bij veel modellen ook weer niet het geval.

Bedankt voor de antwoorden.

 • rens-br
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 01:51

rens-br

Admin IN & Moderator Mobile
Ik heb wat reacties opgeruimd. Het niet met elkaar eens zijn is prima, maar houdt het wel vriendelijk en constructief.

 • Sethro
 • Registratie: Maart 2017
 • Nu online
Ik weet niet wat voor ondervloer, als dit van die groene platen oid zijn kun je daar prima een strookje van 2cm uitsnijden en daar utp kabel in leggen. Ik zou dan gewoon de kortste weg nemen.

De randen zou ik daar dan juist niet voor gebruiken want die zitten er om het laminaat te laten werken. Als je dat dan opvult is de ruimte om te werken er niet meer.

[Voor 42% gewijzigd door Sethro op 31-01-2022 08:29]


 • Cave_Boy
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 27-01 08:08
Sethro schreef op maandag 31 januari 2022 @ 08:27:
Ik weet niet wat voor ondervloer, als dit van die groene platen oid zijn kun je daar prima een strookje van 2cm uitsnijden en daar utp kabel in leggen. Ik zou dan gewoon de kortste weg nemen.

De randen zou ik daar dan juist niet voor gebruiken want die zitten er om het laminaat te laten werken. Als je dat dan opvult is de ruimte om te werken er niet meer.
De dikte van de ondervloer gaan we ook veranderen. Helemaal aan de rand wordt ook niet gedaan. Dat had ik eerst bedacht maar idd met de krachten is 15cm ervan af wat fijner.

 • FirePuma142
 • Registratie: April 2004
 • Niet online
Cave_Boy schreef op maandag 31 januari 2022 @ 10:42:
[...]


De dikte van de ondervloer gaan we ook veranderen. Helemaal aan de rand wordt ook niet gedaan. Dat had ik eerst bedacht maar idd met de krachten is 15cm ervan af wat fijner.
Ik zou 15mm doen :+
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee