Ja, een ESP8266 is zeker een "load" te noemen. Je hebt de juiste oplossing al gevonden, maar even ter lering en vermaak waarom met een voltage divider écht onmogelijk is:
De manier waarop een voltage divider "deelt" is doordat er stroom door de weerstanden loopt en die stroom een spanningsval veroorzaakt volgens V=IR. Als ik bijvoorbeeld een weerstand van 445 Ohm in serie zet met een weerstand van 100 Ohm, heb ik 545 Ohm in totaal en loopt er 18/545 = 33 mA aan stroom in totaal. De spanningsval over de weerstand van 445 Ohm is dan 14.7V en de spanningsval over de weerstand van 100 Ohm is dan 3.3V (en dan heb je dus precies de spanning die je wil).
Stel nu dat de ESP 40 mA vraagt (en een ESP kan nog wel 6x meer trekken dan dat). Die 40 mA moet door de weerstand van 445 Ohm lopen, maar dat alleen al veroorzaakt een spanningsval van 17.8V, dus dan zou de spanning die je ESP krijgt inzakken naar minder dan 0.2V!
Stel nu dat je wil dat bij 60mA belasting de spanning maximaal 0.1V inzakt. Dan moet je die 445 Ohm weerstand vervangen door een weerstand van ten hoogste 1.7 Ohm (en, om de verhouding juist te houden, moet die 100 Ohm weerstand 0.4 Ohm worden). Dat betekent dus dat er dan, alleen zonder belasting al, 8.6A door beide weerstanden loopt! De zwaarste weerstand verstookt dan 126W aan warmte!!
Stel nu dat de ESP altijd continu precies 100 mA zou trekken. Dan kan je die ESP gewoon in serie zetten met een weerstand van 147 Ohm en dan ben je klaar (zonder tweede weerstand). Maar het probleem is dat het stroomverbruik van de ESP te sterk variëert en dat je om de spanning gelijk te houden, een tweede weerstand moet toevoegen die zorgt dat de belasting ongeveer gelijk blijft (en dat kan alleen als die weerstand veel méér stroom trekt dan de ESP). Een voltage divider kan je alleen als "voeding" gebruiken als óf je load héél klein is, óf héél stabiel.