Gigabyte X570 Aorus Pro, Ryzen 7 5800X- Noctua NH-U14S - Seasonic Platinum 860w V2 - 32GB DDR4 3600MHz C16 (2x16) - MSI Ventus OC RTX 2080 - Samsung 980 Pro 1TB - M32U 4K/144Hz - 55 inch OLED - Watch 5 Pro - S22 Ultra 512GB - Tab S5e 128/6GB - Buds 2 Pro
Jack of all trades | Screener | Tweakers Gallery | Spotify!
Zoekt nieuwe collega's in omgeving Twente
Zoals @Outerspace aangeeft: gesprek aan gaan met HR. En ze vragen om het je simpel uit te leggen of & wanneer je bepaalde heffingen tegenkomt op jouw loonstrook.
Mijn advertenties!!! | Mijn antwoorden zijn vaak niet snowflake-proof
De belastingdienst kijkt helemaal niet naar de maandelijkse gegevens, maar alleen naar het totaal over het hele jaar. En wij weten de precieze getallen niet.
Als jullie HR afdeling de zaken goed op orde heeft en je werkt het hele jaar en alleen voor die ene werkgever, dan is de kans groot dat het aan het eind van het jaar gewoon klopt en je niks hoeft bij te betalen.
Zo niet, dan kan het zijn dat je moet bijbetalen of juist terug krijgt.
https://help.humanwave.nl...e-bepaal-ik-dit-voor-2022
[Voor 28% gewijzigd door YakuzA op 27-01-2022 08:14. Reden: Linkje]
Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN
Precies, een tabel van de overheid die gaat over maandelijkse heffingen.MAX3400 schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 17:56:
"een tabel"? Dat heet wet en daar is niks maandelijks of specifiek aan.
Dat klopt inderdaad, alleen de loonheffingentabel houdt alleen rekening met een maandloon en je werkgever kan nooit helemaal je situatie zien met betrekking tot toeslagen. Als je net onder het tarief zit vóór de volgende belastingschijf, dan wordt er te weinig loonheffing ingehouden. Als je veel toeslagen ontvangt dan lopen die terug zonder dat de werkgever daar rekening mee houdt.van der Berg schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 17:47:
Ik hoor van mijn collega dat HR einde van iedere maand kijkt hoeveel ik verdient heb, en aan de hand van een tabel wordt loonheffing ingehouden.
Je kan eventueel (meerder keren) een voorlopige belastingaangifte invullen, dan kan je het bedrag alvast zelf afdragen aan de Belastingdienst, of krijg je binnen 6 weken (in termijnen) geld terug. Dan moet je wel heel precies je loonstroken gaan overtypen, dus dat lijkt me meer moeite dan nodig.
[Voor 54% gewijzigd door Aftansert op 26-01-2022 19:36]
Je kan het narekenen natuurlijk, maar daar is wel behoorlijk wat informatie voor nodig. Ik zou in ieder geval beginnen met controleren of je overwerk tegen bijzonder tarief belast wordt (en zo ja, welk tarief), of via de loonheffingstabel (op een grote hoop samen met je normale salaris).
Als je je zorgen maakt zonder dat je uitgebreid wil gaan rekenen, kan je het best wat geld apart zetten om een eventuele naheffing te betalen. Hopelijk lukt dat nu je extra inkomsten hebt.
De kans is waarschijnlijker dat je qua jaarloon tegen de volgende schijf aanschuurt. Op basis van je jaarloon wordt namelijk je bijzondertarief bepaald. Een nadeel daarvan: dat jaarloon weet je pas aan het einde van het jaar.
Doorgaans maakt een payroll systeem een inschatting op basis van je maandloon + VT en eventueel EJU van het afgelopen jaar. Krijg je gedurende het jaar een ander salaris of een verhoging dan wordt het herrekend. Als je dan een paar duizend euro van de volgende Belastingschijf af zit dan kan het zomaar zijn dat je toeslagen en overuren je daar overheen helpen. Maar dat weet je dus pas aan het einde van het jaar.
Jaarloon BT is doorgaans een muteerbaar gegeven. Dus wat je zou kunnen vragen is of ze je jaarloon BT op het hoogste tarief zetten. Dan betaal je gedurende het jaar iets meer maar krijg je met je IB aangifte ook meer terug.
[Voor 24% gewijzigd door MagniArtistique op 26-01-2022 22:24]
Overwerk op andere afdelingen komt niet vaak voor, ten zij wij worden gevraagd bij drukte zoals nu gaande, of ze komen mensen te kort en meestal tussen mei tot eind augustus en dan weer richting de kerstperiodes. Ik ben in vaste dienst en heb een onbepaalde tijds contract. Normaalgesproken werk ik 4 dagen per week als medewerker inventaris en ik werk alleen avonds tussen 15:00/00:30 en door de weeks na 22:00 150% en op zondagen krijgen wij 200% (Ik werk 2 zondagen per maand volgens de normale rooster)
In Box 3 heb ik niks aan te geven. Ik huur een sociale huur woning, heb ik geen andere inkomsten en mijn spaarrekening is niet hoog om als extra op te geven aan de belastingdienst (Ik zit onder de norm) en mijn auto is mijn eigen bezit met momenteel een dagwaarde van €3.500,- en valt ook niet onder box 3.
[Voor 21% gewijzigd door van der Berg op 27-01-2022 04:16]
Gigabyte X570 Aorus Pro, Ryzen 7 5800X- Noctua NH-U14S - Seasonic Platinum 860w V2 - 32GB DDR4 3600MHz C16 (2x16) - MSI Ventus OC RTX 2080 - Samsung 980 Pro 1TB - M32U 4K/144Hz - 55 inch OLED - Watch 5 Pro - S22 Ultra 512GB - Tab S5e 128/6GB - Buds 2 Pro
De BD gooit bij de aangifte alles op een hoop qua loon en kijkt dan of je teveel of te weinig (of precies genoeg) loonbelasting hebt betaald en op basis daarvan krijg je een iDeal linkje

Als overwerk “zwaarder” belast zou worden kun je eigenlijk net zo goed beargumenteren dat normaal loon “te weinig” belast wordt

[Voor 25% gewijzigd door FreakNL op 27-01-2022 07:13]
€50 welkomstbonus bij Raisin Spaarrekening? Stuur een DM.
Om mensen zoveel mogelijk te beschermen worden alle extra's (zoals vakantiegeld) belast tegen het hoogste tarief. Zo krijg je in de basis altijd geld terug ipv dat je moet bijbetalen. Want mensen zijn in de laatste vaak niet goed

Wil je het op zeker spelen, zet lekker wat geld opzij. Sowieso goed om een gezonde buffer te hebben (een auto kan ook kapot gaan, zeker 1 van 3500)
ps; de belastingdienst weet precies hoeveel op je rekeningen staat, dus spaargeld hoef je niet "op te geven". Dat weten ze al

[Voor 9% gewijzigd door chrisborst op 27-01-2022 07:47]
Mensen klagen graag over het bijzondere tarief, maar eigenlijk moet je gewoon naar je bruto jaarloon kijken.
Heel erg platgeslagen kun je hier gewoon zien hoeveel belasting je per jaar moet betalen.
Als ik daar 75000 bruto invoer zonder fiets/auto van de zaak en zonder eigen woning en zonder overige aftrekposten betaal je in 2022 35,3% belasting.
Deze is ook handig:
https://www.berekenhet.nl...asting-box1-verschil.html
Ik zeg niet dat we weinig loonbelasting betalen in Nederland, maar het is ook weer niet zo dat de BD de helft afpakt.. En van die belasting worden natuurlijk (als het goed is) nuttige dingen gedaan.
[Voor 49% gewijzigd door FreakNL op 27-01-2022 14:53]
En als ik zo oneerbiedig mag zijn met je functie en het aantal uren dat je maakt maak ik de inschatting dat je daar mogelijk wel recht op hebt en het daardoor ook ontvangt.
Je toeslagen bereken je immers op jaarinkomen, en als die variabel is dan kan je daar achteraf gezeik mee krijgen. Dan is 400 euro extra belasting nog je minste zorg. Heb je zo weken 'teveel' gewerkt en hou je er achteraf niks aan over.
Overwerk in loondienst laten uitbetalen loont inderdaad zelden tot eigenlijk nooit. Je kan beter de uren later compenseren als tijd-voor-tijd.BLACKfm schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 15:05:
Je toeslagen bereken je immers op jaarinkomen, en als die variabel is dan kan je daar achteraf gezeik mee krijgen. Dan is 400 euro extra belasting nog je minste zorg. Heb je zo weken 'teveel' gewerkt en hou je er achteraf niks aan over.
Als je toeslagen ontvangt dan kan een hoger loon inderdaad voor een lager bedrag aan toeslagen zorgen, maar als je geen toeslagen ontvangt dan loont het zeker wel.stin00 schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 15:39:
Overwerk in loondienst laten uitbetalen loont inderdaad zelden tot eigenlijk nooit. Je kan beter de uren later compenseren als tijd-voor-tijd.
Zoals hierboven al benoemd werd betaal je over overuren in eerste instantie een hoger belastingtarief, maar dit krijg je later weer terug bij de belastingaangifte.
Je houdt er onder de streep altijd wat aan over. Alleen in een zeer specifieke situatie (alleenstaande ouder met maximaal huurtoeslag en zorgtoeslag) kan het voorkomen dat je maar 20% netto overhoudt van je overwerk-salaris. In de meeste andere gevallen ligt het tussen de 40-60%stin00 schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 15:39:
[...]
Overwerk in loondienst laten uitbetalen loont inderdaad zelden tot eigenlijk nooit. Je kan beter de uren later compenseren als tijd-voor-tijd.
Zeggen dat overwerk in loondienst laten uitbetalen zelden loont is een onzin-statement. Je betaald er ook niet "meer" belasting over (zie mijn eerdere post).
Wel kan het zo zijn dat je meer waarde hecht aan tijd-voor-tijd (ik ook) maar dan moet je dat erbij zeggen

Tot je werkgever (imtech) failliet gaat en de uren door het putje gaan (600 tijd voor tijd ) max 220 door uvwstin00 schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 15:39:
[...]
Overwerk in loondienst laten uitbetalen loont inderdaad zelden tot eigenlijk nooit. Je kan beter de uren later compenseren als tijd-voor-tijd.

Je betaalt over je overuren niet het hoogste tarief, maar het marginale tarief waar je in zit op basis van je bruto jaarsalaris. Dus tot 68k ongeveer 49% en van 68k tot 108k 55% en daarboven weer 49%
Als je net onder de 68k verdient, zeg 67k en je verdient 2k met overwerken. gaat je marginale belastingtarief voor de 2e 1000 euro omhoog naar 55k. Maar als je werkgever kijkt naar de tabel bijzonder tarief staat er 49%. Als de software niet corrigeert op basis van eerder uitgekeerde overwerk betalingen (of bonus of andere bijzondere beloningen). Dan betaalt de werkgever te weinig belasting en moet je dus bijbetalen.
Da's ook gewoon dom om 600uur aan uren te laten staan, hier is het sinds 2022 zo dat je maximaal 38uur mag opbouwen, alles daar boven wordt automatisch uitbetaald. De opgebouwde uren van 2022 moet je voor Q1 van 2023 opgemaakt hebben, anders worden deze ook uitbetaald.pletter schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 20:14:
[...]
Tot je werkgever (imtech) failliet gaat en de uren door het putje gaan (600 tijd voor tijd ) max 220 door uvw
Enkele binnen het bedrijf hadden dus ook een berg aan uren staan, deze zijn nu na overleg met leidinggevende dus een soort van sabbatical aan het houden.