stefan-d schreef op woensdag 7 december 2022 @ 20:52:
Dankjewel voor de uitgebreide update, helpt mij om alles goed aan te sluiten en maakt je topic meteen informatief, aangezien hij hoog bovenaan in google stond
Ik heb de 12k ohm ntc sensoren en de kabeltjes bij warmteservice besteld inmiddels. Maar doormeten kan wel interessant zijn, aangezien die van intergas 20 euro kosten met een kabeltje erbij.. dat is gevoelsmatig wel erg duur.
Waarom heb je een aparte pompschakelaar gekocht? Ik overweeg juist om mijne eraf te halen. In de handleiding van de intergas staat terecht de opmerking dat een externe pomp ervoor kan zorgen dat het warmwaterbedrijf gekoeld wordt door de flow over de warmtewisselaar. De xtreme ketel heeft een aansluitpunt voor de vloerverwarmingspomp, zodat deze draait als die zone verhit wordt.
Doormeten: ik zal een kijken of ik er makkelijk bij kan. ook ik denk dat 20 euro veel is voor een snoertje met een weerstandje.. .

in het setje zat het er "gewoon" bij.
Dan de reden van de schakelaar.
TL:DR: Als de pompen niet draaien gaat mijn verbruik hard omhoog, als hij constant draait komt er warmte in de vloer door stroming in het CV systeem als er gedoucht wordt.
Wij hebben een huis uit 1995 dat voorheen voorzien was van radiatoren. Conventionele radiatoren. Op de bgg (ca. 80 vierkante meter)ligt nu 8 groepen vvw.
Op de eerste verdieping hangen 3 radiatoren en 2 lussen vloerverwarming (maar heel weinig opp. ca. 7 vierkante meter in een badkamer en wctje)
Dan is er nog de zolder, gek genoeg hangen daar de meeste radiatoren... 5 stuks.
De beide vvw verdelers hebben een mengpomp maar zijn, d.m.v. een ltv-ventiel nu lage temperatuur verdelers met een pomp geworden.
De pompverdelers zijn bewust gekozen omdat op het moment van aanschaf wij nog maar 1 maand in het huis woonde en het toen 30+ graden was buiten. met andere woorden, we hadden geen idee of de woning warm te houden was met lage temperatuur verwarming.
Inmiddels zijn we 2 jaar verder en weten we dat we op 30graden water het zaakje (tot nu toe) goed warm/comfortabel kunnen houden.
We hebben een poosje geprobeerd de pompen allebei uit te zetten, dit gaf ongewenst gedrag, het water ging te snel door de radiatoren op zolder (werkkamer, dus daar wordt gestookt) en kwam te warm terug, de ketel ging heel kort stoken en dan weer uit, weer aan... retour temp was gelijk aan aanvoer... ik denk dat je het pendelen zou kunnen noemen.
Dan komen we nu tot de reden dat ik juist een nieuwe pompschakelaar gekocht heb.
De geleverde pompschakelaar is een beetje een china special (denk/vind ik), geleverd door de installateur. Door de lage temperatuur die we nu gebruiken wilde de schakelaar niet meer schakelen. Hij kon op de printplaat wel bijgesteld worden, maar op minimaal ging hij niet meer uit en iets hoger niet meer aan, knaken ding.
De nieuwe is instelbaar vanaf 4 graden C. De pomp is noodzakelijk om wat jij beschreef: sww kan stroming door de CV veroorzaken... die pompen doen dus precies dat, stroming veroorzaken. Dus tijdens het douchen (stort douche) ging er ook warmte het CV-net in. Dat water is aanzienlijk heter dan de gewenste max. warmte die de vloer in mag. (CV = max 40, SWW = 60).
Ik had dus 1 knaken schakelaar, die nu op de verdeler op de eerste verdieping zit en daar net aan werkt (heeft mee een half uur pielen gekost om het potmetertje zo te krijgen dat ie net wel aan en uit sloeg, plus een helemaal ingepakte sensor, ingepakt om de warmwater leiding de nieuwe schakelaar zit nu op de bgg. Ze schakelen min of meer synchroon, ook mooi terug te zien op de Energy ap (home wizard) .
Daarnaast zit er dus die 2 wegklep in. Deze is omdat we op zolder soms WEL wat te kort komen met "lage temperatuur" water. De hoge temperatuur zone werkt tot maximaal 80 graden. Er hangt dus ook een tweede thermostaat. (met een comfort touch gateway van intergas).
Het verwijderen is een plan voor de toekomst. (er komt een hybride WP aan).